Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Gulerele cervicale: ce sunt, riscuri pentru sanatate in caz de folosire prelungita

Gulerele cervicale: ce sunt, riscuri pentru sanatate in caz de folosire prelungita

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 15 mai 2023 Ultima actualizare: 15 mai 2023

Gulerele cervicale sunt obiecte de uz medical care se poarta in jurul gatului, avand rol in sustinerea si protejarea coloanei vertebrale cervicale. Aceste dispozitive sunt utilizate in cazul traumatismelor ce pot sa apara la nivelul gatului, in timpul recuperarii post-operatorii sau in cazul altor afectiuni ale coloanei vertebrale cervicale.Gulerele cervicale pot fi fabricate din diverse materiale, printre care se enumera si buretele sau plasticul rigid. Acestea sunt create pentru a se potrivi perfect pe gatul pacientului, astfel incat sa ofere suport maxim si sa nu limiteze miscarea acestuia.

Aceste dispositive trebuie folosite doar la recomandarea medicului si este absolut necesar sa se urmeze cu atentie instructiunile de utilizare. Folosirea incorecta a gulerelor cervicale poate avea drept consectinte aparitia unor complicatii sau agravarea problemei cervicale deja existente.

Care sunt riscurile pentru sanatate atunci cand folosim abuziv gulerele cervicale?

Folosirea pe termen lung a gulerelor cervicale poate avea unele efecte neplacute si nedorite asupra pacientului. Cateva aspecte importante cu privire la acest lucru sunt urmatoarele:

Atrofierea muschilor de la nivelul gatului – Utilizarea pe termen lung a gulerului poate avea drept efect negativ atrofierea muschilor de la nivelul gatului. Acest lucru apare pentru ca muschii nu mai sunt solicitati in sustinerea greutatii capului.

Restrictii ale miscarii gatului – Din cauza faptului ca gulerul cervical restrange mobilitatea gatului, folosirea indelungata a acestuia poate duce la rigiditate si durere.
Deformarea coloanei vertebrale – In cazul in care gulerul cervical nu este ajustat adecvat sau este folosit incorect, poate sa apara o deformare a coloanei vertebrale.
Probleme respiratorii – Daca gulerul cervical nu este utilizat in mod adecvat, exista riscul sa apara probleme respiratorii.
Disconfort si iritatii – In special atunci cand gulerul este folosit pe o perioada lunga de timp, pot sa apara iritatii ale pielii si senzatii de disconfort.

Agravarea afectiunilor deja existente – Gulerul cervical folosit pe timp indelungat, nu mai permite muschilor si coloanei vertebrale sa functioneze in mod normal. Din acest motiv, in unele cazuri se poate ca problemele deja existente sa se agraveze sau sa apara alte afectiuni. Avand in vedere cele redactate anterior, folosirea gulerului pe termen lung trebuie sa fie indicata si urmarita de un medic specialist. De asemenea, pacientul trebuie sa urmeze si sa respecte cu strictete instructiunile de utilizarea pentru a preveni aparita unor complicatii sau chiar agravarea problemelor cervicale deja existente.

Ce tipuri de gulere cervicale exista?
Pe piata exista o diversitate de modele de gulere cervicale, care difera in functie de materialul din care sunt create si gradul de rigiditate. Cele mai intalnite dintre acestea sunt urmatoarele:

Guler cervical moale – Modelul acesta este fabricat dintr-un material moale, spre exemplu buretele, oferind o sustinere usoara gatului. Acest tip de guler este indicat pentru uzul pe o perioada scurta de timp, pentru a ameliora durerile de la nivelul gatului si pentru a evita leziunile minore.
Guler cervical semi-rigid – Comparativ cu gulerul cervical moale, acesta este fabricat dintr-un material mai rigid, mai exact spuma de poliuretana, oferind o sustinere mai puternica gatului. Acesta este utilizat in cazurile de leziuni mai grave de la nivelul gatului si in urma unor interventii chirurgicale la nivelul coloanei cervicale.
Guler cervical rigid – Acest tip de guler este realizat din plastic rigid si ofera o sustinere foarte puternica gatului. Este folosit in cazurile de fracturi cervicale sau in care este obligatorie imobilizarea completa a gatului pentru a evita agravarea situatiei.

Guler cervical gonflabil – Spre deosebire de gulerele anterioare acesta este un guler care este umflat cu aer si ofera o sustinere reglabila pentru gat. Acest model de guler este folosit in cazul in care pacientul sufera de o durere de gat usoara sau o leziune usoara la nivelul gatului. Inainte de a folosi un guler cervical este absolut necesar sa consultati un medic pentru a va recomanda modelul potrivit nevoilor dumneavoastra. De asemenea, in urma vizitei veti obtine si instructiuni detaliate privind folosirea acestuia.

Cum se utilizeaza in mod corect un guler cervical?
Pentru a avea parte de rezultatele dorite si pentru a preveni diverse complicatii care pot sa apara, este esentiala utilizarea in mod corect si adecvat a gulerului cervical. Cativa pasi in folosirea corecta a unui guler cervical sunt urmatorii:

Consultati un medic – Medicul va poate indica modelul de guler cervical necesar, in functie de nevoile dumneavoastra. De asemenea, va poate oferi instructiuni in ceea ce priveste modul de utilizare adecvata al acestuia. Astfel este foarte important sa consultati un medic inainte de a folosiun guler cervical. Ajustati gulerul – Pentru a fi asezat corect pe gatul dumneavostra, acesta trebuie ajustat pentru a se potrivi corect gatului. Daca gulerul nu este ajustat corect si este prea larg, acesta nu va oferi suficienta sustinere si nu isi va indeplini rolul terapeutic. In egala masura, daca gulerul este prea strans, pe langa faptul ca nu isi va indeplini rolul terapeutic, acesta poate afecta respiratia si poate agrava problemele deja existente.

Mentineti pozitia corecta a gulerului cervical – Pentru a sustine gatul si pentru a nu interfera respiratia, gulerul trebuie sa fie purtat in pozitia corecta. Pentru ca gulerul sa fie pozitionat adecvat, acesta trebuie sa fie aliniat cu baza craniului si sa nu fie asezat prea sus sau prea jos pe gat. Inlocuiti gulerul periodic – In cazul in care medicul va recomandat sa utilizati gulerul cervical pe o perioada mai lunga de timp, gulerul trebuie schimbat periodic. Acest lucru se face din cauza faptului ca gulerul isi pierde din fermitate si poate sa devina ineficient daca este folosit mai mult timp decat trebuie.

Urmati instructiunile medicului – Inainte de a folosi un guler cervical, nu uitati sa cititi instructiunile de utilizare primite de la medicul dumneavoastra. Asigurati-va ca ati inteles cum trebuie sa il utilizati si cum trebuie sa ingrijiti zona afectata.Folosirea corecta a gulerului cervical este esentiala pentru a ajuta la reducerea durerii si la recuperarea in urma unor leziuni sau a unor interventii chirurgicale la nivelul gatului. Pentru a preveni posibilele compliactii este indicat sa urmati instructiunile medicului.

Care sunt principalele cauze ale aparitiei cancerului laringian?

Alcoolul si tutunul - Sunt mai multe cauze ale aparitiei cancerului laringian, una dintre aceste cauze fiind alcoolul si tutunul. Acestea sunt cele doua lucruri principale care pot creste, dar si dezvolta riscul aparitiei acestei probleme de sanatate. Se crede ca aceste doua lucruri contin substante chimice care pot deteriora celulele laringelui. Cu cat fumezi mai mult, cu atat creste si riscul de a dezvolta cancer laringian. Daca bei in mod regulat alcool si fumezi, riscul de cancer laringian creste si el mai mult. Se vor reduce asadar sansele aparitiei acestei probleme de sanatate daca se va opri consumul de alcool si fumatul.

Istoricul genetic al familiei - Persoanele care au un frate, o sora, un copil sau un parinte care a fost diagnosticat cu cancer laringian sunt mai predispuse la a dezvolta aceasta problema. Antecedentele familiale sunt si ele un alt semn al aparitiei acestei probleme medicale.

Alimentatia de tip junk-food  - O dieta bogata in carne rosie, alimente prajite sau in alimente procesate creste si ea riscul aparitiei acestei probleme de sanatate. Persoanele care au asadar o astfel de dieta sunt mai predispuse la aparitia acestui risc. Pe de alta parte insa, persoanele care au o „dieta mediteraneana” sau chiar o dieta care contine cu precadere fructe si legume reduc riscul aparitiei acestui tip de cancer. Acesta este motivul pentru care este important sa se consume mai des aceste alimente.

Cum se poate depista acest tip de cancer?

Bibliografie:

Niederhuber JE, et al., eds. Cancer of the head and neck. In: Abeloff's Clinical Oncology. 6th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 2, 2020;
Flint PW, et al., eds. Malignant tumors of the larynx. In: Cummings Otolaryngology: Head & Neck Surgery. 7th ed. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 2, 2020;
Head and neck cancers. National Comprehensive Cancer Network. https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/default.aspx. Accessed Oct. 2, 2020;
Laryngeal cancer treatment (Adult) (PDQ) — Health professional version. National Cancer Institute. https://www.cancer.gov/types/head-and-neck/hp/adult/laryngeal-treatment-pdq;
Hypopharyngeal cancer treatment (Adult) (PDQ) — Health professional version. National Cancer Institute. Accessed Nov. 17, 2020;

Articole similare
Cancerul osos: Cum apare, simptome, forme ale bolii Cancerul osos: Cum apare, simptome, forme ale bolii

Cancerul osos este termenul pentru mai multe tipuri diferite de cancere care se dezvolta in oase. In momentul in care celulele canceroase cresc intr-un os, acestea pot dauna tesutului osos normal. Cancerele osoase sunt insa destul de rare, acestea reprezentand doar 1% din cazurile de cancer, afectand persoane de orice varsta, inclusiv copiii, adolescentii sau adultii tineri. Cancerul osos este o boala maligna care se dezvolta in tesuturile osoase si poate afecta orice parte a scheletului. Poate fi primar, cand se dezvolta direct in oase, sau secundar, cand se raspandeste de la alte zone ale organismului catre oase. 

23 septembrie 2024
Edited 23 septembrie 2024
citește articolul
Oboseala cronica: Simptome, cum se poate preveni, complicatii ale bolii Oboseala cronica: Simptome, cum se poate preveni, complicatii ale bolii

Oboseala in permanenta poate fi cauzata de mai multe factori, inclusiv obiceiuri proaste de somn, munca in exces, o dieta nealimentara, lipsa activitatii fizice, stres, depresie si afectiuni medicale subiacente precum anemia, hipotiroidismul si tulburarile de somn.

13 februarie 2023
citește articolul
Gonartroza: Simptome ale bolii, metode de tratament Gonartroza: Simptome ale bolii, metode de tratament

Specialistii sunt de parere ca 3 - 6% dintre persoanele de peste 30 ani sufera de gonartroza, iar modificarile evidentiate la radiografii sunt de 2 - 3 ori mai frecvente. Intre 35 si 60 de ani frecventa acestei boli creste de 2 - 10 ori.

1 februarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.