Nutritie: Beneficiile consumului de caise pentru organism
Exista multe optiuni de gustari sanatoase si uscate care pot ajuta la intarirea sistemului imunitar, iar printre acestea se regasesc si caisele. Caisele uscate sunt bogate in fibre, potasiu, cupru, vitamina A si vitamina E, continand, de asemenea, fier, beta-caroten si niacina. Dintre toate fructele uscate, caisele contin cea mai mare cantitate de vitamina A. Ca in toate fructele uscate, nutrientii sunt concentrati si la fel sunt si zaharurile.
Proprietati si beneficii ale caiselor uscate
Sursa de beta-caroten
Caisele uscate sunt o sursa importanta de beta-caroten. De exemplu, au un continut mai mare decat morcovii. Ca antioxidant, beta-carotenul actioneaza pentru a stimula sistemul imunitar si pentru a elimina radicalii liberi.
Sursa de fier
Printre proprietatile caiselor uscate se numara continutul ridicat de fier, mineral care este esential pentru hemoglobina. Caisele uscate s-au dovedit a functiona bine in prevenirea deficientelor acestui mineral, a carui lipsa poate duce la anemie. Cu doar 5 bucati din acest fruct uscat, putem oferi cantitatea recomandata.
Sursa de calciu
Pierderea masei osoase devine adesea o problema pentru femei pe masura ce inainteaza in varsta. Prin urmare, absorbtia calciului devine brusc un element vital pentru realizarea intretinerii osoase. Saizeci de grame de caise uscate, sunt echivalentul a 40 mg de calciu, iar consumul de caise uscate poate fi o masura preventiva excelenta impotriva osteoporozei.
Sursa de vitamine
Caisele uscate ofera vitamine A si C. Cea dintai contribuie la mentinerea sanatatii ochilor, iar astfel se previne uscaciunea si degenerescenta maculara. In plus, vitamina C ajuta organismul sa produca colagen, un compus care mentine elasticitatea pielii, pe langa protectia impotriva agentilor patogeni care pot afecta imunitatea.
Sursa de fibre
Fibrele sunt un element fundamental in dieta, iar vestea buna este ca acestea se regasesc in caisele uscate. Specialistii sugereaza faptul ca aproximativ 25 g de caise uscate consumate zilnic pot ajuta la reducerea riscului de boli de inima si unele tipuri de cancer, precum si diabetul de tip 2.
Continut bogat de antioxidanti
Caisele uscate contin antioxidanti, cum ar fi carotenoidele si flavonoidele, care pot ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
Sursa de energie
Caisele uscate sunt o sursa excelenta de energie, deoarece contin carbohidrati si zaharuri naturale.
Continut scazut de grasimi si sodiu
Caisele uscate au un continut scazut de grasimi si sodiu, ceea ce le face o alegere sanatoasa pentru cei care doresc sa reduca consumul acestor substante.
Continut ridicat de minerale
Caisele uscate contin o serie de minerale esentiale, cum ar fi potasiu, magneziu si fier, care sunt importante pentru mentinerea sanatatii.
Imbunatatirea sanatatii oaselor
Caisele uscate sunt o sursa bogata de calciu, care poate ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si la prevenirea osteoporozei.
Mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular
Consumul de caise uscate poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.
Imbunatatirea sanatatii pielii
Caisele uscate contin vitamina A, care poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii si la prevenirea imbatranirii premature. Caisele uscate ofera o cantitate considerabila de potasiu, care este necesara pentru a promova functiile corpului. De exemplu, construirea masei musculare este o functie cruciala care necesita potasiu.
Sustin producerea hemoglobinei
Hemoglobina previne riscul de anemie, care este o stare de sanatate debilitanta daca nu este tratata devreme. Expertii in sanatate sugereaza adesea o dieta bine echilibrata, incarcata cu minerale precum cuprul si fierul, sunt utile pentru a promova productia de hemoglobina in organism. Puteti obtine ambele minerale din caise uscate, iar incorporarea fructelor in dieta unui pacient anemic poate imbunatati starea lor. Cu toate acestea, cel mai bine este sa va consultati medicul si sa obtineti tratamentul potrivit.
Beneficii pentru coagularea sangelui
Studiile arata ca vitamina K este cruciala pentru coagularea sangelui in leziuni, deoarece previne sangerarea excesiva. Desi suplimentele de vitamina K sunt disponibile pe scara larga, nutritionistii recomanda obtinerea acestora din surse naturale. Astfel, cateva caise uscate consumate zilnic pot furniza vitamina K.
Trateaza indigestia
Multi factori contribuie la indigestie, insa cu toate acestea, nu ar trebui sa treceti cu vederea aceasta tulburare comuna de stomac si puteti sa optati pentru modalitati sanatoase de a o trata permanent.
Puteti manca caise uscate inainte de masa, deoarece acestea contin alcalini care controleaza reactiile acide din sistemul digestiv si stimuleaza digestia intr-un timp scurt. Daca indigestia continua pentru o lunga perioada de timp, ar trebui sa se faca o examinare aprofundata pentru a identifica cauza care sta la baza, astfel un consult medical nu poate fi inlocuit.
Imbunatatesc sanatatea respiratorie
Consumul catorva caise uscate a aratat efecte pozitive asupra tulburarilor respiratorii, deoarece acestea functioneaza ca expectorante si au efecte stimulante. Aceste calitati le fac o modalitate sigura de a reduce stresul si presiunea in tractul respirator, care previne, de asemenea, atacurile de astm. Retineti ca atacurile de astm sunt o afectiune grava si prin urmare, nu ar trebui sa le tratati pe cont propriu.
Echilibreaza nivelul tensiunii arteriale
Nutritionistii au aratat ca potasiul regasit in caisele uscate este in cantitati mai mari decat cel continut in banane. De aceea, caisele uscate sunt ideale pentru scaderea tensiunii arteriale ridicate. Administrarea zilnica a dozelor de potasiu promoveaza retentia de apa, ceea ce reduce tensiunea arteriala ridicata. Studiile au ajuns la concluzia ca potasiul este benefic in bolile de inima numai daca este consumat sub forma de surse naturale, cum ar fi caisele uscate.
Mentin nivelurile electrolitilor
Fluidele asigura ca fiecare organ primeste niveluri adecvate de energie pentru a functiona corect. Acest lucru este posibil atunci cand organismul are un echilibru electrolitic adecvat. Acesti electroliti ajuta la producerea de energie si cresc rezistenta organismului de a efectua sarcini zilnice, fara a va face sa va simtiti epuizati. Corpul mentine nivelul fluidelor cu ajutorul mineralelor, cum ar fi potasiu si magneziu, care sunt prezente in caisele uscate.
Bogate in fibre, caisele uscate, consumate intr-o maniera moderata, previn constipatia si faciliteaza tranzitul intestinal, in plus fata de facilitarea absorbtiei fierului. Potasiul pe care il contin ajuta la reglarea hipertensiunii arteriale si a problemelor legate de circulatia sangelui. De asemenea, caisele uscate contin vitamina A, care este esentiala pentru ingrijirea si protejarea sanatatii ochilor.
Cauzele constipatiei la copii. Cum te ajuta caisele sa scapi de constipatie
Dieta este principala cauza care conduce la aparitia constipatiei in randul copiilor, si aici se diferentiaza cativa factori de risc major. Trecerea de la hrana lichida la hrana solida poate bulversa tranzitul intestinal al micutilor si poate favoriza aparitia constipatiei ocazionale. De asemenea, dieta saraca in fibre si lichide este un aspect important care conduce la instalarea neplacutului simptom. Copiii care schimba frecvent formula de lapte sau consuma peste 500 ml de lapte de vaca zilnic sunt mult mai expusi tulburarilor de tranzit intestinal, in aceasta categorie intrand si micutii care mananca dulciuri in exces. Dincolo de dieta, stilul de viata al celor mici are o contributie esentiala in mentinerea unei bune digestii.
Cei care nu fac miscare suficienta isi incetinesc tranzitul intestinal, o alta cauza a constipatiei fiind si faptul ca amana mersul la toaleta, cu atat mai mult cu cat se afla in perioada de tranzit de la pampers la olita. Conform datelor, 1 din 5 copii prezinta acest comportament in perioada specificata. De asemenea, schimbarile aparute in rutina zilnica, de exemplu mersul in vacanta, pot provoca tulburari de tranzit intestinal in randul micutilor. Studiile au demonstrat ca exista si o componenta genetica, astfel, daca unul sau ambii parinti, au suferit la un moment dat de constipatie, cel mic se va confrunta, de asemenea, cu acest simptom. Tineti cont ca anumite medicamente ca, de exemplu codeina, suplimentele cu fier, antihistaminicele sau anticonvulsivele, pot cauza constipatie in randul copiilor.