Crampele musculare: De ce apar, simptome, preventie
Crampele musculare, cunoscute si sub termenul popular de carcei, sunt caracterizate prin contractarea spontana a unui muschi sau a unei grupe de mai multi muschi si se soldeaza cu aparitia durerilor musculare si a slabiciunii musculare. In majoritatea cazurilor, crampele musculare sunt datorate unor afectiuni neurologice.
Este necesara diferentierea crampelor musculare de durerile musculare. Crampele musculare reprezinta contractia spontana, dureroasa si involuntara a musculaturii, de obicei de etiologie neurologica, pe cand durerea musculara sau mialgia nu este insotita de contractii musculare si apare in urma unor traumatisme sau in cadrul afectunilor musculare. Carceii sunt in general insotiti de slabiciune musculara si oboseala. In cazul traumatismelor musculare poate fi observata prezenta unei umflaturi la nivelul muschiului afectat.
Pe scurt, crampele musculare sunt contractii involuntare ale muschilor, foarte dureroase, ce apar deseori din cauza unei deficiente de minerale din corp. Pot afecta orice muschi din corp, in special gambele si coapsele. Sportivii si varstnicii sunt mai predispusi la aparitia carceilor, precum si cei care obisnuiesc sa stea foarte mult in picioare. Carceii pot aparea si la femeile insarcinate sau pot fi declansati de expunerea la temperaturi extreme.
De ce apar crampele musculare?
Carceii sunt contractii involuntare si dureroase ale muschilor, care pot aparea in orice parte a corpului, dar cel mai frecvent in muschii gambei sau ai piciorului. Acestia pot fi cauzati de o varietate de factori, inclusiv:
Dezechilibre electrolitice: nivelurile scazute de potasiu, calciu sau magneziu pot duce la aparitia carceilor.
Suprasolicitarea muschilor: exercitiile fizice intense sau o activitate fizica neobisnuita pot provoca carcei, in special daca muschii nu sunt suficient de intinsi sau daca persoana este deshidratata.
Pozitia corpului: dormitul intr-o pozitie incomoda, indoirea piciorului in timpul somnului sau statul intr-o pozitie fixa pentru o perioada lunga de timp poate duce la aparitia carceilor.
Anumiti medicamente: anumite medicamente, cum ar fi diureticele, pot cauza scaderea nivelurilor de potasiu si, implicit, aparitia carceilor.
Probleme medicale: bolile vasculare, neuropatia periferica sau problemele tiroidiene pot fi asociate cu aparitia carceilor.
Tratamentul pentru carcei poate include intinderea muschilor, masajul sau aplicarea caldurii sau a ghetii. In cazurile severe, medicamentele prescrise de medic pot fi necesare. Pentru prevenirea aparitiei carceilor, este important sa va intindeti muschii inainte si dupa activitatea fizica si sa va asigurati ca aveti o dieta echilibrata, bogata in potasiu, calciu si magneziu.
Carcei si contractii – informatii generale
Carceii apar in urma contractiilor bruste si involuntare ale muschilor ce reprezinta activitatea muschilor care permit corpului sa realizeze diferite miscari. Carceii apar datorita contractiilor frecvente, urmate de relaxari ale tesuturilor si pot reprezenta consecinta unor leziuni nervoase sau musculare.
Contractiile musculare pot fi controlate, dar uneori pot fi si involuntare si poarta denumirea de spasme. Spasmele pot sa apara la nivelul coapsei, manilor, picioarelor, abdomenului, pleoapelor si cvadricepsului. Acestea pot sa apara din cauza statului prelungit intr-o postura inadecvata, afectarea unor nervi de-a lungul coloanei vertebrale, anumite medicamente, precum steroizii, diureticele si chiar si pilulele contraceptive, boli infectioase precum tetanosul sau intoxicarea cu mercur.
Cauzele aparitiei carceilor
Desi nu exista o cauza exacta, carceii apar in urma actiunii de hiperexcitabilitate a nervilor care stimuleaza muschii. Asadar sunt mai multi factori care pot declansa contractii dureroase ale muschilor, dintre care cei mai frecventi sunt: lipsa de magneziu, calciu sau potasiu, deshidratarea, fortarea muschilor, deficitul de vitamine B1, B5 si B6 si obezitatea.
Metode de preventie
Tine cont de cateva sfaturi care te ajuta sa previi aparitia carceilor, pentru a inlatura senzatiile dureroase. Iata ce este indicat sa faci:
Bea suficient de multa apa, pentru a preveni pierderea de minerale;
Consuma alimente bogate in calciu si magneziu, precum banane, curmale, caise, struguri, stafide, broccoli, morcovi, cartofi, rosii carne, peste, nuci, ciocolata neagra cu minin 75% cacao, legume si zarzavaturi verzi. Mananca ananas deoarece contine bromelina, o enzima care are proprietati antiinflamatoare, miorelaxante, antitumorale si detoxifiante;
Ia suplimente de magneziu, potasiu si vitamina B6;
Evita sa stai prea mult timp pe tocuri inalte;
Incalzeste-ti bine muschii inainte de a practica orice activitate sportiva;
Cum poti ameliora simptomele carceilor?
Tratamentul carceilor difera in functie de starea de sanatate a persoanei si a factorului declansator. Totusi exista cateva metode practice care te ajuta sa scapi de durere:
Incearca sa te masezi sau sa apesi cu putere pe locul respectiv cu miscari circulare.
Aplica gheata pe locul dureros si vei observa ca zona afectata va amorti iar durerea va ceda.
Aplica o sticla cu apa fierbinte pe locul dureros si vei vedea ca si tratamentul cu caldura va functiona la fel de bine
Pune sare grunjoasa incalzita intr-un saculet din material textil si aplica-l pe zona dureroasa
Inmoaie un prosop in apa calda si pune-l pe locul afectat.
Daca obisnuiesti sa mergi la sala si te confrunti in mod frecvent cu aparitia carceilor, acest lucru se datoreaza transpiratiei excesive, deoarece organismul pierde foarte multa apa si saruri minerale. In acest context, este necesar sa te hidratezi corespunzator pentru a preveni aparitia carceilor.
Poti bea apa minerala imbogatita cu magneziu, saruri de calciu si potasiu. De asemenea, este indicat sa consumi o gustare dulce, cum ar fi un baton proteic. Vei observa ca muschii functioneaza mult mai bine daca au suficiente rezerve energetice. Daca suferi de carcei in timpul somnului, se recomanda sa faci cateva exercitii de streching inainte sa te pui in pat ca metoda de preventie. Stai pe varfurile degetelor de la picioare timp de 10-15 secunde si incearca sa mergi 15 secunde pe calcaie.Carceii care apar involuntar, in special la picioare, pe timpul noptii pot avea diferite cause cum ar fi: lipsa de calciu, potasiu sau magneziu sau oboseala musculara, sedentarismul ori circulatia sangvina deficitara.
Carceii pot aparea atat ziua cat si noaptea si pot avea intensitate si durata diferite. Daca apar in timp ce depuneti un efort muscular intens, atunci se datoreaza cantitatii sporite de acid lactic la nivel local. Acestia determina o durere ascutita si impun incetarea imediata a efortului.
Desi carcelul poate sa dispara dupa cateva secunde, durerile pot sa mai persiste pentru cateva minute, dupa care se diminueaza treptat pana cand nu mai resimtiti nici un disconfort. In situatii foarte rare, carceii se pot manifesta pentru zeci de minute in sir ceea ce necesita prezentarea la medicul specialist.
Alte remedii pentru carcei
In cazul unei carente de minerale, precum potasiu, magneziu, calciu si anumite vitamine se recomanda administrarea aportului zilnic al acestora deoarece acestea joaca un rol foarte important pentru organism. Potasiul faciliteaza transmiterea impulsurilor nervoase la nivel muscular si contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Magneziul contribuie la buna functionare a sistemelor muscular si osos, iar lipsa acestuia poate duce la probleme grave de sanatate.
Vitamina B6 favorizeaza absorbtia magneziului si ajuta la reducerea oboselii si extenuarii. Vitamina E este liposolubila si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, principala cauza a aparitiei carceilor. De asemenea, poti scapa de carcei cu ajutorul dietei consumand cu preponderenta fructe si legume, bogate in vitamine si minerale. Bea minim doi litri apa pentru prevenirea deshidratarii. Nu uita ca inainte de orice activitate fizica intensa trebuie sa faci exercitii de incalzire a muschilor. Acestea joaca un rol foarte important pentru prevenirea aparitiei carceilor. In plus, masarea muschilor afectati si intinderea usoara a acestora la finalul antrenamentelor reprezinta o alta metoda benefica de preventie.
Ce sunt oasele carpiene? Legatura dintre sindromul de tunel carpian si carcei
Carpianul os (ossa carpi sau ossa carpalia) formeaza legatura dintre antebratul oasele si oasele metacarpiene (ossa metacarpalia). Osul carpian la om este format din opt oase dispuse pe doua randuri. Randul proximal (aproape de corp) este compus, incepand din partea degetului mare, din scafoid os (Os scaphoideum), osul lunat (Os lunatum), osul triunghiular (Os triquetum) si osul de mazare (Os pisiforme). Oasele carpiene distale (departe de corp), de asemenea incepand de la degetul mare, sunt osul poligonal mai mare (Os trapezium), osul poligonal mai mic (Os trapezoideum), osul capitat (Os capitatum) si osul carligat (Os hamatum).
Cele opt oase carpiene nu au cavitate in interiorul lor, spre deosebire de oasele lungi. Forma lor este in cea mai mare parte patrata sau dreptunghiulara, nu au ax osos, iar substanta osoasa este spongioasa. Extern, acestea sunt inconjurate de o tesut conjunctiv piele (periost) si cartilaj. Oasele individuale sunt conectate stabil intre ele cu ligamente, ceea ce nu permite o mobilitate prea mare. Vazute din lateral, oasele carpiene se curbeaza intr-un arc usor spre partea din spate a mainii.
Bibliografie:
Carpal tunnel syndrome fact sheet. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Carpal-Tunnel-Syndrome-Fact-Sheet. Accessed Oct. 25, 2021.
Carpal tunnel syndrome. American Academy of Orthopaedic Surgeons. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/carpal-tunnel-syndrome. Accessed Oct. 25, 2021.
Kothari MJ. Clinical manifestations and diagnosis of carpal tunnel syndrome. https://www.uptodate.com/contents/search;
Kothari MJ. Carpal tunnel syndrome: Etiology and epidemiology. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Oct. 26, 2021.
Chien HS, et al. Aromatase inhibitors and risk of arthritis and carpal tunnel syndrome among Taiwanese women with breast cancer: A nationwide claims data analysis. Journal of Clinical Medicine. 2020;