Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Hepatita serica: vaccinare impotriva acestei boli, ce trebuie sa stii

Hepatita serica: vaccinare impotriva acestei boli, ce trebuie sa stii

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 mai 2023 Ultima actualizare: 2 mai 2023

Hepatita B este o boala grava cauzata de un virus care ataca ficatul. Virusul se numeste virusul hepatitei B (VHB). Poate provoca infectie pe tot parcursul vietii, ciroza (cicatrice) a ficatului, cancer hepatic, insuficienta hepatica si deces. Vaccinul impotriva hepatitei B este disponibil pentru toate grupele de varsta. 

Vaccinul impotriva hepatitei B este recomandat tuturor sugarilor, tuturor copiilor sau adolescentilor cu varsta sub 19 ani care nu au fost vaccinati. De asemenea, tuturor adultilor cu varsta cuprinsa intre 19 si 59 de ani si adultilor cu varsta de 60 de ani. Chiar si celor care prezinta factori de risc pentru infectia cu hepatita B. Adultii care au 60 de ani sau mai mult fara factori de risc cunoscuti pentru hepatita B pot primi, de asemenea, vaccinul impotriva hepatitei B. 

Vaccinul impotriva hepatitei B este un vaccin sigur si eficient, care este recomandat tuturor bebelusilor la nastere si copiilor pana la 18 ani. Vaccinarea impotriva hepatitei B este recomandata si pentru adultii care traiesc cu diabet si cei cu risc crescut de infectie. Acestea se datoreaza din cauza locurilor de munca, a stilului de viata, a situatiilor de viata sau a tarii de nastere. Deoarece sunt expusi unui anumit risc, toti adultii ar trebui sa ia in considerare cu seriozitate vaccinul impotriva hepatitei B. Pentru o protectie pe viata impotriva unei boli hepatice cronice care poate fi prevenita.

De ce trebuie sa te vaccinezi antihepatita B?

Vaccinul impotriva hepatitei B poate preveni hepatita B. Hepatita B este o boala hepatica care poate provoca o boala usoara care dureaza cateva saptamani. De altfel, poate duce la o boala grava, pe tot parcursul vietii. Infectia acuta cu hepatita B este o boala de scurta durata care poate duce la febra, oboseala. De asemenea, pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi, icter si dureri in muschi, articulatii. si stomacul. 

Infectia cronica cu hepatita B este o boala pe termen lung care apare atunci cand virusul hepatitei B ramane in corpul unei persoane. Majoritatea persoanelor care dezvolta hepatita cronica B nu prezinta simptome. Dar aceasta este totusi foarte grava si poate duce la leziuni hepatice (ciroza), cancer hepatic si deces. Persoanele cu infectie cronica pot raspandi virusul hepatitei B altora, chiar daca ei insisi nu se simt sau nu arata rau.

Cum te poti infecta cu hepatita B?
Hepatita B se raspandeste atunci cand sangele, materialul seminal sau alte lichide corporale infectate cu virusul hepatitei B intra in corpul unei persoane care nu este infectata. Oamenii se pot infecta prin:

Nastere (daca o mama are hepatita B, copilul ei se poate infecta)
Impartasirea unor articole precum aparate de ras sau periute de dinti cu o persoana infectata.
Contact cu sangele sau rani deschise ale unei persoane infectate.
Sex cu un partener infectat.
Impartasirea de ace, seringi sau alte echipamente de injectare a drogurilor.
Expunerea la sange de la intepaturi de ace sau alte instrumente ascutite.
Majoritatea persoanelor care sunt vaccinate cu vaccinul impotriva hepatitei B sunt imune pe viata.

Cum se administreaza vaccinul impotriva hepatitei B?
Sugarii ar trebui sa primeasca prima doza de vaccin impotriva hepatitei B la nastere si, de obicei, vor completa seria la varsta de 6-18 luni. Doza la nastere de vaccin impotriva hepatitei B este o parte importanta a prevenirii bolilor pe termen lung la sugari si a raspandirii hepatitei B in Statele Unite. Copiii si adolescentii cu varsta sub 19 ani care nu au primit inca vaccinul trebuie sa fie vaccinati. Adultii care nu au fost vaccinati anterior si doresc sa fie protejati impotriva hepatitei B se pot face si ei vaccinati.  

Vaccinul impotriva hepatitei B poate fi administrat ca vaccin de sine statator sau ca parte a unui vaccin combinat. Vaccinul combinat este un tip de vaccin care combina mai mult de un vaccin impreuna intr-o singura injectie. Vaccinarea impotriva hepatitei B poate fi administrata in acelasi timp cu alte vaccinuri.

Care sunt riscurile asociate vaccinarii impotriva hepatitei B?
Dupa vaccinul impotriva hepatitei B pot aparea dureri la locul in care se administreaza vaccinul sau febra. Oamenii lesin uneori dupa proceduri medicale, inclusiv vaccinare. Spuneti medicului dumneavoastra daca va simtiti ametit sau aveti modificari ale vederii sau tiuit in urechi. Exista o sansa foarte indepartata ca un vaccin sa provoace o reactie alergica severa, alte rani grave sau deces. 

O reactie alergica poate aparea dupa ce persoana vaccinata paraseste clinica. Semnele unei reactii alergice severe  sunt urticarie, umflarea fetei si a gatului, dificultati de respiratie, batai rapide ale inimii, ameteli sau slabiciune. Sunati la 112 si duceti persoana la cel mai apropiat spital. Pentru alte semne care va preocupa, sunati la medicul dumneavoastra.

Cum se creeaza vaccinul impotriva hepatitei B?
Oamenii sunt protejati impotriva infectiei cu virusul hepatitei B facand un raspuns imun la o proteina care se afla la suprafata virusului. Cand virusul hepatitei B creste in ficat, se produce o cantitate in exces din aceasta proteina de suprafata. 

Vaccinul impotriva hepatitei B se face prin luarea partii virusului care produce proteina de suprafata („gena proteinei de suprafata”). Ulterior, introducerea acesteia in celulele de drojdie. Celulele de drojdie produc apoi multe copii ale proteinei care sunt ulterior utilizate pentru a face vaccinul. Cand proteina de suprafata este administrata copiilor in vaccin, sistemul lor imunitar face un raspuns imun.

Acesta ofera protectie impotriva infectiei cu virusul hepatitei B. Primul vaccin impotriva hepatitei B a fost facut in anii 1980 prin prelevarea de sange de la persoanele infectate cu virusul hepatitei B. De asemenea, separarea sau purificarea proteinei de suprafata de virusul infectios. Deoarece a fost folosit sange, a existat riscul de contaminare a vaccinului cu alti virusuri care s-ar putea gasi in sange, cum ar fi HIV. 

Desi contaminarea cu HIV a fost un risc teoretic al vaccinului antihepatitic B, derivat din sange, nimeni nu a luat HIV din vaccinul impotriva hepatitei B. Asta pentru ca sangele folosit pentru fabricarea vaccinului a fost supus unei serii de tratamente chimice care au inactivat orice posibil virus contaminant. Astazi, nu exista riscul contaminarii vaccinului cu alte virusuri deoarece proteina de suprafata este fabricata in laborator.

Cum sa recunosti diferitele forme de hepatita

Hepatita sub toate formele ei este una dintre cele mai cunoscute boli si cu o profilaxie periculoasa pe diferite segmente de varsta. De asemenea, hepatita virală este una din cele mai mari amenințări de sănătate publică in multe tari, atat cele civilizate dar si in tarile sarace. Hepatita inregistreaza aproape 1.500.000 de decese in fiecare an. Si asta nu e tot. Dintre toate formele de cancer care duc la deces, doua din trei decese se intampla din cauza cancerului hepatic.

Ce este si mai grav este ca OMS ( Organizatia Mondiala a Sanatatii) a avertizat ca peste 300.000.000 de oameni traiesc pe glob cu forme de hepatita virala fara sa stie acest lucru pentru ca la inceput aceasta boala este asimptomatica. In plus, putini oameni isi fac analize medicale sau viziteaza medicul pentru preventie.

Desi exista tratamente pentru hepatita C și vaccin pentru hepatita B, putini oameni au acces sau folosesc metodele preventive si din aceasta cauza, peste 1.300.000 de oameni mor din cauza unor forme de Hepatita B si C. Cifrele sunt ingrijoratoare pentru ca formele mortale de hepatita fac mai multe victime decat HIV/SIDA, tuberculoza și malaria, la un loc. Mai grav este faptul ca dintre cele peste 300.000.000 de cazuri de hepatita virala, 9 din 10 dintre acestea sunt cazuri de Hepatita B sau C.

Intrebari si raspunsuri despre diferite forme de hepatita

 

Articole similare
Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de cartofi OCA Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de cartofi OCA

Ai tot mancat pana cum cartofi albi, roz, poate si cartofi dulci mov, cartofi dulci obisnuiti, portocalii la interior. Stii ce sa faci cu ei, cum sa ii gatesti, ai si imaginatie destula cat sa prepari cele mai tari preparate. Dar cu siguranta nu ai mancat si nu ai auzit de cartofii Oca.

29 martie 2023
Edited 3 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Importanta proteinelor pentru organism, Reguli de consum Nutritie: Importanta proteinelor pentru organism, Reguli de consum

Proteinele sunt precum caramizile pentru o casa atunci cand vorbim de o nutritie sanatoasa.

21 martie 2023
citește articolul
Nutritie: Beneficiile pentru sanatate ale consumului legumei Daikon Nutritie: Beneficiile pentru sanatate ale consumului legumei Daikon

Ridichile sunt mereu in farfuria noastra, fie in salate, fie in alte preparate de sezon. Cu un gust original si o textura crocanta, o culoare rosi superba, ridichile vor fi excelente in orice meniu pregatit acasa sau la restaurant.

20 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...