Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Shilajit: Cum recunosti substanta, ce beneficii are pentru organism

Shilajit: Cum recunosti substanta, ce beneficii are pentru organism

Data publicării: 20 iunie 2023

Shilajit, pronuntat “ sheel-a-jeet, ” este o substanta minerala inchisa la culoare, lipicioasa, care provine din rocile regiunilor muntoase inalte. Poate fi surprinzator sa afli ca o excretie neagra lipicioasa de la roci ar avea beneficii pentru sanatate, dar shilajit a fost folosit ca un aliat care promoveaza sanatatea in intreaga lume de peste 3.000 de ani si este chiar considerat un panaceu de unii. Este cunoscut mai ales pentru efectele sale puternice de intinerire in organism, care ajuta la sustinerea sistemului imunitar si la sustinerea imbatranirii sanatoase, printre multe alte beneficii incredibile.

Tradus din sanscrita, shilajit inseamna “distrugatorul slabiciunii”, adica se vorbeste despre capacitatea sa incredibila de a aduce forta si intinerirea in corp. Spre deosebire de majoritatea produselor pe baza de plante, acest material nu este recoltat direct dintr-o planta. Shilajit este creat din descompunerea lenta a materialului vegetal de-a lungul mai multor secole, adanc in stancile regiunilor muntoase inalte din intreaga lume. Pe masura ce se dezvolta, devine o substanta lipicioasa, infuzata de minerale. In cele din urma, stimulat de caldura intensa a verii, se scurge prin stanci, fiind in sfarsit disponibil pentru recoltare.

Unul dintre motivele pentru care shilajit este o substanta de vindecare atat de puternica este ca este ambalat cu minerale benefice, inclusiv fier, calciu, cupru, litiu, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, si zinc. In plus, contine si acid fulvic, acid humic, aminoacizi, si antioxidanti pe baza de plante.

Ce este substanta Shilajit si cum o recunosti

Deoarece Mumio se gaseste mai ales in rocile sedimentare, alte opinii au sugerat ca acest compus este obtinut in mare parte din animale nevertebrate marine precum moluste. Diferiti factori, inclusiv regiunea productiei, speciile plantelor, natura geologica a rocii si solului, temperatura locala, umiditatea si altitudinea afecteaza compozitia si proprietatile terapeutice ale Mumio. Acesti factori afectivi influenteaza compozitia si raportul componentelor din Mumio, in ciuda caracteristicilor fizice similare din diferite zone ale lumii. In general, Mumio este compus din compusi organici (60 – 80%) si anorganici (20 – 40%) compusi si oligoelemente ( Fe, Ca, Cu, Zn, Mg, Mn). Shilajit este un aliat incredibil pentru intregul corp. Poate fi folosit pentru a detoxifica usor tesuturile, dar ofera, de asemenea, o intarire a organismului, hranind celulele. Shilajit este un compus extrem de apreciat deoarece ofera o serie de beneficii:

Curata si detoxifica: Shilajit initiaza o detoxifiere blanda in intregul corp, contribuind la purificarea sangelui si la mentinerea unei greutati sanatoase.
Revitalizeaza sistemul imunitar: Intareste functia naturala a sistemului imunitar si promoveaza sanatatea plamanilor si a tractului respirator.
Sprijina rinichii si tractul urinar: Shilajit intinereste tractul urinar si ajuta la mentinerea functiei renale puternice.
Promoveaza valori optime ale glicemiei: Mumio ajuta la mentinerea nivelului echilibrat al glicemiei. Efectele administrarii subcutanate a shilajitului prelucrat impreuna cu insulina asupra nivelului de glucoza plasmatica la sobolanii diabetici indusi de streptozotocina au demonstrat impactul de armare asupra hipoglicemiei induse de insulina.
Ajuta sanatatea reproductiva: Shilajit este cunoscut pentru a consolida sistemul reproducator, a tonifica organele reproducatoare si a revitaliza libidoul.
Fortifica oasele: intareste tesutul sistemului scheletului pentru a sprijini oasele puternice si sanatoase.
Promoveaza energie abundenta: shilajit aduce energie, vitalitate si rezistenta.
Sustine imbatranirea sanatoasa: Adesea recunoscuta ca un elixir al sanatatii, shilajit promoveaza sanatatea, longevitatea si o stralucire tinereasca.
Imbunatateste digestia si absorbtia: Shilajit sustine absorbtia sanatoasa a nutrientilor si poate ajuta chiar la marirea potentei altor plante medicinale.
Activitati antioxidative si antineoplastice
Mumio contine substante care poseda mai multe activitati favorabile in lupta anti-cancer, astfel se crede ca ar putea avea efect anti-mutagen, antitumoral, antioxidant, antitoxic, antiinflamator, antiviral, putand fi considerat un agent chelator pentru eliminarea metalelor grele. In plus, se pare ca ar avea si proprietati foto-protectoare si imunomodulatoare.

Protejeaza impotriva ulcerului
Pe baza rezultatelor investigatiilor,  tratamentul cu extracte de Mumio protejeaza in mod semnificativ impotriva unui ulcer indus de acid acetic in studiile efectuate pe animale, prezentand activitati de regenerare si reparare in evaluarile histopatologice care sugereaza ca Mumio are o capacitatea de a tine ulcerul la distanta, iar acest lucru se poate explica prin faptul ca poate reduce secretia de acid gastric si a nivelurilor de pepsina.

Efectele imunomodulatoare
Activitatile imunomodulatoare ale acestui compus au fost dovedite prin intermediul unor cercetari. Efectele asupra macrofagelor peritoneale si a fibroblastelor convietuitoare la soareci au aratat cresterea dependenta de timp a activitatii globulelor albe din sange.

Shilajit in medicina Ayurveda
Shilajit include patru dintre cele sase gusturi ayurvedice - intepator, amar, sarat si astringent. Desi este considerat echilibrant pentru organism, consumul excesiv poate dauna.

Shilajit are o afinitate pentru mutra vaha srota (sistemul urinal), unde ajuta la curatarea stagnarii kapha, ton vata, si stimuleaza fluxul de apana vayu prin regiunea pelvina. De asemenea, intareste rinichii, o parte vitala a sistemului urinar mai mare.

Shilajit are, de asemenea, un efect puternic asupra tesutului gras si a srotasului ambuvaha ( canalele de apa) in intregul corp, contribuind la reglarea greutatii sanatoase si la mentinerea nivelului de zahar din sange bine echilibrat in intervalul normal.

In sistemul reproducator (shukra dhatu), shilajit este renumit pentru sustinerea sanatatii si functiei ovarelor si testiculelor. Are, de asemenea, o calitate hranitoare si de reumplere de care beneficiaza tesuturile intregului sistem reproducator, protejandu-le de degenerare prematura si slabiciune generala.

Stiind acest lucru, puteti intreba, este shilajit o alegere buna pentru intinerirea post-partum? Conform medicinei ayurveda — absolut!

Tot conform acesteia, datorita continutului ridicat de minerale, shilajit este, de asemenea, un sustinator de rakta dhatu (sange) si asthi dhatu (os), contribuind la hranirea sangelui sanatos si la construirea oaselor puternice, rezistente. La o scara mai larga, shilajit sustine curatarea naturala a oricarei stagnari sau toxicitati acumulate, construind si intinerind tesuturi sanatoase in intregul corp. Prin aceste actiuni, este un aliat puternic pentru echilibrarea organismului.

Avand in vedere continutul ridicat de minerale al shilajit-ului si capacitatea sa de a sprijini atat de multe sisteme si straturi de tesut din organism, nu este de mirare ca shilajit este considerat o planta adaptogena, facandu-l un aliat minunat pentru sustinerea suprarenalelor si a nivelului de energie sanatoasa, in timp ce va ajuta corpul sa faca fata stresului.

In mod traditional, shilajit este cunoscut sub numele de yoga vahi - ceea ce inseamna “ unirea purtatorului ” - datorita capacitatii sale de a transporta si conduce nutrientii adanc in organism, astfel incat sa poata functiona cel mai eficient. Ca vahi de yoga, shilajit poate fi luat cu alte plante si suplimente pentru a le spori eficacitatea. Shilajit nu trebuie utilizat daca exista una dintre urmatoarele conditii: hemocromatoza (niveluri ridicate de fier in sange), hipoglicemie, niveluri ridicate de acid uric.

Articole similare
Boala Behcet: De ce apare, simptome, diagnostic Boala Behcet: De ce apare, simptome, diagnostic

Boala Behcet, numita si Sindrom Behcet sau Boala Drumului Matasii, este o afectiune rara ce cauzeaza inflamatia vaselor de sange din organism. Este o patologie cronica, caracterizata prin vasculita, ce va afecta atat vasele arteriale, cat si cele venoase.

23 martie 2023
citește articolul
Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate

Scleroza sistemica, cunoscuta si sub numele de sclerodermie, este o boala autoimuna cronica care afecteaza in principal pielea. In plus fata de afectarea pielii, poate afecta organele interne (plamani, intestine, rinichi sau inima).

3 martie 2023
citește articolul
Boala coronariana incipienta: simptome, cauze si optiuni de tratament Boala coronariana incipienta: simptome, cauze si optiuni de tratament

Ingustarea arterelor coronare este un proces care are loc de obicei treptat. De-a lungul vietii, grasimea (lipidele) se acumuleaza in peretii arterelor, iar daca aceste placi nu se dizolva, acestea sunt stocate.

18 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...