Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Crampele musculare: De ce apar, simptome, preventie

Crampele musculare: De ce apar, simptome, preventie

Crampele musculare, cunoscute si sub termenul popular de carcei, sunt caracterizate prin contractarea spontana a unui muschi sau a unei grupe de mai multi muschi si se soldeaza cu aparitia durerilor musculare si a slabiciunii musculare. In majoritatea cazurilor, crampele musculare sunt datorate unor afectiuni neurologice.

Este necesara diferentierea crampelor musculare de durerile musculare. Crampele musculare reprezinta contractia spontana, dureroasa si involuntara a musculaturii, de obicei de etiologie neurologica, pe cand durerea musculara sau mialgia nu este insotita de contractii musculare si apare in urma unor traumatisme sau in cadrul afectunilor musculare. Carceii sunt in general insotiti de slabiciune musculara si oboseala. In cazul traumatismelor musculare poate fi observata prezenta unei umflaturi la nivelul muschiului afectat.

Pe scurt, crampele musculare sunt contractii involuntare ale muschilor, foarte dureroase, ce apar deseori din cauza unei deficiente de minerale din corp. Pot afecta orice muschi din corp, in special gambele si coapsele. Sportivii si varstnicii sunt mai predispusi la aparitia carceilor, precum si cei care obisnuiesc sa stea foarte mult in picioare. Carceii pot aparea si la femeile insarcinate sau pot fi declansati de expunerea la temperaturi extreme.

De ce apar crampele musculare?

Carceii sunt contractii involuntare si dureroase ale muschilor, care pot aparea in orice parte a corpului, dar cel mai frecvent in muschii gambei sau ai piciorului. Acestia pot fi cauzati de o varietate de factori, inclusiv:

Dezechilibre electrolitice: nivelurile scazute de potasiu, calciu sau magneziu pot duce la aparitia carceilor.
Suprasolicitarea muschilor: exercitiile fizice intense sau o activitate fizica neobisnuita pot provoca carcei, in special daca muschii nu sunt suficient de intinsi sau daca persoana este deshidratata.
Pozitia corpului: dormitul intr-o pozitie incomoda, indoirea piciorului in timpul somnului sau statul intr-o pozitie fixa pentru o perioada lunga de timp poate duce la aparitia carceilor.
Anumiti medicamente: anumite medicamente, cum ar fi diureticele, pot cauza scaderea nivelurilor de potasiu si, implicit, aparitia carceilor.
Probleme medicale: bolile vasculare, neuropatia periferica sau problemele tiroidiene pot fi asociate cu aparitia carceilor.

Tratamentul pentru carcei poate include intinderea muschilor, masajul sau aplicarea caldurii sau a ghetii. In cazurile severe, medicamentele prescrise de medic pot fi necesare. Pentru prevenirea aparitiei carceilor, este important sa va intindeti muschii inainte si dupa activitatea fizica si sa va asigurati ca aveti o dieta echilibrata, bogata in potasiu, calciu si magneziu.

Carcei si contractii – informatii generale
Carceii apar in urma contractiilor bruste si involuntare ale muschilor ce reprezinta activitatea muschilor care permit corpului sa realizeze diferite miscari. Carceii apar datorita contractiilor frecvente, urmate de relaxari ale tesuturilor si pot reprezenta consecinta unor leziuni nervoase sau musculare.

Contractiile musculare pot fi controlate, dar uneori pot fi si involuntare si poarta denumirea de spasme. Spasmele pot sa apara la nivelul coapsei, manilor, picioarelor, abdomenului, pleoapelor si cvadricepsului. Acestea pot sa apara din cauza statului prelungit intr-o postura inadecvata, afectarea unor nervi de-a lungul coloanei vertebrale, anumite medicamente, precum steroizii, diureticele si chiar si pilulele contraceptive, boli infectioase precum tetanosul sau intoxicarea cu mercur.

Cauzele aparitiei carceilor
Desi nu exista o cauza exacta, carceii apar in urma actiunii de hiperexcitabilitate a nervilor care stimuleaza muschii. Asadar sunt mai multi factori care pot declansa contractii dureroase ale muschilor, dintre care cei mai frecventi sunt: lipsa de magneziu, calciu sau potasiu, deshidratarea, fortarea muschilor, deficitul de vitamine B1, B5 si B6 si obezitatea.

Metode de preventie
Tine cont de cateva sfaturi care te ajuta sa previi aparitia carceilor, pentru a inlatura senzatiile dureroase. Iata ce este indicat sa faci:

Bea suficient de multa apa, pentru a preveni pierderea de minerale
Consuma alimente bogate in calciu si magneziu, precum banane, curmale, caise, struguri, stafide, broccoli, morcovi, cartofi, rosii carne, peste, nuci, ciocolata neagra cu minin 75% cacao, legume si zarzavaturi verzi.
Mananca ananas deoarece contine bromelina, o enzima care are proprietati antiinflamatoare, miorelaxante, antitumorale si detoxifiante.
Ia suplimente de magneziu, potasiu si vitamina B6.
Evita sa stai prea mult timp pe tocuri inalte
Incalzeste-ti bine muschii inainte de a practica orice activitate sportiva.
Cum poti ameliora simptomele carceilor?
Tratamentul carceilor difera in functie de starea de sanatate a persoanei si a factorului declansator. Totusi exista cateva metode practice care te ajuta sa scapi de durere:

Incearca sa te masezi sau sa apesi cu putere pe locul respectiv cu miscari circulare.
Aplica gheata pe locul dureros si vei observa ca zona afectata va amorti iar durerea va ceda.
Aplica o sticla cu apa fierbinte pe locul dureros si vei vedea ca si tratamentul cu caldura va functiona la fel de bine
Pune sare grunjoasa incalzita intr-un saculet din material textil si aplica-l pe zona dureroasa
Inmoaie un prosop in apa calda si pune-l pe locul afectat.
Daca obisnuiesti sa mergi la sala si te confrunti in mod frecvent cu aparitia carceilor, acest lucru se datoreaza transpiratiei excesive, deoarece organismul pierde foarte multa apa si saruri minerale. In acest context, este necesar sa te hidratezi corespunzator pentru a preveni aparitia carceilor.

Poti bea apa minerala imbogatita cu magneziu, saruri de calciu si potasiu. De asemenea, este indicat sa consumi o gustare dulce, cum ar fi un baton proteic. Vei observa ca muschii functioneaza mult mai bine daca au suficiente rezerve energetice.

Daca suferi de carcei in timpul somnului, se recomanda sa faci cateva exercitii de streching inainte sa te pui in pat ca metoda de preventie. Stai pe varfurile degetelor de la picioare timp de 10-15 secunde si incearca sa mergi 15 secunde pe calcaie.

Carceii care apar involuntar, in special la picioare, pe timpul noptii pot avea diferite cause cum ar fi: lipsa de calciu, potasiu sau magneziu sau oboseala musculara, sedentarismul ori circulatia sangvina deficitara.

Carceii pot aparea atat ziua cat si noaptea si pot avea intensitate si durata diferite. Daca apar in timp ce depuneti un efort muscular intens, atunci se datoreaza cantitatii sporite de acid lactic la nivel local. Acestia determina o durere ascutita si impun incetarea imediata a efortului.

Desi carcelul poate sa dispara dupa cateva secunde, durerile pot sa mai persiste pentru cateva minute, dupa care se diminueaza treptat pana cand nu mai resimtiti nici un disconfort. In situatii foarte rare, carceii se pot manifesta pentru zeci de minute in sir ceea ce necesita prezentarea la medicul specialist.

Alte remedii pentru carcei
In cazul unei carente de minerale, precum potasiu, magneziu, calciu si anumite vitamine se recomanda administrarea aportului zilnic al acestora deoarece acestea joaca un rol foarte important pentru organism. Potasiul faciliteaza transmiterea impulsurilor nervoase la nivel muscular si contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Magneziul contribuie la buna functionare a sistemelor muscular si osos, iar lipsa acestuia poate duce la probleme grave de sanatate.

Vitamina B6 favorizeaza absorbtia magneziului si ajuta la reducerea oboselii si extenuarii. Vitamina E este liposolubila si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, principala cauza a aparitiei carceilor. De asemenea, poti scapa de carcei cu ajutorul dietei consumand cu preponderenta fructe si legume, bogate in vitamine si minerale. Bea minim doi litri apa pentru prevenirea deshidratarii. Nu uita ca inainte de orice activitate fizica intensa trebuie sa faci exercitii de incalzire a muschilor. Acestea joaca un rol foarte important pentru prevenirea aparitiei carceilor. In plus, masarea muschilor afectati si intinderea usoara a acestora la finalul antrenamentelor reprezinta o alta metoda benefica de preventie.

Ce sunt oasele carpiene? Legatura dintre sindromul de tunel carpian si carcei

Carpianul os (ossa carpi sau ossa carpalia) formeaza legatura dintre antebratul oasele si oasele metacarpiene (ossa metacarpalia). Osul carpian la om este format din opt oase dispuse pe doua randuri. Randul proximal (aproape de corp) este compus, incepand din partea degetului mare, din scafoid os (Os scaphoideum), osul lunat (Os lunatum), osul triunghiular (Os triquetum) si osul de mazare (Os pisiforme). Oasele carpiene distale (departe de corp), de asemenea incepand de la degetul mare, sunt osul poligonal mai mare (Os trapezium), osul poligonal mai mic (Os trapezoideum), osul capitat (Os capitatum) si osul carligat (Os hamatum). 

Cele opt oase carpiene nu au cavitate in interiorul lor, spre deosebire de oasele lungi. Forma lor este in cea mai mare parte patrata sau dreptunghiulara, nu au ax osos, iar substanta osoasa este spongioasa. Extern, acestea sunt inconjurate de o tesut conjunctiv piele (periost) si cartilaj. Oasele individuale sunt conectate stabil intre ele cu ligamente, ceea ce nu permite o mobilitate prea mare. Vazute din lateral, oasele carpiene se curbeaza intr-un arc usor spre partea din spate a mainii.

Lucruri mai putin cunoscute despre sindromul de tunel carpian

Bibliografie:

Carpal tunnel syndrome fact sheet. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Carpal-Tunnel-Syndrome-Fact-Sheet. Accessed Oct. 25, 2021.
Carpal tunnel syndrome. American Academy of Orthopaedic Surgeons. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/carpal-tunnel-syndrome. Accessed Oct. 25, 2021.
Kothari MJ. Clinical manifestations and diagnosis of carpal tunnel syndrome. https://www.uptodate.com/contents/search;
Kothari MJ. Carpal tunnel syndrome: Etiology and epidemiology. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Oct. 26, 2021.
Chien HS, et al. Aromatase inhibitors and risk of arthritis and carpal tunnel syndrome among Taiwanese women with breast cancer: A nationwide claims data analysis. Journal of Clinical Medicine. 2020;

9 mai 2023
Related posts
Anatomie: Ce este muschiul erector spinal, ce rol are in organism Anatomie: Ce este muschiul erector spinal, ce rol are in organism

Muschiul erector spinal cuprinde un grup complex de muschi, alaturi de tendoane. Toate acestea sunt acoperite de un tesut conjunctiv special. Acest complex de muschi acopera o mare parte a spatelui, acoperind in principal zonele lombare, toracice si cervicale.

1 martie 2023
citește articolul
Anatomie: Ce rol are muschiul teres mare, afectiuni asociate cu acesta Anatomie: Ce rol are muschiul teres mare, afectiuni asociate cu acesta

Marele muschi rotund (teres major) face parte din muschii intrinseci ai umarului. Asadar, muschiul teres mare se afla in membrele superioare si formeaza umarul, alaturi de alte structuri musculo-tendinoase invecinate si se ocupa cu aductia si rotatia interna a bratului.

1 martie 2023
citește articolul
Anatomie: Ce muschi sunt in zona umarului? Anatomie: Ce muschi sunt in zona umarului?

Muschii umarului sunt foarte importanti pentru sustinerea si miscarea acestei articulatii. Exista patru grupuri mari de muschi ai umarului: muschii deltoidieni, muschii mici ai umarului, muschii mari ai umarului si muschii periscapulari.

28 februarie 2023
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.