Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Taurina: ce este, cum o utilizam corect si ce doza este recomandata

Taurina: ce este, cum o utilizam corect si ce doza este recomandata

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 septembrie 2024 Ultima actualizare: 30 septembrie 2024

Taurina, cunoscuta sub numele de acid beta aminoetilsulfonic, este un aminoacid conditionat important in mai multe dintre procesele metabolice ale organismului, avand si importante proprietati antioxidante.  Taurina este un aminoacid care are mai multe roluri importante in corpul tau, inclusiv sustinerea sanatatii imunitare si a functiei sistemului nervos. De cele mai multe ori, corpul tau produce suficienta taurina pe cont propriu, dar suplimentele te pot ajuta si sa-ti satisfaci nevoile de taurina. Ce este taurina si cum trebuie consumata descopera in acest material

Ce este taurina? Cum stii ca organismul tau are nevoie de taurina

Taurina poate fi folosita zilnic? Cele mai cunoscute suplimente si alimente care contin taurina

Regim alimentar bogat in alimente care contin taurina. Ce doze de taurina sunt permise. Contraindicatii

Ce este taurina? Cum stii ca organismul tau are nevoie de taurina

Taurina a fost izolata pentru prima data in 1827 de catre doi oameni de stiinta germani, Friedrich Tiedemann si Leopold Gmelin, care au descoperit prezenta substantei in bila de bou. Numele „taurina” este derivat din termenul latin „taurus”, care inseamna taur sau bou. Taurina este denumita aminoacid conditionat deoarece, spre deosebire de aminoacizii esentiali, poate fi produs de catre organism. Taurina este implicata in reglarea volumului celular si ofera o baza pentru formarea de saruri biliare.

Aceasta joaca un rol important in reglarea concentratiei de calciu liber intracelular si, desi este unul dintre putinii aminoacizi care nu sunt incorporati in proteine, se gaseste in cantitati mari la nivelul creierului, retinei, inimei, bile, in celulele sanguine numite trombocite, in tractul gastro-intestinal si in muschi.

Taurina se gaseste in mai multe organe si are beneficii pe scara larga. Potrivit specialistilor si nutritionistilor, taurina ajuta la: mentinerea hidratarii adecvate si a echilibrului electrolitic in celulele tale; formand saruri biliare, care joaca un rol important in digestie; reglarea mineralelor precum calciul din celulele tale; sustinand functia generala a sistemului nervos central si a ochilor;reglarea sanatatii sistemului imunitar si a functiei antioxidante. Sunt sanse extrem de scazute ca un adult sa aiba carenta de taurina, dar in acel caz, aceasta problema poate cauza leziuni oculare, boli hepatice cronice, slabire musculara si un risc crescut de a dezvolta diabet.

masa musculara

Taurina poate fi folosita zilnic? Cele mai cunoscute suplimente si alimente care contin taurina

O persoana cu o greutate de 70 kg are, in mod natural, aproximativ 70 g de taurina distribuita in tot corpul. Persoanele care nu pot produce aceasta substanta o pot obtine din alimentatie sau cu ajutorul suplimentelor. Pierderi excesive de taurina prin urina pot fi cauzate de multe dereglari metabolice, stres, efort fizic sustinut.

Taurina se gaseste in mod natural in alimente precum carne, peste, produse lactate si laptele matern. De asemenea, este disponibila si sub forma de supliment alimentar. Printre alimentele din dieta care au cel mai mare continut de taurina se numara:

1. Scoici - 0,827g de taurina la 100g;

2. Midii - 0,655g de taurina la 100g;

3. Ton - pana la 0,964g de taurina la 100g;

4. Caracatita - aproximativ 0,435g de taurina la 100g;

5. Curcan - pana la 0,306g de taurina la 100g;

6. pui - pana la 0,192g de taurina la 100g;

7. Algele marine albastre-verzi - 1.311g de taurina la 100g;

Ce trebuie sa retii? Desi aminoacizii sunt adesea mentionati ca elementele de baza ale proteinelor, taurina nu este folosita pentru a construi proteine ​​in corpul nostru. In schimb, este considerat un aminoacid esential conditionat, ceea ce inseamna ca devine esential numai in perioade de boala si stres. In plus, desi este un aminoacid pe care organismul nostru il produce in urma proceselor metabolice si alimentatie, nou-nascutii si sugarii nu pot produce taurina la fel ca adultii si depind de procentul de taurina prezent in laptele matern, asta daca mama s-a hranit adecvat si a avut o nutritie echilibrata.

Procente de taurina gasim in proportii variabile cuprinse intre 0,3 si 1.5 la 100 grame in diferite produse lactate, fructe de mare si tipuri de carne dupa cum am afirmat anterior. In consecinta, persoanele care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana pot ingera mai putina taurina din alimentatie.

Aceste persoane pot sa introduca in dieta lor bauturi energizante. Forma de taurina folosita in suplimente si bauturi energizante este de obicei sintetica, ceea ce inseamna ca nu este derivata de la animale. Prin urmare, este potrivit pentru cei care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana.

Regim alimentar bogat in alimente care contin taurina. Ce doze de taurina sunt permise. Contraindicatii

Ce avantaje prezinta taurina pentru organism si in ce doze? Sunt studii care spun ca taurina poate lupta impotriva diabetului in anumite doze si in anumite conditii. Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale taurinei pot creste sensibilitatea la insulina, reducand astfel riscul de diabet de tip 2 sau imbunatatind gestionarea zaharului din sange la cei cu aceasta afectiune. Un studiu efectuat de o Universitate din America a constatat ca persoanele cu diabet au o concentratie de taurina cu 25% mai mica decat cele fara diabet. Acest lucru sugereaza ca taurina poate avea un rol in gestionarea diabetului.

Desi cercetarile actuale privind efectele suplimentelor de taurina pentru gestionarea diabetului la oameni sunt limitate, o revizuire din 2018 sugereaza ca suplimentele ar putea fi o optiune terapeutica buna pentru imbunatatirea gestionarii zaharului din sange la persoanele cu diabet. Aceeasi revizuire sugereaza, de asemenea, ca taurina ar putea avea efecte protectoare impotriva complicatiilor legate de diabet, cum ar fi afectarea nervilor, leziunile renale si bolile de inima.

Totodata, taurina poate ajuta la sanatatea sistemului cardiovascular. S-a demonstrat ca suplimentele cu taurina regleaza tensiunea arteriala si imbunatatesc functia inimii si nivelul grasimilor din sange la persoanele cu afectiuni cardiace, cum ar fi insuficienta cardiaca. La niveluri ridicate, poate proteja chiar si impotriva bolilor de inima.

Cercetarile sugereaza o legatura intre niveluri mai ridicate de taurina si colesterol redus, niveluri mai scazute ale tensiunii arteriale si rate semnificativ mai scazute de deces din cauza bolilor de inima. Intr-un studiu, persoanele cu insuficienta cardiaca au luat 500 mg de taurina de trei ori pe zi timp de 2 saptamani.

Ei au experimentat reduceri semnificative ale nivelurilor de colesterol total, trigliceride si proteina C reactiva (CRP) - un biomarker inflamator - atat inainte, cat si dupa exercitiu, in comparatie cu cei care au luat un placebo. Intr-un studiu de 12 saptamani efectuat la persoane cu tensiune arteriala normala ridicata, administrarea a 1,6 grame de taurina pe zi a redus tensiunea arteriala sistolica (numarul de sus) cu 7,2 mmHg si tensiunea arteriala diastolica (numarul de jos) cu 4,7 mmHg, comparativ cu placebo.

Taurina poate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale prin scaderea rezistentei fluxului de sange in peretii vaselor de sange si prin imbunatatirea eficientei contractiilor scheletice si ale muschilor inimii. In plus, datorita capacitatii sale de a imbunatati contractia musculara si de a intarzia oboseala musculara, taurina poate beneficia de performanta atletica. In plus, taurina poate creste arderea grasimilor in timpul exercitiilor pentru a va alimenta mai bine performanta.

O revizuire a 19 studii care evalueaza efectele taurinei asupra performantei atletice a remarcat mai multe beneficii, inclusiv: absorbtie crescuta de oxigen de catre organism; timp crescut pana la oboseala; leziuni musculare reduse timpi de recuperare imbunatatiti; putere si putere imbunatatite.

Dar toate aceste beneficii au loc doar daca se respecta dozajul. Un raport din 2019 sugereaza ca cea mai mare doza zilnica de taurina pe care o puteti consuma in siguranta este de 3 grame pe zi. Cu toate acestea, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a sugerat in orientarile sale din 2012 ca puteti lua in siguranta pana la 6 grame pe zi. Cu toate acestea, unii oameni au raportat reactii adverse dupa ce au luat taurina peste 10 grame pe zi si au avut urmatoarele reactii adverse: varsaturi, greata, dureri hepatice, durere de cap si dureri de stomac.

Bibliografie:

Meurs KM. Insights into the hereditability of canine cardiomyopathy. Vet Clin North Am Small Anim Pract. United States; 1998; O’Grady MR, O’Sullivan ML. Dilated cardiomyopathy: an update. Vet Clin North Am Small Anim Pract. United States; Freeman LM, Rush JE. Nutrition and cardiomyopathy: lessons from spontaneous animal models. Curr Heart Fail Rep. United States; 2007; Stern JA, Ueda Y. Inherited cardiomyopathies in veterinary medicine. Pflügers Arch J Physiol. Springer; 2018; Yost O, Friedenberg SG, Jesty SA, Olby NJ, Meurs KM. The R9H phospholamban mutation is associated with highly penetrant dilated cardiomyopathy and sudden death in a spontaneous canine model. Gene. Netherlands;

Articole similare
Laptele de Magarita: Cum trebuie consumat si beneficii pentru organism Laptele de Magarita: Cum trebuie consumat si beneficii pentru organism

Studii recente au aratat ca laptele de magarita contine lizozim, o enzima cu efect antibacterian si antiviral foarte puternic, enzima care este continuta si de laptele matern. Concentratia de lizozim creste foarte mult in laptele matern dupa a doua luna de alaptare, sugerand faptul ca aceasta enzima are un rol important in fortificarea sistemului imunitar al bebelusului. Datorita acestei enzime, studiile sustin ca laptele de magarita este eficient in ameliorarea simptomelor de tuse persistenta, functionand ca un antibiotic natural.

30 septembrie 2024
Edited 4 decembrie 2024
citește articolul
Nutritie: Importanta proteinelor pentru organism, Reguli de consum Nutritie: Importanta proteinelor pentru organism, Reguli de consum

Proteinele sunt precum caramizile pentru o casa atunci cand vorbim de o nutritie sanatoasa. Corpul uman este un organism extrem de complex atunci cand vorbim de reactiile biochimice la nivel celular sau de procesele metabolice pe care le foloseste in timpul unui ciclu de viata. Organismul uman este o ,,uzina,, care e construita ca sa foloseasca proteine pentru a genera energie, dar carbohidratii si grasimile nu pot fi transformate in proteine. 

10 iunie 2024
Edited 10 iunie 2024
citește articolul
Proteinele: De ce avem nevoie de ele, cum le recunoastem Proteinele: De ce avem nevoie de ele, cum le recunoastem


Proteinele sunt molecule de dimensiuni mari, indispensabile funcționării celulelor. Sunt substanțe organice macromoleculare formate din lanțuri simple sau complexe de aminoacizi; ele sunt prezente în celulele tuturor organismelor vii în proporție de peste 50% din greutatea uscată.

25 ianuarie 2023
Edited 30 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.