Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Obezitatea ca factor de risc major in cazurile de COVID-19

Obezitatea ca factor de risc major in cazurile de COVID-19

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 7 mai 2020 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

La ora actuala populatia planetei se indreapta spre aproape 4 milioane de cazuri de persoane infectate cu noul COVID-19. Dintre acestea sunt inregistrate aproape 300.000 de decese la nivel mondial si aproape 1.500.000 de persoane vindecate.

Totodata, s-a vorbit in aceasta perioada de persoanele cu sistem imunitar slabit, s-a vorbit despre persoanele vulnerabile in fata acestei boli. Dar dincolo de persoanele varstnice sau de cele cu diferite forme de diabet, s-a constatat ca obezitatea a avut un impact major in cazul persoanelor infectate cu COVID-19. Exista multe rapoarte din tarile care au inregistrat sute de mii de imbolnaviri si cazurile de persoane aflate in stare critica sau decedate din cauza obezitatii dupa ce au intrat in contact cu virusul.

Altfel spus, dincolo de riscurile crescute de a manifesta diferite forme ale bolii cardiovasculare sau riscul de a avea valori peste medie la hipertensiunea arteriala, indicele de masa corporala imc ar trebui sa ne dea de gandit si sa ridice probleme. Mai ales in aceasta perioada in care majoritatea dintre noi am stat in izolare sau autoizolare si am luat în greutate. În plus se știe că un comportament alimentar compulsiv pe fond de stres, pe termen lung, din cauza aportului caloric dezechilibrat duce la probleme in organism in ceea ce priveste fenomenul de luare in greutate.

Ce s-a intamplat in lume cu persoanele care sufera de obezitate?

Primele semne despre problemele persoanelor care sufera de obezitate si riscul de infectare cu COVID-19 au venit din China.

Cercetatorii chinezi au aratat că oamenii care suferă de obezitate au o șansă mult mai mare să sufere complicații de tip pneumonie – în special bărbații. Ulterior au venit din ce în ce mai multe dovezi si din Franța, unde jumătate dintre cei care au ajuns la terapie intensivă aveau indicele de obezitate pe rosu. Cel mai complex studiu a avut loc in schimb in Marea Britanie, unde au fost cercetati aproape 7.000 de pacienti care duceau o viata sedentara din care lipsea activitatea fizica. S-a constatat că 75% dintre cei care au ajuns la terapie intensivă erau persoane supraponderale sau obeze.

Mecanismele prin care obezitatea influențează infecția de COVID-19 nu sunt înțelese în totalitate, dar obezitatea și probleme de sănătate aferente de tip complicatii are sistemului cardiovascular sau diabet, este considerată un factor de risc pentru multe probleme de sănătate. În cazul COVID-19, această relație pare mult mai puternică decât s-a crezut inițial.

Chiar și pentru cei sub 60 de ani, considerați “tineri” prin prisma factorului de risc pentru coronavirus, obezitatea poate duce la complicații foarte grave. Un studiu pe 3.615 pacienți din New York concluziona că dacă ești obez, șansele tale să ajungi la terapie intensivă sunt de două ori mai mari. Dacă suferi de obezitate severă, șansele ating chiar un indice de 3,6 ori mai mare.

Virusul COVID-19 iubeste tesutul adipos. Cum explica oamenii de stiinta

Potrivit publicatiei dailymail din Marea Britanie, cercetatorii britanici pare ca au reusit sa elucideze misterul potrivit caruia persoanele care sufera de obezitate au un risc de comorbiditate crescut in cazurile de infectare cu COVID-19.

Se pare ca ultimele cercetari au aratat faptul ca celulele grase care exista in tesutul adipos la persoanele supraponderale produc cantități mari dintr-o proteină folosită de infecția mortală pentru a se infiltra în celulele umane. Se stie deja ca virusul COVID-19 se blochează pe receptorii ACE-2, cunoscuți ca „poartă” intracelulară. In cazul persoanelor obeze, oamenii de știință au descoperit un marker celular care determina celulele grase sa detina in structura lor niveluri ridicate de ACE-2, ceea ce le fac o țintă pentru virusul COVID-19. Altfel spus, virusul iubeste sa se hraneasca cu acest marker.

Totodata s-a descoperit ca ACE-2 este, de asemenea, evidentiat in cantitati masive si în celulele grase ale persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 - o altă afecțiune cu risc ridicat de sănătate determinată de obezitate. Daca in acest caz, cercetatorii au gasit un blocker, pentru ca medicamentele pentru diabet ar putea fi folosite pentru a lupta împotriva infecției, in cazul obezitatii vorbim de un proces mult mai complex si de durata.

Se stie ca poti usor sa iti cresti indicele corporal prin intermediul unei diete dezechilibrate bogata in grasimi si acizi grasi, dar e mult mai greu sa pierzi grasimea acumulata in stratul adipos. Dovezile nu sunt concrete, dar datele de la pacienții cu COVID-19 spitalizați sugerează că persoanele obeze sunt mai susceptibile să moară decât cei care au o constitutie atletica sau care au un indice corporal aflat in parametrii.

Unul dintre cercetatorii din cadrul proiectului, Dr. Ilja Kruglikov, de la Wellcomet GmbH din Germania, a scris ca proteina ACE-2 exista „pe scară largă” în celulele grase numite adipocite la persoanele obeze dar si la cei diabetici de tip 2. Prin urmare, grăsimile ar putea „servi drept rezervor viral” pentru COVID-19.

In plus, oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că celulele grase pot conduce la producerea unui tip de celule numite miofibroblaste. Miofibroblastele sunt un factor important al fibrozei pulmonare - cicatrizarea țesutului pulmonar, ceea ce reduce funcția organelor și aportul de oxigen.

S-a constatat că pacienții infectați au fibroză pulmonară în plămâni, dar in cazul persoanelor obeze exista sanse ca acele tesuturi sa existe înainte de infectarea cu COVID-19. Riscul de fibroză pulmonară, care se dezvoltă în timp, crește odată cu vârsta. Este deosebit de mare la persoanele de peste 65 de ani.

Țesutul cicatricial poate distruge funcționarea normală a plămânilor și face dificilă intrarea oxigenului în sânge, provocând scurtarea respirației.

Se stie deja ca virusul intră prin tractul respirator si la persoanele care sufera de diabet gaseste proteina ACE-2 în tractul respirator,in zona gurii, gatului, in zona traheelor, zona de risc cea mai importanta în stadiile incipiente ale infecției . Cercetatorii au stabilit in unanimitate ca persoanele care sufera de obezitate se încadrează într-o categorie cu risc ridicat la mai multe niveluri și ar trebui să aibă o precauție suplimentară pentru a nu se expune la aceasta infectie.

Altfel spus, obezitatea este un factor de risc major pentru un prognostic clinic negativ, iar pierderea în greutate este o nevoie impetuoasa pentru persoanele care se afla in aceasta zona si care pot lua masuri, mai ales daca obezitatea nu este de natura genetica sau generata de o boala, si a aparut in timp din cauza stresului, a alimentatiei dezorganizate sau a unui regim alimentar bogat in zaharuri, carbohidrati si alte produse nocive.

Cum putem sa slabim si sa scapam de obezitate?

Una din marile dileme la capitolul slabit este calea prin care pierdem kilogramele in plus, alegem pastilele de slabit sau alegem regimul alimentar? Recomandarea medicilor nutritionisti este adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa implice o alimentatie echilibrata si sport, sustinut de pastile de slabit. Cele doua solutii nu se exclud, ci se completeaza.

Avantajele pastilelor de slabit

Pastilele de slabit corecteaza anumite atitudini si obiceiuri gresite vizavi de stilul de viata si, totodata, ajuta metabolismul si tranzitul intestinal deficitar. Cel mai bun exemplu in acest sens este legat de poftele alimentare. Pastilele de slabit au marele avantaj de a inhiba poftele si de a reduce senzatia constanta de foame. In plus, un functie de ingredientele active ajuta la procesarea vitaminelor, mineralelor si vin cu un boost in cazul organismelor care nu au arderile suficient de sanatoase. De asemenea, sustin si stimuleaza intreg procesul de pierdere a kilogramelor in plus fara a impune restrictii alimentare severe si, atata timp cat au la baza ingrediente naturale, sunt benefice sanatatii intregului organism.

Cum slabesti cu pastile?

Mecanismul de slabit actioneaza pe mai multe directii, dar trebuie stiut faptul ca pastilele de slabit sunt eficiente pentru accelerarea si reglarea metabolismului si a tranzitului intestinal, stimuland, totodata, arderea grasimilor subcutanate si prevenind aparitia unor straturi noi.

De asemenea, favorizeaza eliminarea apei retinute in organism si, implicit, a excesului de sare si toxine, si inhiba poftele alimentare favorizand aparitia rapida a senzatiei de satietate. Exista pastile de slabit ale caror beneficii sunt axate pe imbunatatirea performantelor fizice in urma practicarii sportului, acestea fiind foarte eficiente in reducerea celulitei si infrumusetarea aspectului pielii. Este bine sa va orientati spre produse care contin extracte din ceai verde, aloe vera, urzica, papadie, coada-calului, capsaicina, soia, seminte de guarana, acid linoleic sau L-carnitina.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina