Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Igiena orala: Cum ajuta ata dentara in prevenirea aparitiei cariilor

Igiena orala: Cum ajuta ata dentara in prevenirea aparitiei cariilor

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 mai 2023 Ultima actualizare: 5 mai 2023

Ata dentara este o metoda importanta de ingrijire a dintilor, care ajuta la eliminarea resturilor alimentare si a placii bacteriene dintre dinti si sub gingii. In continuarea articolului, iata cateva informatii importante despre ata dentara. Ata dentara este o sfoara subtire, flexibila, adesea acoperita cu ceara, care se introduce intre dinti pentru a elimina resturile alimentare si placa bacteriana. Aceasta metoda ajuta la prevenirea cariilor dentare, a gingivitei si a bolii parodontale, prin indepartarea depozitelor alimentare si bacteriene care altfel ar ramane intre dinti si sub gingii.

Ce este ata dentara si cum functioneaza?

Cea mai buna modalitate de te proteja impotriva afectiunii gingivale este sa-ti mentii dintii si gingiile sanatoase prin indepartarea placii bacteriene, dar curatarea spatiilor greu accesibile dintre dinti folosind doar periuta de dinti este dificila. Ata dentara sau banda dentara te poate ajuta sa indepartezi acumularile de placa bacteriana din spatiile dintre dinti si sub linia gingivala (linia dintre gingii si dinti). Desi periutele interdentare pot fi foarte eficiente la curatarea zonelor greu accesibile pentru periuta de dinti obisnuita, in unele cazuri spatiile dintre dinti sunt prea mici si atunci cea mai buna alternativa este ata dentara.

Cat de des ar trebui sa folosesc?
Ar trebui sa folositi ata dentara o data pe zi, de preferat inainte de culcare, pentru a elimina orice resturi alimentare si placa bacteriana acumulate pe parcursul zilei. Este important sa utilizati ata dentara in mod regulat, deoarece aceasta ajuta la prevenirea problemelor de sanatate orala.

Cum ar trebui sa folosesc ata dentara?
Iata pasii de baza pentru utilizarea corecta a atei dentare:

Incepeti cu un segment de ata dentara de aproximativ 45 de centimetri.
Incalziti ata dentara intre degete pentru a o face mai usor de manevrat.
Indoiti ata dentara in jurul bazei unui dinte si glisati-o in sus si in jos intre dinti, asigurandu-va ca ajungeti sub gingii.
Incalziti ata dentara in palme
Folositi o portiune noua de ata dentara pentru fiecare segment al gurii.
Ce tip de ata ar trebui sa folosesc?
Exista mai multe tipuri de ata dentara disponibile, inclusiv ata dentara cu ceara, ata dentara fara ceara, ata dentara cu aroma si ata dentara cu fluor. In general, este important sa utilizati ata dentara care va face sa va simtiti confortabil si care va permite sa indepartati cu usurinta resturile alimentare si placa bacteriana. Daca aveti probleme de sanatate orala, medicul stomatolog poate recomanda un tip specific de ata dentara pentru a va ajuta sa tratati problema.

Ata dentara este suficienta pentru a preveni problemele de sanatate orala?
Ata dentara este un instrument important pentru ingrijirea dintilor, dar nu este suficienta pentru a preveni complet problemele de sanatate orala. Ar trebui sa combinati utilizarea atei dentare cu periajul regulat.

Beneficiile utilizarii atei dentare
Ata dentara este un instrument important in rutina de igiena orala, fiind recomandata de catre dentisti ca o modalitate eficienta de a indeparta placa bacteriana si resturile alimentare dintre dinti si de sub linia gingivala.

Iata cateva dintre beneficiile utilizarii atei dentare in rutina de igiena orala:

Previne cariile dentare: Ata dentara ajuta la indepartarea placii bacteriene si a resturilor alimentare dintre dinti, care sunt principalele cauze ale cariilor dentare.
Previne afectiunile gingivale: Folosirea atei dentare ajuta la prevenirea inflamatiei gingivale si a gingivitei, prin eliminarea placii bacteriene de sub linia gingivala.
Imbunatateste respiratia: Resturile alimentare si placa bacteriana dintre dinti pot cauza respiratie urat mirositoare. Folosirea atei dentare ajuta la indepartarea acestor resturi, reducand astfel mirosul neplacut al respiratiei.
Previne pierderea dintilor: Afectiunile gingivale si cariile dentare netratate pot duce la pierderea dintilor. Folosirea regulata a atei dentare ajuta la prevenirea acestor afectiuni, pastrand astfel sanatatea si integritatea dintilor.
Imbunatateste aspectul dintilor: Eliminarea placii bacteriene si a resturilor alimentare dintre dinti prin utilizarea atei dentare poate imbunatati aspectul dintilor si poate ajuta la mentinerea unui zambet frumos si sanatos.
Folosirea atei dentare scade semnificativ numarul de bacterii care cauzeaza boli atat in gingii, cat si in cavitati.
Indeparteaza resturile alimentare, in principal pe cele fibroase, cum ar fi carnea, care raman intre dinti, sub gingii si formeaza placa bacteriana.
Spre deosebire de o periuta de dinti, ata dentara curata zonele in care periuta de dinti nu poate ajunge, deci este important sa o folosesti. Folosirea corecta a atei dentare necesita practica, motiv pentru care este bine sa o iei ca pe un obicei si sa o faci in fiecare zi.

Utilizarea zilnica este, de asemenea, recomandata pentru a elimina placa bacteriana care se formeaza zilnic, intotdeauna pentru a preveni cariile si bolile gingiilor. Folosirea atei dentare impreuna cu periuta de dinti poate preveni boli precum halitoza (respiratia urat mirositoare), infectiile gingiilor si cavitatile. Este important sa folositi ata cu atentie, astfel incat sa nu lezeze dintii sau gingiile.  

Combinata cu periajul, folosirea atei dentare ajuta la prevenirea cariilor si a bolii parodontale. De aici si importanta atei dentare in igiena noastra zilnica. Este dificil sa se ajunga la placa si resturi alimentare care se acumuleaza sub gingii si intre dinti numai cu periaj. Cel mai eficient mod de a face acest lucru este prin folosirea atei dentare, care ajuta si la controlul respiratiei urat mirositoare. Utilizarea corecta implica dinti si gingii mai sanatoase, deoarece placa bacteriana este principala cauza a cariilor dentare si a bolii parodontale.

Pana acum, multi oameni au presupus ca cel mai bun mod de a folosi ata dentara este dupa ce si-au spalat dintii. Aceasta metoda este deosebit de eficienta, deoarece contribuie la indepartarea placii pe care periajul nu a reusit sa o elimine. In acest fel, prin utilizarea atei dentare in ultimul pas, asigurati o igiena orala mai profunda, finalizand astfel curatarea efectuata cu periajul.

De ce sa utilizam ata dentara inainte de periaj?

Folosirea atei dentare permite mai intai sa actioneze eficient impotriva placii, efecutandu-se o curatare profunda pe care, apoi, periajul o poate completa. Un alt factor este faptul ca utilizarea atei dentare inainte de periaj imbunatateste efectul componentelor pastei de dinti, cum ar fi fluorul. Daca exista urme de alimente intre dinti si folosirea atei dentare le indeparteaza, este mai usor ca fluorul sa ajunga in aceste zone. Desi majoritatea oamenilor isi amintesc sa se spele pe dinti, folosirea atei dentare este mai usor de uitat. Folosind-o inainte de periaj, este mai usor sa efectuati cu succes intreaga rutina inainte de culcare.

In concluzie, folosirea atei dentare ar trebui sa fie o parte importanta a rutinei zilnice de igiena orala, impreuna cu periajul dentar si clatirea cu apa de gura. Este recomandat sa utilizati ata dentara in fiecare zi, inainte sau dupa periajul dentar, pentru a preveni afectiunile orale si pentru a mentine sanatatea si frumusetea dintilor.

De ce apare demineralizarea dintilor si cum se poate stopa cu ajutorul atei dentare

Inelul de dentitie este unul dintre cei mai importanti aliati ai bebelusului tau in etapele de dezvoltare ale danturii, mai ales in perioada de eruptie dentara. El atenueaza durerea si calmeaza puseurile de inflamatii precum produsele analgezice. In plus, bebelusii carora li se ofera un inel gingival, stiu intuitiv ce sa faca cu el. Inelele de dentitie vin insotite cu o periuta integrata, care pregatesc bebelusii pentru curatarea zilnica a dintilor. Periuta are perii de plastic, fiind fini si flexibili, actioneaza ca si o periuta de dinti, starnind astfel curiozitatea sugarului, acesta devenind entuziasmat sa experimenteze un nou periaj.

Practic cu aceste dispozitive cei mici se adapteaza din timp pentru periajul zilnic care urmeaza. Sa nu uitam ca exista o legatura directa intre formarea unei carii si igiena dentara precara. In plus, demineralizarea dintilor nu este altceva decat un proces aflat in stadiul incipient la formarea unei carii, situate la nivelul superficial al smaltului. De cele mai multe ori, demineralizarea dintilor apare in urma expunerii prelungite a dintilor la acizii din saliva care sunt produsi in urma formarii placii bacteriene si provin din mancare si bauturi.

Ce este bruxismul si cum afecteaza structura dintilor

Bibliografie:

D. Johnsen, C. Krejci, M. Hack, A. Fanaroff, Distribution of Enamel Defects and the Association with Respiratory Distress in Very Low Birthweight Infants, Journal of Dental Research;
Pernille E. Jacobsen, Dorte Haubek, Tine B. Henriksen, John R. Østergaard, Sven Poulsen, Developmental enamel defects in children born preterm: a systematic review, European Journal of Oral Sciences;
DBL Gravina, VRN Cruvinel, TDPL Azevedo, OA Toledo, ACB Bezerra, Enamel Defects in the Primary Dentition of Preterm and Full Term Children, Journal of Clinical Pediatric Dentist;
E. Żądzińska, M. Kurek, B. Borowska-Strugińska, W. Lorkiewicz, I. Rosset, A. Sitek, The effect of the season of birth and of selected maternal factors on linear enamel thickness in modern human deciduous incisors, Archives of Oral Biology;

 

Articole similare
Demineralizarea dintilor la copii: cauze si solutii de tratament Demineralizarea dintilor la copii: cauze si solutii de tratament

Un articol despre dentitia la copii, despre importanta igienei orale inca de la primele luni, despre fenomenul de eruptie dentara si cum poate fi el ameliorat cu produsele potrivite. Primele probleme la copii pot aparea inca din timpul perioadei de eruptie dentara cand primii dinti strapung gingia bebelusului. E primul semn cand copilul simte disconfort si durere si e timpul ca parintii sa foloseasca periuta de masaj dentar pentru gingiile celor mici. Sa nu uitam ca pentru un bebelus, patrunderea unui dinte tare, ascutit in gingiuta lui moale, umflata poate fi foarte suparatoare. 

29 august 2024
Edited 29 august 2024
citește articolul
Cum alegi apa de gura pentru dantura ta Cum alegi apa de gura pentru dantura ta

Apa de gură cu fluor este, de fapt, o apă de gură cu un conținut de 0,05 fluorură de sodiu, care aduce un surplus de fluor persoanelor care au nevoie de el. Folosirea zilnică ajută aceste persoane să-și remineralizeze dantura și să o mențină într-o stare bună de sănătate.Fluorul este un mineral care ajută smalțul dinților întărindu-i, drept pentru care mult timp a fost prescris intensiv copiilor în diferite forme.

28 iunie 2024
Edited 28 iunie 2024
citește articolul
Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi

Printre ingredientele sale se numara flavonoidele si terpenoidele (de asemenea antioxidanti). Ceaiul de musetel poate ajuta la controlul zaharului din sange, la calmarea anxietatii, la ameliorarea inflamatiei si la scaderea colesterolului, desi majoritatea studiilor au fost facute pe animale. Se pare ca aceasta planta lupta impotriva infectiilor si previne bolile de inima, insa florile de musetel sunt folosite si pentru a ajuta in insomnii, precum si in afectiunile gastrice.

6 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina