Uleiul de rozmarin: Proprietati, cum trebuie folosit, contraindicatii
Rozmarinul este o planta cunoscuta pe toata planeta, cu o indelungata istorie in ceea ce priveste utilizarea sa in bucatariile din lumea intreaga din antichitate pana in prezent. Planta este cunoscuta totodata pentru proprietatile sale curative si in aromaterapie, pe langa utilizarea sa in zona gourmet. Rosmarinus officinalis isi are originea in America de Sud si regiunea mediteraneana si este inrudita cu menta, oregano, cimbrul, busuiocul si lavanda.
Rozmarinul este folosit inca din vremurile antice, datorita proprietatilor sale medicinale. Grecii antici si romanii foloseau cu precadere rozmarinul in tot felul de ocazii si ritualuri, dar si la bucatarie sau in diferite tratamente medicinale. Aceasta planta era folosita in mod traditional pentru a ameliora durerile musculare, pentru a sustine sistemul imunitar si pe cel circulator, dar si pentru a ajuta la imbunatatirea memoriei sau la cresterea parului. Cum trebuie folosit corect uleiul de rozmarin si la ce trebuie sa fim atenti descopera in acest material.
Ce este rozmarinul? Primele utilizari ale uleiului de rozmarin
Asa cum am spus anterior, rozmarinul este o planta aromatica delicioasa, care poate fi utilizata pentru a imbunatati gustul si aroma mancarurilor, dar si pentru a adauga beneficii pentru sanatate. Este o planta erbacee foarte asemanatoare cu oregano, maghiranul fiind utilizat pe scara larga in intreaga lume datorita proprietatilor sale pe care le are asupra organismului. In trecut, era planta preferata a faraonilor din Egiptul antic, care ii cunosteau deja proprietatile medicinale si aromatice. Proprietatea sa principala este aroma sa excelenta si gustul placut, care este completarea ideala pentru o mare varietate de feluri de mancare din bucatarie, dar este departe de a fi doar atat.
Aceasta planta aromatica contine numerosi compusi benefici pentru sanatate, printre care antioxidanti, substante cu rol antiinflamator, uleiuri esentiale cu proprietati antiseptice si expectorante, precum si vitamine si minerale importante. Uleiul de rozmarin poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la reducerea disconfortului gastric, prin stimularea secretiei de enzime digestive si a fluxului biliar. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor respiratorii, cum ar fi tusea si congestia nazala, prin continutul sau de uleiuri esentiale cu proprietati antiseptice si expectorante. Printre ingredientele active ale compozitiei din frunzele de rozmarin regasim:
Uleiuri esentiale cu origanol, timol si cavracol
Acizi fenolici
Acid rosmarinic
Flavonoide (quercetol)
Datorita acestei compozitii, principalele proprietati ale uleiului de rozmarin pentru sanatatea noastra sunt:
Digestive
Carminative
Sedative
Antispasmodice
Diuretice
Hipotensive
Antiseptice (in principal sistemul urinar)
Analgezice
Antifungice
Ce contine uleiul de rozmarin? Ce boli trateaza uleiul de rozmarin?
Acum ca am vazut compozitia si proprietatile acestei plante medicinale, iata principalele sale beneficii si utilizari:
Aceasta planta este un remediu utilizat in mod traditional pentru a trata tulburarile si problemele digestive. Poate fi folosit atat in cazurile de gastrita, cat si in ulcerele stomacale si chiar pentru a atenua otravirea alimentara, deoarece uleiurile sale esentiale lupta impotriva dezvoltarii bacteriilor de toate tipurile. De asemenea, ajuta la reducerea simptomelor de alergie la unele alimente. In aceeasi zona, ajuta alte probleme digestive cu efecte diverse precum stimularea apetitului, combaterea respiratiei urat mirositoare si chiar a greturilor. In caz de diaree, poate ajuta la ameliorarea durerii intestinale, mai ales daca este combinata cu alte plante cu proprietati astringente.
Exista studii care sustin ca uleiul de rozmarin are, de asemenea, un efect hipotensiv usor, astfel incat poate ajuta persoanele cu tensiune arteriala foarte ridicata. Migrena este o alta problema in care rozmarinul poate ajuta, sprijinind in special activitatea hepatica si digestiva. Cand ficatul functioneaza prost sau exista congestie hepatica, unul dintre efectele posibile ale acestei probleme este migrena. Aceasta planta medicinala amelioreaza tulburarile legate de sistemul digestiv, inclusiv cele legate de ficat.
Datorita proprietatilor sale, cum ar fi cea hipotensiva, uleiul de rozmarin este, de asemenea, un relaxant muscular si un tranchilizant natural, astfel incat ajuta la instalarea mai rapida a somnului, fiind de ajutor si pentru calmarea situatiilor tensionate cauzate de stres. Aplicat direct pe piele, este, de asemenea, foarte util ca analgezic impotriva durerii lombare, a articulatiilor umflate sau a durerii cervicale sau musculare. De asemenea, poate fi aplicat pe rani inchise sau pe afectiuni ale pielii pentru a stimula vindecarea si pentru a reduce inflamatia. Este, de asemenea, eficient impotriva conditiilor fungice, cum ar fi candidoza. In cele din urma, este, de asemenea, utilizat pentru a reduce durerea de dinti.
Proprietati antioxidante: Uleiul de rozmarin contine compusi antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a daunelor oxidative.
Actiune antiinflamatorie: Uleiul de rozmarin contine compusi cu proprietati antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii.
Contribuie la imbunatatirea digestiei: Introducerea in dieta a uleiului de rozmarin poate ajuta la imbunatatirea digestiei, prin stimularea secretiei de enzime digestive si a fluxului biliar.
Imbunatatirea sanatatii respiratorii: Uleiul de rozmarin contine uleiuri esentiale cu proprietati antiseptice si expectorante, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor respiratorii, cum ar fi tusea si congestia nazala.
Sprijina sanatatea cardiovascularaꓽ Uleiul de rozmarin poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol si la imbunatatirea sanatatii sistemului cardiovascular prin reducerea tensiunii arteriale si a inflamatiei.
Stimularea sistemului imunitar: Uleiul de rozmarin contine compusi cu proprietati antimicrobiene si antivirale, care pot ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea infectiilor.
Proprietati antifungice: Uleiul de rozmarin poate ajuta la combaterea infectiilor fungice, cum ar fi candidoza.
Imbunatatirea starii de spirit: Uleiul de rozmarin poate ajuta la reducerea stresului si la imbunatatirea starii de spirit, prin reducerea nivelului de cortizol (hormonul stresului) si prin cresterea nivelului de serotonina (hormonul fericirii).
Partea medicinala a plantei de rozmarin este concentrata in buchetele de flori, care trebuie recoltate la varful infloririi si, pentru a profita de ele in mod corespunzator, trebuie uscate. Infuzia de maghiran poate fi luata singura sau combinata cu alte plante ale caror proprietati se imbina ideal cu aceasta planta. Cu toate acestea, nu este recomandat sa luati mai mult de 2 cesti pe zi.
De asemenea, se poate prepara extracte lichide sau tincturi pe care le veti dilua in apa, in plus fata de uleiurile esentiale pure. In plus, ca ingredient culinar, este obisnuit sa se utilizeze frunzele si tulpinile de maghiran ca un condiment aromat si ca ingredient in sosuri de toate tipurile, planta ce se utilzieaza si impreuna cu alte plante, cum ar fi salvie, cimbru, dafin, busuioc, rozmarin, oregano sau menta.
La ce se foloseste uleiul de rozmarin. Ulei de rozmarin beneficii
Iata cateva moduri in care poti utiliza uleiul de rozmarin pentru a-ti imbunatati sanatatea:
Adauga rozmarin proaspat sau uscat, sau cateva picaturi de ulei de rozmarin la mancarurile cu carne, cum ar fi friptura de pui sau de vita. Uleiul de rozmarin contine antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si poate ajuta la reducerea riscului de cancer. Foloseste ulei de rozmarin in salate. Adauga frunze de rozmarin proaspat taiate fin la salatele tale preferate pentru a adauga o aroma proaspata si pentru a imbunatati gustul. Maghiranul este o sursa buna de vitamina K, care ajuta la mentinerea oaselor puternice.
Adauga ulei de rozmarin in supa sau la sosuri. Uleiul de rozmarin te poate ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea digestiei.
Prepara un ceai cu cateva picaturi de ulei de rozmarin si frunze de rozmarin. Pune frunze de rozmarin uscat intr-o cana cu apa fierbinte si lasa amestecul sa se infuzeze timp de 5-10 minute. Maghiranul poate ajuta la reducerea stresului si a anxietatii. In concluzie, rozmarinul este o planta aromatica delicioasa si sanatoasa care poate fi utilizata in diferite moduri in bucatarie pentru a-ti imbunatati sanatatea. Pe scurt uleiul de rozmarin are urmatoarele beneficii:
sprijina lupta sistemului imunitar impotriva bacteriilor si a diverselor tipuri de candida si dermatofiti
stimuleaza atentia si functiile cognitive
este un ulei esential cu efect purificator datorita proprietatii sale antibacteriene
favorizeaza productia de mucus ajutand la curatarea sistemului respirator
poate avea efecte antioxidante
creaza sentimentul de protectie si favorizeaza eliminarea blocajelor in gandire
inspira deciziile bazate pe propria intuitie, indeamna la autenticitate si ajuta la dizolvarea rigorilor sociale disfunctionale.
Contraindicatii uz ulei de rozmarin. La ce sa fim atenti
Rozmarinul utilizat ca planta aromatica in mancare este in general sigur. Consumate in exces, frunzele de rozmarin dar si uleiul de rozmarin la copii si adulti pot provoca reactii adverse precum: voma, iritatie la nivelul stomacului si intestinului, afectarea rinichilor, coma, edem pulmonar. Poate provoca si dermatita alergica de contact.
Consumul de ulei de rozmarin in sarcina ar trebui limitat la doze mici pentru aromatizarea mancarii, pentru ca anumiti compusi din rozmarin ar putea provoca avort. Si la femeile care alapteaza este necesara prudenta in consum. Uleiul esential de rozmarin poate avea efecte toxice daca este ingerat. De asemenea, persoanele cu alergii, dar si cele predispuze la crize epileptice ar trebui sa evite sa utilizeze ulei esential de rozmarin, intrucat s-a observat o legatura intre acesta si aparitia crizelor de epilepsie.
Cum te ajuta uleiul de eucalipt? Asemanari cu uleiul de rozmarin
Originar din Australia, arborele de eucalipt, care e responsabil pentru uleiul de eucalipt si uleiul esential de eucalipt mai este cunoscut si sub denumirea de „arborele de guma”, apartine unei familii de peste 400 de specii diferite de arbori si creste pana la 50 de metri inaltime. A fost folosit in trecut de catre aborigenii nativi pentru proprietatile sale curative, ca antiseptic pentru a ucide germenii, a vindeca ranile si infectiile fungice, a reduce simptomele de tuse, raceala si febra, dar si ca ingredient in creme si unguente pentru ameliorarea durerilor musculare si articulare.
Beneficiile uimitoare ale uleiului de eucalipt sau ale uleiurilor esentiale de eucalipt au facut ca Eucaliptul sa fie folosit si in alte sisteme de medicina traditionala, precum cea chineza, indiana (ayurvedica), greceasca si europeana. Azi, datorita studiilor care s-au facut pe aceasta planta, uleiurile de eucalipt si uleiurile esentiale de eucalipt se folosesc si pentru medicina homeopata mai ales pentru persoanele care se confrunta cu probleme de anxietate, insomnii, sufera de oboseala cronica sau burnout.
Conform studiilor, in Romania peste un milion de persoane sufera de tulburari de somn, femeile fiind cele mai afectate. Dincolo de remediile deja cunoscute, pastile sau tratamente, ultimele descoperiri au aratat ca uleiurile esentiale au rolul de a destresa si de a ajuta organismul sa ajunga mai usor in starea de somn. Ce alte beneficii ascunde uleiul de eucalipt si cum ne pot ajuta descopera in materialul urmator.
Bibliografie:
(1) Rosemary – https://www.newworldencyclopedia.org/entry/rosemary
(2) Everything you need to know about rosemary – https://www.medicalnewstoday.com/articles/266370.php
(3) Rosemary – https://www.drugs.com/npp/rosemary.html
(4) Cooking With Rosemary: The Do’s and Don’ts – https://www.spiceography.com/cooking-with-rosemary/
(5) EVERYTHING YOU EVER WANTED TO KNOW ABOUT ROSEMARY – https://foodal.com/knowledge/herbs-spices/everything-you-ever-wanted-to-know-about-rosemary/