Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Mezoterapia: O abordare non-chirurgicala a ingrijirii pielii

Mezoterapia: O abordare non-chirurgicala a ingrijirii pielii

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 decembrie 2024 Ultima actualizare: 24 decembrie 2024

Mezoterapia este o procedura estetica minim invaziva care implica injectarea intradermica de substante active. Aceste substante pot include vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi, enzime si alti compusi biologici activi. Procedura de mezoterapie este folosita in principal in scopuri estetice, pentru a trata diverse probleme ale pielii si pentru a imbunatati aspectul general al acesteia. Printre principalele indicatii ale mezoterapiei se numara reducerea ridurilor si a liniilor fine, revitalizarea pielii terna si obosita, tratamentul cicatricilor si vergeturilor, imbunatatirea texturii si tonusului pielii si reducerea celulitei. Procedura a fost implementata de un medic francez – Michel Pistor, in anul 1952. Un aspect interesant de mentionat este ca initial, mezoterapia era abordata pentru terapia durerii. Intorcandu-ne in prezent, tehnica este utilizata pentru eliminarea grasimii din zone precum brate, fata, coapse, fese, stomac, solduri, picioare. Mai mult, mezoterapia este utila si pentru urmatoareleꓽ

  • Ridurile si liniile fine: Substantele active utilizate in mezoterapie pot stimula productia de colagen si elastina, reducand aspectul ridurilor si al liniilor fine si imbunatatind elasticitatea pielii.
  • Pielii terna si obosita: Mezoterapia poate revitaliza si rehidrata pielea, oferindu-i un aspect mai sanatos, mai radiant si mai stralucitor.
  • Cicatrici si vergeturi: Substantele active din mezoterapie pot ajuta la regenerarea tesuturilor si la atenuarea cicatricilor si a vergeturilor, imbunatatind textura si aspectul pielii.
  • Celulita: Prin stimularea circulatiei sanguine si a drenajului limfatic, mezoterapia poate contribui la reducerea aspectului de coaja de portocala asociat cu celulita.
  • Pierderea parului: Mezoterapia poate fi utilizata pentru a trata alopecia (pierderea parului) prin stimularea cresterii parului si imbunatatirea sanatatii scalpului.
  • Hidratarea si nutritia pielii: Substantele active din mezoterapie pot furniza hidratare, nutrienti si antioxidanti pielii, imbunatatindu-i sanatatea si aspectul general.

Alte utilizariꓽ

  • Diminuarea cearcanelor
  • Remodelare corporala
  • Imbunatatirea aspectului cicatricilor post-acneice
  • Ameliorarea pigmentarii pielii

Ce substante se folosesc in mezoterapie

Agentii utilizati in mezoterapia sunt alesi in special in functie de nevoile pacientului, astfel se obtine un rezultat cat mai dorit. Aceste substante sunt injectate cu ajutorul unor ace foarte subtiri, in straturile superficiale ale pieli. De asemenea, in afara de ace, se pot utiliza dispzitive precum sunt rolele cu ace. In mezoterapie se pot utiliza o varietate de substante in functie de obiectivele individuale ale pacientului si de problema specifica a pielii care trebuie tratata. Aceste substante active pot fi grupate in mai multe categorii, iar alegerea lor depinde de nevoile pacientului si de evaluarea medicului sau terapeutului in frumusete. In functie de fiecare pacient, se pot injectaꓽ

Vitamine
De obicei, se folosesc vitaminele A, C, E si complexul de vitamine B pentru a hrani si revitaliza pielea. Acestea pot ajuta la stimularea productiei de colagen si elastina, la protejarea impotriva radicalilor liberi si la imbunatatirea texturii si stralucirii pielii.

Acid hialuronic
Este o substanta naturala prezenta in piele, care are proprietati de hidratare si de umplere a ridurilor. Acidul hialuronic injectat in mezoterapie poate hidrata pielea in profunzime, conferindu-i volum si fermitate.

Antioxidanti
Aceste substante, precum coenzima Q10 sau acidul lipoic, ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la protejarea celulelor pielii de stresul oxidativ.

Aminoacizi
De obicei, se utilizeaza aminoacizii esentiali, cum ar fi colina, pentru a sprijini procesele de regenerare celulara si pentru a imbunatati aspectul pielii.

Minerale
Mineralele, cum ar fi zincul, seleniul sau cuprul, pot fi adaugate in solutia injectabila utilizata in mezoterapie pentru a completa deficitul de minerale in piele si pentru a sprijini functionarea celulara normala.

Extracte din plante
Se utilizeaza uneori extracte vegetale, cum ar fi extractul de ginkgo biloba sau extractul de coada-soricelului, pentru a ameliora inflamatia si a imbunatati circulatia sanguina.

Enzime (colagenaza, hialuronidaza)
Unele enzime, cum ar fi hialuronidaza, pot fi utilizate pentru a descompune si a elimina depozitele de grasime sau pentru a imbunatati microcirculatia si drenajul limfatic.

Hormoni (de exemplu tiroxina, calcitonina)
De asemenea, se pot injecta si medicamente prescrise, de exemplu antibiotice sau vasodilatatoare. Prin introducerea directa a substantelor active in piele, mezoterapia are potentialul de a livra ingredientele active in zonele tinta si de a maximiza rezultatele terapeutice. De asemenea, se crede ca procedura stimuleaza productia de colagen si elastina, contribuind la imbunatatirea structurii si aspectului pielii.

 

Ce beneficii are mezoterapia, contraindicatii

Rejuvenarea pielii
Mezoterapia poate stimula productia de colagen si elastina, ajutand la reducerea ridurilor si liniilor fine si la imbunatatirea fermitatii si elasticitatii pielii. Acest lucru poate oferi un aspect mai tanar si mai proaspat al pielii.

Hidratarea si hranirea pielii
Substantele active utilizate in mezoterapie pot furniza hidratare profunda si nutrienti esentiali pielii, contribuind la imbunatatirea texturii, stralucirii si sanatatii generale a pielii.

Imbunatatirea aspectului cicatricilor si a vergeturilor
Mezoterapia poate contribui la atenuarea cicatricilor si vergeturilor, prin stimularea regenerarii tesuturilor si prin imbunatatirea texturii pielii in zonele respective.

Reducerea celulitei
Procedura poate ajuta la reducerea aspectului de coaja de portocala asociat cu celulita, prin imbunatatirea circulatiei sanguine si a drenajului limfatic in zonele tratate.

Stimularea cresterii parului
Pentru persoanele cu alopecie (pierderea parului), mezoterapia poate fi utilizata pentru a stimula cresterea parului, prin furnizarea de nutrienti si factori de crestere la nivelul scalpului.

Tratarea unor afectiuni specifice ale pielii
Mezoterapia poate fi utilizata pentru tratarea anumitor afectiuni cutanate, precum acneea, hiperpigmentarea sau rozaceea, prin administrarea localizata a substantelor active specifice.

Rezultate imediate si de durata
In general, mezoterapia ofera rezultate imediate si vizibile, iar acestea pot continua sa se imbunatateasca pe masura ce tratamentul progreseaza si pielea se regenereaza. Totusi, este important sa retineti ca rezultatele pot varia in functie de cazul individual. Mezoterapia nu este indicata pentru:

  • Femeile insarcinate si cele care alapteaza
  • Persoanelor care au boli cronice, hepatice, renale si epilepsie
  • Persoanelor care au cancer, boli ale sangelui, probleme tiroidiene
  • Persoanelor care sufera de afectiuni grave ale pielii
  • Persoanelor care urmeaza un curs de tratament cu steroizi

Mezoterapia trebuie efectuata de catre un profesionist calificat si experimentat, intr-un cadru sigur si igienic. Inainte de a decide sa urmati procedura de mezoterapie, este recomandat sa discutati cu un specialist si sa va informati cu privire la beneficiile, riscurile si posibilele efecte secundare asociate cu aceasta tehnica. Rezultatele si eficacitatea mezoterapiei pot varia in functie de fiecare pacient si de problema specifica tratata. De asemenea, rezultatele pot fi mai evidente in cazul unor tratamente repetate si in combinatie cu o rutina generala de ingrijire a pielii si un stil de viata sanatos.

 

Dermatoscopia: Ce trebuie sa stim despre acest tip de investigatie

Dermatoscopia este o metoda comuna in diagnosticul dermatologic, fiind utila in examinarea detaliata a leziunilor cutanate. Aceasta tehnica permite observarea in detaliu a structurilor pielii si a leziunilor cutanate, ajutand la diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor dermatologice, in special a leziunilor pigmentare. Dermatoscopia implica utilizarea unui instrument numit dermatoscop sau microscop de mana, care este dotat cu o lumina polarizata si o lupa cu magnificare. Dermatoscopul este aplicat direct pe piele, pe suprafata leziunii cutanate, iar dermatologul examineaza leziunea prin intermediul lentilei. Cu ajutorul acestei tehnici, dermatologul poate observa in detaliu caracteristicile leziunii, cum ar fi modelele de pigmentare, structura vaselor de sange, distributia pigmentului si alte elemente relevante. Acest lucru permite distingerea intre leziunile benigne si cele suspecte de cancer de piele, cum ar fi melanomul. Dermatoscopia este utila intr-o serie de situatii clinice, inclusiv:

  • Evaluarea alunitelor: Dermatoscopia este deosebit de utila in evaluarea alunitelor sau nevilor pigmentari. Aceasta poate ajuta la identificarea caracteristicilor sugestive ale melanomului si poate contribui la diferentierea intre leziuni benigne si cele suspecte de malignitate.
  • Screeningul cancerului de piele: Dermatoscopia poate fi utilizata in screeningul cancerului de piele pentru depistarea precoce a leziunilor suspecte. Prin examinarea in detaliu a pielii, se pot identifica semnele de alarma ale melanomului sau ale altor tipuri de cancer de piele, contribuind astfel la un diagnostic si un tratament timpuriu.

Bibliografie:

Schaffer JV, et al. Benign pigmented skin lesions other than melanocytic nevi (moles). https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Nov. 19, 2019.
Goldstein BG, et al. Overview of benign lesions of the skin. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Nov. 19, 2019.
Melanoma prevention. The American Melanoma Foundation. https://melanomafoundation.org/melanoma-prevention. Accessed Nov. 19, 2019.
Dermabrasion for wrinkles. American Society for Dermatologic Surgery. https://www.asds.net/skin-experts/skin-treatments/non-ablative-laser-resurfacing-for-wrinkles. 
Microdermabrasion for wrinkles. American Society for Dermatologic Surgery. https://www.asds.net/skin-experts/skin-treatments/non-ablative-laser-resurfacing-for-wrinkles. Accessed Oct. 10, 2019.

Articole similare
Medicina alternativa: definitie, exemple si istorie Medicina alternativa: definitie, exemple si istorie

Tratamentele naturiste au inceput sa fie din ce in ce mai populare. Desi nu inlocuiesc si nu ar trebui sa inlocuiasca niciodata tratamentele bazate pe medicamente de sinteza, prescrise de medici specialisti, tratamentele naturiste pot fi eficiente in doze controlate pentru o multime de afectiuni. Orice tratament naturist, bazat pe plante si suplimente din plante, extracte din plante, uleiuri esentiale, trebuie sa fie informat, documentat, recomandat de mereu de un specialist cu experienta in medicina naturista. 

21 octombrie 2024
Edited 23 octombrie 2024
citește articolul
Shilajit: Cum recunosti substanta, ce beneficii are pentru organism Shilajit: Cum recunosti substanta, ce beneficii are pentru organism

Shilajit, pronuntat “ sheel-a-jeet, ” este o substanta minerala inchisa la culoare, lipicioasa, care provine din rocile regiunilor muntoase inalte. Poate fi surprinzator sa afli ca o excretie neagra lipicioasa de la roci ar avea beneficii pentru sanatate, dar shilajit a fost folosit ca un aliat care promoveaza sanatatea in intreaga lume de peste 3.000 de ani si este chiar considerat un panaceu de unii. Este cunoscut mai ales pentru efectele sale puternice de intinerire in organism, care ajuta la sustinerea sistemului imunitar si la sustinerea imbatranirii sanatoase, printre multe alte beneficii incredibile.

19 februarie 2024
Edited 13 decembrie 2024
citește articolul
Siropul de brad: un remediu natural pentru sanatate si vitalitate Siropul de brad: un remediu natural pentru sanatate si vitalitate

Siropul de brad este considerat un remediu natural pentru sanatate si vitalitate datorita proprietatilor sale benefice pentru organism. Acesta este obtinut din mugurii de brad si este bogat in substante nutritive, uleiuri esentiale si antioxidanti. Siropul are un gust si un miros placut, continand de 5 ori mai multa vitamina C decat lamaile. Preparatul poate aduce alinare in afectiuni precum boli de inima, varice si oboseala. Vitamina C este, de asemenea, un aliat al sistemului inunitar, astfel incat siropul de brad ajuta la combaterea bolilor si infectiilor.

20 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.