Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Bitter melon: cum ajuta aceasta leguma exotica combaterea diabetului

Bitter melon: cum ajuta aceasta leguma exotica combaterea diabetului

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 aprilie 2024 Ultima actualizare: 15 aprilie 2024

Pepenele amar are o culoare verde inconfundabila, un miez alb, si un gust... amar pe care nu ai cum sa nu il remarci de la prima inghititura. Leguma exotica buna in combatarea diabetului si la detoxifierea corpului face parte din familia Cucurbitaceae, creste in zone trolicale si subtropicale din Asia, Africa, Caraibe, America de Sud.

Parte comestibila a plantei Momordica Charantia, pepenele amar este poate cel mai amar dintre toate fructele si legumele cunoscute. Fructul are forma alungita, textura crocanta si este utilizat pe scara larga in bucatarii traditionale si in medicina. Pepenele amar contine trei substante active care il fac excelent pentru diabetici si pentru prevenirea diabetului de tip 2 sau de tip 1, scade nivelul de glucoza din sange, mentine nivelul insulinei la valori normale-el actioneaza si asupra tesuturilor periferice si suprima apetitul.

Daca discutam despre efectele sale generale, pepenele amar este eficient impotriva colicilor, linisteste sistemul digestiv, reduce febra, trateaza eficient arsurile, amelioreaza simptomatologia tusei cronice, durerile menstruale cronice, afectiuniunile comune ale pielii, ajuta la vindecarea ranilor, trateaza boli virale. Este de asemenea excelent in tratarea cancerului de san, previne multiplicarea necontrolata si raspandirea celulelor canceroase in corp.

Profilul nutritional al pepenelui amar cuprinde foarte multi nutrienti esentiali, vitamine, minerale, vitamina A, vitamina B1, B2, C, calciu, potasiu, zinc, fier, cupru, fosfor, plus ca ai fibre pentru sistemul digestiv, calciu de doua ori mai mult decat in spanac. In pepenele amar ai putin sodiu, putine grasimi. In total sunt 34 de calorii in acest fruct, 0.2 g grasimi, 13 mg sodiu, 602 mg potasiu, 7 g carbohidrati buni, 3.6 g proteine, 48% din necesarul zilnic recomandat Vitamina A, 92% din necesarul zilnic recomandat vitamina C, 5% din necesarul zilnic recomandat fier, 40% din necesarul zilnic vitamina B6, 23% din necesarul zilnic magneziu. Cu pepenele amar inclus in dieta scapi mai usor de problemele cu rinichii, cu intestinele, este incurajata dezvoltarea normala a bacteriilor bune din intestine, sistemul digestiv functioneaza in mod corect, nu mai apare constipatia si scaunele sunt usor de eliminat.

Detoxifierea organismului si beneficii pentru toate organele principale din organism

Antioxidantii din pepenele amar contribuie la mentinerea unui sistem digestiv sanatos, sunt combatute infectiile, stresul oxidativ celular, efectele radicalilor liberi la nivel celular si asupra tesuturilor. Se reduce nivelul de colesterolului total din sange, sistemul cardiovascular va functiona normal, vasele de sange nu vor mai fi sub presiunea colesterolului acumulat. Potasiul continut absoarbe excesul de sodiu, se mentine tensiunea arteriala in limite normale, lichidele corporale sunt mentinute si ele intr-un echilibru perfect. Fierul si acidul folic din pepenele amar previn eficient atacurile de cord si AVC-urile.

Sangele este purificat mai usor, efectele antioxidante si antimicrobiene puternice ajuta si ele la purificare, ficatul va avea de castigat de pe urma purificarii sangelui, pielea va fi mai sanatoasa si mai stralucitoare-afectiunile cutanate, eczeme, psoriazisul ar putea fi tratate mai usor. Si parul va beneficia de efectele excelente ale substantelor active din acest fruct-leguma.

Slabesti mai usor cand consumi pepene amar asta pentru ca nu ai atat de multi carbohidrati in el, te simti „plin” dupa masa pentru mai mult timp, nu intervine pofta de mancare si satietatea este pastrata. Extractul de pepene amar poate sa ajute la dislocarea celulelor de grasime de pe vene, artere si sa previna formarea unora noi. Problemele cu sistemul respirator sunt rezolvate ceva mai rapid sau prevenite cand mananci frecvent pepenele amar. Astmul, raceala, tusea vor fi mai usor de suportat si de depasit.  Vitamina A din pepenele amar este buna pentru ochi, previne cataracta si degenerescenta maculara, vindeca cearcanele atat de urate si de greu de gestionat.

Pentru cei care au mari probleme cu hemoroizii, indiferent de sex, pepenele amar ar putea fi salvarea datorita proprietatilor sale puternic antiinflamatorii, simptomatologia asociata este redusa sau prevenita, se reduce si sangerarea frecventa. Folatii, zincul sau fierul, potasiul din pepenele amar vor contribui la o dezvoltare normala a tuburilor neurale si la dezvoltarea fetusului in timpul vietii uterine.

Alte beneficii ale pepenelui amar mai putin cunoscute

Colesterolul rau din sange scade mai rapid cand mancam frecvent pepene amar, nivelul colesterolului bun este mentinut mereu mult mai ridicat. Creste si numarul de celule beta din pancreas, responsabile cu secretarea insulinei din corp, nivelul insulinei este unul echilibrat mereu.

Tot pepenele amar previne alergiile si poate lupta eficient impotriva unor tipuri de cancer foarte periculoase pentru organism. Radicalii liberi sunt factorii principali atunci cand discutam despre cancere si tot ei afecteaza si o mare parte din functiile esentiale din organism. Tumorile nu se vor mai forma atat de repede, celulele canceroase nu se vor mai raspandi in tot corpul atat de rapid, multiplicarea celulelor cu erori nu va mai fi atat de usoara. Cele mai bune efecte s-au observat in cazul cancerelor de prostata, de san sau cervicale. Compusii activi din pepenele amar cresc oxigenarea sangelui in cazul ranilor, pe zona respectiva, se accelereaza circulatia capilara, efectele antimicrobiene si antioxidante incurajeaza vindecarea ranilor mult mai usor.

Consumul regulat de pepene amar ar putea fi excelent daca vrei energie de calitate mereu, calitatea somnului este imbunatatita si de aici si energia pe care o poti folosi cum doresti pe tot parcursul zilei. Se elimina pietrele de la rinichi in mod natural, sunt sparte in mod natural si mai usor de eliminat. Aparitia pietrelor la rinichi nu va mai fi o problema pentru ca se reduce continutul ridicat de acid.

Pepenele amar poate fi mancat ca un fruct, se poate extrage suc din el, semintele pot fi adaugate in preparate sub forma de pudra, se pot folosi in decoct prin fierbere. Il poti manca in salate, poti face ceai din el, se poate trage la tigaie cu alte legume, se prepara si la gratar sau la cuptor, se soteaza cu rosii, usturoi, ceapa, se poate face chiar si omleta cu pepene amar. Daca vrei ceva mai deosebit il vei umple cu niste carne tocata, cu multe legume de sezon si il vei servi cu un sos de fasole neagra foarte delicios.

 

Ce alimente poti consuma cand suferi de diabet. Cum te ajuta consumul de bitter melon sa limitezi efectele diabetului

Daca vorbim de diabetul de tip 1, atunci injectiile cu insulina pot constitui singura varianta de tratament, in timp ce in cazul diabetului zaharat de tip 2, dieta si suplimentele alimentare constituie aproximativ 90% din tratament, iar medicamentele doar 10%. Persoanele cu diabet trebuie sa constientizeze ca adoptarea unui nou stil de viata este obligatorie, regimul alimentar fiind esential in prevenirea complicatiilor, care, din pacate pot fi fatale. Bolnavilor de diabet le este recomandat sa manance de 5 ori pe zi, ceea ce presupune 3 mese principale si 2 gustari. 

Micul dejun trebuie luat la prima ora a diminetii, iar cina cu cel putin 3 ore inainte de culcare.De asemenea, se recomanda cantarirea alimentelor astfel incat sa nu se consume mai mult de 500 grame de fructe pe zi, acestea fiind bogate in fructoza, mai mult de 500 de grame de lactate si maxim 130 de grame de produse pe baza de amidon. Totodata, diabeticii nu au voie sa consume produse de patiserie si dulciuri sau cel putin, la recomandarea medicului, sa le consume cu moderatie, ceaiul si cafeaua sa fie indulcite cu zaharina sau indulcitori naturali, acestia avand indicele glicemic foarte mic sau chiar egal cu zero. Se recomanda consumul a minim doi litri de apa pe zi si pregatirea alimentelor la abur, prin fierbere, coacere sau pe gratar.

Exista o suma de alimente care le sunt permise in orice cantitate persoanelor dignosticate cu diabet si care ar trebui sa faca parte din meniul zilnic. In aceasta categorie intra carnea slaba, fiarta sau pe gratar, pestele, ciupercile, legumele cu frunze verzi, de exemplu spanac, salata sau varza, leguminoasele, morcov, telina, fasole verde, sparanghel, conopida, vinete, dar si diverse feluri de seminte. 

Consumul cu moderatie al cerealelor integrale este, de asemenea, recomandat deoarece acestea contin fibre care ajuta in absorbtia zaharului din sange si in reglarea glicemiei. Fructele preferate, dar care, din nou, trebuie consumate cu moderatie, sunt citricele, gratie fibrelor solubile din componenta, si fructele de padure, gratie pretiosilor antioxidanti.

Ce este coma diabetica si cum apare? Cand putem consuma bitte melon ca sa evitam o criza

Coma diabetica  este o complicatie grava a diabetului zaharat, o afectiune in care nivelul de glucoza (zahar) din sange este ridicat din cauza unei deficiente de insulina sau a rezistentei la insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas, care ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange si permite celulelor sa preia glucoza pentru a fi utilizata ca sursa de energie.

In cazul diabetului, daca glucoza nu poate fi corect absorbita de catre celule din cauza lipsei sau ineficientei insulinei, nivelul de glucoza din sange creste, determinand hiperglicemie. Daca nivelul de glucoza din sange devine extrem de ridicat, acesta poate duce la coma diabetica. Exista doua tipuri principale de coma diabetica, care sunt determinate de nivelurile anormale ale glucozei din sange:

Coma hiperglicemica : Coma hiperglicemica apare in principal in cazul diabetului de tip 1, dar poate sa apara si in cazul diabetului de tip 2. Este cauzata de un nivel foarte ridicat al glucozei in sange, numita si hiperglicemie, care rezulta dintr-o lipsa de insulina sau din incapacitatea organismului de a utiliza insulina eficient.

Coma hipoglicemica: Coma hipoglicemica apare atunci cand nivelul de glucoza din sange scade periculos de mult, numita si hipoglicemie. Aceasta apare in special in cazul persoanelor cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 tratate cu insulina sau medicamente care stimuleaza productia de insulina.

BIBLIOGRAFIE:

Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research;

Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;

Wolff K, et al. Eczema/Dermatitis. In: Fitzpatrick's Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology. 8th ed. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education; 2017; 

Adams DR, et al. Acute palmoplantar eczema (dyshidrotic eczema). http://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 22, 2019;

Hand and foot dermatitis. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/hand-and-foot-dermatitis. Accessed March 22;

Articole similare
Apa alcalina: ce este, beneficii pentru organism, reguli de consum Apa alcalina: ce este, beneficii pentru organism, reguli de consum

Alcalin se refera la nivelul pH-ului apei. Acesta reprezinta un numar care masoara aciditatea sau alcalinitatea unei substante pe o scara de la 0 la 14. Spre exemplu, daca o substanta are pH1, aceasta este foarte acida. In schimb, daca are pH13 este una foarte alcalina.

26 august 2024
Edited 26 august 2024
citește articolul
Argintul coloidal: ce este, beneficii si proprietati Argintul coloidal: ce este, beneficii si proprietati

Argintul coloidal este folosit inca din cele mai vechi timpuri in tratarea diferitelor afectiuni si poate fi administrat pe cale orala, prin inhalarea vaporilor sau prin pulverizare, regasindu-se in categoria suplimentelor alimentare cu rol imunizant. Pana la descoperirea penicilinei, argintul coloidal era considerat unul dintre cele mai puternice remedii antiinfectioase.

10 octombrie 2017
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Ginkgo Biloba: proprietati, beneficii si contraindicatii Ginkgo Biloba: proprietati, beneficii si contraindicatii

Cu toate ca este una dintre cele mai vechi specii de arbori din lume si este folosita de secole in medicina traditionala chineza si japoneza, ginko biloba si-a castigat cu adevarat titlul de planta terapeutica mult mai tarziu, cand cercetatorii i-au autentificat proprietatile si beneficiile.

14 septembrie 2017
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina