Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cancerul laringian: Cum apare, simptome, cum se poate trata

Cancerul laringian: Cum apare, simptome, cum se poate trata

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 ianuarie 2023 Ultima actualizare: 1 februarie 2023

Fiind determinat de schimbarea ADN-ului unei celule, cancerul laringian este cauzat de modificarile celulelor laringelui. ADN-ul celulelor noastre au un set de baza de instructiuni, acesta fiind ca ele sa creasca si sa se reproduca. O modificare in ADN duce la lipsa controlului cresterii celulelor ceea ce inseamna ca celulele continua sa creasca in loc sa se opreasca atunci cand ar trebui. In acest fel, celulele ajung sa se reproduca intr-o maniera necontrolata, lucru care duce la o crestere a tesutului, aceasta crestere avand numele de tumora. Cu toate ca nu se stie care este cauza exacta a aparitiei cancerului laringian, expunerea la unele lucruri poate deteriora atat tesuturile laringelui, cat si celulele, crescand in acelasi timp si riscul dezvoltarii cancerului.

Care sunt principalele cauze ale aparitiei cancerului laringian?

Alcoolul si tutunul - Sunt mai multe cauze ale aparitiei cancerului laringian, una dintre aceste cauze fiind alcoolul si tutunul. Acestea sunt cele doua lucruri principale care pot creste, dar si dezvolta riscul aparitiei acestei probleme de sanatate. Se crede ca aceste doua lucruri contin substante chimice care pot deteriora celulele laringelui. Cu cat fumezi mai mult, cu atat creste si riscul de a dezvolta cancer laringian. Daca bei in mod regulat alcool si fumezi, riscul de cancer laringian creste si el mai mult. Se vor reduce asadar sansele aparitiei acestei probleme de sanatate daca se va opri consumul de alcool si fumatul.

Istoricul genetic al familiei - Persoanele care au un frate, o sora, un copil sau un parinte care a fost diagnosticat cu cancer laringian sunt mai predispuse la a dezvolta aceasta problema. Antecedentele familiale sunt si ele un alt semn al aparitiei acestei probleme medicale.

Alimentatia de tip junk-food  - O dieta bogata in carne rosie, alimente prajite sau in alimente procesate creste si ea riscul aparitiei acestei probleme de sanatate. Persoanele care au asadar o astfel de dieta sunt mai predispuse la aparitia acestui risc. Pe de alta parte insa, persoanele care au o „dieta mediteraneana” sau chiar o dieta care contine cu precadere fructe si legume reduc riscul aparitiei acestui tip de cancer. Acesta este motivul pentru care este important sa se consume mai des aceste alimente.

HPV - O alta cauza a aparitiei cancerului laringian este HPV-ul. Aceste virusuri afecteaza atat membranele umede, cat si pielea. Aceste virusuri se inmultesc cel mai frecvent in zona gatului, gurii sau a anusului. Cel mai adesea acest tip de virus se raspandeste in timpul sexului, inclusiv in timpul sexului oral. Se stie despre HPV ca acesta poate provoca modificari in celulele colului uterin, ceea ce poate duce la cancer de col uterin. Virusul poate avea un efect similar si asupra celulelor gatului, dar deocamdata nu sunt atat de multe cercetari care sa demonstreze acest lucru.

Expunerea la substante nocive

Daca ai un loc de munca unde esti expus frecvent la aceste substante nocive, atunci riscul de a dezvolta cancer laringian creste si el destul de mult. Locul de munca poate influenta asadar aparitia acestei probleme de sanatate. Printre substantele care pot provoca aparitia cancerului laringian se numara carbunele sau praful de lemn, azbestul, vopseaua sau vaporii de motorina, nichelul, vaporii de acid sulfuric, formaldehida si anume o substanta utilizata intr-o gama larga de procese industriale precum este fabricarea cosmeticelor sau a vopselei, precum si alcoolul izopropilic, el fiind adesea utilizat ca solvent in curatare.

Care sunt simptomele cancerului laringian?

Este usor de a confunda simptomele cancerului laringian cu alte afectiuni, raguseala fiind un simptom destul de des intalnit in cazul persoanelor care se confrunta cu aceasta problema. Daca aveti frecvent o durere in gat sau o tuse, iar acestea nu se amelioreaza in timp, e posibil sa va confruntati cu o astfel de problema.

Printre simptomele care mai pot aparea se numara o modificare a vocii, cum ar fi raguseala, durerea sau alte dificultati in a inghiti, nodul in gat, problemele la emiterea sunetelor vocale, dar si durerea la ureche. De asemenea, printre simptomele care mai pot aparea se numara dificultatile in respiratie, respiratia zgomotoasa si ascutita, senzatia ca e ceva in gat, dar si tusea cu sange si anume hemoptizia.

Cancerul laringian se poate trata? Care este rata de succes?

Terapia cu radiatii este una dintre tratamentele cele mai apreciate, aceasta terapie ucigand celulele canceroase. Radiatia vizeaza doar tumora, astfel incat sa se minimizeze deteriorarea tesutului sanatos din jur. Chimioterapia este folosita si ea pentru a ucide sau a incetini cresterea celulelor canceroase. Chimioterapia poate provoca insa reactii adverse in timpul tratamentului, iar medicul oncolog este cel care va ajuta din acest punct de vedere.

Imunoterapia este folosita si ea pentru a lupta impotriva cancerului laringian. Aceasta terapie se foloseste de sistemul imunitar si de apararea naturala a corpului pentru a combate acest cancer. Imunoterapia se mai numeste si terapie biologica. Terapia tintita este si ea un tratament des aplicat, acesta vizand celulele canceroase cu tipuri specifice de proteine si impiedicand inmultirea acestora.

In situatia unui cancer laringian precoce, interventia chirurgicala poate elimina o anumita tumora, pastrand in acelasi timp laringele si anume capacitatea de a vorbi si de a inghiti. In situatia unui cancer avansat, chirurgii trebuie sa faca adesea o laringectomie si anume o interventie chirurgicala care indeparteaza intregul laringe. Uneori se au in vedere mai multe tratamente aplicate in acelasi timp pentru a combate acest tip de cancer, in acest fel se distrug orice celule canceroase ramase.

Cancerul laringian poate reaparea si sa dea in metastaza?

In situatia in care acest cancer reapare, de obicei se intampla in primii doi sau trei ani dupa tratament. Daca s-a trecut de cinci ani, atunci riscul reaparitiei acestei probleme de sanatate este unul mult mai scazut. Daca pacientul fumeaza sau are o tulburare de consum de alcool si nu inceteaza in a folosi aceste substante, atunci exista riscul ca acest tip de cancer sa nu fie oprit si sa apara chiar noi tipuri de cancer in aceasta regiune.

Originile mioblastomului granular sau Tumora lui Abrikosov, o boala care poate ataca laringele

Originea acestei boli este incerta. Ce se stie pana astazi este ca medicul rus Abrikossoff, in 1926 a descris un tip de tumoare care provine din muschi. Mai tarziu, studiile imunohistochimice au aratat pozitivitate pentru CD68 (Kp1), ceea ce a permis clasificarea acestuia ca tip de tumora Schwannian-Originanet. In aceasta serie de cazuri, tumorile sunt unice, iar majoritatea leziunilor sunt noduli solitari care apar sub tesutul conjunctiv. Ulcerul nu este de obicei prezent, insa in situatia descoperita atunci de medicul rus a fost semnul clinic care a condus la suspiciunea de carcinom spinocelular. Carcinomul cu celule scuamoase de pe gura apare mai des in portiunea laterala posterioara a limbii si poate prezenta caracteristici clinice similare. Ocazional, CGT poate imita carcinomul scuamos, in principal atunci cand suprafata leziunii este ulcerata din cauza traumatismelor locale.

Aspectul clinic al fibromului traumatic este similar cu GCT si este cea mai frecventa leziune a cavitatii bucale si in peste 60% din cazuri se formeaza in zona laringelui. Pe langa fibromul traumatic, atunci cand se evalueaza un diagnostic diferential trebuie luate in considerare alte cateva posibilitati, cum ar fi neurofibromul, schwannomul, tumorile minore ale glandelor salivare, limfoamele si epulisul congenital la nou-nascuti. Exista putine informatii despre rezultatele fie ale radiatiilor, fie ale chimioterapiei pentru a determina daca aceste modalitati sunt eficiente.

Poate fi dificil sa distingem formele maligne de cele benigne de GCT prin microscopie cu lumina; chiar si mitozele rare, pleomorfismul nuclear usor si spindling-ul celulelor neoplazice ar trebui raportate ca caracteristici atipice care cresc posibilitatea dezvoltarii agresive. Dovezile histologice ale infiltratiei tumorale aparente in tesutul din jurul tumorii este o constatare obisnuita in leziunile maligne.

Bibliografie

Niederhuber JE, et al., eds. Cancer of the head and neck. In: Abeloff's Clinical Oncology. 6th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 2, 2020;
Flint PW, et al., eds. Malignant tumors of the larynx. In: Cummings Otolaryngology: Head & Neck Surgery. 7th ed. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 2, 2020;
Head and neck cancers. National Comprehensive Cancer Network. https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/default.aspx. Accessed Oct. 2, 2020;
Laryngeal cancer treatment (Adult) (PDQ) — Health professional version. National Cancer Institute. https://www.cancer.gov/types/head-and-neck/hp/adult/laryngeal-treatment-pdq;
Hypopharyngeal cancer treatment (Adult) (PDQ) — Health professional version. National Cancer Institute. Accessed Nov. 17, 2020;
AskMayoExpert. Oropharyngeal carcinoma, HPV positive, stage III to IV: Evaluation and treatment (adult). Mayo Clinic; 2019;
Sun L, et al. Dietary flavonoid intake reduces the risk of head and neck but not esophageal or gastric cancer in US men and women. The Journal of Nutrition. 2017;
Matovia C, et al. Integrative medicine in head and neck cancer. Otolaryngology — Head and Neck Surgery. 2017;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...