Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: 5 motive pentru care ar trebui sa introduci murele in dieta ta
Postat in: Dieta si sport

Nutritie: 5 motive pentru care ar trebui sa introduci murele in dieta ta

Murele sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K, mangan si fier. Aceste substante nutritive esentiale ajuta la mentinerea sanatatii sistemului imunitar, a vederii, a sanatatii osoase si a nivelului de energie. Murele, ca si alte fructe de padure, sunt bogate in fibre. Prin urmare, acestea faciliteaza tranzitul intestinal, ajutand la reducerea colesterolului si la reducerea absorbtiei glucozei. Datorita acestui fapt, murele sunt un aliment bun de consumat chiar si pentru pacientii cu diabet zaharat.

Beneficii pentru dinti, piele si oase
Acest fruct este bogat in vitaminele A, C si E, care promoveaza generarea de colagen si absorbtia fierului. Astfel, acesti compusi ajuta la hidratarea pielii si la mentinerea sanatatii oaselor. In plus, pentru efectele sale antiinflamatorii si antioxidante, murele sunt recomandate frecvent pacientilor cu artrita.

Beneficii pentru vedere
Desi vederea buna depinde de multi factori si obiceiuri, consumul regulat de mure ar putea ajuta la protejarea ochilor de anumite afectiuni. Acest lucru se explica datorita prezentei zeaxantinei, un carotenoid care ajuta la mentinerea sanatatii retinei si la prevenirea daunelor cauzate de razele UV.

Beneficii pentru creier
Conform cercetarilor efectuate asupra beneficiilor murelor, se pare ca aceste fructe constituie un aliat al creierului, ajutand la prevenirea bolilor neurodegenerative legate de varsta.

Beneficii pentru sistemul cardiovascular
Potrivit studiilor, antocianinele, pigmentii solubili in apa care dau culoarea specifica murelor,  pot reduce riscul de boala coronariana, precum si prevenirea mortii legate de afectiunile sistemului cardiovascular, cum ar fi un accident vascular cerebral.

Motive pentru care sa consumi mure

Previn bolile cardiovasculare
Antocianinele din mure pot ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor cardiovasculare si afectiuni care afecteaza inima si vasele de sange. O cauza comuna a bolilor cardiovasculare este ateroscleroza, atunci cand placi de grasime se acumuleaza in interiorul arterelor. Aceasta acumulare poate provoca:

Atac de cord
Boala renala
Boala arteriala periferica
Dureri in piept

Formarea placii este, de obicei, rezultatul colesterolului ridicat, tensiunii arteriale ridicate si inflamatiei. Desi nu este clar daca antocianinele reduc tensiunea arteriala, multe studii au raportat imbunatatiri ale colesterolului si inflamatiei. Mai mult, murele sunt scazute in grasimi, astfel incat consumul acestora intr-o dieta echilibrata ar putea ajuta la reducerea nivelului ridicat de colesterol, potrivit unui studiu. 

De asemenea, murele au un continut semnificativ de fier, un compus esential pentru producerea hemoglobinei in sange. Acest lucru creste capacitatea de a transporta oxigenul la celulele corpului. In plus fata de toate acestea, murele furnizeaza magneziu, mangan si, in special, potasiu, care sunt aliati pentru a controla tensiunea arteriala.

Imbunatatesc digestia si nivelul zaharului din sange
Fibrele sunt un tip de carbohidrati complecsi pe care nu ii poti digera. Exista doua tipuri de fibre: fibrele insolubile trec prin sistemul digestiv si deoarece nu se descompun, ajuta la prevenirea constipatiei si a balonarii. Fibrele solubile se descompun in intestine si intra in fluxul sanguin, ajutand la scaderea colesterolului „rau” (colesterolul LDL) si la controlul nivelului de zahar din sange. Majoritatea oamenilor nu primesc suficiente fibre in dieta lor, ceea ce poate creste riscul de boli de inima, insa o dieta bogata in acesti compusi poate ajuta la:

Controlul greutatii
Reducerea colesterolului
Ameliorarea constipatiei

Normalizarea nivelului de zahar din sange
Murele sunt o alegere excelenta pentru persoanele care incearca sa isi controleze aportul caloric, deoarece contin foarte putine calorii, iar fibrele ajuta la mentinerea senzatiei de satietate. De asemenea, prin furnizarea de nutrienti, cum ar fi vitamina K, vitamina B6, niacina si riboflavina, aceste fructe mici ajuta, de asemenea, la imbunatatirea proceselor digestive. Proprietatile sale promoveaza defalcarea alimentelor dificil de digerat, cum ar fi proteinele, grasimile si carbohidratii. Pe de alta parte, dupa cum s-a mentionat, murele contin, de asemenea, o cantitate semnificativa de fibre, care stimuleaza curatarea intestinelor si a colonului, evitand constipatia. In plus, consumul de mure promoveaza remineralizarea organismului datorita contributiei lor de minerale alcaline, care ajuta la reglarea pH-ului sangelui, astfel murele sunt benefice si pentru reglarea aciditatii.

Reduc inflamatia
Una dintre principalele beneficii ale fructelor de padure este ca acestea sunt pline de antioxidanti puternici numiti polifenoli. Antioxidantii va ajuta sa luptati impotriva stresului prin distrugerea moleculelor instabile numite radicali liberi, inainte ca acestea sa va poata deteriora celulele. Si mure sunt pline de un polifenol numit antocianina, care poate fi util pentru a trata inflamatia. 

Inflamatia este modul corpului de a raspunde atacurilor agetilor patogeni, iar un stil de viata nesanatos, stresul sau o boala prelungita pot slabi sistemul imunitar, iar astfel sa apara si inflamatii cronice, care in timp, pot duce la:

Boli de inima
Afectiuni pulmonare
Diabet de tip 2.
Imbunatatesc functiile corpului
Mure sunt o sursa excelenta de vitamina C, vitamina K si mangan. Corpul depinde de acesti nutrienti pentru a indeplini urmatoarele functii:

Vitamina C este importanta pentru un sistem imunitar puternic, vindecarea ranilor si absorbtia fierului. De asemenea, poate actiona ca un antioxidant, combatand radicalii liberi care pot duce la cancer si la alte probleme de sanatate.

Vitamina K este un jucator cheie in coagularea sangelui si sanatatea oaselor.

Manganul joaca un rol in producerea de energie, protejand celulele de daune, contribuind, de asemenea, la cresterea osoasa.

Previn imbatranirea prematura
Vitamina C si E, precum si actiunea antioxidanta a antocianinelor, sunt esentiale pentru a opri daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Si, deoarece murele furnizeaza aceste vitamine, intr-o anumita masura acestea contribuie la sanatatea pielii si prevenirea imbatranirii premature.

Fiind fructe cu proprietati antioxidante, nu este ciudat ca acestea se afla in categoria de alimente care au un posibil efect anticancer. Se presupune ca antocianinele, resveratrolul, vitaminele A, C si E, printre alte componente, ar avea un efect pozitiv asupra inhibarii cresterii diferitelor tipuri de celule maligne. Murele sunt o sursa bogata de antioxidanti, cum ar fi antocianinele si acidul elagic. Acesti antioxidanti ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inima si diabetul. In plus fata de calitatile sale antiinflamatorii si aportul de minerale, mure sunt fructe care au, de asemenea, un efect diuretic, astfel incat acestea pot ajuta la combaterea retentiei de lichide, in mod natural.

Cum sa ai grija de ochii tai cu ajutorul murelor

Exista tehnici si metode foarte eficiente pentru a imbunatati vederea fara ochelari, iar in aceasta categorie intra exercitiile fizice, alimentatia si suplimentele naturale cu acest rol. Conform unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Columbia s-a demonstrat ca activitatea fizica zilnica ajuta la imbunatatirea vederii. Astfel, 10 minute de exercitii fizice reduc cu 20% tensiunea oculara, prin urmare imbunatatesc calitatea vederii. 

De asemenea, tot in aceasta categorie intra si clipitul des, un exercitiu care imbunatateste in mod natural vederea. O data la 5 minute, clipeste de aproximativ 10-20 de ori. Un alt exercitiu care ajuta la imbunatatirea vederii impune rotirea ochilor incet, in cerc, de 10 ori in sensul acelor de ceasornic si de 10 ori invers. Este, de asemenea, recomandat ca persoanele care-si folosesc foarte mult ochii pentru activitatile zilnice sa-si relaxeze privirea timp de 10 minute, privind in zare, intr-un punct fix, o data la aproximativ 40-50 de minute.

Pentru imbunatatirea vederii cel mai de pret aliat sunt antioxidantii, acele substante care anihileaza efectul nociv al radicalilor liberi la care suntem expusi zilnic si care sunt raspunzatori de aparitia bolilor. Studiile efectuate in acest sens au demonstrat ca persoanele care consuma fructe si legume galbene si verzi prezinta un risc mult mai scazut de a dezvolta boli oculare, cu precadere boli care sunt favorizate de inaintarea in varsta. 

Astfel, cele mai bune alimente pentru imbunatatirea vederii sunt morcovii, spanacul, afinele, murele, pepenele galben, dovleacul, rosiile, papaya, portocalele, iar acestea trebuie consumate zilnic, fiind bogate in vitamina A, C, E, beta-caroten, luteina si zeaxantina, substante al caror rol in imbunatatirea vederii a fost dovedit stiintific. De asemenea, acizii grasi omega-3 sustin membranele celulare si au rol de baza in sustinerea sanatatii vederii.

4 martie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.