Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sportul pentru copii: Beneficiile miscarii pentru dezvoltarea fizica si mentala

Sportul pentru copii: Beneficiile miscarii pentru dezvoltarea fizica si mentala

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 mai 2023 Ultima actualizare: 9 mai 2023

Practicarea unui sport este foarte importanta pentru dezvoltarea si cresterea copilului, deoarece ii imbunataeste in mod vizibil sanatatea atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Sportul intareste muschii, fortifica inima si plamanii, ajuta copilul sa-si coordoneze miscarile corpului, previne riscul obezitatii. In plus, face copiii mai prietenosi si mai sociabili.

Sportul este foarte important pentru dezvoltarea copiilor, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere social si emotional. Participarea la activitati sportive poate ajuta copiii sa isi dezvolte abilitati motrice, sa isi imbunatateasca coordonarea si echilibrul, sa isi creasca forta si rezistenta fizica si sa isi dezvolte sanatatea generala. Pe langa beneficiile fizice, sportul poate ajuta copiii sa isi dezvolte abilitatile sociale, cum ar fi colaborarea, respectul, fair-play-ul si increderea in sine. Prin jocurile de echipa, copiii invata sa lucreze impreuna, sa isi sprijine colegii si sa respecte deciziile arbitrilor sau ale antrenorilor.

Cum ajuta sportul dezvoltarea fizica si mentala a copiilor?

Sportul reprezinta un instrument de socializare si de dezvoltare a valorilor educative: disciplina, rabdare si concentrare. Este dovedit faptul ca sportul poate influenta in mod pozitiv caracterul copilului astfel: cei timizi vor castiga incredere in ei si vor invata sa se exteriorizeze, in timp ce copiii nervosi isi vor exersa autocontrolul.

Astfel sportul dezvolta caractere frumoase si spiritul de competitie. Deprinderea de a face miscare in mod organizat reprezinta o componenta importanta a procesului de formare.

Este clar faptul ca miscarea le ofera copiilor sansa de a se dezvolta armonios. Fie ca este practicat in echipa sau in cadru organizat, sportul ii ajuta pe copii sa fie mai sociabili, sa lucreze usor impreuna cu ceilalti si sa inteleaga ce inseamna corectitudinea. Pe langa beneficiile sociale, sportul ofera si o metoda grozava pentru copii de a se distra.

O activitate fizica constanta inca de la varste fragede intareste imunitatea, previne imbolnavirile si obezitatea, ajuta la dezvoltarea corecta a musculaturii, intareste sistemul osos, ajuta la o postura corecta. De asemenea, are un rol la fel de important in dezvoltarea mentala si psihica sanatoasa. Copiii care practica un sport in mod constant sunt mult mai sociabili, comunicativi si disciplinati.

Beneficii pentru sanatate
O mai buna rezistenta
Daca un copil face sport de mic, va avea o rezistenta mai mare, iar riscul de a se imbolnavi la maturitate de boli grave de inima sau de diabet este mult mai scazut.

Ajuta la dezvoltarea afectiv-emotionala
Miscarea atat la dezvoltarea fizica si intarirea organismului, cat si la dezvoltarea afectiv-emotionala. Sportul stimuleaza copiii sa isi exploreze si sa-si exprime cat mai bine emotiile.

O metoda de valorificare a timpului liber
Sportul reprezinta cea mai indicata alternativa prin care copilul isi poate consuma energia.

Stimuleaza competitivitatea
Sportul reprezinta o componenta esentiala a vietii sociale. Aparitia competitiilor intre diverse grupuri sau comunitati face copiii sa fie mai competitivi.

Nivelul de competitivitate in plan sportiv sunt educate de-a lungul dezvoltarii sociale a individului. Sportul la copii aduce o multitudine de beneficii, atat din perspectiva dezvoltarii copilului, cat si din perspectiva dezvoltarii ca viitor adult.

Dezvoltare armonioasa
Din punct de vedere a dezvoltarii motrice a copilului, miscarea reprezinta cel mai bun mijloc de achizitionare a deprinderilor specifice. Activitatea fizica ajuta copiii sa isi insuseasca anumite abilitati si repere, atat de necesare in viata viitorului adult.

Incredere in propriile puteri
Sportul la copii stimuleaza increderea in sine, copiii intra foarte usor in competitie cu ceilalti si isi doresc sa primeasca anumite aprecieri, merite, beneficii din partea adultilor. Prin sport se nasc prietenii si rivalitati, ceea ce reprezinta la nivel simbolic o replica a vietii de adult, fiind astfel mai bine pregatiti pentru provocarile vietii.

Explorarea si exprimarea emotiilor
Din punct de vedere afectiv-emotional, sportul stimuleaza copiii pentru a-si exprima mult mai usor starile afective complexe cu care se confrunta pe durata competitilor. Copilul va invata sa isi castige autonomia afectiva iar cu timpul, va reusi sa-si controleze propriile stari emotionale si va deprinde calitati precum autostapanirea, stabilitatea emotionala, increderea in sine, rabdarea.

In procesul de dezvoltare al copiilor prin activitati sportive, parintii si antrenorii contribuie la perceperea profunda a elementelor predate ajutandu-i sa inteleaga mai bine notiunile, regulile, avantajele și dezavantajele.

Beneficii de sanatate asupra organismului
Prin practicarea sportului organismul isi modifica vizibil structura si va avea un aspect impresionant. Copilul aflat in perioada de creștere va achizitiona anumite impulsuri favorabile, preluate in timpul desfasurarii activitatii fizice. Asadar, acesta va beneficia de capacitatea de dezvoltare a structurilor miocardice prin actiune stimulativa, o mai buna pompare sangvina sistemica, o mai buna extractie tisulara a oxigenului sangvin. De asemenea, este imbunatatita functia cardio-respiratorie prin cresterea consumului maxim de oxigen, scaderea consumului de oxigen al cordului la intensitatii submaximale.

La nivelul aparatului respirator, interfata alveolo-capilara va fi mai receptiva la schimburile gazoase de indata ce creste debitul cardiac si ventilatia pulmonara ce apare in urma efortului fizic. Prin exercitiul inspir-expir pulmonar, capacitatile pulmonare cresc in mod concomitent cu cutia toracica care se mareste pe masura ce se desfasoara activitatea fizica. De asemenea, va scadea considerabil posibilitatea de aparitie a bolilor respiratorii, cu care cei mici se confrunta de obicei destul de des.

Musculatura implicata in efort fizic va deveni mult mai rezistenta prin forta antrenata constant prin regularitatea efectuarii de exercitii fizice. Prin procesul de contractie musculara, fibrele musculare se hipertrofiaza ceea ce duce la o mai buna rezistenta in urma antrenarii acestora, prin exercitii izotonice, atunci cand fibrele musculare se contracta si se scurteaza concomitent, fie prin exercitii izometrice, atunci cand muschii se contracta dar nu se scurteaza, dezvoltand astfel forta statica.

Functia imuna este influentata in mod pozitiv prin sporirea capacitatii sistemice de a produce elemente cu rol antiinflamator si in mod implicit imbunatatirea raspunsului imun global. Implicarea copilului intr-o activitate sportiva, efectuata in mod constant, intr-un cadru adecvat, in limitele suportate de organism va actiona ca un factor de protectie impotriva principalelor boli precum: sedentarismul: afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate si diferite tipuri de patologii articulare. Prin urmare, sportul inseamna sanatate, un stil mai bun de viata, un psihic imbunatatit, competitivitate si multe relatii de prietenie.

Care sunt alimentele care ajuta copiii in fortifierea sistemului imunitar?

Pentru a avea un stil de viata sanatos, organismul trebuie sa aiba parte de toti nutrientii necesari. Sa nu uitam ca anumite carente din organism sunt responsabile atat de poftele alimentare, cat si de starile de oboseala, inimacii principali ai dietei si sportului. Astfel, din meniul zilnic nu trebuie sa lipseasca vitaminele, in special vitaminele B, responsabile de imbunatatirea metabolismului si a capacitatii musculare, vitamina C, eficienta in arderea depozitelor de grasime, vitamina D, cu rol in dezvoltarea masei musculare si reducerea tesutului adipos si vitamina E, unul dintre cei mai puternici antioxidanti. 

Pe de alta parte, zincul este responsabil de forta, dar imbunatateste si metabolismul, ofera energie si sustine sanatatea cardiovasculara, iar manganul accelereaza arderile, sustine digestia si combate oboseala. Un mineral pe care se pune mai putin accent in dieta si sport este iodul, rolul acestuia fiind esential la nivel hormonal, deoarece controleaza rata metabolica si impiedica depozitarea grasimii. Se recomanda consumul zilnic de legume si fructe, lactate, peste si fructe de mare, dar si de cereale integrale si carne.

Ce fructe se recomanda pentru consum pentru refacerea organismului dupa efort

Articole similare
Tulburarile de mers la copii: de ce apar, cum se pot preveni Tulburarile de mers la copii: de ce apar, cum se pot preveni

Copiii pot veni pe lume cu deformatii usoare ale pricioarele care, in mod normal, se amelioreaza imediat ce invata sa mearga corect. Alteori insa, problemele se agraveaza odata cu primii pasi ai micutului. Se considera ca mersul specific adultului se dobandeste intre 4 si 7 ani. Pana atunci, copiii pot da emotii parintilor daca nu pasesc asa cum trebuie.

10 septembrie 2024
Edited 18 decembrie 2024
citește articolul
Sanatatea sistemului cardiovascular: De ce avem nevoie sa facem sport zilnic Sanatatea sistemului cardiovascular: De ce avem nevoie sa facem sport zilnic

Sportul s-a practicat inca din cele mai vechi timpuri, a mentinut oamenii in forma si a construit comunitati puternice. Exercitiul fizic competitiv nu numai ca ii motiveaza pe copii si pe adulti sa se mentina in forma, dar le va insufla si valori importante.

13 martie 2023
citește articolul
Dieta si sport, combinatia reusita pentru un corp armonios Dieta si sport, combinatia reusita pentru un corp armonios

Dieta si sportul nu sunt doar secretul frumusetii si al siluetei perfecte, ci si secretul sanatatii. Un organism echilibrat are la baza o alimentatie corecta, odihna suficienta si miscare zilnica. De multe ori, stresul cotidian, oboseala si lipsa timpului liber ne indeamna sa abordam obiceiuri nesanatoase care, in timp, ne devin stil de viata.

27 iunie 2018
Edited 3 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.