Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Mararul: planta aromatica cu multiple beneficii pentru sanatate

Mararul: planta aromatica cu multiple beneficii pentru sanatate

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 martie 2023

Mararul este o planta foarte aromata si este un ingredient indispensabil in bucatarie, unde este utilizat pentru a da savoare preparatelor, carora le ofera o aroma unica, iar pentru a profita de aceasta, mararul se va adauga la sfarsitul gatitului. Printre proprietatile si beneficiile sale se remarca actiunea benefica pentru sanatatea digestiva, astfel specialistii recomanda consumul de marar ca un pansament sanatos si nutritiv.

Proprietati si beneficii ale mararului

Mararul este o planta si, ca atare, energia sa deriva in principal din carbohidrati. De asemenea, ofera un minim de grasimi si proteine nesaturate in cantitati de aproximativ 4%, dar bogatia sa nutritiva consta in varietatea de vitamine si minerale pe care le poseda. Printre micronutrientii sai se remarca prezenta potasiului, calciului si fosforului in cazul mineralelor, iar printre vitamine predomina prezenta vitaminei A si a vitaminei C cu functie antioxidanta, precum si a vitaminelor din grupa B, in care cel mai abundent este acidul folic. Acizii grasi esentiali si continutul sau de polifenoli in care se gasesc flavonoidele confera mararului proprietati antiinflamatorii si, de asemenea, antimicrobiene, analgezice, antiemetice si anticonvulsivante. In cele din urma, cercetarile recente dezvaluie capacitatea antioxidanta ridicata a frunzelor de marar.

Mararul este o sursa buna de mangan, un mineral esential care contribuie la functionarea normala a creierului, a sistemului nervos si a metabolismului zaharului si grasimilor. In plus, mararul proaspat furnizeaza intre 1% si 2% din doza zilnica recomandata de calciu, cupru, magneziu, potasiu, riboflavina si zinc. In ceea ce priveste semintele de marar, acestea au multe beneficii nutritionale similare. O lingura (6,6 grame) de seminte furnizeaza 8% din doza zilnica de calciu, 6% fier si 1-5% magneziu, mangan, fosfor si potasiu.

Avand in vedere marea varietate de vitamine si minerale pe care mararul le are, printre alti compusi bioactivi, aceasta planta poate imbogati dieta prin adaugarea unei cantitati minime la mancarurile noastre. In plus, datorita valorii sale calorice scazute este ideal pentru cei care doresc sa piarda in greutate cu nutrienti buni in dieta. Pentru proprietatile sale antimicrobiene, mararul impreuna cu alte plante ar putea fi util pentru a preveni sau inversa infectiile cauzate de bacteriile din corpul uman. Ar putea fi la fel de eficient ca antibioticele, potrivit oamenilor de stiinta indieni.

Bogat in antioxidanti
Antioxidantii sunt compusi naturali care ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor cauzate de moleculele instabile cunoscute sub numele de radicali liberi. Prin urmare, cercetarile sugereaza ca alimentele bogate in antioxidanti pot ajuta la reducerea inflamatiei cronice si la prevenirea sau chiar tratarea anumitor afectiuni, cum ar fi bolile de inima, Alzheimer, artrita reumatoida si anumite forme de cancer. S-a constatat ca atat semintele, cat si frunzele plantei de marar sunt bogate in mai multi compusi ai plantelor cu proprietati antioxidante, printre care:

Flavonoide - Compusi ai plantelor care au fost asociati cu reducerea riscului de boli de inima, accident vascular cerebral si unele tipuri de cancer. Aceste substante pot juca, de asemenea, un rol important in sanatatea creierului.
Terpenoide - Se gasesc in uleiurile esentiale si pot proteja impotriva bolilor ficatului, inimii, rinichilor si creierului.
Taninuri – Desi sunt responsabile pentru gustul amar pe care il dau mai multor alimente vegetale, taninurile s-au dovedit a avea proprietati antioxidante puternice, precum si efecte antimicrobiene.

Mararul poate fi benefic pentru sanatatea inimii
Flavonoidele, cum ar fi cele gasite in marar, s-au dovedit a proteja sanatatea inimii datorita proprietatilor lor antioxidante si antiinflamatoare puternice. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul ca majoritatea studiilor care analizeaza efectele mararului asupra sanatatii inimii au folosit extracte. Prin urmare, nu este clar cat de proaspat sau uscat trebuie sa fie mararul astfel incat sa fie benefic pentru sanatatea inimii. In general, desi antioxidantii din extractele de marar pot avea efecte pozitive asupra inimii, sunt necesare mai multe studii umane pentru a evalua eficacitatea mararului in nivelurile de colesterol si trigliceride.

Poate avea efecte de reducere a zaharului din sange
De fapt, mai multe studii la animale care aveau diabet zaharat au aratat o imbunatatire semnificativa a nivelului de zahar din sange in repaus alimentar, cu doze zilnice de extract de marar. Conform specialistilor, mararul poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge prin stimularea producției de insulină. Cercetarile efectuate pe oameni sunt insa limitate.

Poate avea proprietati anticancerigene
Monoterpenele sunt o clasa de terpene, care sunt compusi naturali ai plantelor care sunt asociati cu proprietati anticanceroase, antivirale, antifungice si antiinflamatoare. Acestea se gasesc in mod obisnuit in uleiurile esentiale ale plantelor, cum ar fi mararul, si au fost asociate cu proprietati anticanceroase.

Mai exact, d-limonenul este un tip de monoterpena care, conform, studiilor, s-a dovedit a putea ajuta la prevenirea si tratarea cancerului pulmonar, mamar si de colon. Deoarece mararul are un continut ridicat de monoterpene, in special d-limonen, poate avea proprietati anticancerigene. Cu toate acestea, in prezent nu exista cercetari privind eficacitatea extractului de marar sau marar proaspat in riscul sau tratamentul cancerului.

Proprietati antibacteriene
Uleiurile esentiale de marar au efecte antibacteriene, combatand bacteriile potential daunatoare, cum ar fi Klebsiella pneumoniae si Staphylococcus aureus.

Sustine sanatatea oaselor
Deoarece mararul contine calciu, magneziu si fosfor, toate importante pentru sanatatea oaselor, consumul acestei plante poate avea beneficii si asupra oaselor.

Poate diminua durerile menstruale
Uleiurile esentiale de marar pot ajuta la ameliorarea durerii crampelor in timpul menstruatiei. Cu toate acestea, investigatiile sunt limitate si contradictorii.

Faciliteaza digestia
Mararul este bun pentru a combate flatulenta, exercitand, de asemenea, un efect antispasmodic si antidispeptic, iar astfel contribuie la facilitarea procesului de digestie, prevenind disconfortul stomacal.

Actioneaza ca un diuretic
Mararul poate fi considerat un diuretic natural excelent, care ajuta la eliminarea toxinelor din corpul nostru.

Stimuleaza sistemul imunitar
Mararul proaspat este bogat in vitamina C, prin urmare, ne ajuta sa intarim sistemul imunitar si sa prevenim racelile.

Calmeaza hemoroizii
Infuziile de marar ajuta la calmarea durerii cauzate de hemoroizi.

Protejarea sanatatii oculare
Mararul contine antioxidanti care pot ajuta la protejarea ochilor impotriva deteriorarii oxidative.

Reducerea stresului
Uleiul esential de marar poate fi folosit pentru reducerea stresului si a anxietatii.

Desi mararul este utilizat in diferite preparate, aceasta planta aduce numeroase beneficii pentru sanatate, motiv pentru care poate fi folosit in mod regulat in alimentatia zilnica.

De ce avem nevoie de acid folic si cat acid folic gasim in marar

Acidul folic este transformat in vitamina B odata ce ajunge in organism, putem vorbi in continuare de beneficiile acesteia pentru organism. Astfel, printre principalele beneficii se numara:

Previne malformatiile congenitale - nivelul scazut de folati in primele stadii ale sarcinii au fost asociate cu un risc crescut de aparitie a malformatiilor la nivelul creierului, coloanei vertebrale sau maduvei osoase. Din acest motiv este important ca femeile insarcinate sa consume suplimente alimentare cu acid folic atat inainte, cat si in timpul sarcinii.

Sustine sistemul nervos - un nivel optim de acid folic este benefic pentru prevenirea tulburarilor de dezvoltare neurologica sau emotionala. Totodata, acesta poate preveni aparitia dementei si poate ajuta la scaderea declinului cognitiv.

Reduce nivelul de homocisteina - homocisteina este o molecula care se afla in stransa legatura cu aparitia problemelor cardiovasculare, aterosclerozei sau trombozelor venoase, dar si cu aparitia starilor depresive. Astfel, acidul folic ajuta la reducerea nivelului de homocisteina si previne aparitia acestor probleme de sanatate.

Previne aparitia depresiei - nivelul scazut de acid folic este asociat cu depresia. Suplimentele pe baza de acid folic stimuleaza astfel receptorii de serotonina de la nivelul creierului si pot fi recomandate impreuna cu tratamentul impotriva depresiei.

Sustine sistemul imunitar - deficitul de acid folic poate duce la slabirea sistemului imunitar si la aparitia anemiei megaloblastice. 

Administrarea unei doze optime de acid folic creste rezistenta organismului impotriva infectiilor. Asa cum am amintit mai sus, acidul folic joaca un rol important si in sinteza si repararea ADN-ului si in acelasi timp, ajuta organismul sa absoarba substantele nutritive din alimente. Acidul folic ajuta si la crearea de celule noi, cu precadere a globulelor rosii.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina