Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul WAGR: Simptome, tratament si managementul afectiunii

Sindromul WAGR: Simptome, tratament si managementul afectiunii

Sindromul WAGR este o boala genetica rara in care pot exista probleme la rinichi, ochi si organe genitale, pe langa deficienta intelectuala. Termenul "WAGR" se refera la fiecare dintre primele litere (in limba engleza) ale problemelor fizice si mentale care pot fi asociate cu acest sindrom: ”W” se refera la riscul crescut de tumoare Wilms, cea mai frecventa forma de cancer la rinichi la copii; ”A” se refera la absenta totala sau partiala a partii colorate a ochiului, numita iris; ”G” se refera la probleme genito-urinare, cum ar fi testiculele necoborate sau localizarea anormala a orificiului (uretra) prin care urina iese la barbati; sau probleme genitale si/sau urinare la fete; ”R” se refera la dezvoltarea cognitiva intarziata (dizabilitate intelectuala).

Majoritatea persoanelor care au sindrom WAGR au doua sau mai multe dintre aceste caracteristici. Unele persoane cu sindrom WAGR au alte probleme oculare, in plus fata de aniridia (absenta totala sau partiala a irisului), cum ar fi presiunea crescuta in ochi (glaucom), opacitatea lentilelor oculare (cataracta), anomalii corneene ale ochiului, ochi anormal de mici si anomalii retiniene ale ochiului. Pot exista, de asemenea, probleme genitale mai severe, cum ar fi organele genitale ambigue (in care nu se stie daca persoana are organe genitale feminine sau masculine), obezitate, dublarea degetelor de la picioare si insuficienta renala. Cauza sindromului WAGR este pierderea (stergerea) unui grup de gene situate pe bratul scurt al cromozomului numarul 11.

Simptome ale sindromului WAGR

Persoanele cu sindrom WAGR au un risc crescut de a dezvolta probleme in copilarie si maturitate, care pot afecta rinichii, ochii, testiculele sau ovarele. Problemele genitale si/sau urinare si cele ale ochilor sunt de obicei observate la nou-nascut sau la copiii mici. Semnele si simptomele pot include:

Tumora Wilms: Aproximativ jumatate dintre persoanele care au sindromul WAGR dezvolta un tip de cancer de rinichi numit tumora Wilms. In stadiile incipiente ale tumorii Wilms, de obicei nu exista simptome. Primele semne ale acestui cancer pot fi urinare cu sange, febra, pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate, lipsa de energie, sau umflarea abdomenului.

Aniridia si alte probleme oculare: Aniridia este prezenta la toti copiii nascuti cu sindrom WAGR. Alte probleme oculare sunt adesea prezente sau se pot dezvolta pe masura ce copilul creste si includꓽ cataracta, miscari oculare rapide, involuntare (nistagmus), si pierderea totala sau partiala a vederii din cauza glaucomului.
Probleme genitale si urinare: Bebelusii cu sindrom WAGR pot avea o varietate de probleme genito-urinare. La barbati, aceste probleme sunt caracterizate de hipospadias sau testicule nedescinde (criptorhidism). La fete, aceste probleme pot include ovare subdezvoltate si malformatii ale uterului, trompelor uterine sau vaginului.
La unele persoane, organele genitale sunt ambigue si, prin urmare, nu se stie daca sunt masculine sau feminine. Persoanele cu sindrom WAGR pot avea, de asemenea, un risc mai mare de un tip de cancer numit gonadoblastom, un cancer al celulelor care formeaza testiculele la barbati si ovarele la femei.

Dizabilitatea intelectuala: Dizabilitatea intelectuala si intarzierea dezvoltarii sunt frecvente la copiii cu sindrom WAGR. Severitatea dizabilitatii intelectuale variaza si poate fi usoara, moderata sau severa. Unii copii care au sindromul WAGR pot avea o inteligenta normala.
Alte simptome ale sindromului WAGR pot include, de asemenea:

Tulburari de dezvoltare, comportamentale si / sau psihiatrice, inclusiv autism, tulburare de deficit de atentie, tulburare obsesiv-compulsiva, tulburari de anxietate si depresie
Excesul de greutate cu debut precoce (obezitate) si nivelurile ridicate de colesterol din sange

Consumul excesiv de alimente
Insuficienta renala cronica, cel mai adesea dupa varsta de 12 de ani, care se poate dezvolta in aproximativ 10% din cazuri
Probleme de respiratie, astm si pneumonie si probleme de respiratie in timpul somnului (apnee in somn)
Infectii frecvente ale urechii, nasului si gatului, in special la sugari si copii mici
Probleme cu dintii – de exemplu, dinti neuniformi
Probleme cu tonusul muscular si forta musculara
Convulsii (epilepsie)
Inflamatia pancreasului (pancreatita)
In ceea ce priveste boala la femeile gravide, sarcina mamei si istoricul nasterii copilului sunt de obicei normale, desi problemele renale pot fi observate in timpul unei ecografii prenatale in timpul sarcinii.

Cauze
Sindromul WAGR este cauzat de o stergere a materialului genetic dintr-o regiune a bratului scurt al cromozomului 11.  Dimensiunea stergerii variaza intre persoanele afectate. Semnele si simptomele sindromului WAGR sunt legate de pierderea mai multor gene in bratul scurt al cromozomului 11.

Sindromul WAGR poate fi considerat un sindrom de deletie genetica, deoarece rezulta din pierderea mai multor gene diferite care sunt "vecine", adica sunt situate una langa cealalta in acelasi segment cromozomial care este pierdut. Genele PAX6 si WT1 sunt intotdeauna incluse in deletia care cauzeaza sindromul WAGR. Pierderea genei PAX6 poate afecta dezvoltarea ochiului, astfel incat cercetatorii cred ca pierderea genei PAX6 este responsabila pentru problemele oculare caracteristice sindromului WAGR. Pierderea genei PAX6 poate afecta, de asemenea, dezvoltarea creierului. Tumorile Wilms si anomaliile genito-urinare sunt adesea rezultatul modificarilor sau pierderii genei WT1.

Daca regiunea de deletie este mai mare si include gene suplimentare in apropierea regiunii 11p13, exista simptome suplimentare si pot aparea probleme mai severe.

Tratament pentru sindromul WAGR

Tratamentul sindromului WAGR este orientat spre simptome specifice. Monitorizarea problemelor este, de asemenea, importanta pentru detectarea timpurie, astfel incat tratamentul sa poata fi administrat cat mai curand posibil:

Tumora Wilms - tratamentul tumorii Wilms poate include medicamente (chimioterapie) si interventii chirurgicale pentru indepartarea tumorii cu sau fara radioterapie. Uneori, tumora poate fi dificil de indepartat, deoarece este foarte mare, s-a raspandit (metastazat) la vasele de sange din apropiere sau la alte structuri vitale sau este in ambii rinichi. Pentru acesti copii, medicii pot folosi chimioterapie, radioterapie sau o combinatie a acestora pentru a incerca sa micsoreze tumora inainte de interventie chirurgicala. Cele mai multe tumori Wilms se gasesc inainte de metastaze la alte organe. In cele mai multe cazuri, prognosticul este favorabil, cu o rata de supravietuire de peste 90%.

Aniridia - tratamentul aniridiei are ca scop mentinerea vederii persoanei. Medicamentele sau interventiile chirurgicale pot ajuta cu glaucomul sau cataracta. Lentilele de contact pot deteriora corneea si trebuie evitate. Pierderea irisului poate fi reconstruita.

Probleme genitale si urinare - tratament de substitutie hormonala, dar si metode chirurgicale se pot aplica. Dizabilitati intelectuale si intarzieri de dezvoltare - dizabilitatea intelectuala variaza de la severa la usoara, iar unele persoane cu sindrom WAGR au o inteligenta normala. Copiii cu sindrom WAGR trebuie sa fie indrumati catre serviciile de interventie timpurie la scurt timp dupa nastere sau cand se pune diagnosticul. Tratamentele includ mai multe tipuri de terapii.

Insuficienta renala - insuficienta renala care poate aparea in sindromul WAGR poate duce la hipertensiune arteriala, colesterol ridicat si pierderea de proteine din sange in urina (numita proteinurie). Toate persoanele cu sindrom WAGR ar trebui sa faca teste de rutina pentru hipertensiune arteriala si proteine urinare.

Aceste probleme sunt tratate cu medicamente numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), care sunt medicamente foarte importante pentru controlul insuficientei cardiace, deoarece acestea relaxeaza vasele de sange si reduc tensiunea arteriala, imbunatatind fluxul de sange. Unele persoane cu sindrom WAGR si insuficienta renala sunt tratate cu dializa sau transplant de rinichi.

 

18 mai 2023
Related posts
Boala Meniere: Cum apare boala, simptome, cum se poate trata Boala Meniere: Cum apare boala, simptome, cum se poate trata

Diagnosticul bolii Meniere se stabileste in urma anamnezei si al examenului clinic al pacientului. Pentru excluderea altor afectiuni similare cum ar fi tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale, se recomanda efectuarea unor investigatii imagistice cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare si a unei audiograme.

12 aprilie 2023
citește articolul
Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata

Procesul inflamator de la nivelul peretilor vaselor de sange poate duce la anevrisme oriunde in corp, insa deseori sunt afectate arterele care iriga inima. Toate straturile inimii pot fi afectate de inflamatie, ceea ce duce la functionarea defectuoasa a valvelor inimii.

12 aprilie 2023
citește articolul
Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament

Dincolo de cauzele pe care le stim cu totii, exista si multe cauze rare ale halitozei. Dintre acestea amintim: cetoacidoza, cand nivelul de insulina de la persoana cu diabet este foarte scazut, se folosesc depozitele de grasime in loc de zahar, ocluzia intestinala, bronsiectazia, infectii severe ale plamanilor ca urmare a inhalarii de voma, saliva, mancare, diverse lichide.

4 aprilie 2023
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.