Semintele de psyllium: un aliment bogat in nutrienti si cu multiple beneficii pentru organism
Taratele de psyllium au o valoare nutritiva scazuta si un continut redus de calorii si grasimi. O lingura de psyllium contine doar 0,2 grame de proteine si numai 10 miligrame de sodiu, potrivit Administratiei Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA). Valori nutritionale pentru 100 de grame de tarate de psyllium:
360 de calorii
89 de grame de carbohidrati
7 grame de proteine
0 grame grasimi
77,8 grame de fibre
333 de miligrame de calciu
2 miligrame de fier
Si asta nu e tot. Semintele de psyllium au un continut scazut in grasimi, avand in compozitie o cantitate semnificativa de nutrienti, in raport cu numarul de calorii pe care le contin. Acest aliment ofera o cantitate suficienta de proteine (7-21%, in functie de factorii de mediu) si este bogata in lizina, un aminoacid esential, utilizat pentru biosinteza proteinelor. Aceasta planta benefica pentru sanatate are unul dintre cele mai mari scoruri de aminoacizi (100) din categoria plantelor si contin minerale benefice organismului in proportie de 59-70%.
Proteinele din psyllium au in compozitie mai multe tipuri de aminoacizi decat graul sau alte cereale, in special lizina. Organismul uman nu poate produce lizina in mod natural, asa ca are nevoie sa o obtina din alimente. Tiamina este un micronutrient ce se regaseste in taratele de psyllium si are rolul de a ajuta carbohidratii sa produca energie. De asemenea, contine niacina (benefica pentru sistemul digestiv, nervi si piele), cupru, care ajuta la fabricarea colagenului si la absorbtia fierului, si zinc, important pentru sustinerea sistemului imunitar.
Cum se obtin taratele de psyllium? Unde gasim seminte de psyllium
Inainte de a vorbi despre psyllium si taratele de psyllium trebuie sa intelegem ca atunci cand folosesti seminte din psyllium ca sa faci tarate practic folosesti o planta de tip pseudocereala. Pseudocerealele sunt asemanatoare cu cerealele in ceea ce priveste textura, gustul si forma. Cerealele fac parte din familia gramineelor si au caracteristici foarte specifice (plantele de grau, porumb sau orz au frunze subtiri si ascutite, care se transforma in spice si produc boabele pe care le cunoastem sub numele de cereale), in timp ce pseudocerealele nu au boabe adevarate, ci sunt plante care se deosebesc de ierburi prin faptul ca au frunze late care produc seminte.
De asemenea, din semintele lor se produc tarate si o faina cu aspect ierbos fata de faina obtinuta din cereale care are un aspect mai compact si o textura mult mai catifelata. Asa cum am precizat anterior, pe langa culturile agricole de psyllium, planta creste in mod natural in zone din Nordul Africii, in Maroc, Tunisia, delta Nilului din Egipt, India, Pakistan si Afganistan.
Cum poti folosi corect semintele de psyllium. Beneficii tarate de psyllium
Ca si alte pseudocereale, cum ar fi quinoa sau amarantul, psyllium contine o proteina de inalta calitate care contine toti aminoacizii esentiali, fara a prezenta un deficit de lizina sau metionina. In plus in taratele de psyllium gasim carbohidrati complecsi de absorbtie lenta, ceea ce face ca semintele de psyllium sa aiba un indice glicemic scazut. Continutul sau de grasimi este mai mare decat cel al cerealelor si mai mic decat cel al quinoa si amarantului si contine in mare parte grasimi monoinsaturate si polinesaturate, avand in compozitie acizi grasi omega-6 esentiali.
Furnizarea de vitamine B este importanta, in special niacina sau vitamina B3. De asemenea, contine si vitamina E. Continutul sau de minerale este reprezentat de zinc, seleniu, cupru, mangan, fosfor, potasiu si magneziu. De asemenea, ofera o cantitate de calciu si fier, avand o cantitate mica de sodiu. Odata lasata in apa pentru a se hidrata, in semintele de psyllium gasim proteine - 13,3 grame, Carbohidrati - 71,5 grame, Fibra - 10 grame.
Anumite seminte de psyllium mai contin si alte minerale precum fier, fosfor, dar si magneziu, cupru si mangan, sau antioxidanti precum rutin, quercetina si vitexina. Datorita acestor complecsi organici pe care ii contine, planta psyllium are numeroase beneficii pentru organism precum:
Prevenirea bolilor cardiovasculare - Psyllium promoveaza sanatatea cardiovasculara in multe aspecte. Contributia sa la fibre reduce absorbtia colesterolului din dieta si trage sarurile biliare implicate in digestie in materiile fecale, evitand reabsorbtia acestuia eliminand astfel colesterolul endogen. Psyllium asigura sanatatea cardiovasculara prin multe dintre componentele sale. Contributia sa la fibre reduce absorbtia colesterolului din dieta si elimina sarurile biliare implicate in digestie, eliminand asa-numitul colesterol rau. Contine flavonoide, care ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol. Contributia omega-6 isi exercita efectul antiinflamator asupra vaselor de sange care, impreuna cu efectele antioxidantilor zinc, seleniu si vitamina E, mentine arterele libere de obstructii si flexibile, intr-un mod care regleaza tensiunea arteriala.;
Psyllium contine rutin - un flavonoid care ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Contributia omega-6 isi exercita efectul antiinflamator asupra vaselor de sange care, impreuna cu efectele antioxidantilor de zinc, seleniu si vitamina E care impiedica oxidarea placilor de ateroma, mentine arterele libere de obstructii si flexibile, contribuind la reglarea tensiunii arteriale.
Furnizarea de magneziu, potasiu, calciu favorizeaza buna functionare a inimii, deoarece intervine in procesul de contractie musculara;
Regulator de tranzit intestinal - continutul ridicat de fibre actioneaza ca un regulator al tranzitului intestinal contribuind la combaterea constipatiei. Contributia sa la fibre a contribuit la reglarea absorbtiei lente a zaharurilor si la producerea unui sentiment de satietate mentinut, dar mentine si un sentiment de satietate;
Pietrele biliare - prin glisarea sarurilor biliare din digestie in materiile fecale prin efectul fibrelor, conductele biliare si vezica biliara sunt pastrate curate, evitand formarea calculilor biliari;
Depresie, anxietate, stres - contributia sa de vitamine din grupul B care stimuleaza sistemul nervos si insotita de disponibilitatea continua de energie oferita de carbohidrati complecsi, favorizeaza imbunatatirea acestor probleme. Contributia vitaminelor din grupul B stimuleaza sistemul nervos si fosforul, colina si mineralele antioxidante promoveaza concentratia si memoria;
Ajutor pentru sistem imunitar - minerale precum zinc si seleniu stimuleaza sistemul imunitar si ii gasim in Psyllium. In plus, datorita complexului de vitamine B (B1, B3, B6) si E, dar si prin prezenta unor minerale (magneziu, fier, zinc) aceasta planta ajuta la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, contine antioxidanti, precum rutina si quercetina, care pot sprijini sanatatea generala.
Beneficii pentru digestie: Datorita continutului sau ridicat de fibre alimentare, Psyllium poate contribui la o digestie sanatoasa si la prevenirea constipatiei. Fibrele alimentare promoveaza un tranzit intestinal regulat si pot sustine sanatatea colonului. In plus, ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, deoarece Psyllium are un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca eliberarea de glucoza in sange dupa consumul de seminte de psyllium este mai lenta si mai stabila.
Proprietati antiinflamatorii si antioxidante - Psyllium contine compusi cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Acesti compusi pot ajuta la reducerea inflamatiei in corp si la combaterea stresului oxidativ, ceea ce poate sprijini sanatatea cardiovasculara si protejarea celulelor impotriva deteriorarii. In plus, Psyllium este o alternativa fara gluten la alte cereale, cum ar fi graul, secara sau ovazul. Acest aspect o face potrivita pentru persoanele cu boala celiaca sau sensibilitate la gluten.
Contributia sa de fibre ajuta la reglarea absorbtiei lente a zaharurilor si produce un sentiment de satietate. In plus, Psyllium contine fagomina, care favorizeaza senzatia de satietate si reduce pofta de dulciuri. Continutul ridicat de fibre favorizeaza si regleaza tranzitul intestinal, contribuind la combaterea constipatiei.
Psyllium, indicata pentru diabetici - Indicele glicemic scazut al carbohidratilor prezenti in semintele de Psyllium face ca nivelul de zahar sa ramana stabil mai mult, iar Psyllium sa fie astfel un aliment indicat pentru diabetici. Totodata, datorita bogatiei sale in carbohidrati, vitamine B, magneziu si lizina, Psyllium este recomandata in caz de oboseala cronica.
Cum se comsumi corect psyllium. Contraindicatii de folosire
Suplimentele alimentare pe baza de psyllium pot fi administrate dimineata, la trezire, inainte de sau dupa fiecare masa, dar si cu o ora inainte de culcare, seara. Pentru produsele si suplimentele alimentare pe baza de psyllium aflate in comert, trebuie sa urmati intotdeauna indicatiile si dozele recomandate pe ambalaje. Pentru a preveni constipatia, luati intotdeauna psyllium cu un pahar de apa. De asemenea, hidratati-va pe parcursul zilei si beti cel putin 6 pana la 8 pahare de apa.
Consumat regulat si potrivit dozelor recomandate de nutritionist, psyllium nu prezinta efecte secundare grave. Cu toate acestea, in unele cazuri pot aparea crampe, balonare si chiar flatulenta. In plus, psyllium datorita ratei mari de absorbtie se recomanda sa fie evitat in timpul administrarii unor medicamente pentru ca exista riscul ca acele substante active sa nu isi mai faca efectul. Altfel spus, daca urmati anumite tratamente este bine sa luati psyllium cu cel putin o ora inainte de sau dupa 2-4 ore de la administrarea altor medicamente.
Suplimentele alimentare pe baza de psyllium nu sunt recomandate celor care sufera de ocluzie intestinala, spasme sau care au dificultati la inghitire. In aceasta categorie intra persoanele cu strictura esofagiana (stenoza sau ingustarea esofagului) sau care prezinta alte ingustari ori obstructii ale tractului gastrointestinal. In plus, pentru ca vorbim de seminte, se recomanda consultatea unui nutritionist daca aveti alergii alimentare la diferite tipuri de seminte precum - susan, mac, chia, etc.
Ce este Quinoa si ce similitudini are cu psyllium
Spre deosebire de majoritatea alimentelor pe baza de plante, quinoa este o proteina completa, ceea ce inseamna ca contine toti aminoacizii esentiali. Aminoacizii sunt elementele de baza ale proteinelor care formeaza muschii, oasele, pielea si sangele. Cele noua clasificate drept „esentiale” trebuie obtinute zilnic din alimente – corpul dumneavoastra nu le poate produce sau stoca – iar quinoa le furnizeaza pe toate.
Nutritionistii recomanda ca cel putin jumatate din cerealele pe care le consumati sa fie cereale integrale precum quinoa. Cerealele rafinate au fost indepartate de majoritatea fibrelor, fierului si vitaminelor prezente in cerealele integrale. Includerea cerealelor integrale in dieta ta poate ajuta la scaderea riscului de diabet, boli de inima si cancer.
Quinoa este o sursa excelenta de fibre. Fibrele pot preveni sau trata constipatia si pot reduce riscul de cancer intestinal. De asemenea, va ajuta sa va simtiti plin mai mult timp, asa ca poate ajuta la pierderea in greutate. Mentinerea unei greutati sanatoase este importanta pentru sanatatea inimii. Fibrele din quinoa pot ajuta, de asemenea, la nivelul colesterolului si al zaharului din sange, scazand riscul de diabet si boli de inima.
Bibliografie:
Hinojosa, Leonardo; González, Juan; Barrios-Masias, Felipe; Fuentes, Francisco; Murphy, Kevin; Hinojosa, Leonardo; González, ; Barrios-Masias, Felipe H.; Fuentes, Francisco (November 2018).
"Quinoa Abiotic Stress Responses: A Review"; Zhang, Heng; Li, Yuanyuan; Zhu, Jian-Kang (26 November 2018). "Developing naturally stress-resistant crops for a sustainable agriculture, 2018";
Rasmussen, Claus; Lagnaoui, Aziz; Esbjerg, Peter (5 January 2003). "Advances in the Knowledge of Quinoa Pests" (PDF). Food Reviews; McGrath, Matt (8 February 2017). "Quinoa genome could see 'super-food' prices tumble". BBC News. Retrieved 9 February 2017;
"Bet You Had No Idea What Quinoa Looks Like When It Grows". HuffPost. 1 June 2017. Retrieved 21 February 2020; Bazile, Didier; Martínez, Enrique A.; Fuentes, Francisco (2 December 2014);
"Diversity of quinoa in a biogeographical island: A review of constraints and potential from arid to temperate regions of Chile". Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca; "Quinoa production in 2019;
Crops/Regions/World list/Production Quantity (pick lists)". UN Food and Agriculture Organization, Corporate Statistical Database (FAOSTAT). 2020. Retrieved 14 January 2021;