Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dieta Dukan: Cum functioneaza. Reguli de baza in alimentatie

Dieta Dukan: Cum functioneaza. Reguli de baza in alimentatie

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 octombrie 2022 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Daca te-ai hotarat ca vrei sa mai slabesti si nu stii care este directia corecta, iata cateva sfaturi esentiale pentru ca dieta ta sa functioneze perfect. In primul rand, trebuie sa inveti sa ai rabdare cu corpul tau. Paradoxal, desi poti sa pui zeci de kg foarte usor, intr-un timp foarte scurt, mai ales ca de la o anumita varsta metabolismul incepe sa se miste mai incet, ca sa le dai jos nu e intotdeauna un proces reversibil la fel de simplu din varii motive. In al doilea rand trebuie sa intelegi ca o data cu varsta si procesele metabolice au alta viteza de ardere si se depun mai usor excesul de calorii si mai greu se elimina. Cand sa alegi dieta Dukan si care sunt argumentele de care trebuie sa tii cont descopera in acest material.

Cum alegi, in functie de varsta, perioada de slabit. Cand apelezi la dieta Dukan 

Dieta Dukan: reguli esentiale. Ce trebuie sa stii inainte de a incepe dieta

Sfaturi de urmat in dieta Dukan. Cum alegi alimentele potrivite pentru organism

Top 10 alimente care sa te ajute in dieta Dukan. Cum sa le identifici 

Cum alegi, in functie de varsta, perioada de slabit. Cand apelezi la dieta Dukan

Remodelarea corporala este la indemana oricui intelege ca, doar printr-o dieta adecvata si antrenament corporal, se poate arde grasimea inestetica, pentru a obtine un corp tonifiat si suplu. Cu toate acestea, se pot asocia si anumite suplimente, care au capacitatea de a accelera intreg procesul de slabire. In continuare vom discuta despre 5 substante, cu eficienta dovedita in remodelarea corporala si care pot fi folosite si in dieta Dukan.

Acid linoleic conjugat (CLA) – este un acid gras care are abilitatea de a reduce asimilarea grasimilor, prin redirectionarea caloriilor consumate catre cresterea masei musculare. CLA este de preferat altor suplimente pentru arderea grasimilor, deoarece are si efect antioxidant, intervine in reglarea nivelului de colesterol si al glicemiei.

Cafeaua verde – contine un compus chimic, acid clorogenic, ale carui proprietati de a reduce rezistenta la insulina si acumularea de grasimi in tesutul adipos au fost demonstrate clinic. Acidul clorogenic se pare ca are mult mai multe beneficii asupra sanatatii, precum scaderea riscului de boli cardiovasculare si diabet zaharat de tip II.

Ceaiul verde – este unul dintre cele mai bune produse naturale care ard grasimile. In plus, este o sursa foarte buna de antioxidanti si a fost legat inclusiv de prevenirea afectiunilor cardiovasculare si a bolii Alzheimer. Drept urmare, se recomanda consumul zilnic a unei cani de ceai verde, nu doar pentru a stimula metabolismul de ardere a caloriilor, ci si pentru numeroasele efecte terapeutice.

Arginina – este un aminoacid implicat in producerea de oxid nitric, care actioneaza prin cresterea fluxului sangvin si catre muschi, asigurand astfel o mai buna distributie a nutrientilor si oxigenului, stimuland refacerea si cresterea masei musculare.

L-carnitina – este un aminoacid careactioneaza ca un mobilizator de grasime, asigurand folosirea acesteia pentru producerea de energie. L-carnitina este mult mai eficienta in cazul unei diete sarace in carbohidrati, deoarece acestia sunt responsabili pentru eliberarea unei cantitati mai mari de insulina, care reduce efectul L-carnitinei.

Pentru un efect mai puternic, se recomanda asocierea cu Omega-3, asociere benefica nu doar in cura de slabire, ci si pentru sanatatea intregului organism: sprijinirea functiei hepatice, scaderea riscului de afectiuni cardiovasculare, reducerea oboselii si asigurarea unui nivel optim de energie.

Dieta Dukan: reguli esentiale. Ce trebuie sa stii inainte de a incepe dieta

Indiferent de cura de slabire pe care o alegi, trebuie sa stii ca exista niste reguli clare pe care trebuie sa le urmezi pentru a avea efectele dorite. Dietele foarte restrictive nu sunt indicate, deoarece privarea organismului de anumiti nutrienti conduce la dereglari metabolice si nu numai, iar infometarea este cea mai gresita abordare pentru ca tot ceea ce vei consuma se va depune integral. Prima regula esentiala in procesul de slabit impune miscarea fizica zilnica. Antrenamentele la sala de trei ori pe saptamana combinate cu sauna sau, cel putin, exercitiile fizice facute in fiecare zi, minim 30 de minute, sunt esentiale in procesul de slabit.

Ca idee, dieta Dukan are 4 faze fiecare la fel de importanta si trebuie sa ai in vedere toate detaliile pentru ca ele fac diferenta intre o dieta aplicata corect si sanatos si un regim haotic.

Faza de atac, trebuie sa dureze minim doua zile si maxim 7 zile. In aceasta perioada nu se consuma deloc carbohidrati (nici macar legume care contin putini carbohidrati, cum sunt varza sau spanacul). Sunt permise numai alimente bogate in proteine, dar sarace in grasimi: pui (fara piele), vita, peste, oua si lactate cu continut scazut de grasime.

Faza de croaziera, moment in care sunt introduse treptat unele surse de carbohidrati (legume precum spanacul, ardeii, castravetii, telina, rosiile, fasolea verde, ridichile si ciupercile). Baza alimentatiei va fi compusa din produsele de origine animala bogate in proteine. Durata acestei faze variaza intre 1 si 12 luni.


Faza de consolidare apare in momentul in care alimentele care nu erau permise anterior (de exemplu, fructele) sunt reintroduse treptat intr-o cantitate de maxim 100 grame/zi, iar persoanele care urmeaza acest tip de dieta pot „sarbatori” mancand orice le place de doua ori pe saptamana. Scopul fazei de consolidare este de a mentine greutatea atinsa in faza de croaziera.

Faza de stabilizare apare atunci cand incepe reintroducerea carbohidratilor asta daca nu a aparut o crestere in greutate, aceasta faza poate dura teoretic toata viata. Se va manca „normal”, dar cu o zi pe saptamana in care se vor consuma numai proteine. In plus, persoanele care urmeaza regimul Dukan trebuie sa mearga pe jos cel putin 20 de minute pe zi si sa manance 3 linguri de tarate de ovaz in fiecare zi, iar bauturile alcoolice sunt interzise.

Dieta Dukan are multiple avantaje. In primul rand scaderea corporala, daca se tine cont si de miscare, va fi rapida, caloriile nu trebuie numarate si nici cantitatile nu trebuie cantarite. Aportul de grasimi si zahar este practic eliminat iar alcoolul interzis va ajuta corpul sa se refaca mai usor.

Sfaturi de urmat in dieta Dukan. Cum sa alegi alimentele potrivite pentru organism

Numeroase studii au scos la iveala faptul ca senzatia de satietate se instaleaza dupa aproximativ 20 de minute de cand te-ai asezat la masa, prin urmare, nutritionistii recomanda ca mancarea sa se mestece incet si un timp indelungat. De o reala importanta este hidratarea organismului, pentru favorizarea procesului de slabit fiind esential sa se bea apa, minim doi litri de-a lungul intregii zile, cu inghitituri mici si dese.

Anterior am vorbit despre fazele esentiale din dieta Dukan, in urmatoarele randuri vom detalia cele mai importante aspecte legate de alimentele corespunzatoare fiecarei faze. Si nu uitati. Pe Toata Perioada Dietei DUKAN alcoolul este interzis.

Prima faza din dieta Dukan se bazeaza pe alimente bogate in proteine plus alte cateva care aduc foarte putine calorii. Sunt recomandate:

  • Carnea de porc (cea mai putin grasa, in special piept, zona de muschi)
  • Carnea de vita (la fel fara grasime, gatite la gratar, deloc prajita)
  • Carnea de pui fara piele (fiarta sau la grill)
  • Ficatul, rinichii si limba
  • Pestele si fructele de mare (coapte, gratar)
  • Oua (posate, fierte, papara fara ulei)
  • Lactatele cu putine grasimi (iaurt, lapte, branza cottage, ricotta)
  • Tofu si tempeh
  • Cel putin 1,5 litri de apa pe zi
  • 1,5 lingurite de tarate de ovaz pe zi
  • Indulcitori artificiali, taitei shirataki, gelatina dietetica
  • Cantitati mici de suc de lamaie si muraturi

In a doua faza, mai exact in prima zi din faza 2 a dietei sunt restrictionate alimentele din faza de atac enumerate mai sus. In ziua a doua sunt permise doar urmatoarele alimente si asocierile acestora:

  • Spanac, kale, salata verde
  • Broccoli, conopida, varza si varza de Bruxelles
  • Ardei gras
  • Sparanghel
  • Anghinare
  • Vinete
  • Castraveti
  • Telina
  • Rosii
  • Ciuperci
  • Mazare
  • Ceapa
  • Dovleac
  • Napi
  • 1 portie de morcovi sau sfecla in fiecare zi
  • 2 lingurite de tarate de ovaz in fiecare zi


Nu sunt premise alte fructe sau legume fata de cele mentionate. In afara de 1 lingurita de ulei pentru gatit, nu sunt premise alte surse de grasime.

In timpul acestei faze, cei care tin dieta Dukan sunt incurajati sa consume alimentele din primele doua faze, alaturi de urmatoarele in diferite combinatii.

  • Fructe: o portie de fructe in fiecare zi, cum ar fi 100 de grame de fructe de padure sau pepene, un mar, o portocala, o para, o piersica, o nectarine, doua kiwi sau caise
  • Paine: 2 felii de paine integrala in fiecare zi, cu o cantitate mica de unt
  • Branza: o portie de 40 de grame de branza in fiecare zi
  • Legume cu amidon: 1-2 portii pe saptamana – paste, porumb, orez, cartofi
  • Carne: friptura de miel, porc sau sunca de 1-2 ori pe saptamana
  • Mese festive: 2 mese festive pe saptamana, care pot include un aperitiv, un fel principal, un desert si un pahar de vin
  • Mese proteice: o zi de proteine in fiecare saptamana, asa cum au fost cele din faza de atac
  • Tarate de ovaz: 2,5 lingurite pe zi

Top 10 alimente care sa te ajute la detoxifiere. Cum sa le identifici

O detoxifiere rapida si sanatoasa presupune eliminarea completa din alimentatie a produselor amintite mai sus, inclusiv a sucurilor din comert, si introducerea in meniul zilnic a alimentelor naturale, de preferat fructe, legume si verdeturi de sezon. In categoria alimentelor cu putere mare de detoxifiere se gasesc:

  •          Castravetele. Contine foarte putine calorii si foarte multa apa, peste 97%, si este un aliment alcalin.
  •          Pepenele. Contine peste 92% apa, fibre si glutation, cel mai puternic agent antioxidant şi detoxifiant al organismului.
  •          Lamaia. Contine vitamina C, un puternic antioxidant, si are capacitatea de a dizolva acidul uric si alte saruri toxice, in plus stimuland metabolismul.
  •          Varza. Contine sulf si fibre care favorizeaza digestia si eliminarea toxinelor din organism.
  •          Spanac. Contine un complex puternic de antioxidanti cu rol antiinflamator si alcalinizant. Este numit „matura intestinului”, gratie calitatii sale de a curata sistemul digestiv.
  •          Semintele de psyllium. Printre cele mai bogate alimente in fibre, acestea devin esentiale intr-o cura de detoxifiere. Stimuleaza motilitatea intestinala, combat constipatia, reduc apetitul si favorizeaza senzatia de satietate, in plus, reducand colesterolul, glicemia si trigliceridele. 
  •          Semintele de in. Contin o mare cantitate de fibre, regleaza digestia si reduc inflamatia, gratie acizilor grasi esentiali din componenta.
  •          Usturoiul. Contine sulf, un mineral activ in procesul de detoxifiere. In plus are calitati antivirale, antibiotice si antiseptice.
  •          Papadia. In general, toate verdeturile de primavara (stevie, urzici, leurda, untisor) sunt excelente in procesul de detoxifiere, acestea continand clorofila, o substanta care curata sangele de metale grele si toxine si, in plus, il alcalinizeaza. Papadia detoxifiaza ficatul si are rol diuretic si depurativ.
  •          Salata verde. Este satioasa, contine peste 90% apa si are rol sedativ, motiv pentru care este absolut recomandata a se consuma seara in timpul dietelor de detoxifiere si nu numai.

Sursa: https://www.dukandiet.com/

Bibliografie:

  1. Wright, Margaret E.; Chang, Shih-Chen; Schatzkin, Arthur; Albanes, Demetrius; Kipnis, Victor; Mouw, Traci; Hurwitz, Paul; Hollenbeck, Albert; Leitzmann, Michael F. (15 February 2007). "Prospective study of adiposity and weight change in relation to prostate cancer incidence and mortality";
  2. "Defining Adult Overweight and Obesity". Centers for Disease Control and Prevention. 7 June 2021. Archived from the original on 28 September 2021;
  3. "Metabolic syndrome – PubMed Health". Ncbi.nlm.nih.gov. National Center for Biotechnology Information. Archived from the original on 5 February 2011;
  4. Omega-3 fatty acids Archived 9 July 2008 at the Wayback Machine. Umm.edu (5 October 2011);
  5. What I need to know about eating and diabetes (PDF). U.S. Dept. of Health and Human Services, National Institutes of Health, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, National Diabetes Information Clearinghouse. 2007;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina