Lucruri interesante despre cosmetice
Folosim in fiecare zi produse cosmetice, de la produse de machiaj si creme pana la sampoane si parfumuri, insa, stim oare de unde provin acestea? Ei bine, evolutia produselor cosmetice este una complexa si indelungata si a avut la baza efecte adverse periculoase.
Istoria cosmeticelor
Prima mentiune referitoare la produsele cosmetice a fost in Egiptul Antic. Pe atunci produsele aveau la baza plumb, cupru si mercur si erau facute prin combinatie cu produse de origine animala, in cea mai mare proportie. De exemplu, in Egipt se conturau sprancenele cu seu de oaie amestecat cu plumb, iar pe fata se folosea o pasta verde obtinuta din minereu de cupru pentru a-i da culoare si pentru a defini trasaturile. Fardul de pleoape era o combinatie intre cenusa si plumb sau cupru oxidat, iar rujul era facut din gandaci carmin sau pudra de argila. In China si Japonia, pentru a obtine culoarea alba a pielii, considerata atribut de frumusete, femeile foloseau pudra de orez, iar fata si parul erau colorate cu henna, in timp ce pentru oja foloseau un amestec de ceara de albine si pudra colorata. Vechii greci foloseau creta sau faina de plumb pentru albirea fetei, iar rujul era obtinut din clei de ocru si crema de fier, in timp ce machiajul consta din pictarea cu carbune. Romanii faceau bai in namol, isi aplicau unt pe ten si sange de oaie combinat cu seu pentru a-si colora unghiile. Albusul de ou si carnea de vitel erau folosite de englezi pentru a-si face masti de intinerire, iar laptele si vinul erau considerate tratamente de infrumusetare in majoritatea Europei. In perioada Renasterii, francezii si italienii au inceput sa inlocuiasca plumbul cu arsenic in pudrele pentru fata si abia in anii 1800 se incepe folosirea oxidului de zinc in pudre, dupa nenumarate cazuri de desfigurare si chiar moarte provocate de produsele cosmetice de pana atunci.
Piata, companii, ingrediente
Primele produse de machiaj asa cum le stim astazi au inceput sa apara la inceputul anilor 1900 si au fost favorizate de inovatia aparuta in materie de fotografie si cinematografie. Max Factor a fost prima firma care a creat un fard, un fel de vopsea grasa care se aplica pe post de fond de ten. Ulterior a aparut rujul si eyeliner-ul. Un an mai tarziu, Maybelline a creat precursorul rimelului de astazi o combinatie de jeleu de petrol si pudra de carbune. Revlon a inventat oja in anul 1950 si chimistul Hazel Bishop a descoperit rujul rezistent la transfer. De atunci si pana astazi se continua dezvoltarea si inovarea taramului produselor de machiaj. Cat despre produsele de ingrijire pentru piele, intotdeauna acestea s-au axat pe produse naturale obtinute de la animale, de exemplu lapte si proteina din lapte extrasa, obtinute din plante, de exemplu ulei de masline si extracte de avocado, jojoba, etc sau direct din natura, asa cum este apa termala sau argila. Laboratoarele Avene au descoperit beneficiile apei termale inca din 1736 cand un cal s-a vindecat de prurit dupa ce a fost cufundat in izvorul termal din satul Avene. Ulterior, in 1871, in urma incendiului devastator din Chicago, oamenii au fost vindecati cu apa de la acest izvor, abia in 1990 punandu-se bazele Laboratoarelor Dermatologice Avene. In acest timp, un cosmetician aflat la tratament pentru afectiuni hepatice in satul Vicky, descopera puterea tamaduitoare a apei termale de aici si in 1931 o propune in retetele sale cosmetice. Napoleon Bonaparte a folosit izvoarele termale de la La Roche-Posay pentru vindecarea eczemelor soldatilor, iar in 1905, se infiinteaza centrul termal de dermatologie La Roche-Posay, initiatorul brandului de astazi. In Romania, laboratoarele Farmec au beneficiat de descoperirea Anei Aslan in incetinirea procesului de imbatranire. Aceasta a descoperit in 1952 vitamina H3, iar in 1967 a fost creata prima crema Gerovital H3, crema recunoscuta in toata lumea gratie efectului sau antiage.
Produse recomandate
Evolutia fulminanta a produselor cosmetice a dus la adevarate revolutii la acest capitol, fiecare firma in parte dorindu-si sa aduca o inovatie in domeniu. Astfel, au luat nastere branduri puternice, branduri de succes ale caror produse aduc adevarate beneficii in ingrijirea pielii. Daca pana nu demult mecanismele de conservare erau bazate pe parabeni si alte substante cu impact cancerigen, astazi metodele sunt mult imbunatatite si substantele daunatoare sunt din ce in ce mai mult eliminate din compozitie. De asemenea, fiecare firma si-a patentat retetele si a primit brevete de inventie in domeniul sau astfel incat astazi ne bucuram de produse cu adevarat exceptionale. Pentru ingrijirea completa a pielii, Avene a creat gama revolutionara Trixera Nutrition care are la baza doua complexe, Trio Lipidic si Selectiose, brevetat de Pierre Fabre, cu puternica actiune nutritiva, hidratanta si de durata asupra pielii.