Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Floarea pasiunii, Passiflora: Beneficii si proprietati pentru sanatate

Floarea pasiunii, Passiflora: Beneficii si proprietati pentru sanatate

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 septembrie 2024 Ultima actualizare: 9 septembrie 2024

Floarea-pasiunii (Passiflora incarnata Linnaeus) este o planta medicinala, utilizata peste tot in lume, in mod special pentru contributia pe care o poate avea la reducerea starilor de anxietate si a manifestarilor stresului. Cum ajuta aceasta planta sa ne relaxam si care este rolul ei in suplimentele antistres din farmacii descopera in acest material.

Cum a fost descoperita Floarea Pasiunii (Passiflora)?

Ce contine Passiflora? Passiflora caerulea si seminte passiflora

Cum se poate folosi Passiflora? Ceai de passiflora beneficii

Ce beneficii are Passiflora pentru sanatate? Pastile passiflora

Cum se foloseste Passiflora in suplimentele farmaceutice?

Cum a fost descoperita Floarea Pasiunii (Passiflora)?

Passiflora (Floarea Pasiunii) si-a luat acest nume datorita misionarilor iezuiti din America de Sud. Partile aeriene ale florii pasiunii (Passiflora incarnata) sunt cunoscute in medicina pe baza de plante pentru actiunea lor antistres si sedativa. Fructul pasiunii (Passiflora edulis) da un fruct comestibil cu note subtile picante si este folosit in diferite deserturi si delicatesuri dar si in diferite shake-uri si bauturi. Floarea pasiunii albastre (Passiflora caerulea) este cea mai cultivata floare ornamentala din Europa si America.

Numele provine din latina si este o combinatie intre doua cuvinte - passio, pasiune si flora, floare. Nicolas Monardes (1493-1588) a fost probabil primul care a folosit termenul de flor passionis „floarea pasiunii ” pentru a desemna planta, deoarece floarea a fost dupa el, „facuta tocmai pentru a reprezenta tot ce e mai frumos din pasiunea umana”.  Prima mentiune literara a plantei se gaseste in descrierea orasului Cali din Columbia data de Pedro Cieza de Leon in 1553.

Douazeci de ani mai tarziu, gasim o descriere mai elaborata a acestor flori in lucrarea botanistului spaniol, Nicolas Monardes, publicata in 1569-1574. Sute de ani mai tarziu, mai exact in 1753, a fost creat genul Passiflora care cuprindea cel putin 24 de subspecii.

Ce contine Passiflora? Passiflora caerulea si seminte passiflora

Passiflora incarnata, cea mai folosita planta in suplimentele antistres si pentru somn odihnitor are urmatoarea compozitie: 

  • taninurile - polifenoli, solubili in apa;
  • flavonoidele - compusi bioactivi, care pot avea un rol important in reducerea riscului dezvoltarii bolilor cardiovasculare sau neurodegenerative, avand un efect antioxidant foarte puternic;
  • tirozina - aminoacid care poate oferi suport pentru imbunatatirea capacitatii de memorare, invatare, mai ales in situatiile stresante;
  • cumarina - numeroase cercetari au demonstrat proprietatile farmacologice ale curmarinei, o substanta cu rol antiinflamator, anticoagulant, antibacterian, antifungic, antiviral, antihipertensiv, antioxidant si un bun neuroprotector;
  • glicina - glicina este un aminoacid pe care organismul il foloseste pentru a produce proteine.

ce sunt aminoacizii?

Passiflora caerulea este o planta viguroasa, cu tulpina bine ramificata, planta cataratoare inalta de pana la 8 m. Exista si specii in zona padurii amazoniene care ajung la maxim 10 metri inaltime. Are florile puternic parfumate, stamine numeroase, mari, albastre. Fructele sunt mici si negre seamana cu afinele.

Planta este bogata in substante precum:

  • alcaloizi esentiali pentru metanbolism;
  • fenilalanina, prolina, quercetina, sambunigrina, saponarina, aminoacizi si alte substante pentru imunitate;
  • scopolatina, serotonina, sitosteroli, fitosteroli, cumarine, substante care ajuta la procesele celulare;
  • flavonoizi, derivati flavonici.

Passiflora caerulea sub forma de flori si frunze dar si seminte passiflora caerulea au urmatoarele beneficii:

  • insomnie, isterie, stari de neliniste, anxietate, migrene, apoplexie, nevroze astenice, angoase, stres depresiv;
  • gastroduodenita, colite, disenterie, intoxicatie alcoolica;
  • dismenoree, tulburari de menopauza;
  • spasme si dureri musculare, convulsii;
  • astm bronsic, nevralgii. 

Cum se poate folosi Passiflora? Ceai de Passiflora beneficii

Passiflora atat ca planta din frunze si flori transformata in pastile si capsule cat si ca ceai de passiflora, are numeroase beneficii pentru sanatate. In primul rand planta este recunoscuta pentru faptul ca poate sa combata anxietatea si starile de agitatie.

Din cele mai vechi timpuri floarea pasiunii este considerata o adevarata planta de relaxare. Conform unor studii, ar putea reduce anxietatea in doar 30 de minute, chiar si la pacientii care urmeaza sa fie supusi unor interventii chirurgicale. Avantajul fata de medicamentele anxiolitice, printre altele, este ca administrarea acestei plante nu are niciun efect secundar si nici nu creaza dependenta.

Practic este un analgezic natural, iar actiunea sa antispastica permite utilizarea acestuia in caz de probleme datorate contracturilor musculare, precum crampele menstruale. Totodata, amelioreaza disconfortul tipic al menopauzei: aportul de preparate pe baza de plante pe baza de floarea pasiunii poate fi indicat pentru a atenua orice afectiuni prezente in timpul menopauzei.

In plus, Floarea pasiunii este bogata in ingrediente active antioxidante, inclusiv quercetina, rutina si apigenina. Studiile au aratat ca extractul din petalele de floarea pasiunii pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute (hipertensiune). Administrarea unei infuzii din aceasta floare in fiecare zi poate regla nivelul tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arteriala usoara. 

boli cauzate de stres

Ce beneficii are Passiflora pentru sanatate? Pastile passiflora

Cand vorbim despre ce beneficii are passiflora pentru sanatate, trebuie sa tinem minte cel putin trei lucruri:

1. Numeroase studii arata ca Passiflora incarnata amelioreaza calitatea somnului, pentru ca reuseste sa creasca nivelul acidului gama-aminobutiric, un neurotransmitator care relaxeaza sistemul nervos, scazand activitatea creierului. Intr-un studiu publicat in 2011, participantii au baut o doza zilnica de ceai de Passiflora. Dupa sapte zile, au raportat imbunatatiri ale calitatii somnului. 

2. Exista studii care arata ca Passiflora incarnata ajuta la ameliorarea simptomelor anxietatii. Intr-un studiu clinic, cercetatorii au descoperit ca Passiflora incarnata a avut rezultate similare cu medicatia recomandata in anxietate.

3. Numerosi cercetatori au evaluat efectul extractului de Passiflora incarnata ca tratament traditional pentru diabet. Rezultatele cercetarilor lor au aratat ca extractul de metanol al acestei plante (200 mg/kg) a redus semnificativ nivelul de glucoza din sange la soarecii cu diabet indus prin administrare de streptozotocina.

importanta somnului pentru sanatatea ta

Cum se foloseste Passiflora in suplimente farmaceutice?

Pe scurt Passiflora se foloseste in suplimente farmaceutice pentru tratarea insomniei, anxietatii, spasmelor musculare, mai ales daca sunt insotite si de incordare musculara, palpitatiilor, starilor de iritabilitate nervoasa, stari emotive, precum si in tratarea gastritelor, a colitelor si a nevralgiilor. Se poate folosi ca adjuvant in convulsii de diferite etiologii, migrene. Este un remediu bland de aceea este foarte adecvat administrarii la copii. In plus este un sprijin de nadejde in tratarea tulburarilor de menopauza. 

Ce nu stiai despre somn

Potrivit cercetatorilor, oamenii ar muri mai repede din cauza lipsei de somn decât de foame. Un om normal rezistă maxim 10 zile fără somn şi aproximativ 14 zile fără mâncare. Legat de acest aspect, un barbat a incercat sa intre in Cartea Recordurilor si a rezistat 18 zile, 21 de ore şi 40 de minute fără somn. Dupa aceasta provocare extrema barbatul a avut mult timp halucinaţii, crize de paranoia, vedere incetosata şi a suferit pierderi de memorie.

Cercetatorii britanici au descoperit ca insomnia cronica si episoadele dese in care nu ne odihnim suficient micsoreaza in timp creierul. Acestia au descoperit ca pacienţii care sufereau de insomnie cronică aveau mai puţină materie cenuşie în cortexul orbitofrontal stâng decât cei care dormeau bine. De obicei, această afecţiune este caracteristică oamenilor care suferă de depresie sau de sindrom posttraumatic.

12% din populaţia planetei visează alb-negru, însă înainte de apariţia televizorului color procentul acestora era de aproximativ 75%. Specialiştii susţin că un om reţine doar 10% din ceea ce a visat într-o noapte. De aceea, de nulte ori nu mai putem povesti ceea ce am visat, Practic, la 5 minute după ce ne trezim ne amintim doar 50% din vis, iar după 10 minute, il uităm în proporţie de 90%. Somnul REM (faza în care avem vise) apare în rafale, la aproximativ 90 de minute după adormire, însumând, de regulă, aproximativ 2 ore pe noapte.

Unii oameni de ştiinţă cred visele ne ajută să fixăm anumite amintiri în memoria pe termen lung. Alţii, dimpotrivă, sunt de părere că visele ne ajută să eliminăm unele amintiri care suprapun, care altfel ne-ar bloca activitatea creierului. 

ce este melatonina si cum te ajuta sa scapi de insomnii?

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.extrasynthese.com/585-passiflora-incarnata

https://www.cabi.org/isc/datasheet/38800

REFERINTE:

Abu-Bakar M, 1992. Cordia curassavica: successful biological control of a noxious weed in Malaysia. MAPPS Newsletter;

Alzugaray D, Alzugaray C, eds, 1984. Enciclopedia de las plantas que curan. Sao Paulo, Brasil;

Amela Garcia MT, Almasia N, Gallo L, 2000. Éxito reproductivo de Pasiflora foetida (Passifloraceae) en cultivo;

Amela Garcia MT, Hoc PS, 1998. Biología floral de Pasiflora foetida (Passifloraceae);

Amela Garcia MT, Hoc PS, 2001. Pollination of Pasiflora: do different pollinators serve species belonging to different subgenera?;

Amela Garcia MT, Pascuzzo D, Caporalini D, Hoc PS, 2001. Efectos de la transferencia polínica a los antecesores y del pretratamiento de las semillas de Pasiflora foetida en la germinación. In: ASAE, eds. I Reunion Binacional de Ecología, libro de resúmenes, Bariloche, Argentina;

Andersen L, Andersen A, Jaroszewski, 1998. Cyanogenesis of Passiflora foetida. Phytochemistry;

Bean AR, 1994. An analysis of the vascular flora of Mt Abbot near Bowen, Queensland. Proceedings of the Royal Society of Queensland;

Bigot L, Vuattoux R, 1979. Some biological and ecological data on Lepidoptera Pterophoridae of the Lamto region (Ivory Coast). Bulletin de l'Institut Fondamental d'Afrique Noire;

Castañeda RR, ed, 1991. Frutas silvestres de Colombia. 2nd edn. Bogotá, Colombia: Instituto Colombiano de Cultura Hispánica;

Articole similare
Oxitocina: Ce este acest hormon, ce se intampla in organism cand lipseste Oxitocina: Ce este acest hormon, ce se intampla in organism cand lipseste

Una dintre cele mai cunoscute functii ale acestui hormon este stimularea contractiilor uterine in timpul travaliului si al nasterii. De asemenea, oxitocina joaca un rol important in lactatie, ajutand la eliberarea laptelui matern. Pe langa acestea, oxitocina este implicata in formarea legaturilor sociale, crearea sentimentelor de atasament, reducerea stresului si imbunatatirea relatiilor interpersonale.

5 decembrie 2024
Edited 5 decembrie 2024
citește articolul
Serotonina: tot ce trebuie sa stii despre hormonul fericirii Serotonina: tot ce trebuie sa stii despre hormonul fericirii

In sange, serotonina este transportata de trombocite si eliberata in ser in urma agregarii acestora. Degradarea serotoninei se face prin deaminare oxidativa catalizata de monoaminoxidaza cu producere de acid 5-hidroxi-indolacetic (5 – HIAA) care se elimina renal .

19 septembrie 2024
Edited 19 septembrie 2024
citește articolul
Acromegalie: boala hormonala care duce la marirea anormala a unor parti ale corpului Acromegalie: boala hormonala care duce la marirea anormala a unor parti ale corpului

Acromegalia este o tulburare hormonala cauzata de productia excesiva de hormon de crestere de catre glanda hipofiza a creierului in perioada adultilor. Aceasta afectiune este rara si are o evolutie lenta, ceea ce dificulteaza depistarea si diagnosticarea sa. Simptomele apar de obicei la 10-20 de ani de la debut. Cantitatile mari de hormon de crestere duc la o crestere accelerata a oaselor, cauzand gigantism in cazul copiilor. La adulti, cresterea in inaltime nu mai are loc, dar se observa efecte asupra oaselor mainilor, picioarelor si fetei, starea fiind denumita acromegalie.

14 iunie 2024
Edited 14 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.