Guselkumab: Cand se recomanda acest medicament, contraindicatii si efecte adverse
Guselkumab, sub forma de injectie, este utilizat in tratarea psoriazisului in placi de la moderat la sever, o afectiune cutanata caracterizata prin pete rosii si solzi albi persistenti. Pacientii cu aceasta afectiune pot beneficia adesea de fototerapie sau de alte forme de tratament. Mai mult, acest medicament este folosit in tratamentul artritei psoriazice active, singur sau in combinatie cu alte medicamente precum metotrexatul. Artrita psoriazica este o forma de artrita ce provoaca durere si umflaturi la nivelul articulatiilor, asociata frecvent cu psoriazisul. Guselkumab este eficient in tratarea colitei ulcerative active de la moderata la severa. Aceasta optiune terapeutica este disponibila doar pe baza de prescriptie medicala, subliniind necesitatea consultarii specializate pentru utilizarea adecvata si eficienta.
Ce trebuie sa stii inainte de a utiliza guselkumab?
Atunci cand consideri utilizarea unui medicament, este esential sa evaluezi cu atentie raportul dintre riscurile si beneficiile pe care le aduce tratamentul respectiv. Aceasta este o decizie care trebuie luata impreuna cu medicul tau, tinand cont de mai multi factori. Unul dintre primii pasi este identificarea oricaror reactii alergice pe care le-ai putea avea la medicamentul in cauza sau la alte substante. Daca ai istoric de reactii alergice la medicamente, alimente, coloranti, conservanti sau animale, este esential sa informezi profesionistul din domeniul sanatatii care te asista. Atentie sporita este necesara si cand vine vorba de medicamente eliberate fara prescriptie medicala, este important sa citesti cu atentie etichetele pentru a intelege ingredientele pe care le contin.
In cazul copiilor, eficacitatea si siguranta injectarii cu guselkumab nu au fost stabilite, deoarece studiile necesare care sa investigheze legatura dintre varsta si efectele medicamentului in populatia pediatrica nu au fost efectuate. Pentru populatia geriatrica, studiile realizate pana in prezent nu au indicat probleme specifice varstei inaintate care ar putea limita utilitatea guselkumabului la persoanele in varsta. Aceasta sugereaza ca medicamentul ar putea fi utilizat in siguranta si in aceasta demografie, fara restrictii specifice. In ceea ce priveste alaptarea, nu exista studii adecvate care sa determine riscurile asupra bebelusilor cand acest medicament este utilizat de mamele care alapteaza. Este esential sa se cantareasca beneficiile potentiale ale medicamentului fata de riscurile potentiale inainte de a lua o decizie in acest sens.
Interactiunea cu alte medicamente
Interactiunile dintre medicamente sunt un aspect important de care trebuie sa fie constient atat pacientul, cat si profesionistul din domeniul sanatatii. Desi unele medicamente nu trebuie utilizate impreuna sub nicio forma, exista situatii in care administrarea concomitenta a doua medicamente diferite este posibila si necesara, chiar daca exista riscul interactiunilor.
In aceste cazuri, medicul poate decide ajustarea dozei sau modificarea frecventei de administrare pentru a reduce orice risc potential. De exemplu, anumite vaccinuri vii, cum ar fi cele pentru adenovirusurile tip 4 si 7, vaccinul antipolio sau vaccinul impotriva febrei galbene, pot interactiona cu alte tratamente imunosupresoare sau biologice precum Abatacept sau Baricitinib. Aceste interactiuni pot influenta eficacitatea vaccinului sau pot creste riscul de efecte secundare. Este esential ca medicul sa fie informat despre toate medicamentele pe care le luati, pentru a putea evalua orice interactiuni potentiale si a decide cel mai sigur curs de tratament. Astfel se pot evita complicatiile si se asigura o terapie eficienta si sigura.
Este important sa acordam atentie interactiunilor posibile dintre medicamente si consumul de alimente, alcool sau tutun. Unele medicamente pot avea efecte diferite sau pot deveni mai putin eficiente daca sunt luate in conjunctie cu anumite tipuri de mancare sau bauturi. Consumul de alcool sau utilizarea produselor din tutun poate influenta modul in care aceste medicamente functioneaza in corp. Este esential sa discutam cu un profesionist din domeniul sanatatii despre cum interactioneaza medicamentele pe care le luam cu alimentele, bauturile alcoolice si tutunul, pentru a ne asigura ca obtinem maximul de beneficii din tratamentul nostru farmacologic.
Conditii medicale preexistente
Este esential sa discutati cu medicul dumneavoastra despre orice alte probleme medicale pe care le aveti inainte de a incepe tratamentul cu un anumit medicament. De exemplu, daca aveti o infectie activa, inclusiv tuberculoza, utilizarea guselkumabului nu este recomandata. Este important sa fiti precauti daca suferiti de infectii cronice sau aveti un istoric de infectii recurente. In cazul unei infectii tuberculoase inactive, aceasta trebuie tratata inainte de initierea tratamentului cu medicamentul mentionat. Aceste precautii sunt importante pentru a asigura eficacitatea si siguranta tratamentului pe care urmeaza sa il incepeti.
Administrarea corecta a medicamentului. Ce trebuie sa retii
Medicamentul despre care discutam este disponibil in patru forme diferite: flacon, injector One Press, stilou preumplut si seringa preumpluta, fiecare adaptata nevoilor specifice ale pacientilor. Flaconul este utilizat intr-un cadru medical de catre personal calificat, precum o asistenta medicala. Medicamentul este administrat intravenos prin intermediul unui cateter IV, care trebuie sa ramana in vena pentru cel putin o ora, pentru a trata colita ulcerativa. Acest mod de administrare necesita o atentie deosebita si o monitorizare atenta.
Pentru formele de injector One Press, stilou preumplut si seringa preumpluta, pacientii pot invata sa isi administreze singuri medicamentul acasa. Administrarea se face subcutanat in abdomen, coapsa sau bratul superior. Este ideal ca pacientii sa inteleaga clar instructiunile inainte de a efectua o injectie si sa respecte cu strictete dozajul recomandat de medic. Fiecare pachet de medicament este insotit de un ghid de medicatie si instructiuni detaliate pentru pacienti, care trebuie citite si urmate cu atentie. Este important ca pacientii sa discute cu medicul lor daca au intrebari sau nelamuriri.
Inainte de administrare, medicamentul trebuie lasat sa ajunga la temperatura camerei timp de 30 de minute, nu trebuie incalzit in alt mod. Este esential sa se verifice solutia din stiloul preumplut, seringa preumpluta sau injectorul One Press: aceasta trebuie sa fie clara, incolora sau usor galbena si poate contine particule mici. Medicamentul nu trebuie utilizat daca este tulbure, decolorat sau contine particule mari si nu trebuie agitat inainte de utilizare. Pacientii trebuie sa alterneze locul injectiilor pentru fiecare administrare si sa evite zonele de piele sensibile, vanataite, inrosite, dure, ingrosate, afectate de psoriazis sau cele cu cicatrici sau vergeturi, pentru a preveni problemele cutanate.
Bibliografie:
Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2018 Dec 15;
Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2018 Aug 01;
Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2018 Nov;