Meditatia ghidata: Cum te poate ajuta sa scapi de episoadele de anxietate si depresie

Meditatia ghidata: Cum te poate ajuta sa scapi de episoadele de anxietate si depresie

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 martie 2023

Anxietatea poate fi omniprezenta si afecteaza fiecare domeniu al vietii, de la relatii si prietenii, la viata profesionala si de familie. Lasata netratata, poate provoca chiar simptome fizice, care afecteaza de obicei sanatatea cardiovasculara. Deoarece bolile de inima sunt principala cauza de deces pentru barbati si femei, este crucial sa se faca ceva pentru a combate orice cauza de stres cardiovascular, atat prin meditatie, cat si prin utilizarea sistemului de sanatate. Meditatia - in mod specific, meditatia ghidata, este un tip de meditatie condusa de o alta persoana, de preferinta un instructor instruit si experimentat, care va ajuta sa obtineti mindfulness si relaxare bazata pe reducerea stresului.

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o stare care tine de psihic si care se referă la îngrijorări excesive şi incontrolabile privind evenimente de viată cotidiene, chiar dacă nu există sau există doar puţine motive pentru îngrijorare. Altfel spus, o persoana care este anxioasa sau care intra intr-o stare de anxietate manifesta si teama de a comunica despre simptomele ei. In plus, anxietatea sociala este doar forma unui proces care arata ca manifestarile anxietatii si a celorlalte probleme au in spate un background care vorbeste despre persoana in cauza si problemele ei.

Anxietatea este o tulburare iar tulburările de anxietate sunt de fapt o fobie sociala. Mai trebuie precizat faptul ca atunci cand vorbim de o tulburare de anxietate vorbim practic de o persoana care a fost intr-o zona in care nu s-a simtit confortabil si in prezent sufera de anxietate. În cazul in care o teama se transforma intr-un atac de panică care se transformă în atacuri de panică succesive, se poate intampla ca problemele mentale sa se somatizeze la nivelul intregului organism si sa se transforme in simptome fizice sau, cum spun specialistii pacientul sa treaca printr-o faza numita tulburarea de panică. Aceasta apare la 5-9% din populaţie, iar incidenţa este de două ori mai mare la femei decât la bărbaţi. Anxietatea generalizată debutează de regulă în adolescenţă sau la începutul vârstei adulte.

Ce este meditatia ghidata?

Inainte de a defini meditatia ghidata, sa definim meditatia. Meditatia este o practica care are ca scop antrenarea functionarii mintii si, in cele din urma, crearea unui nivel mai inalt de calm, concentrare, iluminare si constientizare spirituala. Practica meditatiei isi are radacinile in religia budista, dar astazi este practicata in multe religii. Nu este necesar sa fii asociat cu budismul sau cu orice alta religie pentru a practica meditatia.

In mod formal, meditatia consta, de obicei, in a sta nemiscat (adesea cu picioarele incrucisate sau in genunchi pe o perna de meditatie) si a concentra mintea pe respiratie sau pe un anumit gand sau vizualizare. Fiecare sesiune de meditatie dureaza o anumita perioada de timp. Calugarii care mediteaza o mare parte a zilei pot medita ore intregi. Pentru alti practicanti, sesiunile de meditatie dureaza de obicei intre cinci minute si o jumatate de ora.

Meditatia ghidata este diferita de alte tipuri de meditatie prin faptul ca este condusa de un instructor experimentat. Cu alte cuvinte, in unele metode traditionale de meditatie, practicantii pur si simplu stau in tacere pentru o anumita perioada de timp. Dar, cu ajutorul meditatiei ghidate, un instructor va conduce un individ sau un grup, pe tot parcursul meditatiei.

Un instructor de meditatie poate, de exemplu, sa le spuna elevilor cum sa stea, cum sa-si ajusteze ochii, cum sa respire si ce sa gandeasca sau sa vizualizeze in timpul sesiunii. Meditatiile ghidate sunt excelente pentru incepatori care ar putea avea nevoie de ajutor pentru a incepe propria practica.

5 aspecte legate de meditatie care pot ameliora anxietatea si stresul

Respiratia constienta: Concentrati-va atentia pe respiratie si observati cum aerul intra si iese din corp. Aceasta va poate ajuta sa va calmati si sa va relaxati.
Meditatia ghidata: Ascultati o meditatie ghidata pentru a va ajuta sa va concentrati si sa va relaxati. Exista multe aplicatii si site-uri web care ofera meditatii ghidate.
Vizualizarea: Incercati sa va imaginati un loc linistit si relaxant, cum ar fi o plaja sau o padure, si imaginati-va ca sunteti acolo. Aceasta poate fi o modalitate eficienta de a va calma si de a reduce anxietatea.
Yoga: Practicarea de yoga poate fi o forma eficienta de meditatie care poate ajuta la reducerea stresului si anxietatii prin combinatia de miscare si respiratie.
Practicarea regulata: Este important sa meditati in mod regulat, de preferinta zilnic. Cu cat meditati mai mult, cu atat veti fi mai obisnuiti sa va concentrati si sa va relaxati.
Cum ajuta meditatia ghidata la anxietate?
Meditatia ghidata ajuta individul in mai multe feluri. Iata doar cateva dintre beneficiile meditatiei pentru a reduce anxietatea, la care va puteti astepta cu ajutorul meditatiei ghidate:

Te ajuta sa te concentrezi asupra momentului prezent
Concentrarea asupra prezentului este scopul tuturor meditatiilor: sa nu te opresti in trecut sau in viitor, ci sa perseverezi in abordarea momentului prezent. La urma urmei, este singurul moment in care ai cu adevarat posesia. Acest lucru se numeste mindfulness.

Desigur, mindfulness ajuta la reducerea anxietatii, deoarece o parte din anxietate provine din stresul trecut sau ingrijorarea cu privire la viitor. De exemplu, s-ar putea sa va faceti griji cu privire la o cearta pe care ati avut-o cu partenerul sau sa va faceti griji cu privire la o prezentare de lucru pe care o veti avea in viitor. Stim cu totii ca ingrijorarea nu schimba nimic si, de fapt, poate fi daunatoare. Prin urmare, imbunatatirea concentrarii in momentul prezent ajuta aceste griji sa se diminueze, lasandu-va mai putin stresati si mai putin anxiosi, cu o mai mare pace interioara.

Te ajuta sa respiri mai bine
Meditatia ghidata incorporeaza respiratia profunda ca o caracteristica standard. De fapt, respiratia lenta, constanta si profunda este o caracteristica a aproape tuturor formelor de meditatie. Aceasta face parte din motivul pentru care meditatia este atat de utila pentru a combate anxietatea, depresia si alte numeroase tulburari mentale.

Credeti sau nu, majoritatea oamenilor nu respira corect. De la respiratii scurte si superficiale pana la respiratie „cu umerii” (fara a lua aer din partea de jos a plamanilor), cei mai multi dintre noi tind sa faca aceleasi „greseli de respiratie” pe care le-am facut de ani de zile, fara macar sa-si dea seama.

Vestea buna este ca puteti incepe sa practicati "o respiratie mai buna" in orice moment, iar meditatia ghidata este o modalitate excelenta de a o facilita. Mai ales atunci cand sunt practicate alaturi de alte exercitii mentale si fizice, cum ar fi yoga si mindfulness, exercitiile de respiratie si meditatiile de respiratie profunda va pot transforma viata in moduri pe care nu vi le-ati imaginat vreodata. 

Te ajuta sa dormi mai bine
Anxietatea naste un vis urat, care genereaza mai multa anxietate, care genereaza un vis urat si tot asa. Toata lumea ar trebui sa-si imbunatateasca obiceiurile de somn, deoarece acest lucru este renumit pentru a fi o cale de scapare pentru atat de multi factori de stres mental si boli fizice. Din fericire, meditatia ghidata este extrem de utila pentru imbunatatirea somnului.

Intr-o revizuire sistematica recenta si o meta-analiza a studiilor controlate cu privire la modul in care meditatia mindfulness (o forma de meditatie ghidata) afecteaza somnul, cercetatorii au gasit dovezi conform carora interventiile de meditatie mindfulness au imbunatatit semnificativ calitatea somnului comparativ cu persoanele care nu practica aceasta tehnica. Modalitatile specifice in care meditatia ajuta la imbunatatirea somnului variaza de la capacitatea de a practica pentru a calma gandurile nelinistite si ingrijoratoare, pana la influenta sa asupra respiratiei profunde, un element esential pentru imbunatatirea timpului de somn.

Te ajuta sa stai departe de gandurile care provoaca anxietate si stres
Preocuparile reale de viata sunt, de asemenea, reale. De exemplu, gandurile despre un test medical in asteptare, de la care va asteptati rezultatele, pot fi cu adevarat infricosatoare. Din fericire, meditatia centrata pe mindfulness (concentrarea in momentul prezent) s-a dovedit a ajuta la reducerea gandurilor care provoaca anxietate, chiar si a celor reale.

In plus, este important sa incercati sa aveti un stil de viata sanatos prin alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate si un somn suficient. De asemenea, este important sa vorbiti cu un terapeut sau sa cautati ajutorul medical daca stresul si anxietatea va afecteaza viata in mod semnificativ.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina