Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Top 10 vitamine si suplimente care te feresc de raceala in sezonul rece

Top 10 vitamine si suplimente care te feresc de raceala in sezonul rece

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 aprilie 2025 Ultima actualizare: 24 aprilie 2025

Sezonul rece inseamna pentru multe persoane si perioada in care se confrunta cu efectele neplacute ale gripei si racelii, astfel incercarea de a evita bolile de sezon este absolut normala. Iar pentru asta exista numeroase vitamine si alte suplimente de imunitate pentru adulti, dar sunt toate cu adevarat eficiente?

Părerile sunt împărțite când vine vorba despre răspunsul la această întrebare, mulți medici considerând că vitaminele și mineralele sunt mai eficiente dacă provin din dietă și că sistemul imunitar nu are nevoie de ajutor, fiind absolut normal să răcim de câteva ori pe an, acest lucru stimulând, de fapt, răspunsul imun. De cealaltă parte, sunt multe studii care demonstrează eficiența anumitor vitamine, minerale și extracte naturale în ameliorarea simptomelor și reducerea numărului de zile de convalescență dintr-o gripă sau răceală, mai ales atunci când sunt susținute de medicamente pentru raceala administrate corect.

Vitamine si suplimente cu efecte demonstrate

Vitamina D – este una dintre cele mai studiate vitamine, dovedindu-si eficienta in preventia racelii, gripei, dar si a altor numeroase conditii medicale. In mod normal, vitamina D este produsa de organism sub actiunea razelor ultraviolete asupra pielii, in urma expunerii la soare, doar ca in sezonul rece este mai dificil sa beneficiem de efectele razelor solare, asa ca se poate recomanda administrarea de suplimente.

Acizii grasi Omega-3 – nu sunt eficienti doar in preventia bolilor cardiovasculare, ci, administrati zilnic, pot sprijini sistemul imunitar. Aportul de Omega-3 sustine actiunea vitaminei D; mai bine spus, previne deficienta acesteia si protejeaza impotriva infectiilor tractului respirator.

Probioticele – sistemul imunitar este influentat in mare parte de procesele care au loc in intestin, procese de care sunt responsabile bacteriile „prietenoase”, probioticele. Aceste bacterii moduleaza raspunsul imun prin cresterea numarului de limfocite T. Probioticele au mult mai multe beneficii, printre care si stimularea digestiei si protejarea organismului fata de microorganisme patogene, precum Candida albicans.

Astragalus – aceasta bine-cunoscuta planta chinezeasca stimuleaza globulele albe atat in preventia, cat si in lupta cu infectiile. Chiar daca nu are actiune la fel de rapida ca vitamina D si acizii Omega-3, fiind necesare 6-8 saptamani pana se instaleaza efectul maxim, numeroase studii demonstreaza beneficiile suplimentarii dietei cu astragalus.

Zinc – administrarea zilnica poate preveni diverse tipuri de infectii, iar combinarea acestuia cu vitamina C, doi antioxidanti puternici, poate reduce nivelul crescut de plumb din sange.

Seleniul – contribuie la reducerea stresului oxidativ si la potentarea raspunsului imun. Asocierea cu vitamina E poate fi benefica mentinerii unui nivel optim de sanatate, datorita actiunii sinergice a celor doua elemente.

Vitamina A – joaca, de asemenea, un rol important in prevenirea infectiilor, prin influentarea activitatii limfocitelor T si B. Vitamina A se gaseste in compozitia multor suplimente alimentare, dar multe persoane sufera de un deficit de absorbtie, cauzat fie de alergii alimentare, fie de secretia insuficienta de enzime digestive. In aceasta situatie se recomanda administrarea de pancreatina, care ar trebui sa rezolve malabsorbtia vitaminei A.

Colostrul – este prima secretie mamara dupa nastere, cu o compozitie superioara laptelui matern si cu proprietati unice. Inaintea descoperirii penicilinei, colostrul era folosit pentru proprietatile antibiotice, iar pana la utilizarea la scara larga a corticosteroizilor ca medicatie antiinflamatoare, acesta se recomanda in tratamentul artritei reumatoide.

Componente cunoscute ale colostrului precum interferon, gama globulina, hormonul de crestere si inhibitori de proteaze sunt folosite in medicina in tratamentul cancerului, infectiilor virale si al bolilor autoimune. Mai mult, exista peste 4000 de studii clinice privind utilizarea colostrului in medicatia pentru zeci de boli.

Vitamina C – este poate cea mai utilizata vitamina in lupta impotriva infectiilor virale si bacteriene, 1 g sau chiar o doza mai mare administrata zilnic avand efecte antivirale si de potentare a raspunsului imun. Este recunoscut beneficiul terapeutic al vitaminei C inclusiv in afectiuni medicale precum boala Lyme sau chiar cancer, cand se recomanda doze mari pe cale intravenoasa.

Echinacea – este recunoscuta ca stimulator al sistemului imunitar si utilizata pentru a preveni si trata numeroase infectii. Echinacea poate fi administrata perioade lungi de timp, fara a avea efecte adverse, inclusiv persoanelor cu boli autoimune.

Inainte de a introduce in dieta vitamine si suplimente alimentare, este indicat sa consultati medicul sau farmacistul.

Text: Andreea Bunea

Bibliografie:

  1. Aller R, de Luis DA, Izaola O, Conde R, Gonzalez Sagrado M, Primo D, et al. Effect of a probiotic on liver aminotransferases in nonalcoholic fatty liver disease patients: a double blind randomized clinical trial. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2023;
  2. Angulo P, George J, Day CP, Vanni E, Russell L, De la Cruz AC, et al. Serum ferritin levels lack diagnostic accuracy for liver fibrosis in patients with nonalcoholic fatty liver disease. Clinical Gastroenterology and Hepatology. 2024;
  3. Angulo P, Hui JM, Marchesini G, Bugianesi E, George J, Farrell GC, et al. The NAFLD fibrosis score: A noninvasive system that identifies liver fibrosis in patients with NAFLD. Hepatology. 2021;
  4. Angulo P, Kleiner DE, Dam-Larsen S, Adams LA, Bjornsson ES, Charatcharoenwitthaya P, et al. Liver fibrosis, but no other histologic features, is associated with long-term outcomes of patients with nonalcoholic fatty liver disease. Gastroenterology. 2023;
Articole similare
Intarirea imunitatii: Plante medicinale care te ajuta sa scapi de gripa si raceala Intarirea imunitatii: Plante medicinale care te ajuta sa scapi de gripa si raceala

Pune cateva frunze de busuioc proaspat culese in suporturile de cuburi de gheata si pune-le la congelator. Cuburile cu busuioc indeparteaza febra si amelioreaza simptomele racelii.

4 aprilie 2025
Edited 23 aprilie 2025
citește articolul
Medicina naturista: Leacuri pentru gripa si raceala Medicina naturista: Leacuri pentru gripa si raceala

Daca mergem la un medic cu o raceala, acesta nu ne va prescrie, de regula, un antibiotic, insa ne poate recomanda alte tipuri de medicamente, dar uneori mai avem medicamente acasa de la un tratament anterior si decidem sa ne auto-medicam.

4 aprilie 2025
Edited 4 aprilie 2025
citește articolul
GRIPA vs. RACEALA: Toate informatiile de care ai nevoie ca sa le distingi corect GRIPA vs. RACEALA: Toate informatiile de care ai nevoie ca sa le distingi corect

Spre deosebire de răceală, gripa este cauzată de un virus mai agresiv, motiv pentru care există vaccin antigripal, dar nu și vaccin anti-răceală. Mai mult, virusurile gripale pot avea multiple tulpini, unele dintre ele fiind periculoase pentru sănătatea umană.  Cum le recunoști corect și ce tratamente funcționează cel mai bine? Află în materialul următor.

4 aprilie 2025
Edited 24 aprilie 2025
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.