Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Isop: O planta cu efecte expectorante si antiseptice

Isop: O planta cu efecte expectorante si antiseptice

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 ianuarie 2024

Isop, cunoscut si sub denumirea sa stiintifica, Hyssopus officinalis, reprezinta o planta aromatica perena care face parte din familia Lamiaceae. Acesta isi are originea in regiunile mediteraneene si este cultivat si utilizat pentru diferite scopuri, mai ales pentru proprietatile sale medicinale si culinare. Aceasta planta prezinta frunze mici, lanceolate si flori de culoare albastru-violet sau roz, fiind dispuse in ciorchini. Planta are un miros puternic si o aroma usor amaruie. A fost utilizata in istorie pentru o varietate de motive, inclusiv in medicina traditionala si pe post de ingredient in bucatarie.

In medicina traditionala, isopul a fost folosit pentru proprietatile sale antiseptice, antiinflamatorii si expectorante. Cateodata, aceasta planta este folosita cu scopul de a trata probleme respiratorii cum ar fi tusea, raceala sau bronsita. Uleiul esential de isop este folosit in aromaterapie. In bucatarie, isopul este utilizat cu scopul de a adauga aroma mancarurilor. Frunzele proaspete sau uscate pot fi folosite pentru condimentarea preparatelor culinare, spre exemplu supele, salatele sau carnea. In aceeasi masura, isopul poate fi folosit in prepararea bauturilor, cum ar fi ceaiurile si infuziile.

Este necesar de mentionat faptul ca, plantele medicinale pot avea efecte secundare sau interactiuni cu anumite medicamente, iar din acest motiv este indicat sa discutati cu un specialist inainte de a pune in uz plante pentru scopuri medicinale.

Ce proprietati medicinale are isopul?

Isopul prezinta o serie de proprietati medicinale care se fac remarcate in medicina traditionala si in unele cercetari stiintifice. Cu toate acestea, este necesar sa retineti faptul ca folosirea plantelor medicinale trebuie sa fie efectuata cu atentie si sub supravegherea unui medic, pentru ca pot sa apara interactiuni sau reactii adverse. Cateva dintre proprietatile medicinale care sunt atribuite isopului sunt urmatoarele:

Proprietati antiseptice si antibacteriene - Isopul are in alcatuire compusi cu potential antiseptic si antibacterian, fapt ce il facem folositor in tratarea infectiilor minore ale gatului si cailor respiratorii.

Proprietati expectorante - Isopul poate contribui la subtierea mucusului si la usurarea expulzarii acestuia din plamani, lucru ce poate fi benefic in cazul unor afectiuni respiratorii cum ar fi bronsita sau tusea productiva.

Proprietati antiinflamatorii - Se spune despre compusii care se gasesc in isop ca ar prezenta efecte antiinflamatorii, fapt ce ar putea ajuta in ameliorarea inflamatiilor in cazul anumitor afectiuni.

Stimularea digestiei - Isopul poate contribui la stimularea secretiei de sucuri digestive si poate sa aiba un efect carminativ, contribuind in acest mod la imbunatatirea digestiei.

Efecte calmante - Uleiul esential de isop poate sa aiba efecte calmante asupra sistemului nervos si poate fi utilizat in aromaterapie cu scopul de a diminua stresul si anxietatea.

Proprietati antivirale - Exista unele cercetari care sugereaza despre isop ca ar putea avea potential antiviral, lucru ce ar face planta interesanta in contextul anumitor infectii virale.

Ajutor in afectiuni ale pielii - Uleiul esential de isop poate fi utilizat in anumite cazuri pentru tratarea iritatiilor pielii sau a unor afectiuni cutanate minore.

Este necesar sa discutati cu un profesionist medical inainte de a folosi isopul sau orice alta planta medicinala cu scopul de a va asigura ca este potrivit pentru situatia dumneavoastra si ca nu exista contraindicatii sau interactiuni cu alte medicamente sau afectiuni de care poate dumneavoastra suferiti.

 

Cum actioneaza isopul pe post de expectorant, antiseptic si carminativ?

Isopul actioneaza in diferite moduri pentru a avea efecte expectorante, antiseptice si carminative. Efectele acestea se datoreaza compusilor chimici care se gasesc in planta, de exemplu uleiurile volatile, flavonoidele si taninurile. In fiecare caz, planta functioneaza in urmatoarele moduri:

Expectorant 

Isopul prezinta proprietati expectorante, acest lucru insemnand ca planta contribuie la subtierea mucusului din caile respiratorii si faciliteaza in acest mod eliminarea acestuia. Efectul acesta poate fi folositor in cazul racelilor, gripei, bronsite si altor afectiuni respiratorii. Substantele active din isop, spre exemplu uleiurile volatile, stimuleaza secretia mucusului si actioneaza asupra mucoasei respiratorii, acest lucru facilitand trecerea mucusului si diminuarea congestiei.

Antiseptic 

Aceasta planta are in componenta uleiuri volatile care prezinta proprietati antiseptice si antibacteriene. Compusii acestia pot contribui la inhibarea cresterii si dezvoltarii bacteriilor si microorganismelor patogene in caile respiratorii sau in alte zone ale corpului. In acest mod, isopul poate ajuta la prevenirea si la tratarea infectiilor minore, mai ales in cazul afectiunilor respiratorii.

Carminativ 

Aceasta planta are si efecte carminative, acest lucru insemnand ca poate contribui la eliminarea gazelor din tractul digestiv. Planta aceasta poate fi utila pentru a preveni balonarea, disconfortul abdominal si alte probleme digestive care sunt legate de acumularea excesiva de gaze. Substantele care se gasesc in isop stimuleaza musculatura tractului digestiv, fapt ce favorizeaza eliminarea gazelor.

Este important de mentionat faptul ca, efectele isopului pot varia in functie de modul in care acesta este folosit, de exemplu sub forma de ceai, ulei esential, tinctura, precum si de doza si durata folosirii. In aceeasi masura, nu ar trebui sa inlocuiti tratamentele medicale adecvate de la un medic cu utilizarea plantelor medicinale. In cazul in care doriti sa folositi isopul in scopuri medicinale, este indicat sa consultati un profesionist medical cu scopul de a face rost de sfaturi adecvate si sigure in functie de situatia dumneavoastra specifica.

Cand este indicat isopul?

Probleme respiratorii - Isopul poate fi utilizat in cazul afectiunilor respiratorii, spre exemplu raceala, congestie nazala, tuse sau bronsita. Proprietatile expectorante si antiseptice pot contribui la subtierea mucusului, eliminarea acestuia si diminuarea simptomelor care sunt asociate cu afectiuni respiratorii.

Disconfort abdominal si flatulenta - Proprietatile carminative ale isopului pot contribui la eliminarea gazelor din tractul digestiv si pot diminua disconfortul abdominal sau balonarea.

Probleme digestive minore - Isopul poate fi folosit cu scopul de a stimula digestia si de a reduce disconfortul gastric usor.

Stres si anxietate - Uleiul esential de isop poate prezenta efecte calmante asupra sistemului nervos, din acest motiv este folosit uneori in aromaterapie cu scopul de a contribui la diminuarea stresului si anxietatii.

Afectiuni cutanate minore - Uleiul esential de isop poate fi aplicat topic in cazul unor probleme cutanate minore, spre exemplu iritatii sau zgarieturi.

Este necesar sa evitati folosirea isopului in timpul sarcinii sau alaptarii si sa fiti atenti la posibilele reactii alergice sau efecte secundare.

 

Ce este Goldenseal si ce similitudini are cu planta Isop

Hydrastis canadensis, cunoscuta si sub numele de ”goldenseal” in limba engleza, este o planta perena care isi are originea in America de Nord, mai concret in partile estice ale Statelor Unite si Canada. Planta aceasta face parte din familia Ranunculaceae si se face remarcata pentru rizomii sai de culoare galben-aurie si frunzele sale verzi, palmate. Aceasta planta este utilizata de mult timp in medicina traditionala nativa americana si in fitoterapie. Principala substanta activa care se gaseste in aceasta planta este berberina, care este cunoscuta pentru proprietatile sale antimicrobiene si antiinflamatorii.

Aceasta planta a fost utilizata istoric pentru diferite scopuri medicinale, inclusiv pentru tratarea infectiilor, racelilor, afectiunilor gastrointestinale si a altor probleme de sanatate. Insa, cu toate acestea, multumita recoltarii excesive si a pierderii habitatelor naturale, hydrastis canadensis este considerata a fi o specie amenintata in unele parti ale Americii de Nord si este protejata prin lege in anumite state.

Suplimentele alimentare care contin extract de hydrastis canadensis sunt disponibile pe piata si sunt promovate pentru diferite scopuri de sanatate, insa este important sa consultati un profesionist in domeniul sanatatii inainte de a le pune in uz, pentru ca acestea pot sa aiba interactiuni sau efecte secundare si nu sunt intotdeauna indicate pentru toate persoanele sau pentru toate tipurile de afectiuni.

Hydrastis canadensis, o planta cunoscuta si sub numele de goldenseal, este considerata a prezenta proprietati medicinale in fitoterapie si medicina traditionala. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca, eficacitatea sa reprezinta un subiect de cercetare, iar folosirea acestei plante pentru tratament trebuie discutata cu un profesionist in domeniul sanatatii. 

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;

Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;

National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;

National Toxicology Program. Toxicology and carcinogenesis studies of a nondecolorized whole leaf extract of Aloe barbadensis Miller (drinking water study). August 2013;

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;

Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;

Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare; 

Articole similare
Ciubotica Cucului: beneficii pentru organism, proprietati si utilizare Ciubotica Cucului: beneficii pentru organism, proprietati si utilizare

Putini stiu de faptul ca Romania se inscrie in primele 6 tari europene in ceea ce priveste numarul de specii de plante şi animale. Vorbim de aproape 4.000 de plante superioare (ferigi şi plante cu flori) care cresc salbatice, fara sa socotim cele peste aproape 1.000 de specii hibride.

22 aprilie 2024
Edited 22 aprilie 2024
citește articolul
Arnica: beneficii pentru organism, utilizari in farmacie Arnica: beneficii pentru organism, utilizari in farmacie

Arnica este o planta erbacee (plantele erbacee sunt cele care nu au o tulpina lemnoasa, ci una subtire, moale si, de regula, verde) care creste in Europa, America, Australia, Noua Zeelanda si Asia de Est, gasindu-se preponderent in zonele de deal si munte.

30 martie 2023
Edited 31 martie 2023
citește articolul
Brusturele: o planta surprinzatoare in terapiile naturale Brusturele: o planta surprinzatoare in terapiile naturale

Brusturele este o planta surprinzatoare pentru sanatate. Desi proprietatile plantei sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, medicina de specialitate vorbeste despre aceasta planta ca fiind un „purificator” al sangelui, care „curata ficatul si rinichii” prin eliminarea din sistem de materiale toxice reziduale si ajuta la odihna.

30 martie 2023
Edited 31 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina