Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Beneficiile pentru sanatate ale consumului legumei Daikon
Postat in: Dieta si sport

Nutritie: Beneficiile pentru sanatate ale consumului legumei Daikon

Ridichile sunt mereu in farfuria noastra, fie in salate, fie in alte preparate de sezon. Cu un gust original si o textura crocanta, o culoare rosi superba, ridichile vor fi excelente in orice meniu pregatit acasa sau la restaurant. Pe piata vei gasi chiar si la noi mai multe tipuri de ridichi, negre, albe, cele „clasice” rosii, micute. Insa o varietate a ridichii te va impresiona cu siguranta prin beneficiile sale dovedite stiintifice: ridichea alba Daikon. Ridichea alba Daikon este utilizata mai mereu in bucataria asiatica, este o leguma versatila care se poate pregati intr-o multime de moduri.

Ce este ridichea alba Daikon?

Originara din Japonia si china, ridichea alba Daikon apartine familiei mustarului, are o radacina lunga, seamana cu un morcov urias. Ridichea este alba, radacina creste pana la 12-20 inch lungime, si 2-4 inch diametru. Forma ridichii albe Daikon poate fi cilindrica sau rotunda, cele mai multe variante de ridiche sunt albe, dar poti intalni si ridichi Daikon verzi in partea de sus, albe in partea de jos.

Culturile de ridiche alba Daikon sunt pentru iarna si toamna, sunt foarte bune pentru soluri, prind radacini rapid, inmoaie solul si elibereaza nutrienti si nitrogen. Ridichile Daikon pot fi de mai multe feluri in culturi: Minowase, Sakurajima Mammoth, Tama, Miyashige, Oharu.

Gustul nu este asa de iute ca al altor ridichi, ridichea alba Daikon, dupa gatire gustul devine dulceag, textura este destul de ferma si delicata, frageda. Aceasta ridiche este considerata o ridiche de iarna, nu se compara deloc cu ridichea de primavara, se strange de pe campurile unde sunt cultivate in perioadele mai reci de peste an.

Profilul nutritional al ridichilor albe Daikon este unul perfect pentru consum. Ridichea alba Daikon are putine calorii, 61, dar are 14 g carbohidrati, 2 g proteine, 5 g fibre, vitamina C 124% din doza zilnica recomandata, folati, 24% din doza zilnica recomandata, calciu, 9% din doza zilnica recomandata, magneziu, 14% din doza zilnica recomandata, potasiu, 22% din doza zilnica recomandata, cupru, 19% din doza zilnica recomandata.

Beneficiile pentru organism ale consumului legumei Daikon

Vitamina C din ridichea alba Daikon este excelenta pentru functionarea normala a organismului, pentru sistemul imunitar, ajuta la repararea si la cresterea tesuturilor importante din organism. Un antioxidant puternic, vitamina C reduce stresul oxidativ, previne efectele nocive ale radicalilor liberi si ajuta pielea sa arate mai bine indiferent de varsta. Folatii sunt implicati in incurajarea cresterii si dezvoltarii celulare, este stimulata productia de celulele rosii din sange, dar si sinteza ADN-ului. In sarcina, folatii devin foarte importanti in timpul dezvoltarii si cresterii bebelusului in uter.

In studiile stiintifice realizate pe ridichea alba Daikon s-a descoperit ca antioxidantii puternici continuti au si rol antiinflamator, pot preveni dezvoltarea celulelor canceroase. Compusii biologici activi sunt cei care te-ar putea tine departe de forme grave de cancer. Slabesti si mai usor daca incluzi in meniul zilnic si cantitati moderate de ridiche alba Daikon. Ai multe fibre la dispozitie in fiecare portie din aceasta ridiche minunata, te simti „plin”, pofta de mancare nu revine imediat, scapi si de colesterolul in exces si ai si o digestie mai buna, previi constipatia, balonarea. Stocarea grasimii in corp nu va mai fi o problema pentru ca nivelul insulinei va fi in parametri normali odata ce ai inceput sa consumi ridichea alba Daikon.

Scade riscul aparitiei bolilor de inima, eviti diabetul, bolile neurodegenerative, speranta de viata poate sa se maresca la cei care vor manca ridichea alba Daikon. Plus ca substantele active din aceasta ridiche pot sa previna inflamatia ficatului, ulcerele, problemele cu stomacul, infectiile urinare. Cu efecte puternice antimicrobiene si antibacteriene, ridichea alba Daikon protejeaza vasele de sange si incurajeaza repararea lor rapida in cazul in care apar probleme locale.

Ridichea alba Daikon poate fi si un descongestionant foarte bun mai ales cand ai probleme cu plamanii, dizolva mucusul local si il elimina din corp mai usor-se reduce inflamatia si se deschid caile respiratorii mai bine ca sa scapi rapid de mucusul acumulat, va fi un remediu foarte bun pentru bolnavii de astm, pentru cei cu bronsite, cu raceli, gripe agravate.

Cum poti integra ridichea alba Daikon in dieta ta? Poti sa o mananci cruda, taiata felii in salate de tot felul, poti sa o pui in supe-creme, sa o dai la cuptor sau sa o calesti cu niste legume la tigaie, sa o pui pe gratar taiata feliute mai groase. Frunzele ridichii pot fi folosite si ele in supe, in tigaie, in tocanite. Semintele poti sa le folosesti la garnituri, salate, in sushi.

Taiata in niste fasii mai groase, ridichea alba Daikon poate inlocui foarte bine taiteii in toate preparatele clasice din bucataria asiatica. Se va combina cu niste morcovi pentru supe, cu ghimbir, se pot face si chipsuri foarte bune, sosuri pe baza de ridiche alba Daikon, dar putem obtine si un pesto delicios, se pot obtine toppinguri excelente. Ca desert poti sa pregatesti prajituri, torturi doar cu ridichea alba usor gatita.

Ridichile albe Daikon sunt usor de stocat, rezista foarte bine daca le tii la frigider ferite de umiditate in exces si la temperaturi care nu depasesc limita de inghet si nici 4-5 grade Celsius, maxim 8 grade Celsius. Nu sunt pentru toata lumea, le poti evita daca ai probleme cu hemoroizii, pentru ca actiunea lor locala este la fel ca in cazul ridichilor rosii obisnuite.

La inceput poti testa sa vezi cum reactioneaza sistemul tau digestiv si sa le incluzi treptat in tot mai multe preparate. Daca esti deja obisnuit cu bucataria asiatica poti sa incepi sa le folosesti mai des pentru ca le-ai intalnit, probabil, pana acum.

Nu exagera la capitolul cantitati consumate per saptamana, cantitatile moderate sunt recomandate si intotdeauna gateste foarte bine totul, iar daca vrei sa le consumi crude spala bine si verifica fiecare ridiche alba Daikon pentru a evita sa ingerezi si eventualii daunatori. Spor la gatit si la descoperit beneficiile acestui soi deosebit de ridichi adorate in bucataria asiatica.

Ce substante sa consumi atunci cand vrei sa te apuci de o dieta pentru remodelare corporala. Cum te ajuta leguma Daikon ca sa slabesti

Acid linoleic conjugat (CLA) – este un acid gras care are abilitatea de a reduce asimilarea grasimilor, prin redirectionarea caloriilor consumate catre cresterea masei musculare. CLA este de preferat altor suplimente pentru arderea grasimilor, deoarece are si efect antioxidant, intervine in reglarea nivelului de colesterol si al glicemiei.

Cafeaua verde – contine un compus chimic, acid clorogenic, ale carui proprietati de a reduce rezistenta la insulina si acumularea de grasimi in tesutul adipos au fost demonstrate clinic. Acidul clorogenic se pare ca are mult mai multe beneficii asupra sanatatii, precum scaderea riscului de boli cardiovasculare si diabet zaharat de tip II.

Ceaiul verde – este unul dintre cele mai bune produse naturale care ard grasimile. In plus, este o sursa foarte buna de antioxidanti si a fost legat inclusiv de prevenirea afectiunilor cardiovasculare si a bolii Alzheimer. Drept urmare, se recomanda consumul zilnic a unei cani de ceai verde, nu doar pentru a stimula metabolismul de ardere a caloriilor, ci si pentru numeroasele efecte terapeutice.

Arginina – este un aminoacid implicat in producerea de oxid nitric, care actioneaza prin cresterea fluxului sangvin si catre muschi, asigurand astfel o mai buna distributie a nutrientilor si oxigenului, stimuland refacerea si cresterea masei musculare.

L-carnitina – este un aminoacid careactioneaza ca un mobilizator de grasime, asigurand folosirea acesteia pentru producerea de energie. L-carnitina este mult mai eficienta in cazul unei diete sarace in carbohidrati, deoarece acestia sunt responsabili pentru eliberarea unei cantitati mai mari de insulina, care reduce efectul L-carnitinei.

 

20 martie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.