Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
De ce se foloseste ureea in produsele dermatocosmetice?

De ce se foloseste ureea in produsele dermatocosmetice?

Ureea (denumita si carbamida) este un compus organic. Ureea este, de fapt, diamida acidului carbonic, deci o amida. Se numeste asa deoarece se obtine din acidul carbonic (sifon), printr-o dubla reactie a acidului cu amoniacul. Ureea prezinta un rol important in metabolismul compusilor azotati in organismul animalelor, fiind principalul compus azotat din urina mamiferelor.

Este un solid incolor, cristalin, foarte solubil in apa si practic lipsit de toxicitate. La nivelul organismului, ureea este utilizata in mai multe procese biochimice, cel mai important fiind excretia azotului. Se formeaza la nivelul ficatului in urma reactiei dintre amoniac (NH3) si dioxid de carbon (CO2) ca parte e ciclului ureei. Cand se foloseste si care sunt riscurile daca exageram cu aceasta substanta vom descoperi in acest material.

Ce este ureea? Care este concentratia de uree corecta din creme? 

Cand are nevoie pielea de produse cosmetice cu uree? 

De ce sa alegi cosmetice cu uree pentru piele si ten? 

Beneficii dermatocosmetice cu uree pentru piele si ten

Ce se poate intampla daca folosim prea des produse pe baza de uree?

Cum sa nu abuzezi de uree. Contraindicatii dermatocosmetice cu uree

Ce este ureea? Care este concentratia de uree corecta din creme?

Care este concentratia de uree corecta din creme, raspunsul variaza in functie de zona de epiderma pe care vrem sa o tratam. Daca vorbim de talpi uscate vorbim de o anumite concentratie, daca vorbim de maini vorbim de alta concentratie, iar daca vorbim de un ten uscat si aici se schimba regulile.

Ureea este produsul final al metabolismului proteic realizat in stomac si intestin. Ureea este sintetizata la nivelul ficatului, fiind eliminata prin urina. Un procent cuprins intre 50-60% este redifuzat in sange.  Nivelul de uree serica este legat direct de capacitatea de metabolizare a ficatului si de capacitatea de excretie a rinichilor, valorile normale fiind obtinute in urma echilibrului dintre cele doua functii.

O crestere a nivelului de uree serica poate reprezenta o insuficienta glomerulara severa. Atunci cand nivelul de uree serica se mentine constant la valori ridicate, acest lucru inseamna ca rata de filtrare este redusa. De exemplu, cand aportul proteic normal este de 100 g/zi si perfuzia renala este normala, niveluri crescute ale ureei serice se intalnesc in momentul in care rata filtrarii glomerulare scade la 30 mL/min6.

Eficienta ureei este data de faptul ca retine hidratarea in tesuturi, sporind eficacitatea produselor cosmetice. Mai mult decat atat, ureea creste cantitatea de apa de la nivelul epidermei. Un alt efect al ureei din cosmetice asupra pielii este ca permite altor substante chimice din produsele cosmetice sa patrunda in profunzimea pielii.  

tu stii ce este biotina?

Cand are nevoie pielea de produse cosmetice cu uree?

Cand are nevoie pielea de cosmetice cu uree? Tocmai am abordat topicul mai sus. Pe scurt, dermatocosmeticele pe baza de uree sunt recomandate pentru urmatoarele motive: ureea echilibreaza nivelul de hidratare a pielii, ureea are caracter higroscopic, adica poate sa absoarba umezeala din aer si sa o blocheze la nivelul superior al pielii, are proprietati antimicrobiene, proprietati keratolitice, adica rupe conexiunile dintre celulele moarte ale pielii, declansand exfolierea acesteia si lasand pielea catifelata, are efect anestezic, calmand inflamatiile, sporeste regenerarea celulara la nivelul pielii, fiind de mare ajutor in cazul leziunilor ori a iritatiilor, pe care le trateaza rapid, sporeste permeabilitatea pielii, permitand apei si altor ingrediente benefice sa patrunda in piele.

 

descopera beneficiile acidului glicolic pentru piele

De ce sa alegi cosmetice cu uree pentru piele si ten

De ce sa alegi cosmetice cu uree? Asta e intrebarea. Ureea este inclusa intr-o multime de produse cosmetice de ingrijire a pielii datorita proprietatilor sale de hidratare dar si de exfoliere, scrie HealthLine.com. Asa cum am mentionat anterior, este un produs sintetic produs in totalitate in laborator si este deseori confundata cu ureea care se gaseste in mod natural in piele si care se regaseste in urina.

Ureea din creme nu prezinta riscuri la aplicare si este aprobata de specialisti atunci cand este obtinuta in laboratoare. Ureea are efect direct asupra pielii. Epiderma este impartita in mai multe substraturi. Stratul cornos este cel care impiedica moleculele nedorite sa patrunda in interiorul organismului si astfel previne pierderea apei de la nivelul pielii.

Proprietatea aceasta de retinere a apei a stratului cornos provine dintr-un grup de substante printre care se numara si ureea. Ureea din creme este folosita pentru a viza uscarea tenului si pentru a ajuta la hidratarea acestuia.

 

cum sa folosesti corect retinolul pentru ten

Beneficii dermatocosmetice cu uree pentru piele si ten

Stim deja beneficiile dermatocosmetice pentru uree. Dr. Dana Bratu, specialist dermatolog evidentiaza si mai bine importanta ureei pentru piele.

Ureea in produsele cosmetice

Ureea se gaseste si in organismul uman, ca produs al metabolizarii proteinelor.

In produsele cosmetice ureea este un factor natural humectant, numit NMF (natural moisturisig factor). NMF-urile sunt componente importante care ajută pielea să țină apa și să o mențină plină, elastică și hidratată. Ureea constituie aproximativ 7% din NMF-uri lângă alte ingrediente precum aminoacizi (40%), PCA (12%) sau Lactat (12%).

Factori naturali de hidratare (NMF)

Agent de hidratare

In concentratie de 10-25% ureea este un puternic humectant si keratolitic bland care creste capacitatea de hidratare a pielii si imbunatateste functia de bariera, impiedicand decu pierderea de apa transepidermica.

Agent exfoliant

In concentratii mai mari ureea are si functie keratolitica ; ajuta la netezirea straturilor superficiale de piele, promovand exfolierea stratului cornos alcatuit din keratina. Astfel, creste capacitatea pielii de a se regenera precum si imbunatateste aspectul general al pielii, oferind o textura mai fina, mai putin rugoasa. Cu cat creste concentrataia ureei, cu atat mai important este efectul keratolitic (scade adezivitatea corneocitelor- celulelor epidermice). Concentratii intre 40-50% sunt utile pentru tratamentul calozitatilor sau hiperkeratozelor localizate (se poate efectua avulsia unghiala chimica pentru onicomicoze sau alte distrofii unghiale).

Agent de penetrare

Ureea faciliteaza trasnportul anumitor ingrediente prin bariera pielii catre straturile mai profunde ale dermului. In combinatie cu agenti activi precum vitamina c sau retinoizi, poate creste biodisponibilitatea acestora si eficientiza efectele.

Anti iritant

Ureea a demostrat o reducere a iritatiei cutanate produse de surfactanti precum sodium lauryl sulfat (se gaseste in produse de curatare a fetei, sampoane, etc). Daca pielea este uscata si „strange” dupa double cleansing, puteti aplica imediat un produs cu uree ce va poate calma pielea si aduce comfort imediat.

 

tot ce vrei sa stii despre colagen

Ce se poate intampla daca folosim prea des produse pe baza de uree?

Ca orice produs dermatocosmetic, si produsele pe baza de uree trebuie folosite cu moderatie. In plus, trebuie sa evitam cosmeticele care pe langa uree contin anumite substante precum – parabenii, alcoolul, parfumul, aromele sau coloranti artificiali, SLS, ftalati, DEA, TEA, PEGs, vaselina, talcul, uleiurile volatile, fluorul.

Acestea pot produce alergii, iritatii, depigmentari ale pielii sau chiar probleme mai grave, mai ales ca sunt prezente in produse pe care le folosim toata viata.

Pe scurt, formularile cosmetice si medicinale contin cantitati diferite de uree. Cu cat concentratia este mai mare, cu atat este mai mare riscul de iritare. Pe de alta parte, o proportie mare de substanta ofera un efect foarte puternic. In diverse scopuri, se folosesc unguente care contin diferite concentratii de uree.

 

Pentru ten normal fara modificari vizibile legate de varsta, se recomanda utilizarea unei creme cu 1-3% carbamida. Se foloseste in cursuri - in decurs de o luna, si de asemenea la nevoie: cu expunere excesiva la inghet, la soare, la vant, ceea ce duce la deshidratarea severa a dermului. Se recomanda utilizarea 1% -compozitie dimineata si sub machiaj, iar seara se aplica 3-5% unguent. In caz de degeraturi sau crapaturi severe, se foloseste si varianta de 5%.

Ridurile de varsta se formeaza ca urmare a distrugerii colagenului si a scaderii elastinei. Cu toate acestea, pierderea umiditatii exacerbeaza vizibil chiar si cele mai fine riduri. Pentru hidratarea activa a pielii imbatranite, trebuie utilizate formulari de 5%. 10% sunt recomandate numai pentru afectiuni severe ale pielii si numai dupa consultarea unui dermatolog. Sunt descrise cele mai bune creme anti-imbatranire.

tot ce trebuie sa stii despre acnee

Cum sa nu abuzezi de uree. Contraindicatii dermatocosmetice cu uree

Atunci cand abuzam de dermatocosmetice pe baza de uree epiderma poate suferi iritatii ireversibile. In doze mici, adica mai mici de 10%, ureea hidrateaza pielea si favorizeaza retentia apei in tesuturi, impiedicand deshidratarea.

In doze mai mari de 10%, ureea are un efect keratolitic usor, eficient pentru exfolierea pielii si pentru stimularea regenerarii celulare. Pentru tratarea eczemei, cremele care contin uree in cantitati mai mari de 10% sunt eficiente.

In doze foarte mari, de 30-50%, ureea din produsele cosmetice are un puternic efect keratolitic. De regula, ureea in cantitati atat de mari se regaseste in produsele dermatocosmetice produse in farmacii, care sunt folosite pentru tratarea unor afectiuni mai grave, precum psoriazisul.

 

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-6047-829/urea-topical/urea-keratolytic-topical/details

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/urea-in-lotion

https://danabratu.ro/2020/06/03/ureea-in-produsele-cosmetice/

REFERINTE:

  1. "Lacura Multi Intensive Serum – Review – Excellent value for money – Lacura Multi Intensive Serum "Aqua complete"". Dooyoo.co.uk. 19 June 2009. Retrieved 28 December 2010.â
  2. Knollenberg, Robert G. (March 1966). "Urea as an Ice Nucleant for Supercooled Clouds". American Meteorological Society. 23 (2): 197. Bibcode:1966JAtS...23..197K. doi:10.1175/1520-0469(1966)023<0197:UAAINF>2.0.CO;2.
  3. Burch, Paula E. (13 November 1999). "Dyeing FAQ: What is urea for, in dyeing? Is it necessary?". All About Hand Dyeing. Retrieved 24 August 2020."Optical parametric oscillator using urea crystal". Google Patents.
  4. Donaldson, William R.; Tang, C. L. (1984). "Urea optical parametric oscillator". Applied Physics Letters. AIP Publishing. 44 (1): 25–27. Bibcode:1984ApPhL..44...25D. doi:10.1063/1.94590.
  5. Coombs A (27 October 2008). "Urea pollution turns tides toxic". Nature. doi:10.1038/news.2008.1190. Retrieved 5 August 2018. International Chemical Safety Cards: UREA. cdc.gov
  6. Sakami W, Harrington H (1963). "Amino acid metabolism". Annual Review of Biochemistry. 32 (1): 355–98. doi:10.1146/annurev.bi.32.070163.002035. PMID 14144484. "Urea". Imperial College London. Retrieved 23 March 2015.
  7. Walter F. Boron (2005). Medical Physiology: A Cellular And Molecular Approach. Elsevier/Saunders. ISBN 1-4160-2328-3. Page 837
  8. Klein J, Blount MA, Sands JM (2011). "Urea Transport in the Kidney". Comprehensive Physiology. Comprehensive Physiology. Vol. 1. pp. 699–729. doi:10.1002/cphy.c100030. ISBN 9780470650714. PMID 23737200.
  9. Section 1.9.2 (page 76) in: Jacki Bishop; Thomas, Briony (2007). Manual of Dietetic Practice. Wiley-Blackwell. ISBN 978-1-4051-3525-2. PubChem. "urea cycle". pubchem.ncbi.nlm.nih.gov. Retrieved 28 June 2021.
  10. Baumgartner M, Flöck M, Winter P, Luf W, Baumgartner W (2005). "Evaluation of flow injection analysis for determination of urea in sheep's and cow's milk". Acta Veterinaria Hungarica. 50 (3): 263–71. doi:10.1556/AVet.50.2002.3.2. PMID 12237967.
16 martie 2022

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.