Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Hidronefroza: tot ce trebuie sa stii despre dilatarea pelvisului renal

Hidronefroza: tot ce trebuie sa stii despre dilatarea pelvisului renal

Data publicării: 23 iunie 2023 Ultima actualizare: 26 iunie 2023

Hidronefroza este definita ca dilatarea si distensia sistemului de colectare renala a unuia sau ambilor rinichi datorita obstructiei fluxului de urina distal pe pelvisul renal (adica ureter, vezica urinara, si uretra). Dilatarea ureterului datorita obstructiei fluxului de urina se numeste hidroureter.

Sistemul urinar este un sistem complex de organe cu mai multe componente, care are functia principala de a mentine homeostazia corpului prin reglarea volumului de fluid corporal, echilibru electrolitic, si excretia produselor finale metabolice printr-un produs final numit urina. Anatomic include rinichii, ureterele, vezica urinara si uretra. Fiecare rinichi are un cortex exterior si o medula interioara, care este formata in piramidele renale care se extind in pelvisul renal, care este continuat ca ureter. Hidronefroza poate aparea la orice varsta, iar prezentarea poate fi acuta sau cronica, fiziologica (foarte frecventa la femeile insarcinate) sau patologica, unilaterala sau bilaterala.

Cum se manifesta hidronefroza

Urina curge prin tractul urinar cu o presiune minima, insa daca exista o obstructie in tractul urinar, presiunea se poate acumula. Dupa ce urina se va acumula pentru o perioada mai lunga de timp, rinichiul poate avea un exces de urina, iar acesta va exercita presiune pe organele din apropiere. Daca este lasata netratata prea mult timp, aceasta presiune poate determina rinichii sa isi piarda functia permanent. Simptomele usoare ale hidronefrozei includ urinarea mai frecventa si o dorinta crescuta de a urina. Alte simptome potential severe pe care le puteti prezenta sunt:

durere in abdomen sau flanc
greata
varsaturi
durere cand urinati
golire incompleta sau golire vezica
febra
Intreruperea fluxului de urina creste sansele de a obtine o infectie a tractului urinar. Acesta este motivul pentru care aceste infectii sunt una dintre cele mai frecvente complicatii ale hidronefrozei. Daca vedeti semne de hidronefroza, programati o intalnire cu medicul pentru a vorbi despre simptomele dumneavoastra. Infectiile urinare netratate pot duce la afectiuni mai grave, cum ar fi pielonefrita, o infectie a rinichilor si sepsis, o infectie in fluxul sanguin sau intoxicatii cu sange. Unele cauze comune ale hidronefrozei includ:

Obstructia partiala a tractului urinar. Obstructiile tractului urinar se formeaza adesea acolo unde rinichiul se alatura ureterului. Mai putin frecvent, pot aparea obstructii atunci cand ureterul se alatura vezicii urinare.
Reflux vezicoureteral. Refluxul vezicoureteral apare atunci cand urina curge inapoi prin ureter de la vezica la rinichi. In mod normal, urina curge intr-o singura directie in ureter. Urina care curge in directia opusa face dificila golirea rinichilor in mod corespunzator si face ca acesta sa se umfle.
Cauzele mai putin obisnuite ale hidronefrozei includ pietre la rinichi, o tumoare in abdomen sau pelvis si probleme cu nervii care merg la vezica.

Alte posibile cauze:

Piatra la rinichi
Prostata marita
Blocaj congenital (un defect care este prezent la nastere)
Cheag de sange
Cicatrizarea tesutului (din accidentare sau chirurgie anterioara)
Cancer sau tumori  
Sarcina
Infectia tractului urinar (sau alte boli care provoaca inflamatia tractului urinar)
Cauza obstructiei urinare poate fi clasificata pe scara larga drept compresie intrinseca si extrinseca. Cauzele obstructiei intrinseci includ pietre renale, malignitate, stenoza de jonctiune ureteropelvica, restrictii ureterale de la inflamatia anterioara, chisturi renale, valve uretrale posterioare, hiperplazie benigna de prostata si vezica neurogena etc. Cauzele compresiei extrinseci includ sarcina, chisturile peripelvice, ureterul retrocaval, malignitatea, trauma, fibroza retroperitoneala si abcesul de prostata etc. Anomaliile anatomice reprezinta majoritatea cazurilor la copii. Acestea includ valve uretrale sau strictura si stenoza la jonctiunea ureterovezica sau ureteropelvica.

Cauzele si prezentarile variaza in functie de grupe de varsta. La nou-nascuti si copii, anomaliile structurale sunt cauza principala. Hidronefroza este prezenta intr-un numar tot mai mare de nou-nascuti si sugari, cel mai frecvent din cauza obstructiei jonctiunii ureteropelvine. In majoritatea cazurilor, rezolutia spontana se gaseste pana la varsta de 2 ani. Mai putin frecvent intalnita este refluxul vezicoureteral, care reprezinta 10% -20% din hidronefroza neonatala si infantila. Obstructia jonctiunii ureterovezice, a valvelor uretrale posterioare si a stricturii sunt celelalte anomalii anatomice comune.

Cum este diagnosticata hidronefroza?

Testele de diagnosticare a hidronefrozei pot include:

Un test de sange pentru evaluarea functiei renale
Un test de urina pentru a determina daca exista semne de infectie sau pietre urinare care pot provoca obstructii
Un examen de imagistica cu ultrasunete, in timpul caruia medicul poate vedea rinichii, vezica urinara si alte structuri urinare pentru a identifica posibile probleme
O radiografie specializata a tractului urinar care foloseste un colorant special pentru a evidentia rinichii, ureterele, vezica si uretra si face poze inainte de urinare si in timpul urinarii
Daca este necesar, medicul dumneavoastra va poate recomanda teste suplimentare de diagnosticare, cum ar fi o tomografie sau RMN.

O ecografie este de obicei utilizata pentru a confirma un diagnostic. Aceasta procedura foloseste undele sonore pentru a crea o imagine a rinichilor. De asemenea, un medic poate confirma un diagnostic cu ajutorul radiografiilor, tomografiei computerizate (CT), dar si prin imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Diagnosticul ar putea implica si o cistoscopie, care foloseste un tub lung cu lumina si camera (citoscop), care ii permite medicului sa priveasca in interiorul vezicii urinare si uretrei. Testele de sange si urina pot verifica, de asemenea, functia renala. De asemenea, medicul poate verifica daca exista sange in urina, care poate fi cauzat de o piatra la rinichi, infectie sau alt factor.

Cum este tratata hidronefroza?
In tratarea acesteia se are in vedere abordarea cauzei de baza care a produs hidronefroza. Nu toate cazurile necesita interventii chirurgicale. De exemplu, daca patologia este cauzata de o piatra la rinichi, piatra se poate elimina de la sine sau poate fi suficient de severa pentru a necesita indepartarea cu o interventie chirurgicala. Cheia tratamentului este ca patologia sa fie abordata cat mai curand posibil, pentru a se evita orice deteriorare permanenta a rinichilor.

Iata cateva optiuni de tratament comune pentru hidronefroza:

Tratament conservator: In cazul hidronefrozei usoare sau moderate, care nu prezinta simptome severe sau complicatii, medicul poate recomanda o abordare conservatoare. Aceasta poate include:

Monitorizarea periodica a hidronefrozei prin teste de imagistica medicala, cum ar fi ultrasunetele sau scanarile CT.
Controlul durerii cu ajutorul analgezicelor.
Tratarea infectiilor urinare asociate cu ajutorul antibioticelor.
Promovarea hidratarii adecvate pentru a mentine o productie adecvata de urina si a preveni infectiile urinare.
Interventie chirurgicala: Daca hidronefroza este severa, cauzeaza simptome sau duce la deteriorarea functiei renale, poate fi necesara interventia chirurgicala. Tipul de interventie chirurgicala poate varia in functie de cauza specifica a hidronefrozei.

Monitorizarea pe termen lung: In unele cazuri, chiar si dupa tratamentul reusit al hidronefrozei, este posibil sa fie necesara monitorizarea pe termen lung pentru a verifica functia renala si a preveni recurenta sau complicatiile ulterioare.

Articole similare
Util: Ce trebuie sa stii atunci cand ai menstruatia intarziata Util: Ce trebuie sa stii atunci cand ai menstruatia intarziata

Menstruatia, in anumite circumstante, nu neaparat atunci cand intervine o sarcina, poate suferi dereglari si sunt persoane care au menstruatia intarziata. Pana in prezent nu exista date clare cu privire la intarzierea menstruatiei si de ce e influentata de anumiti factori, dar s-a descoperit ca exista anumite legaturi intre diferite rutine, alimentatie si echilibrul hormonal.

22 noiembrie 2022
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Simptome si tratament pentru pneumonie Simptome si tratament pentru pneumonie

Pneumonia este o inflamatie acuta a plamanilor, cauzata de o infectie bacteriana, virala, fungica sau parazitara, care fie afecteaza doar unul din lobii pulmonari, asa-numita pneumonie lobara, fie se raspandeste la ambii plamani, cand vorbim de bronhopneumonie.

31 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Laringita, cauze, simptome si tratament Laringita, cauze, simptome si tratament

Laringita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si iritarea laringelui si poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung), cu toate ca, in cele mai multe cazuri, conditia este temporara si nu are consecinte grave. Laringele joaca un rol important in procesele de respiratie, inghitire si vorbire, protejarea acestuia fiind, deci, esentiala.

25 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...