Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Chia, un aliat puternic in lupta impotriva inflamatiilor cronice
Postat in: Dieta si sport

Nutritie: Chia, un aliat puternic in lupta impotriva inflamatiilor cronice

In ultimii ani, consumul de chia a crescut considerabil datorita beneficiilor sale ridicate pentru sanatate. Popoarele din antichitate cunosteau foarte bine proprietatile pe care semintele de chia le aduc, botezandu-le cu denumirea cunoscuta in prezent, care inseamna „putere”. In vremurile trecute, semintele de chia se pastrau ca o rezerva de hrana, care sa ofere energie in caz de urgenta. Pe de alta parte, aztecii le-au folosit ca medicament, deoarece au realizat faptul ca acest aliment favorizeaza fluxul de saliva, calmand durerea articulara, precum si iritatiile pielii. 

Ce contin semintele de chia? Ce beneficii au pentru sanatate

Acestea ofera o cantitate bogata de vitamine, minerale, antioxidanti si alti nutrienti de care organismul are nevoie pentru a functiona corect. Fiecare 100 grame de seminte de chia contin aproximativ:

20,7 g de proteine
41,8 g carbohidrati
32,8 g grasimi (64% acizi grasi Omega 3)
In plus, contin 16,4mg de fier, 714 mg de calciu, 613 mg de niacina (vitamina B3), 0,18 mg de tiamina (vitamina B1) si 0,04 mg de riboflavina (vitamina B2).

Aceste caracteristici sunt cele care permit incadrarea semintelor de chia in categoria superalimentelor, deoarece, printre altele, unele dintre cele mai notabile beneficii ale acestora este ca ajuta la arderea grasimilor, datorita continutului sau ridicat de fibre care stimuleaza si prelungeste senzatia de satietate.

Proprietati
Printre cele mai importante beneficii ale semintelor de chia, putem evidentia, de exemplu, continutul sau de calciu, care este de 5 ori mai mare decat al laptelui integral, contine, de asemenea, de 2 ori mai mult potasiu decat banana, de 3 ori mai mult fier decat spanacul si de 3 ori mai mult antioxidant decat afinele. In plus, are si bor (necesar pentru a stimula absorbtia calciului in oase) si alte minerale, cum ar fi cupru, mangan, zinc, precum si acizi grasi esentiali Omega 3.

Continutul sau de proteine ofera, de asemenea, cei 9 aminoacizi esentiali, in timp ce cantitatea sa de fibre solubile accelereaza si prelungeste satietatea, reducand pofta de mancare dintre mese si imbunatatind tractul digestiv, astfel incat se stimuleaza rata metabolica pe tot parcursul zilei. Evident, indicele sau glicemic scazut il face un aliment ideal pentru diabetici, deoarece semintele de chia permit mentinerea unui control mai acceptabil al nivelului de zahar.

Datorita antioxidantilor regasiti in chia, se imbunatateste sistemul imunitar, dupa eliminarea toxinelor pe care organismul le absoarbe zilnic si, de asemenea, aceasta este una dintre proprietatile care le permit semintelor de chia sa ramana proaspate si comestibile o perioada indelungata de timp.

Pe de alta parte, semintele de chia, care sunt bogate in acizi grasi esentiali Omega 3, si sunt clasificate in categoria grasimilor bune, favorizeaza buna functionare a sistemului cardiovascular si circulator, prin mentinerea unor valori optime ale colesterolului. S-a demonstrat ca semintele de chia contin un indice Omega 3 mai mare, care depaseste continutul din semintele de in sau somonul. Din aceste motive si nu numai, semintele de chia ar trebui sa fie incluse in toate dietele, mai ales daca doriti sa reduceti grasimea corporala.

Protejeaza inima si scade colesterolul
Beneficiile semintelor de chia se datoreaza continutului ridicat de omega-3, un acid gras esential cu proprietati antiinflamatorii, antitrombotice si vasodilatatoare, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a colesterolului din sange, actionand prin scaderea lipoproteinelor (colesterolul) LDL si crescand colesterolul HDL. La aceasta contribuie, de asemenea, continutul ridicat de fibre si prezenta beta-sitosterolilor, compusi care sunt benefici in bolile coronariene, precum si pentru combaterea colesterolului ridicat.

In mod similar, fibrele prezente in chia actioneaza asupra absorbtiei lipidelor si colesterolului Acest lucru este deosebit de relevant, deoarece se stie ca un exces in consumul de acizi grasi saturati, trans si colesterol, poate duce la un dezechilibru al profilului lipidic din sange (a colesterolului), crescand riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Un studiu recent care a comparat bioaccesibilitatea nutrientilor consumati impreuna cu fibrele solubile din chia a constatat o reducere semnificativa a bioaccesibilitatii sarurilor biliare, colesterolului, acizilor grasi liberi, monogliceridelor si a tuturor acestora atunci cand concentratiile de fibre au fost ridicate. Pe de alta parte, aportul ridicat de acizi grasi omega-3 si potentialul lor antiinflamator joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare.

Combat inflamatia
Semintele de chia sunt o sursa buna de grasimi sanatoase, continand omega-3, furnizat in principal sub forma de acid alfa-linolenic (ALA), precursorul acizilor grasi pentru restul familiei omega-3 ca EPA si DHA. Acizii grasi omega-3 s-au dovedit a inhiba diferite etape ale procesului inflamator.

Lupta impotriva oxidarii cauzate de radicalii liberi 
Diferiti compusi cu capacitate antioxidanta au fost detectati in semintele de chia:

Tocoferoli: Vitamina E
Steroli: In principal beta-sitosterol
Compusi fenolici: Cum ar fi acidul protocolatechic, acidul galic, cumarina, acizii cafeici si clorogenici, precum si epicatechina, quercetina, kaempferolul, rutina si apigenina.
Actiunea comuna a acestor compusi, precum si prezenta ridicata a acizilor grasi omega-3, confera semintelor de chia capacitatea sa antioxidanta ridicata. Studiile efectuate pe animale au confirmat aceasta proprietate, astfel incat o posibila utilizare terapeutica a semintelor de chia poate fi pentru a combate oxidarea mediata de excesul de radicali liberi, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor boli cum ar fi cancerul, Alzheimer, Parkinson

Regleaza tranzitul intestinal
Concentratia ridicata de mucilagiu, un tip de fibra solubila care se mareste in contact cu apa, face ca semintele de chia sa creasca de zece ori in dimensiune in tractul digestiv si sa preseze pe peretii intestinali. In acest fel, acestea stimuleaza peristaltismul sau miscarea intestinului si imbunatatesc constipatia. Aceste mucilagii creeaza o retea vascoasa care hidrateaza si lubrifiaza tractul gastro-intestinal, ceea ce faciliteaza, de asemenea, expulzarea fecalelor.

Normalizeaza nivelurile de zahar din sange
Chia este un supliment bun in dieta persoanelor cu diabet zaharat, din nou datorita cantitatii mari de fibre pe care le contine. Astfel, ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange in general, deoarece fibrele capteaza unele dintre aceste zaharuri si le elibereaza incet.

Poate contribui la pierderea in greutate
Printre beneficiile semintelor de chia se regaseste si faptul ca acestea pot ajuta la pierderea in greutate. Acest lucru se datoreaza faptului ca semintele umplu stomacul si ne ofera un sentiment de satietate datorita capacitatii sale mari de a absorbi lichide. Si, deoarece regleaza nivelul zaharului din sange, consumul semintelor de chia ajuta la evitarea poftelor pentru dulciuri.

Semintele de chia contin proprietati benefice pentru sanatate, astfel incat sa poata fi incorporate in dieta, chiar si in cea a diabeticilor. 

Contraindicatii de consum ale semintelor de chia

In concluzie, atunci cand vorbim de semintele de chia trebuie sa fim atenti la cateva aspecte. Desi ele au o multime de beneficii pentru organism, nutritionistii vin cu cateva recomandari.  Semintele de chia nu trebuie consumate uscate de persoanele care au dificultati la inghitire, avertizeaza specialistii si nu trebuie consumate in cantitati prea mari fara a le asocia cu alte fructe sau legume pentru ca pot duce la dureri abdominale, constipatie sau crampe stomacale.

In plus, persoanele care se stiu cu alergii la susan sau capsuni, trebuie sa testeze inainte consumul unei cantitati infime pentru ca aceste seminte pot determina alergii puternice asemanatoare celor la diferite seminte sau ingrediente precum migdale, alune sau alte seminte. Totodata, pot aparea efecte adverse in urma consumului de chia in randul persoanelor care urmeaza un tratament pentru hipertensiune, al femeilor insarcinate sau care alapteaza. De aceea, este necesar sfatul medicului inainte de a include semintele de chia in alimentatia zilnica.

 

4 martie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.