Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Niacinamidele: beneficiile nestiute asupra tenului

Niacinamidele: beneficiile nestiute asupra tenului

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 15 aprilie 2022 Ultima actualizare: 20 noiembrie 2023

Beneficiile niacinamidelor pentru sanatatea pielii sunt numeroase. Pentru ca este un ingredient natural cu proprietati antiinflamatorii, contribuie la calmarea iritatiilor cauzate de factorii de mediu si se recomanda in rutina zilnica si in zona de skincare. Cum ajuta organismul descopera in acest material.

Cum au fost descoperite niacinamidele? Pentru ce e buna niacinamida

Curiozitati despre niacinamide. Rutina niacinamide

Niacinamide beneficii. Produse cu niacinamide

Niacinamide utilizare. Niacinamide pareri. Niacinamide Contraindicatii 

Cum au fost descoperite niacinamidele? Pentru ce e buna niacinamida

Cum au fost descoperite niacinamidele sau pentru ce e buna niacinamida sunt cateva intrebari la care vom afla raspuns in randurile care vin. 

Niacinamidele au fost descoperite in perioada interbelica simultan in mai multe laboratoare din Europa si America unde intre anii 1933-1935. Ce sunt niacinamidele? Vorbim practic de niste compusi care sunt indentificati sub forma de vitamina B3. Practic sunt substante derivate din vitamina B3. 

Dermatologii si cercetatorii au descoperit ca acest ingredient ofera tenului luminozitate, creste nivelul de acizi grasi din piele si ten si in principiu in forma nemodificata chimic de laborator niacinamida este solubila in apa. Se stie deja ca deficienta de vitamina B3 poate duce la dezechilibre ale pielii, rinichilor si ale creierului.

Niacinamidele au fost practic descoperite in laborator in momentele in care s-au facut teste chimice pe diferiti compusi din natura, fructe si legume. S-a stabilit ca niacinamidele au un rol extrem de important in sanatatea si frumusetea pielii. Studii preliminare au demonstrat faptul ca acestea pot rezolva diferite probleme ale tenului la orice varsta precum acneea, eczemele, roseata, hiperpigmentare sau inflamatii ale porilor de la nivelul pometilor. In urma folosirii de produse dermatocosmetice care contin niacinamide, primul efect imediat care apare in primele 10 minute de la folosire este acela ca bariera naturala a pielii este imbunatatita, precum si aspectul si tonusul acesteia.

Altfel spus, niacinamida da un boost tenului, iar daca se foloseste un ser pe baza de niacinamide de catre persoane care au avut probleme cu somnul sau stresul, acest ,,cocktail'' de vitamine ajuta pielea sa se odihneasca. 

Vitamina B3 si implicit niacinamidele in forma lor nativa pot fi extrase si asimilate in organism si cu ajutorul unei diete echilibrate  bogata in produse precum: oua, cereale, legume verzi, fasole, peste, lapte. Insa suplimentarea cu produse cosmetice ce contin niacinamide este esentiala, deoarece nutrientii din hrana nu sunt suficienti pentru a pastra sanatatea pielii si in plus se asimileaza mai greu acesti nutrieni la nivelul tenului deoarece procesul digestiv este laborios si dureaza pana cand substantele nutritive sunt transportate in zona superioara a organismului.

Per total, niacinamidele ajuta la refacerea proteinelor din piele si blocheaza hidratarea in interiorul acesteia. Niacinamidele au o serie de beneficii pentru toate tipurile de ten - uscat, piele atopica, ten mixt, ten gras. Cum ajuta de fapt niacinamidele:

imbunatatesc bariera hidrolipidica. Niacinamidele ajuta pielea sa dezvolte o lipida ce poate ajuta la prevenirea pierderii apei si o mentine hidratata. Practic serurile si cremele care contin niacinamide formeaza un strat protector superficial pe epiderma si ajuta pielea sa lupte mai usor cu deshidratarea cauzata de radicalii liberi, de variatiile de temperatura sezoniere sau datorate vantului extrem sau a altor factori externi.

minimizeaza roseata si cosurile. Dermatologii si specialistii in dermatocosmetica au stabilit ca niacinamidele previn fenomenul de cuperoza dar si alte forme de iritatii sau roseata de la nivelul epidermei. Vorbim practic de probleme cauzate de eczeme, acnee si alte boli inflamatorii ale pielii sau chiar de alergii de contact precum dermatitele care apar din cauza anumitor compusi la care pielea este alergica - alcool, parfum, esteri, etc.

reduc aparitia porilor mariti de la nivelul tenului. Niacinamidele ajuta pielea sa se mentina neteda si in timp au proprietatea de a micsora aspectul porilor. Se stie ca mentinerea porilor prea deschisi de la nivelul fetei, pometilor, gatului ii fac sa fie mai expusi la praf, la particule poluante din atmosfera, radiatii UV, radicali liberi. 

– regleaza excesul de sebum. Pentru ca niacinamidele au proprietatea de a pastra apa sub forma microscopica mai mult timp in piele, aceasta calitate nu este benefica doar pentru pielea uscata, ci poate ajuta si la reglarea productiei de grasime pe care glandele sebacee o produc in cazul tenului gras sau mixt.

– protejeaza pielea impotriva razelor UV. Niacinamidele au puterea de a reface celulele sanatoase in timp ce le protejeaza sa nu fie distruse din cauza razelor ultraviolete. Chiar daca nu au ,,SPF,, molecular in compozitia lor, alaturi de alte ingrediente din cremele care contin factor de protectie solara, aceasta ajuta la hidratare si asimilare la nivelul tegumentului si extind perioada de protectie solara.

trateaza hipermigmentarea. Unele studii au demonstrat faptul ca o concentratie de 5% de niacinamide poate ajuta la albirea petelor pigmentare. In unele studii rezultatele au aparut dupa 4 saptamani de folosire, insa nu mai tarziu de 2 luni. Acest lucru poate fi datorat si cresterii productiei de colagen, pentru ca niacinamidele stimuleaza acest lucru.

– trateaza acneea. Niacinamidele sunt extrem de importante in cazul tratamentelor contra acneei severe, in special in cazul formelor inflamatorii precum papulele si pustulele. Ele ajuta la eliminarea eruptiilor cutanate, iar textura pielii va fi vizibil imbunatatita.

– protejeaza impotriva stresului oxidativ. Niacinamidele stimuleaza aparitia de celule noi in piele si protejeaza pielea de factorii care pericliteaza echilibrul epidermei precum razele UV, poluarea atmosferica sau toxinele care apar in apa sau aer.

Curiozitati despre niacinamide. Rutina niacinamide

Daca vrei sa afli ce se intampla cu tenul tau daca alegi rutina niacinamide, ramai sa citesti randurile urmatoare. Printre curiozitatile legate de acesti compusi se numara efecte precum:

Niacinamidele ofera "imunitate": Cercetatorii au descoperit ca acesti compusi ajuta la constructia si reconstructia de keratina de la nivelul parului sau unghiilor Practic, pe langa faptul ca ajuta la fermitatea pielii si a tenului, aceste vitamine ajuta si parul sa fie matasos si firul mai puternic. Pe scurt, sunt sanse ca o rutina cu niacinamide sa te ajute sa scapi si de fenomenul de cadere al parului sau de unghii care se rup usor.

Niacinamidele sunt ,,inginerii'' liniilor: Dermatologii si esteticienii au stabilit ca acesti compusi ajuta la reducerea semnelor de imbatranire si aliniaza cutele de pe ten pentru a elimina ridurile de expresie cu pana la 80%.

Atunci cand vorbim de rutina de niacinamide trebuie sa intelegem cativa pasi pentru a obtine cele mai bune rezultate. Pe scurt, e important sa ne uitam la lista completa de ingrediente din produsele dermatocosmetice pe care urmeaza sa le folosim si sa fim foarte atenti la concentratiile anumitor ingrediente active. Pe scurt, ca un ser, o crema sau alt produs dermatocosmetic sa functioneze pentru noi in parametrii optimi trebuie ca acesta sa contina o concentratie de cel putin 10% niacinamide. 

In plus, atunci cand alegi sa iti incepi rutina, datorita naturii protectoare a niacinamidelor este indicat ca produsul ales sa-l aplici dimineata. Daca este un ser se aplica pe fata umeda, inaintea cremei cu SPF.  Daca a ta crema de seara contine acest ingredient, atunci, cu atat mai bine.

In cazul in care te hotarasti sa alegi un ser cu Niacinamida, introdu-l in rutina de skincare la trei saptamani dupa ce ai inceput sa utilizezi alt produs. Pentru inceput, se recomanda sa folosesti produsul cu niacinamide de cel mult 3 ori pe saptamana, iar treptat poti creste numarul de utilizari si sa-l folosesti zilnic daca nu apar reactii adverse. 

Niacinamide beneficii. Produse cu niacinamide

Dupa cum am spus anterior, niacinamidele sunt compusi derivati din Vitamina B3. Prin urmare, o dieta echilibrata te poate ajuta sa asimilezi si sa pastrezi mai mult timp o concentratie de niacinamide in parametrii optimi in organismul tau. In concluzie, beneficiile niacinamidelor asupra sanatatii pielii pot fi obtinute si din alimentele pe care le consumi si care sunt bogate in vitamina B3 precum: oua, cereale, legumele verzi, fasole, peste, si lapte.

Cu toate acestea, nu exista nicio garantie ca substantele nutritive din alimentatie au un impact asupra sanatatii generale a pielii. De aceea, cea mai eficienta modalitate de a te asigura ca substantele ingerate si procesate in corp au un efect benefic asupra pielii tale este sa folosesti variantele dermatocosmetice prin intermediul serumurilor, cremelor ori a lotiunilor demachiante.

Beneficiile niacinamidei pentru sanatatea pielii sunt numeroase. Pentru ca este un ingredient natural cu proprietati antiinflamatoare, contribuie la calmarea iritatiilor cauzate de factorii de mediu si se recomanda in rutina zilnica si in zona de skincare.

Niacinamida este un ingredient bine tolerat de piele si se este recomandat ca si compus de majoritatea medicilor dermatologi pentru o multime de afectiuni precum: acneea, cuperoza, dermatita de contact.

Niacinamide utilizare. Niacinamide pareri. Niacinamide Contraindicatii 

Produsele cosmetice care contin niacinamida au o concentratie a acestui ingredient diferita. Majoritatea insa au formule cu 5%, intrucat aceasta este concentratia care, potrivit cercetarilor, este eficienta in tratarea hiperpigmentarii si a daunelor cauzate de expunerea prelungita la soare.

In cazul persoanelor cu pielea sensibila, este recomandata o concentratie mai mica. Produsele cu un continut de niacinamida de 2% pot contribui la ameliorarea simptomelor eczemei si ale altor afectiuni similare.

Totodata, daca ai multiple probleme cu tenul si esti o persoana care are un stil de viata activ si petrece mult timp in exterior se recomanda produse cu o concentratie de niacinamide de cel putin 10% dar aceste seruri si creme nu trebuie folosite cu o recurenta mai mare de 3 ori pe saptamana cel putin in primele 2 luni. Daca nu apar efecte adverse se poate extrapola frecventa si produsul respectiv poate fi folosit zilnic

Cand vorbim de niacinamide utilizare sau niacinamide pareri, cea mai comuna intrebare ramane daca acesti compusi pot fi combinati si cu alte ingrediente, minerale sau produse. 

Practic, fie ca vorbim de un ser niacinamide sau cauti niacinamide serum, atunci cand alegi serul cu niacinamide sau cauti niacinamida pentru ten sau crema cu niacinamida, e vital sa te uiti nu doar la concentratie ci sa urmaresti si celelalte ingrediente. Pe scurt, pentru a obtine rezultate mai bune intr-un timp mai scurt, niacinamidele pot fi utilizate alaturi de alte ingrediente active. De pilda, unele cercetari sugereaza ca niacinamida poate functiona bine alaturi de cupru, acid folic si zinc in tratarea acneei.

Totodata, eficacitatea unui serum cu niacinamida poate fi mai mare, daca acesta contine si acid hialuronic, butilrezorcinol, extract de cimbru si Licorice.

Atentie insa la folosirea niacinamidei in combinatie cu vitamina C. Specialistii recomanda folosirea celor doua ingrediente in momente diferite ale zilei, pentru ca, daca sunt combinate, vitamina C isi poate pierde proprietatile antioxidante. Totodata, trebuie sa avem grija sa nu exageram cu exagerarea aplicarii de produse cu niacinamide pentru ca folosite prea des formulele cu concentratie mare, cum ar fi de doua ori pe zi riscam sa supunem tenul la stres si sa apara puncte negre.

Pe final de articol, mai jos un material video oferit de medicul dermatolog Dr. Sam Bunting.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.bismancosmetic.com/niacinamide_p22.html

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1534/niacinamide

REFERINTE:

Amengual JE, Clark-Garvey S, Kalac M, Scotto L, Marchi E, Neylon E, Johannet P, Wei Y, Zain J, O'Connor OA. Sirtuin and pan-class I/II deacetylase (DAC) inhibition is synergistic in preclinical models and clinical studies of lymphoma. Blood. 2013 Sep 19;122(12):2104-13. View abstract.

Anon. Niacinamide Monograph. Alt Med Rev 2002;7:525-9. View abstract.

Bissett DL, Oblong JE, Berge CA. Niacinamide: A B vitamin that improves aging facial skin appearance. Dermatol Surg. 2005;31(7 Pt 2):860-5; discussion 865. View abstract.

Bourgeois BF, Dodson WE, Ferrendelli JA. Interactions between primidone, carbamazepine, and nicotinamide. Neurology 1982;32:1122-6. View abstract.

Brooks-Hill RW, Bishop ME, Vellend H. Pellagra-like encephalopathy complicating a multiple drug regimen for the treatment of pulmonary infection due to Mycobacterium avium-intracellulare (letter). Am Rev Resp Dis 1985;131:476. View abstract.

Cabrera-Rode E, Molina G, Arranz C, Vera M, et al. Effect of standard nicotinamide in the prevention of type 1 diabetes in first degree relatives of persons with type 1 diabetes. Autoimmunity. 2006;39(4):333-40. View abstract.

Cannizzaro MV, Dattola A, Garofalo V, Del Duca E, Bianchi L. Reducing the oral isotretinoin skin side effects: efficacy of 8% omega-ceramides, hydrophilic sugars, 5% niacinamide cream compound in acne patients. G Ital Dermatol Venereol. 2018;153(2):161-164. View abstract.

Articole similare
Arterele: rolul acestora, cum le protejam, posibile afectiuni Arterele: rolul acestora, cum le protejam, posibile afectiuni

Arterele sunt vasele de sange care transporta sangele oxigenat de la nivelul cordului in tot corpul pentru mentinerea bunei desfasurari a proceselor metabolice.

24 martie 2023
citește articolul
Totul despre mialgie: cauze, manifestări, tratament Totul despre mialgie: cauze, manifestări, tratament

Durerile musculare mai poarta si denumirea de mialgii si afecteaza deseori, o mare parte a populatiei. Avand in vedere ca organismul are tesut muscular in aproape toate zonele, aceasta durere poate sa apara oriunde in corp. Exista nenumarate care determina durerile musculare dintre care cele mai frecvente sunt suprasolicitarea si traumatismul. 

23 martie 2023
Edited 16 septembrie 2024
citește articolul
Nutritie: De ce avem nevoie de alimente care contin Vitamina E Nutritie: De ce avem nevoie de alimente care contin Vitamina E

Vitamina E joaca rolul de antioxidant si are capacitatea de a preveni problemele cauzate de radicalii liberi asupra grasimilor din corp, care sunt esentiale pentru sanatate si impiedica procesul de imbatranire.

23 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina