Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Ce inseamna un regim hipocaloric, contraindicatii

Nutritie: Ce inseamna un regim hipocaloric, contraindicatii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 aprilie 2023 Ultima actualizare: 25 aprilie 2023

Stim ca nu exista magie pentru a pierde in greutate si ca dietele miraculoase esueaza intotdeauna si pot fi chiar periculoase. De ce ne apucam adesea de diete care promit pierderea multor kilograme? Pur si simplu pentru ca vrem rezultate imediate, desi acest lucru vine cu afectarea sanatatii. Realitatea este ca singurul raspuns la un proces de slabire sau de mentinere a greutatii corporale este schimbarea obiceiurilor alimentare,

Consistenta si abundenta felurilor de mancare se plateste mult mai devreme decat ne-am putea imagina, iar dobandirea unor obiceiuri sanatoase de viata este o investitie pe termen lung. Teoria de slabire poate fi complexa sau foarte simpla: deficitul caloric este raspunsul. Si nu sunt necesare sacrificii mari, iar cu aceste trucuri puteti reduce cu usurinta caloriile din feluri de mancare pentru a va ajuta sa va atingeti obiectivele de pierdere in greutate, de mentinere sau pur si simplu din dorinta de a avea un stil de viata cat mai sanatos.

Ce produse sa consumi atunci cand alegi un regim hipocaloric

Orice dieta sanatoasa si echilibrata ar trebui sa acorde prioritate legumelor. Daca mancam un singur fel de mancare, legumele ar trebui sa ocupe mai mult de jumatate din farfurie. Daca meniul nostru este mai variat, putem face un prim fel complet vegetal - salata, de exemplu si, de asemenea, sa le includem in al doilea, din nou cu prezenta predominanta.

Legume fierte fara grasimi
Pur si simplu inlocuirea orezului alb sau paste cu unele legume la gratar va avea calorii reduse semnificativ. Daca consideram "plictisitor" acest lucru, putem combina intotdeauna mai multe legume cu preparate diferite, de exemplu rosii crude decojite cu vinete prajite, ciuperci sote cu broccoli etc.

Mananca mai multe alimente crude
Este un truc pe care il putem aplica in mod fundamental la legume, fara a uita de nuci, fructe si anumite tipuri de peste. Cele mai multe legume pot fi consumate crude si acest lucru are mai multe avantaje: mai multe substante nutritive si obtinerea satietatii mai repede. In plus, economisim timpul destinat prepararii.

Legumele crude sunt mai satioase si nutritive
Prin aplicarea caldurii, alimentele sunt transformate, eliberandu-si zaharurile naturale, schimbandu-i textura si imbunatatindu-si aromele, dar reducandu-si si volumul. Ele pot fi, de asemenea, mai "dependente", incurajandu-ne sa mancam mai mult fara sa ne dam seama.

Fructele intregi aduc mai multa satietate si mai putine calorii
Mancati intotdeauna fructe intregi in loc de sucuri sau smoothie-uri. Sucul autentic - mai bine facut in casa - natural poate avea loc intr-o dieta echilibrata, dar nu ar trebui sa inlocuiasca niciodata fructele naturale. Si daca scopul nostru este de a pierde in greutate, ar fi convenabil sa uitam de sus si sa consumam intotdeauna fructele in stare naturala, inclusiv coaja, atunci cand este comestibila.

Reduceti consumul de zahar adaugat
Nu este un secret faptul ca zaharul este un dusman al dietelor, si pentru ca il consumam de obicei fara discriminare, camuflat sau insotit de alte elemente foarte calorice si nu foarte nutritive, cum ar fi grasimile de slaba calitate ale produselor de patiserie. Ideal in orice dieta de slabire ar fi eliminarea dulciurilor, in special a celor ultraprocesate, sau cel putin a celor care sunt calorii goale si, mai presus de toate, reducerea aportului lor.

Cafeaua sau iaurtul nu necesita zahar
Dar este recomandat sa se monitorizeze aportul de zahar prin alte alimente. Ceva la fel de simplu ca eliminarea zaharului din cafea, ceai sau iaurt, ne permite sa reducem caloriile zilnice. Mierea este considerata a fi o alternativa mult mai sanatoasa pentru indulcirea preparatelor, insa si aceasta trebuie consumata cu moderatie.

Utilizati iaurt simplu si branza in loc de smantana si maioneza
Iaurtul este un aliat excelent in orice dieta de slabire si pentru oricine in general, insa nu si pentru cei care sunt alergici sau au intoleranta la lactate. Intotdeauna in versiunea sa naturala, adica nu alegem iaurt cu fructe, atat iaurtul, cat si branza proaspata degresata sunt alimente bogate in proteine, satioase si scazute in calorii.

Eliminati complet sosurile comerciale ultraprocesate
Sosul de rosii este de preferat sa fie facut in casa si sa renuntam ori sa consumam cat mai putin produsele care sunt disponibile in supermarket. Variantele din comert contin zahar, precum si aditivi si conservanti care nu au beneficii pentru sanatate. Cele mai multe sosuri regasite in comert contin mai multe calorii decat ati putea crede, plus ca recurg prea mult la excesul de sare, zaharuri si ingrediente nesanatoase.

Sos de rosii facut in casa
Nimic nu se compara cu un sos de rosii de casa, controland cantitatea de ulei si sare, fara a fi nevoie sa adaugam zahar pentru a corecta aciditatea - folosind rosii bine coapte sau adaugand morcovi este suficient.

Cititi etichetele cu atentie si comparati produsele
Nu toate produsele procesate sunt rele sau foarte calorice. Ca intotdeauna, merita sa va faceti timp sa sa cititi etichetele cu atentie, in special tabelul nutritional si, mai presus de toate, ingredientele. Amintiti-va ca cel care apare in primul rand este ingredientul predominant, in timp ce ultimul, de regula, ar trebuie sa fie intr-o cantitate mica.

Exista cateva modalitati simple de a reduce caloriile in preparatele tale preferate fara a sacrifica gustul:

Gateste alimentele la abur, gratar sau la cuptor. Evita prajirea alimentelor in ulei sau in unt.
Inlocuieste ingredientele bogate in grasimi, cum ar fi smantana, cu variante cu continut scazut de grasimi sau cu smantana vegetala.
Inlocuieste carnea rosie cu proteine mai slabe precum puiul, curcanul sau pestele.
Redu portiile. Uneori, reducerea dimensiunii portiilor poate avea un efect semnificativ asupra numarului de calorii consumate.
Adauga mai multe legume si fructe in alimentatia ta. Acestea sunt bogate in nutrienti, dar sunt si sarace in calorii.
Foloseste condimente si ierburi pentru a adauga aroma mancarurilor tale, in locul surselor bogate in calorii precum sosurile.
Alege bauturi cu continut scazut de calorii, cum ar fi apa, ceaiul sau cafeaua neagra in locul bauturilor zaharoase.
Evita adaugarea in exces de sare in mancare, deoarece poate duce la retentia de apa si la cresterea tensiunii arteriale.
In concluzie, o combinatie de alimente sanatoase si de alegeri inteligente la cumparaturi poate ajuta la reducerea caloriilor din alimentatia ta zilnica.

Ce sun catalizatorii metabolici si cum te pot ajuta intr-un regim hipocaloric

Catalizatorii metabolici contin o gama larga de vitamine, minerale, fibre, cafeina, ierburi si alte plante. Cafeina este un ingredient comun deoarece stimuleaza sistemul nervos central si ajuta la arderea caloriilor. Suplimentele pot contine mai multa cafeina decat cafeaua, ceaiul sau ciocolata obisnuite.  Ceaiul verde este, de asemenea, un ingredient comun pentru arzatoarele de grasimi.

Deoarece ceaiul verde ajuta la arderea caloriilor si la reducerea grasimilor pe care le absorbi din alimente. Carnitina este un compus care va stimuleaza metabolismul si va ofera energie. Poate fi gasit in carne si produse lactate si este produs in mod natural de ficat si rinichi. Cu toate acestea, beneficiile sale de pierdere in greutate sunt discutabile. 

Fibra solubila. Acest ingredient nu se gaseste in toate arzatoarele de grasime, dar puteti gasi unele cu cantitati mari de fibre. Fibrele va ajuta sa va controlati apetitul, iar fibrele solubile pot ajuta la prevenirea absorbtiei de grasime din alimente. Majoritatea suplimentelor contin o multime de ingrediente diferite, de obicei mai mult decat ceea ce este benefic pentru sanatatea ta. Aceste ingrediente necunoscute pot face ca arzatoarele de grasimi sa reactioneze imprevizibil cu corpul tau.

Cum recunosti catalizatorii metabolici

 

Articole similare
Nutritie: Alimente care pun in pericol buna functionare a sistemului imunitar Nutritie: Alimente care pun in pericol buna functionare a sistemului imunitar

Sistemul imunitar lucreaza pentru a ne mentine sanatosi si pentru a ne apara de agentii patogeni. Este un sistem complex care include o mare diversitate de substante si celule si poate fi afectat de multi factori, printre care si unele obiceiuri.

13 februarie 2023
citește articolul
Nutritie: Cafea, ceai sau cacao fierbinte pe stomacul gol dimineata? Nutritie: Cafea, ceai sau cacao fierbinte pe stomacul gol dimineata?

Daca nu ati mancat nimic inainte, cafeaua ar putea deteriora mucoasa stomacului, provocand astfel arsuri la stomac sau indigestie, deoarece acest lucru accelereaza productia de acid.

13 februarie 2023
citește articolul
Dieta Rina: ghid complet de nutritie. Cum alegi alimentele Dieta Rina: ghid complet de nutritie. Cum alegi alimentele

Daca te-ai hotarat ca vrei sa mai slabesti si nu stii care este directia corecta, iata cateva sfaturi esentiale pentru ca dieta ta sa functioneze perfect. In primul rand, trebuie sa inveti sa ai rabdare cu corpul tau.

17 august 2022
Edited 22 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate