Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Morfologia fetala: cand se recomanda, ce trebuie sa stii despre procedura

Morfologia fetala: cand se recomanda, ce trebuie sa stii despre procedura

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 august 2024 Ultima actualizare: 21 august 2024

Ecografia de morfologie fetala este o investigatie medicala care are ca scop verificarea dezvoltarii fatului si a anexelor (placenta, lichid amniotic), detectarea unor posibile anomalii de dezvoltare, dar si aflarea sexului copilului. Procedura se realizeaza la indicatia medicului specialist, cu precadere in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Ecografia de morfologie fetala se poate realiza abdominal, transvaginal sau combinat. Exista situatii in care ecogenitatea parietala impiedica realizarea ecografiei abdominale in cele mai bune conditii, cu imposibilitatea de a vedea exact cum s-a dezvoltat fatul.

Aceasta evaluare este esentiala cu scopul de a identifica eventualele anomalii sau probleme in dezvoltarea fatului inca de la inceputul sarcinii, permitand astfel interventii precoce sau gestionarea corespunzatoare a situatiilor ce necesita atentie medicala. Investigatia poate identifica anomaliile structurale, dar nu genereaza rezultate similare cu testarea genetica. In cazul in care medicul are suspiciuni legate de dezvoltarea fatului, in urma acestor examene ecografice el poate recomanda testarea genetica, singura varianta de a stabili riscul de aparitie al anomaliilor cromozomiale sau de a le diagnostica.

Morfologia fetala trimestrul I. Ce trebuie sa stii

Morfologia fetala din trimestrul 1 implica de cele mai multe ori folosirea ecografiei de inalta rezolutie cu scopul de a evalua diferite aspecte ale fatului, printre care se numara si urmatoarele:

  • Masuratori - Se iau in considerare dimensiunile fatului, spre exemplu lungimea capului-coada pentru a determina varsta gestationala si pentru a verifica daca dezvoltarea corespunde cu etapa de sarcina in care se afla femeia.
  • Structurile anatomice - Se examineaza cu mare atentie organele interne ale fatului, inclusiv inima, rinichii, creierul, stomacul si alte organe importante, cu scopul de a depista daca au aparut anomalii sau disfunctii.
  • Translucenta nucala - Aceasta este o masuratoare a grosimii unui spatiu de lichid intre pielea si tesuturile de la nivelul gatului fatului. O masuratoare crescuta a acestei zone poate fi asociata cu un risc crescut de anomalii cromozomiale.
  • Structurile osoase si extremitatile - Se evalueaza oasele craniului, coloanei vertebrale si ale membrelor pentru a depista eventuale malformatii sau probleme de dezvoltare.
  • Placenta si cordonul ombilical - Se verifica locul si aspectul placentei, dar si atasamentul si structura cordonului ombilical.
  • Frecventa cardiaca - Se masoara ritmul cardiac al fatului pentru a verifica sanatatea inimii acestuia.

Morfologia fetala din trimestrul 1 este de cele mai multe ori folosita ca parte a screening-ului prenatal, impreuna cu teste de sange si istoricul medical al mamei, pentru a depista riscul potential de anomalii cromozomiale sau alte probleme ce pot sa apara. Este necesar sa discutati cu medicul dumneavoastra despre necesitatea si optiunile de evaluare prenatala.

Cum se realizeaza morfologia fetala din trimestrul I ?

Morfologia fetala din trimestrul 1 se efectueaza in mod obisnuit cu ajutorul unor ecografii detaliate, anumite ecografii de translucenta nucala. Ecografia aceasta este o ecografie non-invaziva si nu implica niciun risc semnificativ pentru mama sau fat.  Cativa pasi general ai modului in care se efectueaza aceasta tehnica sunt urmatorii:

Programarea si pregatirea 

Medicul sau specialistul in obstetrica va programa ecografia intr-un interval de timp potrivit, in general intre saptamanile 11 si 14 de sarcina.

Examinarea abdominala 

In cele mai multe cazuri, ecografia se face prin aplicarea unui gel special pe abdomenul mamei si folosirea unei sonde ecografice cu scopul de a genera imagini ale fatului. Aceasta sonda emite unde sonore de inalta frecventa ce trec prin piele si produc astfel imagini detaliate pe un ecran.

Imaginile detaliate 

Doctorul sau tehnicianul in ecografii va examina foarte atent diferitele parti ale fatului, inclusiv structurile anatomice. Se vor face masuratori precise pentru a evalua dezvoltarea fatului.

Translucenta nucala 

Un aspect important al acestei ecografii din trimestrul 1 este masurarea grosimii translucentei nucale, adica spatiul de lichid de la nivelul gatului fatului. Lucrurile acestea contribuie la evaluarea riscului de aparitie a unor anomalii cromozomiale sau alte afectiuni.

Masuratori si evaluari suplimentare 

In afara de masurarea translucentei nucale, doctorul poate sa masoare si alte aspecte, spre exemplu dimensiunile organelor si ale extremitatilor. In functie de rezultatele ecografiei, medicul va poate oferi informatii cu privire la dezvoltarea fatului si poate vorbi cu dumneavoastra despre orice preocupari sau recomandari ulterioare. Daca sunt detectate anomalii sau probleme, doctorul va poate sugera teste suplimentare sau consultatii specializate.

Este necesar de mentionat faptul ca, morfologia fetala din trimestrul 1 reprezinta o parte a evaluarii generale a sanatatii fatului in timpul sarcinii. Practic aceasta poate sa fie combinata cu alte teste de screening prenatal si cu informatii din istoricul medical al mamei cu scopul de a face rost de o imagine completa a starii de sanatate a fatului si a posibilelor riscuri.

Ce informatii ofera morfologia fetala din trimestrul I?

Morfologia fetala din trimestrul 1 ofera informatii valoroase despre sanatatea si dezvoltarea fatului in primele etape ale sarcinii. Aceste informatii pot sa includa urmatoarele:

  • Varsta gestationala - Cu ajutorul masuratorilor efectuate se poate determina varsta gestationala a fatului, dar se poate stabili si daca dezvoltarea acestuia corespunde cu stadiul de sarcina.
  • Anomalii cromozomiale - Cu ajutorul masurarii translucentei nucale si altor caracteristici se poate estima riscul de anomalii cromozomiale, spre exemplu sindromul Down.
  • Malformatii structurale - Ecografia detaliata poate contribui la detectarea malformatiilor sau altor probleme structurale ale organelor, membrelor sau altor parti ale corpului fatului.
  • Sanatatea inimii - Practic aceasta poate sa dezvaluie informatii legate de ritmul cardiac al fatului si de structura inimii acestuia, ajutand astfel la depistarea eventualelor defecte cardiace.
  • Pozitia placentei si cordonului ombilical - Tot prin intermediul morfologiei fetale din trimestrul 1 se poate evalua amplasarea placentei si atasamentului cordonului ombilical cu scopul de verifica daca sunt in pozitii normale sau daca exista anomalii ce ar putea afecta dezvoltarea fatului.
  • Bunastarea generala - Imaginile si masuratorile efectuate pot sa dea o privire asupra dezvoltarii generale si a bunastarii fatului in primele saptamani de sarcina.
  • Sarcini multiple - Daca este cazul, ecografia poate arata numarul de viitori bebelusi si pozitia fiecarui fat in parte in cazul sarcinilor multiple.
  • Recomandari si planificari ulterioare - In functie de rezultatele din urma ecografiei, doctorul va poate oferi indicatii pentru teste suplimentare sau evaluari ulterioare, depinzand de constatari. In aceeasi masura, puteti discuta cu acesta despre optiunile si planurile ulterioare care sunt legate de sarcina si ingrijirea prenatala.

Este necesar de tinut minte faptul ca, morfologia fetala din trimestrul 1 reprezinta o metoda de screening si nu ofera diagnostice definitive. Daca sunt identificate probleme sau preocupari, doctorul dumneavoastra va poate recomanda teste suplimentare sau consultatii specializate cu scopul de a obtine o evaluare mai detaliata a situatiei fatului. De asemenea, la consultul medical puteti discuta cu medicul despre orice preocupari aveti legat de sarcina pentru a avea parte de informatii adecvate.

Morfologia fetala trimestrul II. Ce trebuie sa stii

Morfologia fetala din trimestrul 2, este cunoscuta si sub denumirea de scanare sau ecografie de anatomie detaliata. Aceasta reprezinta o examinare medicala efectuata in timpul celei de-a doua treimi a sarcinii. Principalul scop al acestei examinari este de a evalua dezvoltarea si sanatatea fatului, furnizand in acest mod informatii detaliate despre structurile anatomice si functionale ale bebelusului nenascut. Cateva aspecte pe care morfologia fetala a trimestrului 2 le poate evalua sunt urmatoarele:

  • Masuratori si dimensiuni - Se evalueaza dimensiunile bebelusului, inclusiv lungimea capului, circumferinta capului, lungimea oaselor picioarelor si bratelor etc.
  • Structurile cerebrale - Se analizeaza creierul fatului, evaluandu-se in acest mod ventriculele cerebrale, cortexul cerebral si alte structuri cu scopul de a depista posibile anomalii.
  • Cordonul ombilical si vasele de sange - Se verifica pozitia si numarul de vase din cordonul ombilical, pentru a asigura faptul ca circulatia sangvina a bebelusului este normala.
  • Fata si gatul - Se evalueaza structurile faciale, inclusiv buzele, gatul, nasul si maxilarul, pentru a cauta posibile semne ale unor anomalii.
  • Inima si sistemul cardiovascular - Se analizeaza inima cu scopul de a identifica eventuale malformatii congenitale sau probleme cu structura si functionarea sa.
  • Sistemul digestiv – Se evalueaza stomacul, intestinele si alte structuri ale sistemului digestiv pentru a depista posibile defecte sau probleme.
  • Scheletul si oasele - Tot in efectuarea morfologiei fetale din trimestrul 2, se verifica si dezvoltarea oaselor si a sistemului scheletic cu scopul de a identifica posibile anomalii sau probleme cu privire la cresterea oaselor.
  • Organele interne - Se examineaza organele interne, spre exemplu plamanii, ficatul, rinichii si vezica urinara, din acelasi motiv, pentru a depista posibile malformatii sau probleme.
  • Genitalia - In cazul in care este posibil, in timpul acestui proces se poate evalua sexul bebelusului si se pot identifica eventualele anomalii ale organelor genitale.
  • Masuratori ale fluidelor si a spatiilor - Se analizeaza cantitatea si distributia lichidului amniotic, dar si spatiile intre diverse structuri, acest lucru fiind realizat pentru a detecta eventuale acumulari sau anomalii.

Este necesar sa intelegeti faptul ca, aceasta examinare are rolul de a depista eventuale probleme sau anomalii, insa nu poate depista toate afectiunile posibile. In cazul in care sunt depistate probleme sau semne de anomalii, medicul va poate recomanda teste suplimentare sau consultatii specializate pentru confirmare si planificare a tratamentului sau a ingrijirii ulterioare.

Cum se realizeaza morfologia fetala in trimestrul II?

Examinarea de morfologie fetala in trimestrul 2 se efectueaza in general printr-o ecografie. Pasii generali care sunt facuti de catre medic sau tehnician in timpul acestei proceduri sunt urmatorii:

  • Pregatirea pacientei - Pacienta va trebui sa aiba vezica urinara plina cu scopul de a contribui la vizualizarea mai buna a structurilor din abdomenul inferior. Aceasta poate implica sa bea apa inainte de ecografie.
  • Pozitionarea pacientei - Aceasta va fi asezata pe un pat sau pe o canapea, pozitionata cu abdomenul expus. Gelul special va fi aplicat pe abdomen cu scopul de a contribui la transmiterea undelor sonore si la obtinerea unor imagini cat mai clare.
  • Utilizarea sondei ecografice - Medicul sau tehnicianul va folosi o sonda ecografica, prin intermediul careia sunt transmise unde sonore de inalta frecventa, care au rolul de a vizualiza structurile din interiorul abdomenului si uterului.
  • Obtinerea imaginilor - Sonda se deplaseaza usor pe abdomenul pacientei, iar imaginile in timp real sunt afisate pe un ecran. Medicul sau tehnicianul va ajusta sonda si va captura diferite unghiuri cu scopul de a examina in detaliu fiecare structura.
  • Evaluarea si masuratorile - Pe timpul examinarii, doctorul va efectua masuratori exacte ale diverselor dimensiuni si structuri ale fatului. Acesta va evalua anatomia bebelusului si va cauta eventuale semne de anomalii.
  • Documentarea rezultatelor - Imaginile care sunt obtinute in timpul ecografiei vor fi inregistrate si documentate cu scopul de a furniza informatii cat mai detaliate medicului pentru a putea fi folosite in diagnosticare si managementul situatiei.
  • Comunicarea rezultatelor - In urma examinarii, medicul va discuta rezultatele cu pacienta, iar in cazul in care este necesar, poate recomanda investigatii suplimentare sau consultatii specializate cu scopul de a clarifica orice problema identificata.

Este important de mentionat faptul ca, aceasta procedura este una non-invaziva si, de obicei, nu cauzeaza disconfort semnificativ. Ecografia reprezinta o metoda de diagnosticare esentiala si sigura in timpul sarcinii care ofera informatii necesare pentru monitorizarea sanatatii fatului si a progresului sarcinii.

Ce informatii ofera morfologia fetala din trimestrul II?

Examinarea de morfologie fetala in trimestrul 2 ofera o gama larga de informatii importante in legatura cu dezvoltarea si sanatatea fatului. Informatiile acestea pot ajuta medicii sa depisteze posibile anomalii sau probleme de dezvoltare. Cateva dintre informatiile ce pot fi furnizate de aceasta examinare sunt urmatoarele:

  • Anatomie detaliata - Morfologia fetala ofera o vizualizare detaliata a structurilor anatomice a viitorului bebelus, inclusiv capul, inima, abdomenul, picioarele, organele interne, creierul, plamanii, mainile, coloana vertebrala si altele.
  • Malformatii congenitale - Ecografia aceasta poate contribui la identificarea unor posibile malformatii congenitale sau a altor anomalii de dezvoltare.
  • Sistem cardiovascular - Aceasta ecografie poate dezvalui informatii legate de structura si functionarea inimii fatului, inclusiv ritmul cardiac, directia fluxului sanguin si eventualele anomalii ale vaselor de sange.
  • Sistem nervos - Medicul poate sa evalueze creierul si sistemul nervos central al fatului, identificand in acest mod posibile semne ale unor probleme.
  • Schelet si oase - Cu ajutorul acestei ecografii se pot identifica posibile probleme scheletice.
  • Genitalia si organele interne - Examinarea aceasta poate sa dezvaluie sexul fatului, dar si posibile probleme ale organelor genitale.
  • Cantitatea de lichid amniotic - Cu ajutorul acestei ecografii se poate evalua nivelul de lichid amniotic din jurul fatului.
  • Pozitia placentei si cordonului ombilical - Aceasta procedura poate identifica pozitia placentei si poate verifica daca exista complicatii legate de placenta sau cordonul ombilical.
  • Cresterea fatului - Prin intermediul unor masuratori precise, medicul poate sa monitorizeze cresterea si dezvoltarea fatului cu scopul de a se asigura ca totul progreseaza in mod corespunzator.
  • Diagnostic precoce al unor afectiuni - In unele cazuri, ecografia poate contribui la diagnosticarea precoce a unor afectiuni sau complicatii, astfel permitand interventii mai rapide si eficiente.

Morfologia fetala trimestrul III. Ce trebuie sa stii

Morfologia fetala din trimestrul 3 este examinare medicala detaliata a fatului in ultimul trimestru al sarcinii, adica intre saptamanile 28 pana la 40 de sarcina. Examinarea aceasta are ca rol evaluarea starii de sanatate a fatului, identificarea posibilelor probleme de dezvoltare si monitorizarea cresterii si a altor parametri importanti. In cadrul acestei morfologii fetale din trimestrul 3, se pot realiza diferite investigatii si teste, printre care si urmatoarele:

  • Ecografie morfologica - Aceasta reprezinta cea mai folosita metoda pentru a evalua starea fatului. Ecografia permite medicului sa sesizeze detaliile anatomice ale fatului, sa evalueze dimensiunile corecte ale organelor, sa verifice fluxul sanguin in vasele fetale si sa identifice posibile probleme structurale.
  • Monitorizarea cresterii - Se evalueaza greutatea fatului, dimensiunile capului si abdomenului, dar si lungimea vaselor cu scopul de a asigura faptul ca fatul se dezvolta in mod corespunzator.
  • Monitorizarea functiei placentare - Se evalueaza functia placentei si fluxul sanguin din jurul acesteia cu scopul de a asigura o furnizare corespunzatoare de oxigen si nutrienti catre viitorul bebelus.
  • Monitorizarea lichidului amniotic - In timpul acestei proceduri se verifica si cantitatea si calitatea lichidului amniotic din jurul fatului. Nivelurile anormale de lichid amniotic pot sa arate probleme de dezvoltare sau aparitia unor complicatii.
  • Teste de screening si diagnostic - In functie de istoricul medical al mamei sau de rezultatele anterioare ale testelor, doctorul poate sa recomande teste suplimentare cu scopul de a exclude sau de a confirma prezenta unor afectiuni genetice sau anomalii.

Este necesar de mentionat faptul ca, morfologia fetala din trimestru 3 nu este doar o oportunitate de a vedea fatul si de a face rost de imagini amuzante sau emotionante, ci reprezinta o parte cruciala a ingrijirii prenatale cu scopul de a depista posibile probleme ce pot necesita interventii medicale urgente. Este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra despre necesitatea si importanta acestor examinari in cadrul sarcinii.

Cum se realizeaza morfologia fetala din trimestrul III?

Morfologia fetala din trimestrul 3 este efectuata in mare parte prin intermediul unei ecografii detaliate. Pasii uzuali pentru desfasurarea acestei examinari sunt urmatorii:

 

  • Programarea examinarii - Medicul dumneavoastra sau furnizorul dumneavoastra de ingrijire prenatala va poate programa pentru ecografie morfologica in trimestrul 3, de cele mai multe ori in jurul saptamanilor 28-40 de sarcina.
  • Pregatirea pentru examinare - In cele mai multe cazuri, nu este nevoie de o pregatire speciala inainte de ecografie. Cu toate acestea, este posibil sa vi se solicite sa consumati o cantitate anume de apa inainte de efectuarea ecografiei, cu scopul de a umple vezica urinara si de a crea o fereastra mai buna pentru vizualizarea fatului.
  • Sosirea la clinica de ecografii - Veti ajunge la clinica sau la departamentul de imagistica medicala unde se va efectua ecografia. Doctorul sau tehnicianul de ecografii va va primi si va va explica intreg procesul.
  • Examinarea ecografica - Vi se va solicita sa va asezati pe o canapea sau pe o masa speciala pentru ecografii. Doctorul sau tehnicianul va aplica un gel special pe abdomenul dumneavoastra cu scopul de a facilita transmiterea undelor sonore. Mai apoi, vor utiliza o sonda pentru a face rost de imagini ale fatului si ale structurilor interne.
  • Vizualizarea fatului - Pe un monitor, veti putea vedea imagini in timp real ale fatului. Doctorul dumneavoastra va examina diferite parti ale corpului fatului, inclusiv capul, picioarele, organele interne, mainile, inima si alte detalii anatomice. De asemenea, in timpul acestei ecografii doctorul va efectua masuratori ale dimensiunilor bebelusului si va identifica daca dezvoltarea din punct de vedere structural a fatului este corespunzatoare.
  • Evaluarea functiei - In afara de aspectul structural, medicul poate evalua, fluxul sangvin in vasele fetale, cantitatea de lichid amniotic si starea placentei.
  • Discutii si imagini - Medicul va va explica ceea ce vedeti si va discuta cu dumneavoastra rezultatele examinarii. De cele mai multe ori, veti primi si imagini ale fatului pe post de suvenir sau ca documentatie pentru inregistrare medicale.
  • Este important ca pe timpul examinarii sa ramaneti calma si sa puneti intrebari in cazul in care aveti nelamuriri. Ecografia morfologica din trimestrul 3 reprezinta o modalitate valoroasa de a monitoriza sanatatea si dezvoltarea fatului inainte de nastere.

Ce informatii ofera morfologia fetala din trimestrul III?

Ecografia morfologica din trimestrul 3 ofera o gama larga de informatii in legatura cu sanatatea si dezvoltarea viitorului bebelus. Informatiile acestea sunt necesare cu scopul de a asigura faptul ca sarcina evolueaza normal si pentru a identifica posibile probleme sau anomalii ce ar putea necesita interventii medicale ulterioare. Cateva informatii de care puteti face rost in urma unei ecografii morfologice din trimestrul 3 sunt urmatoarele:

 

  • Structura anatomica - Aceasta procedura are rolul de a permite vizualizarea detaliata a structurilor anatomice a bebelusului nenascut inca, inclusiv mainile, picioarele, capul, inima, coloana vertebrala, organe interne cum ar fi rinichii, plamanii, stomacul, creierul, dar si alte parti ale corpului.
  • Dimensiuni si crestere - Se pot masura dimensiunile adecvate ale diferitelor parti ale corpului fatului.
  • Starea placentei - Medicul poate evalua pozitia si functia placentei, acest lucru fiind important pentru asigura faptul ca fatul primeste suficient oxigen si nutrienti.
  • Fluxul sanguin fetal - Prin intermediul examinarii fluxului sanguin in vasele fetale, doctorul poate sa evalueze sanatatea cardiovasculara a fatului si poate depista posibile probleme de circulatie.
  • Identificarea anomaliilor - Una dintre cele mai importante informatii furnizate de catre ecografia morfologica efectuata in trimestrul 3 este reprezentata de identificarea eventualelor anomalii structurale sau de dezvoltare. Aceste anomalii pot sa includa malformatii ale organelor, probleme ale sistemului nervos, ale sistemului cardiovascular si multe altele.
  • Pregatirea pentru nastere - Ecografia poate sa evalueze pozitia fatului in uter, fapt ce contribuie la planificarea nasterii, in special in cazul in care fatul este intr-o pozitie nedorita.
  • Starea generala a sarcinii - In afara de informatiile specifice despre fat, ecografia morfologica poate sa ofere o imagine generala a starii sarcinii.

Este esential sa discutati cu medicul dumneavoastra despre detaliile examinarii si rezultatele acesteia. In cazul in care sunt identificate probleme sau preocupari, doctorul dumneavoastra va va ghida cu privire la pasii urmatori.

Bibliografie:

Bialek SR, Perella D, Zhang J, Mascola L, Viner K, Jackson C, et al. Impact of a Routine Two-dose Varicella Vaccination Program on Varicella Epidemiologyexternal icon. Pediatrics. 2013;
CDC. Evolution of Varicella Surveillance—Selected States, 2000–2010. MMWR. 2012;

Chaves SS, Haber P, Walton K, Wise RP, Izurieta HS, Schmid DS, Seward JF. Safety of Varicella Vaccine after Licensure in the United States: Experience from Reports to the Vaccine Adverse Event Reporting System, 1995-2005external icon. J Infect Dis. 2008 Mar 1;

Chaves SS, Zhang J, Civen R, Watson BM, Carbajal T, Perella D, et al. Varicella Disease among Vaccinated Persons: Clinical and Epidemiological Characteristics, 1997-2005external icon. J Infect Dis. 2020 Mar 1;

Chaves SS, Lopez AS, Watson TL, Civen R, Watson B, Mascola L, Seward JF. Varicella in Infants after Implementation of the US Varicella Vaccination Programexternal icon. Pediatrics. 2011 Dec;

Civen R, Lopez AS, Zhang J, Garcia-Herrera J, Schmid DS, Chaves SS, Mascola L. Varicella Outbreak Epidemiology in an Active Surveillance Site, 1995-2005external icon. J Infect Dis. 2011. Mar 1;

Lebo EJ, Kruszon-Moran DM, Marin M, Bellini WJ, Schmid S, Bialek SR, Wallace GS, McLean HQ. Seroprevalence of Measles, Mumps, Rubella and Varicella Antibodies in the United States Population, 2009-2010external icon. Open Forum Infect Dis. 2015 Feb 20;

Leung J, Broder KR, Marin M. Severe Varicella in People Vaccinated with Varicella Vaccine (breakthrough varicella): A Systematic Literature Reviewexternal icon. Expert Rev Vaccines. 2017 Apr;

Articole similare
Care sunt semnele care indica ca trebuie sa folosesti un test de sarcina? Cum sa-l alegi Care sunt semnele care indica ca trebuie sa folosesti un test de sarcina? Cum sa-l alegi

In momentul in care consultati un medic pentru confirmarea unei posibile sarcini, acesta poate efectua un test de sange. Testul de sange masoara nivelul de hCG din sange. Tipul acesta de test este mai sensibil decat cele la domiciliu, dar pot oferi rezultate mai devreme, chiar si in stadiile incipiente ale sarcinii. De asemenea, testul de sange nu este singura modalitate prin care se poate determina prezenta unei sarcini la medic. Acesta poate folosi o ecografie pentru a vizualiza structurile uterine si pentru a confirma prezenta unui embrion sau unui sac gestational.

21 august 2024
Edited 21 august 2024
citește articolul
Fumatul in sarcina: Care sunt riscurile pentru mama si fat, de ce trebuie oprit Fumatul in sarcina: Care sunt riscurile pentru mama si fat, de ce trebuie oprit

Expunerea copiilor nenascuti la fumat in timpul sarcinii sau la fumatul pasiv este legata de malformatii congenitale, de decesul copiilor nenascuti, de nasteri premature si de decese infantile. Fumatul mamei in timpul sarcinii este legat de o dublare a riscului de moarte subita a copilului si de malformatii congenitale, in timp ce expunerea la fumatul pasiv in timpul sarcinii este legata de un risc cu 23% mai mare de nastere a unui copil mort si de un risc cu 13% mai mare de malformatii congenitale 

31 mai 2023
Edited 2 iunie 2023
citește articolul
Sarcina sanatoasa: Cum sa gestionezi eficient schimbarile de comportament Sarcina sanatoasa: Cum sa gestionezi eficient schimbarile de comportament

Din momentul in care ai ramas insarcinata te astepti la tot felul de schimbari in corpul tau. Unele le stii deja si stii la ce sa te astepti, dar vor mai fi si niste modificari la nivelul poftelor, pe care le stii deja, dar care vor fi neobisnuite de multe ori si greu de depasit.

20 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina