Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Beneficiile consumului de rodie pentru organism
Postat in: Dieta si sport

Nutritie: Beneficiile consumului de rodie pentru organism

Rodia este un fruct foarte bogat in antociani, flavonoide si elagitanini, care sunt substante care  protejeaza impotriva bacteriilor, parazitilor si radiatiilor ultraviolete. Multe resurse au fost dedicate studierii puterii antioxidante a rodiei cu concluzii pozitive. De fapt, in cele mai multe dintre ele, se recomanda consumul de rodie.  Se spune ca un pahar de suc de rodie zilnic reduce riscul bolilor cardiovasculare. Acest lucru se datoreaza faptului ca fructul ofera o cantitate mai mare de antioxidanti decat alte fructe si ajunge la triplarea contributiei oferite de ceaiul verde si vin.

Cum arata arborele fructului de rodie

Rodierul este un arbore mic sau arbust foios de inaltime pana la 5–8 m. In fapt, termenul de rodie reprezinta fructul, iar planta se numeste rodiu sau rodier. Acesta creste pe o arie care se intinde din Iran pana la Muntii Himalaya in India de nord si este cultivat si naturalizat in intreaga regiune mediteraneana inclusiv in Caucaz din vremuri antice.

Este cultivat pe scara larga in Iran, India, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Malaya, Indiile Orientale, si Africa tropicala. Introdus in California de colonistii spanioli in 1769, rodierul este acum cultivat mai ales in zonele uscate din California si Arizona pentru fructele sale exploatate comercial ca sucuri cu o popularitate in crestere din 2001. Cum reuseste rodia sa ajute organismul uman si cum trebuie consumata pentru a maximiza efectele sale benefice descopera in materialul urmator.

Proprietati ale rodiei

Actiunea antioxidantilor prezenti in rodie imbunatateste starea vaselor de sange si reduce intarirea arterelor cauzate de oxidarea colesterolului. De asemenea, regleaza tensiunea arteriala si reduce retinerea LDL (colesterolul rau). Pe de alta parte, rodia protejeaza diferite organe si tesuturi de boli degenerative si s-a dovedit a fi eficienta impotriva cancerului de colon, de san sau de piele. De asemenea, incetineste dezvoltarea tumorilor recurente la persoanele care au avut cancer de prostata, iar la persoanele sanatoase actioneaza ca un preventiv.

In ceea ce priveste proprietatile conferite de taninuri, trebuie sa vorbim despre un efect antiinflamator asupra mucoasei digestive. Prin urmare, rodia poate fi utilizata in cazuri de diaree. In plus, acidul citric alcalinizeaza urina, dezinfecteaza si imbunatateste actiunea acidului malic si a vitaminei C. De asemenea, nu putem uita ca rodia este un fruct bogat in minerale, cum ar fi fosfor, mangan, potasiu, magneziu, fier si calciu.

Rodia este o sursa excelenta de fibre dietetice si nutrienti benefici pentru sanatate. Are vitamine importante (cum ar fi vitamina A, C si acid folic) si minerale (cum ar fi potasiu). Rodiile sunt, de asemenea, bogate in acizi grasi nesaturati, cum ar fi acidul omega 5. Toate partile rodiei contin antioxidanti puternici. Aceste fructe sunt o sursa bogata de compusi fenolici si unii alcaloizi, triterpeni, steroli, polifenoli si flavonoide, in special in coaja care protejeaza semintele.

Despre niciun alt fruct sau suc de fructe nu se spune ca are mai multi antioxidanti decat are rodia. In ultimul deceniu, au fost publicate numeroase studii cu privire la proprietatile antioxidante, anticanceroase si antiinflamatorii ale rodiei, concentrandu-se pe tratamentul si prevenirea cancerului, bolilor cardiovasculare, diabetului, afectiunilor dentare, disfunctiei erectile, precum si a altor boli.

In plus, rodia previne riscul de boli cardiovasculare, deoarece scade nivelul colesterolului si protejeaza impotriva oxidarii colesterolului, avand grija de sistemul cardiovascular si protejand organismul impotriva aterosclerozei. De asemenea, scade tensiunea arteriala sistolica si reduce efectele negative ale hipertensiunii arteriale.

Beneficii oferite de rodie

Proprietatile pe care le ofera acest fruct produc in corpul nostru o serie de beneficii. Am mentionat deja ca reduce colesterolul rau, dar acesta nu este singurul beneficiu pe care il puteti obtine. Astfel, rodia este eficienta si pentru urmatoareleꓽ

Combate tulburarile gastro-intestinale
Rodia este bogata in taninuri, ceea ce favorizeaza absorbtia apei. Prin urmare, combate problemele intestinale, cum ar fi diareea, precum si durerea de stomac. In plus, proprietatile sale medicinale ii permit sa contracareze dispepsia, precum si parazitii intestinali.

Imbunatateste aspectul pielii
Acest super fruct este antioxidant si are vitamine din gama B, prin urmare, permite pielii sa arate tanara si sanatoasa. Contine acid punic, astfel incat rodia poate sa hidrateze pielea uscata. In plus, previne hiperpigmentarea pielii si promoveaza cresterea unghiilor. Parul are, de asemenea, beneficii datorita continutului de vitamine A si C pe care rodia il are.

Promoveaza sanatatea inimii
Acest fruct purifica sangele. In acelasi timp, creste fluxul de sange, oferind beneficii pentru inima. Acest lucru ofera mai multe avantaje, cum ar fi mentinerea colesterolului rau la distanta, precum si reducerea tensiunii arteriale.

Previne pierderea memoriei
Sucul acestui fruct delicios incurajeaza invatarea si reduce problemele de memorie. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de antioxidanti si polifenoli care promoveaza sanatatea neurologica.

Intareste sistemul imunitar
Sistemul imunitar este intarit dupa consumul de suc de rodie sau ceai, deoarece stimuleaza probioticele organismului, care lupta impotriva infectiilor virale si bacteriene. Fara indoiala, proprietatile sale antioxidante si vitaminele stimuleaza imunitatea.

Imbunatateste fertilitatea si este afrodisiac
Istoria Greciei antice atribuie ii Afroditei plantarea primei rodii. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Edinburgh, rodia creste nivelul de testosteron cu 30%. Atunci cand consuma sucul de rodie in mod frecvent, femeile si barbatii observa o imbunatatire a dispozitiei si a dorintei sexuale. Pe de alta parte, exista, de asemenea, studii care indica o imbunatatire a functiei De asemenea, creste mobilitatea si numarul de spermatozoizi.

Rodia, datorita multiplilor compusi benefici pentru organism si deoarece nu contine multe calorii, este adesea introdusa in dietele celor care doresc sa obtina pierderea in greutate. Se poate consuma ca atare ori adaugata in iaurturi sau smoothie-uri, insa acest fructe se poate mixa si cu alte alimente si preparate culinare.

Contraindicatiile rodiei
Desi rodia aduce beneficii importante, acest fruct are si unele contraindicatii. Astfel, pacientii care iau medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, ar trebui sa fie atenti cu sucul de rodie, deoarece consumul sau poate scadea valoarea tensiunii arteriale.

Pe de alta parte, consumul excesiv de rodie poate provoca ameteli, deoarece aceasta contine o doza mare de alcaloizi.

Pentru a beneficia pe deplin de proprietatile pozitive ale rodiei, se recomanda consumul acesteia in stare proaspata ori sub forma de suc sau adaugata in alimente. In schimb, nu sunt indicate sucurile din comert, ce pretind a avea un continut redus din acest fruct.

Rodia, dupa cum ati vazut, aduce o multime de beneficii pentru sanatate, dar daca este consumata impreuna cu anumite medicamente, poate fi periculoasa. Din acest motiv, cel mai indicat lucru este sa discutati cu medicul curant, pentru a vedea daca aveti sau nu restrictie in ceea ce priveste consumul de rodie.  

Consumul unei rodii pe zi poate fi benefic pentru sanatate, deoarece este un fruct ce are in compozitie multi nutrienti. Rodia contine vitamine, minerale si antioxidanti care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, scaderea colesterolului, imbunatatirea sanatatii inimii si prevenirea bolilor. Cu toate acestea, consumul de prea multe rodii poate fi daunator sanatatii, deoarece contine o cantitate insemnata de acid citric si tanini, care pot fi substante iritante pentru stomac si gura. Prin urmare, se recomanda sa mancati o rodie pe zi pentru a obtine beneficiile pentru sanatate, fara a avea potentialele efecte secundare.

22 martie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.