Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Ash Gourd sau pepenele de iarna, cum se consuma acest fruct

Nutritie: Ash Gourd sau pepenele de iarna, cum se consuma acest fruct

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 aprilie 2023 Ultima actualizare: 4 aprilie 2023

Pepenele este un fruct delicios pe care il putem consuma in special in timpul verii, cand il gasim proaspat peste tot si in cantitati mari. Il mai putem avea la dispozitie si iarna sau in alte anotimpuri, din supermarket, dar este de provenienta straina si nu va fi niciodata atat de gustos precum pepenele „de vara”.

Ce este si cum arata pepenele de iarna?

O varietate interesanta a pepenelui este pepenele de iarna. Desi arata fix ca un pepene verbe, acest pepene de iarna are gust de castravete. Plin de vitamine, minerale, antioxidanti, pepenele de iarna te poate ajuta sa slabesti rapid, sa ai un sistem imunitar excelent si sa ai energie cat pentru o zi plina. Cu o forma alungita si un verde inchis, parca prea inchis, pepenele de iarna are miez... alb si seminte, dar spre deosebire de alte fructe, nu se va consuma niciodata crud. Practic pepenele de iarna este o leguma si nu un fruct si ca sa il poti gati trebuie sa il decojesti si sa ii arunci semintele.

Gatitul este foarte dificil pentru ca il poti strica foarte usor daca nu alegi temperaturile corecte si modalitatea corecta de pregatire. Se va fierbe, se va fierbe la abur, se va praji, se va pune pe un gratar bine incins, se va da chiar si la cuptor, dar nu mai mult de cinci minute.

100 de grame de pepene de iarna vor contine: 13 calorii, mai putin de 1 g de proteine, 3 g carbohidrati, 3 g fier, mai putin de 1 g grasimi, zinc, 6% din doza zilnica necesara, vitamina C, 14% din doza zilnica recomandata, riboflavine, 8% din doza zilnica recomandata, sodiu 111 mg, potasiu 6 mg, calciu 19 mg, magneziu 10 mg.

Cele mai importante beneficii pentru organismul nostru oferite de pepenele de iarna

Originar din unele parti ale Asiei, pepenele de iarna face parte din familia pepenelui, castravetelui si se inrudeste si cu deliciosul zucchini. De ce ii spune pepene de iarna? Pentru ca il poti stoca si depozita multe luni fara sa se strice. Daca il recoltezi in vara poti sa il mananci si iarna, dupa trei sau patru luni de la recoltare. Calitatile sale terapeutice au fost recunoscute si folosite de mii de ani in medicina chinezeasca, deci te ve bucura de o multime de beneficii si pentru sanatate daca il vei consuma in mod regulat. Care sunt aceste beneficii pentru sanatate?

Are calorii putine. Daca vrei sa slabesti si sa incepi un regim bazat pe cat mai putine calorii pepenele de iarna te va ajuta cu siguranta. Are doar apa si fibre, multe fibre, te vei satura rapid si nu vei fi nevoit sa ai multe mese pe zi. Si potasiul din el va contribui la efectul de slabire pe care il vei observa in timp.

Fibrele solubile te vor ajuta sa ai scaune regulate si usor de eliminat, sistemul digestiv va functiona foarte bine, este prevenita constipatia, inflamatia, colesterolul marit nu va mai fi o problema. Plus ca ai suficienta energie la dispozitie pana la masa urmatoare. Aceleasi fibre mentin un nivel optim al glucozei din sange, nu mai permite organismului sa mai absoarba grasime in cantitati mari.

Este plin de antioxidanti. Antioxidantii din pepenele de iarna vor diminua efectele radicalilor liberi asupra pielii si celulelor, vor reduce inflamatiile locale, celulele nu vor mai fi „deteriorate” asa de usor, pielea va arata mai bine, stresul oxidativ va fi redus si el.

Ajuta la obtinerea unei vederi perfecte. Continutul mare de vitamina B2 din acest soi de pepene va proteja retina si ochiul de actiunea radicalilor liberi, nu vei avea cataracta la batranete si nici retina nu va avea de suferit in urma imbatranirii normale.

Energie si un creier care functioneaza mult mai bine
Imbunatateste functia cognitiva si functionarea creierului. Pepenele de iarna contine fier si previne usor deficienta de fier, anemiile, sangele este mai bine oxigenat si transportat prin tot corpul, creierul si plamanii primesc mai mult oxigen.

Imbunatateste functionarea sistemului imunitar. In pepenele de iarna ai 19% din necesarul zilnic estimat de vitamina C. Vitamina C joaca un rol important in producerea de celule albe, este mai usor sa rezisti in caz de infectii cu diverse virusuri si sa treci mai usor prin boala. Tot in acest pepene deosebit avem si fier si zinc, ceea ce va contribui iarasi la imbunatatirea functionarii sistemului imunitar uman.

Ajuta la managementul mai eficient al migrenelor. Ai cam 8% din necesarul zilnic de riboflavina, ceea ce ar putea ajuta cu migrenele la adulti. Pe langa migrene, riboflavina ar putea contribui, daca este in cantitati suficiente in corp, la mentinerea unei functionari optime a sistemului nervos.

Iti ofera energia de care ai nevoie pentru o zi intreaga. Te mentii hidratat cu ajutorul pepenelui de iarna, riboflavina va „sparge” nutrientii cum ar fi proteinele, grasimile, carbohidratii, se convertesc carbohidratii in ATP, forma de energie necesara pentru diferite procese din corpul uman.

In combinatie cu vitamina A, riboflavina va mentine sanatatea ficatului, promovand o mucoasa membranoasa sanatoasa la nivelul tractului digestiv, pielea, ochii, muschii vor fi sanatosi si ei si vor functiona mai bine, glandele suprarenale vor fi incurajate sa produca o cantitate suficienta de hormoni.

Previne gripa si racelile de sezon. Pentru ca ai foarte multa vitamina C in pepenele de iarna nu vei mai raci atat de repede si daca vei avea gripa vei avea simptome mai usor de suportat sau nu vei avea deloc gripa. Eviti si pneumoniile urate, infectiile pulmonare daca vei consuma zilnic pepene de iarna.

Protejarea sistemului cardiovascular este mai simpla cu pepenele de iarna in dieta
Protejeaza inima si sistemul cardiovascular. Potasiul si viamina C din pepenele de iarna vor proteja intreg sistemul cardiovascular. Potasiul functioneaza ca un vasodilatator puternic, tensiunea arteriala este scazuta rapid, presiunea pe artere si pe vene este redusa si ea, sangele circula fara probleme prin vasele de sange. Se va evita ateroscleroza, bolile de inima, se va evita si atacul de cord.

Stimuleaza cresterea si dezvoltarea normala a organismului. Este stimulata productia de colagen, colagenul se afla la baza musculaturii, celulelor, oaselor, vaselor de sange. Vitamina C joaca aici cel mai important rol si o gasesti in pepenele de iarna in cantitati mari.

Beneficiile importante ale consumului regulat de pepene amar Momordica

Rolul sau antiinflamator dovedit este combinat cu actiunea puternica antifungica si antialergica, antivirala, antiparazitica, avand si calitati expectorante. Crescut in Asia, Africa si in indepartatele Caraibe, pepenele amar Momordica are si vitamina B1, B2, calciu, potasiu, zinc, fier, cupru, fosfor. Plus ca vei avea fibre din belsug daca vei gusta pepenele amar, are si mai mult calciu decat spanacul, de doua ori mai mult. Nu ai sodiu mult in el, nu ai grasimi, colesterol, ai carbohidrati buni, 7 g.

Sangele va fi purificat cu un consum regulat de pepene amar Momordica, are efecte antimicrobiene puternice, antiseptice, antioxidante dovedite, bolile pielii precum eczemele, psoriazisul vor fi tratate mai usor. Incurajeaza metabolismul celular normal, te protejeaza impotriva bolilor de rinichi, nu permite ficatului sa cedeze, ajuta celulele hepatice sa functioneze in mod normal si sa se dezvolte normal.

Slabesti mai repede daca mananci cat mai mult pepene amar Momordica, nu mai ai pofta de mancare atat de des, nu ai carbohidrati in exces, grasimi sau multe calorii, dai jos rapid kilogramele in plus si scapi si de grasimea atat de nociva pentru organele interne si pentru sistemul tau circulator. Un program intens de detoxifiere poate sa inceapa oricand cu mese in care incluzi si pepene amar Momordica. Plus ca scade si colesterolul rau mult mai usor decat cu alte tipuri de diete.

Descopera aici toate beneficiile oferite de pepenele amar Momordica

Articole similare
Bitter melon: cum ajuta aceasta leguma exotica combaterea diabetului Bitter melon: cum ajuta aceasta leguma exotica combaterea diabetului

Pepenele amar are o culoare verde inconfundabila, un miez alb, si un gust... amar pe care nu ai cum sa nu il remarci de la prima inghititura. Leguma exotica buna in combatarea diabetului si la detoxifierea corpului face parte din familia Cucurbitaceae, creste in zone trolicale si subtropicale din Asia, Africa, Caraibe, America de Sud.

11 aprilie 2024
Edited 15 aprilie 2024
citește articolul
Nutritie: Cum te ajuta consumul de pepene rosu sa scapi de kilograme Nutritie: Cum te ajuta consumul de pepene rosu sa scapi de kilograme

Pepenele verde poate fi cel mai bun aliat al persoanelor care doresc sa piarda kilogramele in plus, deoarece este un fruct plin de apa, fibre si putine calorii, iar toate aceste aspecte pot accelera pierderea in greutate. Pepenele verde este un fruct ideal pentru a-l include in dietele de slabire, deoarece are multe proprietati care va ajuta sa pierdeti in greutate.

6 martie 2023
Edited 17 martie 2023
citește articolul
Nutritie: Care sunt beneficiile pentru organism ale consumului de pepene galben Nutritie: Care sunt beneficiile pentru organism ale consumului de pepene galben

Pepenele galben este un fruct dulce si suculent, perfect pentru a fi savurat in zilele calde de vara. Este o sursa excelenta de nutrienti si are numeroase beneficii pentru sanatate, putand fi consumat de toata familia.

6 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.