Igiena orala: La ce trebuie sa fim atenti cand alegem produsele pentru periajul dentar
Produsele dentare reprezinta obiecte ori substante specifice folosite pentru igiena orala, tratamente dentare sau in scopul mentinerii sanatatii cavitatii orale. Produsele acestea sunt utilizate cu scopul de a preveni sau de a trata diverse probleme dentare si ale gingiilor, pentru a mentine o igiena orala adecvata si pentru a imbunatati starea generala de sanatate a dintilor. Cateva exemple de produse dentare sunt urmatoarele:
Periuta de dinti - Instrumentul principal folosit cu scopul de a curata dintii si gingiile, indepartand astfel placa bacteriana si resturile alimentare. Acestea pot fi manuale sau electrice.
Pasta de dinti - Aceasta este o substanta gelatinoasa folosita pe periuta de dinti pentru a curata dintii. Pasta de dinti are in componenta fluor si alte ingrediente pentru a contribui la protejarea smaltului dentar si prevenirea aparitiei cariilor.
Ata dentara - Un fir subtire si flexibil utilizat pentru a curata spatiile dintre dinti si sub linia gingiilor, locuri ce sunt greu de accesat pentru periuta de dinti.
Apa de gura - Aceasta este un lichid antiseptic folosit pentru clatirea gurii, care ajuta la scaderea numarului de bacterii si a respiratiei urat mirositoare.
Geluri sau lotiuni pentru gingii - Acestea sunt produse folosite pentru a calma si pentru a trata gingiile inflamate sau iritate.
Proteze dentare – Dispozitive create cu scopul de a inlocui dintii lipsa si de a restabili functia masticatorie si aspectul estetic.
Produse de albire a dintilor - Produse ce pot fi folosite pentru a indeparta petele si pentru a albi dintii, cateva exemple fiind benzile de albire, gelurile sau tratamentele profesionale efectuate la un cabinet dentar.
Periute interdentare - Sunt instrumente folosite in special pentru a curata spatiile dintre dinti si sub linia gingiilor pentru persoanele ce au spatii mai mari intre dinti.
Acestea sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute produse dentare, iar folosirea lor corecta si constanta poate contribui la mentinerea sanatatii orale si la prevenirea aparitiei problemelor dentare. Inainte de a folosi un produs nou sau in cazul in care intampinati probleme orale grave, este recomandat sa consultati un medic dentist pentru sfaturi si indrumari in functie de nevoile dumneavoastra.
Cum va puteti pastra dantura sanatoasa si cum alegem produsele?
Pentru a va mentine dantura sanatoasa cu ajutorul produselor dentare de calitate, este esential sa urmati o rutina regulata de igiena orala si sa folositi corespunzator produsele disponibile pe piata. Cateva sfaturi utile:
Periuta de dinti si pasta de dinti:
Utilizati o periuta de dinti cu peri moi si inlocuiti la fiecare 3-4 luni sau cand perii s-au deteriorat. Periati-va dintii de cel putin 2 ori pe zi, pentru un timp de cel putin 2 minute.
Alegeti o pasta de dinti care contine fluor, pentru ca aceasta ajuta la intarirea smaltului dentar si la prevenirea aparitiei cariilor. Dupa periaj folositi ata dentara sau periutele interdentare. Stomatologii recomanda ca spatiile dintre dinti sa fie curatate cu ajutorul atei dentare sau a periutelor interdentare macar o data pe zi.
Apa de gura:
Clatiti-va gura cu apa de gura in urma periajului cu scopul de a contribui la diminuarea bacteriilor si a respiratiei urat mirositoare. Alegeti un produs care contine fluor sau cu efect antibacterian.
Programati-va pentru controale dentare regulate, in general o data la 6 luni, pentru a depista eventualele probleme dentare in stadii incipiente si pentru a primi sfaturi personalizate pentru igiena dumneavoastra orala. Evitati fumatul si consumul excesiv de alcool, pentru ca aceste obiceiuri pot afecta in mod negativ sanatatea orala. Reduceti consumul de alimente bogate in zahar sau carbohidrati rafinati, deoarece acestea pot ajuta la formarea cariilor.
In cazul in care practicati sporturi de contact, utilizati un protezor dentar cu scopul de a va proteja dintii de posibile traume. Daca aveti orice problema orala sau disconfort, nu amanati consultul la dentist. Acesta va poate ajuta sa identificati si sa tratati corect orice afectiune ce poate sa apara la nivel oral. Folosirea produselor dentare de calitate in cadrul unei rutine regulate de igiena orala si avand grija de sanatate generala a danturii dumneavoastra, puteti contribui in mod semnificativ la mentinerea unei danturi sanatoase.
Cum ajuta dusul bucal la mentinerea sanatatii danturii?
Dusul bucal poate fi un aliat de nadejde pentru sanatatea orala. Este o tehnica complementara la periajul dentar si utilizarea atei dentare, ajutand la indepartarea placii bacteriene si a particulelor alimentare din zonele inaccesibile ale cavitatii bucale. Trebuie sa stii ca sunt mai multe motive pentru care este util sa apelezi la dusul bucal ca parte a rutinei tale de igiena orala:
Curatare in profunzime: Dusul bucal utilizeaza un jet concentrat de apa sau de o solutie antibacteriana pentru a ajunge in zonele greu accesibile ale cavitatii bucale, cum ar fi spatiile dintre dinti si zona subgingivala. Acest jet puternic ajuta la indepartarea placii bacteriene si a particulelor alimentare, care pot fi dificil de eliminat prin periajul dentar obisnuit sau utilizarea atei dentare.
Prevenirea cariilor si a bolii parodontale: Placa bacteriana este o pelicula lipicioasa care se formeaza pe dinti si care poate duce la aparitia cariilor si a bolii parodontale. Dusul bucal ajuta la indepartarea acestei placi bacteriene, reducand astfel riscul de dezvoltare a acestor afectiuni orale.
Reducerea inflamatiei gingivale: Gingiile inflamate si sangerarea gingivala sunt semne ale unei igiene orale precare sau ale unei inflamatii gingivale, cum ar fi gingivita. Dusul bucal poate ajuta la reducerea inflamatiei gingivale prin clatirea si curatarea zonelor sensibile ale gingiilor. Combaterea respiratiei neplacute: Unele cazuri de respiratie neplacuta sunt cauzate de bacteriile care se acumuleaza in cavitatea bucala si pe limba. Dusul bucal ajuta la indepartarea acestor bacterii si a particulelor alimentare, contribuind astfel la o respiratie mai proaspata si mai placuta.
Ingrijire suplimentara pentru aparatele dentare sau pentru lucrarile dentareꓽ Dusul bucal poate fi deosebit de util pentru persoanele care poarta aparate ortodontice sau care au lucrari dentare, cum ar fi coroane, punti sau implanturi. Jetul de apa poate ajunge in zonele greu accesibile, ajutand la indepartarea placii bacteriene si mentinerea igienei in jurul acestor dispozitive sau lucrari dentare. Prevenirea infectiilor: Utilizarea dusului bucal poate ajuta la prevenirea infectiilor orale si a altor afectiuni, cum ar fi gingivita si parodontita. Clatirea regulata a cavitatii bucale poate contribui la mentinerea unui mediu oral sanatos si la reducerea riscului de infectii.
Bibliografie:
Filliard, J., Cunha Faria, F. D. A., Bieuzen, F., Berthelot, G., & Volondat, M. (2016). P-12 The effects of the whole body cryotherapy;
Klimenko, T., Ahvenainen, S., & Karvonen, S.-L. (2008, June 1). Whole-body cryotherapy in atopic dermatitis. Archives of Dermatology;
Kwiecien, S. Y., McHugh, M. P., & Howatson, G. (2017, April 10). The efficacy of cooling with phase change material for the treatment;
Medaris Miller, A. (2016, January 25). Should you try whole body cryotherapy? U.S. News & World Report;