Laxative naturale pentru combaterea constipatiei

Constipatia este o problema comuna care afecteaza multi oameni, cauzand disconfort si dificultati in eliminarea scaunului. Din fericire, exista multe solutii naturale care pot ajuta la ameliorarea acestei probleme, fara a fi nevoie de medicamente pentru constipatie puternice. Continua lectura acestui articol si afla ce alimente minune te pot ajuta pentru ameliorarea eficienta a constipatiei.
- Ce este constipatia?
- Ce sunt laxativele naturale?
- Tipuri de laxative care te scapa de constipatie
- 20 alimente laxative rapide care pot ameliora constipatia
- Cauzele constipatiei si rolul laxativelor naturale
- Beneficiile laxativelor naturale
- Alte remedii naturale si leacuri batranesti pentru constipatie
- Laxative osmotice: ce trebuie sa stii
- Laxative puternice cu efect imediat: cand si cum sa le folosesti
- Combaterea constipatiei - sfaturi pentru prevenirea constipatiei pe termen lung
Ce este constipatia?


Constipatia este o problema digestiva destul de comuna, care afecteaza multe persoane si se manifesta prin:
- scaune rare;
- scaune greu de eliminat (scaun gros si tare);
- senzatia ca intestinul nu a fost golit complet;
- meteorism (balonare);
- durere abdominala.
Afla cum poti preveni disconfortul dat de balonare si de ce apare aceasta, din articolul Balonarea: de ce apare, cum se manifesta si cum se trateaza.
In mod obisnuit, constipatia inseamna mai putin de 3 scaune pe saptamana si poate fi cauzata de o varietate de factori, dintre care dieta reprezinta un factor principal. Aproximativ 30% din populatia lumii se confrunta cu constipatie cronica, iar multi oameni experimenteaza constipatia ocazionala (in anumite momente). Desi poate parea o problema minora, constipatia poate cauza disconfort semnificativ si, in cazuri grave, poate duce la complicatii precum:
- fisuri anale;
- hemoroizi;
- prolaps rectal (peretele rectului aluneca in exteriorul anusului);
- cancer de colon.
Ce sunt laxativele naturale?
Laxativele naturale sunt substante provenite din alimente sau plante care ajuta la stimularea tranzitului intestinal si la ameliorarea constipatiei, fara a necesita medicamente sintetice. Acestea functioneaza prin diferite mecanisme, precum:
- cresterea continutului de apa din scaun (inmuierea scaunului);
- stimularea miscarilor intestinale;
- imbunatatirea digestiei prin aportul de fibre si alti nutrienti.
Doresti sa afli mai multe despre proprietatile fibrelor din alimentatie? Citeste articolul Fibrele: de ce sunt importante pentru digestie.
Laxativele naturale sunt considerate o optiune mai blanda si mai sanatoasa pentru ameliorarea constipatiei, fiind mai putin agresive asupra sistemului digestiv decat laxativele medicamentoase. Cu toate acestea, utilizarea excesiva a acestor laxative poate cauza dezechilibre electrolitice sau dependenta, deci trebuie utilizate cu moderatie si in combinatie cu o dieta echilibrata si un consum adecvat de apa.
Tipuri de laxative care te scapa de constipatie
Exista mai multe tipuri de laxative, fiecare actionand intr-un mod diferit pentru a ameliora constipatia. Printre cele mai comune laxative se afla:
- laxativele de volum - acestea au un continut mare de fibre, astfel ca maresc volumul scaunului. Fibrele absorb apa, ceea ce face ca scaunul sa devina mai moale si sa treaca mai usor prin colon.
- laxativele emoliente - laxativele emoliente actioneaza prin inmuierea scaunului, facilitand eliminarea acestuia fara efort. Acestea includ substante precum uleiul de masline si uleiul de cocos, care ajuta la lubrifierea tractului intestinal, permitand scaunului sa treaca mai usor. Este util pentru cei care au scaune foarte tari sau dificile.
- laxativele stimulante - aceste laxative stimuleaza miscarile intestinale prin iritarea peretelui intestinal, ceea ce grabeste tranzitul scaunului. Exemple de astfel de laxative includ: ceaiul laxativ natural de senna, gelul de aloe vera.
- laxativele osmotice - actioneaza prin atragerea apei in intestin, ceea ce inmoaie scaunul si stimuleaza miscarea intestinelor. Magneziul este un astfel de laxativ.
- laxativele lubrifiante - ajuta la reducerea frictiunii intre scaun si peretii colonului, facand eliminarea mai usoara. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai cunoscute laxative lubrifiante, insa trebuie folosit cu precautie, deoarece poate provoca crampe abdominale.
20 alimente laxative rapide care pot ameliora constipatia
Exista numeroase alimente cu efect laxativ, ce pot fi utilizate pentru a ameliora constipatia. Unele au efect laxativ in doze mici, altele in doze ceva mai mari. Cunoasterea acestora este importanta pentru a sti cum sa le folosesti pentru a scapa de constipatie rapid:
- prunele uscate sau cele bine coapte - sunt bogate in fibre si sorbitol, compusi ce au efect laxativ in cantitate crescuta.
- merele - acestea contin pectina, o fibra solubila care adauga volum scaunului si stimuleaza peristaltismul (miscarile intestinale), facilitand eliminarea scaunului.
- ananasul - contine bromelaina, o enzima care ajuta la descompunerea proteinelor si stimuleaza digestia, contribuind la ameliorarea constipatiei.
- fructele de padure - bogate in fibre si apa, fructele de padure (zmeura, afine, mure) stimuleaza tranzitul intestinal si ajuta la inmuierea scaunului.
- kiwi - Contine actinidina, o enzima care ajuta digestia, precum si o cantitate mare de fibre.
- semintele de in - sunt bogate in fibre si acizi grasi omega-3. Ele absorb apa, formand un gel care inmoaie scaunul si stimuleaza eliminarea acestuia.
- semintele de chia - sunt pline de fibre solubile si absorb apa, formand o masa gelatinoasa care ajuta la inmuierea si la eliminarea scaunului.
- ovazul - are in componenta beta-glucan, un tip de fibra solubila care imbunatateste tranzitul intestinal, prin cresterea volumului scaunului.
- legumele verzi - legumele sunt bogate in fibre, minerale si vitamine si au un rol important in stimularea miscarilor intestinale.
- varza - are un continut ridicat de apa si fibre insolubile, care ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos.
- usturoiul - stimuleaza productia de enzime digestive si ajuta la cresterea motilitatii intestinale, datorita continutului de compusi sulfurici.
- uleiul de masline - este un laxativ natural care lubrifiaza tractul digestiv si stimuleaza bila, imbunatatind digestia si facilitand tranzitul scaunului.
- kefirul - este un produs fermentat, bogat in probiotice, care ajuta la echilibrarea florei intestinale si la stimularea digestiei.
- senna - aceasta planta are un puternic efect laxativ. Este folosita adeseori in ceaiuri pentru constipatie si are rol in stimularea miscarilor intestinale, prin iritarea mucoasei colonului.
- aloe vera - aontine compusi antrachinonici, care stimuleaza peristaltismul.
- inlocuitorii zaharului (sorbitol) - atrag apa in intestin si astfel, stimuleaza tranzitul intestinal.
- uleiul de masline - actioneaza ca un lubrifiant pentru tractul digestiv, facilitand trecerea scaunului prin colon.
- cafeaua - stimuleaza miscarile intestinale prin cresterea secretiei de acid gastric si activarea muschilor colonului.
- apa - hidratarea adecvata este esentiala pentru un tranzit intestinal sanatos. Apa ajuta la inmuierea scaunului si faciliteaza eliminarea acestuia.
- taratele de psyllium - psyllium este o fibra solubila care actioneaza prin absorbtia apei in intestin, creand un scaun mai moale si usor de eliminat.
Descopera care sunt avantajele introducerii in alimentatie a taratelor de psyllium, din articolul - Semintele de psyllium: un aliment bogat in nutrienti si cu multiple beneficii pentru organism.
Cauzele constipatiei si rolul laxativelor naturale
Constipatia poate aparea ca urmare a mai multor factori, printre care se afla:
- dieta saraca in fibre;
- deshidratarea;
- lipsa activitatii fizice;
- schimbari in rutina zilnica;
- unele medicamente (opioide, antidepresive, suplimentele cu fier).
In multe dintre cazurile de constipatie, cauza principala este data de un stil de viata dezechilibrat. Daca observi ca nu ai mese regulate, esti supus constant stresului sau ai o viata sedentara, poate fi util sa ceri sfatul unui specialist, precum psihologul sau medicul, pentru a trai o viata echilibrata.
Beneficiile laxativelor naturale
Laxativele naturale sunt o alternativa excelenta de tratament naturist, pentru a stimula digestia si a combate constipatia. Acestea prezinta o serie de beneficii, comparativ cu laxativele sintetice. Printre acestea se afla:
- au o actiune blanda, in mod gradual, asupra colonului;
- nu cauzeaza crampe severe;
- contribuie la sanatatea pe termen lung a tractului digestiv;
- previn aparitia constipatiei recurente;
- alimentele laxative contin si nutrienti utili pentru organism (vitamine, minerale si antioxidanti);
- nu provoaca dependenta;
- pot fi folosite periodic;
- sunt la indemana oricui;
- gradul de complianta al pacientilor este crescut.
Alte remedii naturale si leacuri batranesti pentru constipatie
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au cautat remedii naturale pentru constipatie. Astfel, exista o varietate de leacuri din batrani pentru constipatie:
- miere cu apa calda - mierea are proprietati antibacteriene si poate stimula miscarea intestinala, in timp ce apa calda ajuta la hidratarea organismului si la inmuierea scaunului. Se recomanda consumul unui pahar cu apa calda cu o lingurita de miere, dimineata, pe stomacul gol.
- suc de lamaie - lamaia stimuleaza productia de bila si ajuta la accelerarea digestiei. Poti bea un pahar cu apa calda si suc de lamaie, dimineata, pentru stimularea tranzitului intestinal.
- ulei de ricin - este un laxativ natural puternic, ce stimuleaza intestinele si ajuta la eliminarea scaunului. Este recomandat in cazurile severe, deoarece, in cantitati mari, poate da crampe abdominale. Pentru a obtine efectul dorit, se recomanda administrarea dimineata, pe stomacul gol, a unei lingurite de ulei.
Daca vrei sa achizitionezi ulei de ricin, afla ca o poti face simplu si rapid, printr-o comanda online.
- tarate de grau - sunt bogate in fibre insolubile, care adauga volum scaunului si ajuta la stimularea miscarilor intestinale. Poti pune tarate de grau in cereale sau in iaurt, pentru a beneficia de efectele lor laxative.
- compot de prune - reprezinta o solutie rapida si eficienta pentru constipatie. Poate fi considerat un laxativ natural, facut in casa, si poate fi consumat atat de copii, cat si de adulti. Suplimentar, poti adauga tarate de psyllium, pentru a potenta efectul laxativ.
- zeama de varza murata - este cunoscuta pentru continutul de probiotice naturale si pentru efectul sau laxativ usor. Consumul unui pahar de zeama de varza murata poate ajuta la stimularea digestiei.
- masajul abdominal - masajul abdomenului in sensul acelor de ceasornic stimuleaza intestinul si poate ajuta la reducerea constipatiei, in special cand este combinat cu alte remedii naturale.
- crusinul - este o planta ce poate fi utilizata sub forma de decoct, infuzie sau suplimente alimentare cu diferite formule (capsule, comprimate). Se recomanda un consum moderat, doar in cazurile de constipatie ocazionala.
Alimentatia poate fi si medicament, in multe situatii. Asadar, cand te confrunti cu tulburari ale tranzitului intestinal, este important a evita alimentele care constipa, precum:
- orezul;
- painea alba;
- ceaiul de menta;
- alimentele tip fast-food;
- carnea rosie;
- bananele necoapte;
- alcoolul.
Laxative osmotice: ce trebuie sa stii
Laxativele osmotice actioneaza prin atragerea apei in intestin, din tesuturile din jur. Astfel, ajuta la inmuierea scaunului si la facilitarea eliminarii acestuia. Acestea sunt utile in cazurile de constipatie ocazionala sau cronica, iar mecanismul lor de actiune le face o optiune eficienta pentru multe persoane.
Efectul acestor laxative pentru constipatie apare in decurs de cateva ore pana la o zi, in functie de produsul utilizat. In plus, sunt considerate relativ sigure pentru utilizarea pe termen scurt si pot fi recomandate chiar si in tratamentul constipatiei la copii sau varstnici, sub supravegherea unui medic. Insa, utilizarea pe termen lung poate duce la dezechilibre electrolitice si la deshidratare.
Ca urmare a faptului ca atrag apa in intestin, este important sa te hidratezi corespunzator, pentru a preveni deshidratarea. Consuma cel putin 2 litri de lichide (apa, ceai) in fiecare zi. Cafeaua este un diuretic puternic, ceea ce stimuleaza eliminarea apei din organism, prin diureza. De aceea, cand bei cafea, suplimenteaza si cantitatea de apa.
Laxative puternice cu efect imediat: cand si cum sa le folosesti
Laxativele puternice cu efect imediat sunt o solutie rapida pentru cazurile de constipatie severa sau pentru cei care au nevoie de o eliminare rapida a scaunului, cum ar fi inainte de procedurile medicale, precum colonoscopiile.Laxativele puternice sunt destinate utilizarii pe termen scurt, de obicei, doar pentru cateva zile. Utilizarea prelungita poate duce la dependenta si poate afecta functionarea normala a intestinelor. De aceea, nu sunt indicate pentru tratarea constipatiei cronice. De asemenea, administrarea acestora este indicat a se face conform recomandarilor medicului.
Exemple de laxative puternice sunt:
- supozitoarele cu glicerina - sunt cele mai bune supozitoare pentru constipatie, care atrag apa in rect si, astfel, inmoaie scaunul, dar si stimuleaza motilitatea intestinala; efectul apare in maximum o ora de la administrare;
- bisacodil - exista sub forma de pastile pentru constipatie si actioneaza in doar cateva ore, prin stimularea contractiilor intestinale;
- senna - stimuleaza peristaltismul, avand un efect in aproximativ 6-12 ore;
- sulfatul de magneziu - este un laxativ lichid, iar efectul poate fi observat intre 30 minute si 6 ore;
- uleiul de ricin - actiunea sa poate fi observata dupa 2 - 6 ore de la administrare.
Combaterea constipatiei - sfaturi pentru prevenirea constipatiei pe termen lung
Prevenirea constipatiei pe termen lung este esentiala pentru o sanatate digestiva buna si pentru evitarea disconfortului asociat cu aceasta problema. Cel mai eficient mod pentru a-ti pastra sanatatea tractului digestiv este adoptarea unui stil de viata echilibrat. Cele mai eficiente sfaturi pentru a preveni constipatia includ:
- consumul alimentelor bogate in fibre, cel putin 25 de grame de fibre zilnic - (mere, pere, broccoli, morcovi, ovaz, secara, fasole, linte);
- hidratarea adecvata - consuma minimum 8 pahare de apa zilnic;
- activitatea fizica regulata, cel putin 30 de minute in fiecare zi - stimuleaza peristaltismul;
- stabilirea unei rutine de mers la toaleta - ideal, in fiecare zi, dimineata, dupa micul dejun;
- evitarea situatiilor stresante - acestea incetinesc tranzitul intestinal;
- consumul probioticelor - contribuie la sanatatea florei intestinale si la reglarea digestiei;
- evitarea alimentelor procesate si bogate in grasimi - favorizeaza aparitia constipatiei.
Constipatia poate fi o problema neplacuta, dar, cu mici ajustari in stilul de viata si in dieta, poate fi prevenita cu usurinta. Ai grija de corpul tau si ofera-i tot ce are nevoie pentru a functiona la capacitate maxima. Intreaba medicul care sunt cele mai potrivite masuri pe care le poti lua pentru un stil de viata echilibrat, iar de la farmacist poti afla care sunt suplimentele optime pentru mentinerea starii de sanatate a tractului digestiv. Sanatatea ta merita toata atentia!
Sursa foto: shutterstock.com
Bibliografie:
www.healthline.com, https://www.healthline.com/nutrition/20-natural-laxatives#list, accesat la data 14.10.2024;
www.webmd.com, https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-to-know-about-natural-laxatives, accesat la data 14.10.2024;
www.health.harvard.edu, https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/natural-ways-to-relieve-constipation, accesat la data 14.10.2024.