Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Otomicoza: infectia fungica a urechii si modalitati de tratament

Otomicoza: infectia fungica a urechii si modalitati de tratament

Data publicării: 1 august 2023

Otomicoza este o infectie fungica localizata in canalul auditiv extern, care este portiunea canalului urechii care se afla in afara timpanului. Aceasta afectiune este cauzata de cresterea excesiva a ciupercilor in aceasta zona. Otomicoza poate afecta una sau ambele urechi si este mai frecventa in tarile cu clima calda si umeda. Ciupercile responsabile de otomicoza pot fi de mai multe tipuri, dar cele mai comune sunt Aspergillus si Candida. Aceste ciuperci pot fi prezente in mod normal in mediul inconjurator, inclusiv in sol, apa si vegetatie. Cu toate acestea, infectia apare atunci cand aceste ciuperci patrund in canalul auditiv extern si gasesc conditii favorabile de umiditate si caldura pentru a se dezvolta.

Simptome ale bolii

Acestea pot aparea la o singura ureche ori la ambele, iar intensitatea poate fi diferita atunci cand sunt prezente manifestari atat la urechea stanga, cat si la dreapta. Simptomele otomicozei pot varia, dar pot include:

Mancarime intensa in urechea afectata.
Durere sau disconfort in ureche.
Secretie auriculara, care poate fi albicioasa, galbuie sau verzui.
Pierderea auzului sau o senzatie de ureche infundata.
Senzatie de plenitudine sau presiune in ureche.

De ce apare otomicoza?

Otomicoza apare atunci cand ciuperci patogene patrund si se dezvolta in canalul auditiv extern. Exista mai multi factori care pot contribui la aparitia acestei infectii fungice. Iata cateva dintre cauzele si factorii favorizanti ai otomicozei:

Umiditate si umezeala: Unul dintre cei mai importanti factori favorizanti pentru otomicoza este prezenta umiditatii sau umezelii in canalul auditiv extern. Ciupercile, cum ar fi Aspergillus si Candida, se dezvolta in mod normal in medii umede si calduroase. Asadar, o cantitate crescuta de umiditate in ureche poate crea un mediu favorabil pentru cresterea si multiplicarea ciupercilor. Sporturile acvatice favorizeaza prezenta umezelii si a umiditatii, ceea ce poate spori riscul de a avea o infectie micotica auditiva.

Traumatisme sau leziuni: Leziunile sau traumatismele la nivelul canalului auditiv extern pot crea o deschidere sau o bresa in stratul de protectie natural al urechii, permitand ciupercilor sa patrunda si sa colonizeze zona. Igiena inadecvata a urechii: O igiena necorespunzatoare a urechii, cum ar fi utilizarea obiectelor ascutite sau ascutite pentru curatarea urechii, poate zgaria si irita canalul urechii, facilitand astfel intrarea ciupercilor. Curatarea excesiva a urechilor face ca cerumenul, care are rol de protectie, efect antibacterian si antifungic sa fie indepartat, iar astfel se favorizeaza patrunderea agentilor patogeni.

Utilizarea indelungata a antibioticelor sau a altor medicamente: Utilizarea pe termen lung a antibioticelor sau a altor medicamente care pot perturba flora normala a canalului auditiv extern poate crea un dezechilibru si favoriza cresterea ciupercilor. Factori sistemici: Anumite afectiuni medicale, cum ar fi diabetul sau un sistem imunitar slabit, pot creste susceptibilitatea la infectiile fungice, inclusiv otomicoza. Utilizarea frecventa a dispozitivelor auditive sau a castilor audio: Folosirea prelungita a dispozitivelor auditive sau a castilor audio poate provoca acumularea de umiditate si reducerea ventilarii in canalul urechii, creand un mediu propice pentru dezvoltarea infectiilor fungice.

Diagnosticul de otomicoza se bazeaza de obicei pe examinarea clinica a urechii afectate cu ajutorul otoscopului. In plus, va fi necesar si un examen micologic al secretiei pentru a se identifica specia de ciuperci ce a cauzat infectia, precum si la ce tip de antibiotic este rezistenta. Tratamentul poate include administrarea de picaturi auriculare antifungice si masuri pentru a mentine canalul urechii uscat si curat.

Optiuni terapeutice pentru otomicoza

Tratamentul pentru otomicoza implica utilizarea medicamentelor antifungice pentru a combate ciupercile responsabile de infectie. Modalitatile comune de tratament includ:

Picaturi auriculare antifungice: Acestea sunt medicamentele administrate direct in ureche sub forma de picaturi. Ele contin de obicei un antifungic, cum ar fi clotrimazolul, acidul boric sau acidul acetic, care ajuta la eliminarea ciupercilor. Este important sa se urmeze cu atentie instructiunile medicului referitoare la dozaj si mod de administrare.
Curatarea si indepartarea profesionala a cerumenului: In cazul in care exista acumulare excesiva de cerumen (caldura si umiditate favorizeaza cresterea ciupercilor), medicul poate efectua o curatare profesionala a urechii pentru a indeparta cerumenul si resturile care pot favoriza dezvoltarea ciupercilor.
Tratamentul oral: In cazurile mai severe sau rezistente de otomicoza, medicul poate prescrie medicamente antifungice orale. Aceste medicamente actioneaza in intregul organism pentru a combate infectia fungica.

Masuri generale de prevenire si igiena

Pentru a preveni recurenta si raspandirea otomicozei, este important sa se respecte anumite masuri de igiena a urechii, cum ar fi evitarea introducerii de obiecte in ureche, mentinerea urechii uscate si curate, evitarea expunerii excesive la apa in ureche (inotul frecvent, utilizarea castilor audio) si evitarea traumatismelor la nivelul canalului urechii. Este esential sa se consulte medicul specialist in cazul aparitiei simptomelor de otomicoza sau orice alta problema la nivelul urechii. Medicul va putea face un diagnostic corect si va prescrie tratamentul adecvat in functie de severitatea si cauza specifica a infectiei fungice. Ingrijire la domiciliuꓽ

Luati medicamentele exact asa cum vi s-au prescris de catre medicul specialist.  
Curatati canalul urechii si puneti medicamentul exact asa cum a indicat medicul dumneavoastra. Urmati intreg planul de tratament si nu il intrerupeti chiar daca simptomele se amelioreaza.
Nu puneti nimic in ureche (betisoare, introducerea degetului sau a obiectelor) decat daca medicul recomanda. Daca aveti diabet, mentineti glicemia sub control. Acest lucru va va ajuta sa luptati impotriva infectiei fungice.

Pastrati urechile uscate. Faceti bai pana cand medicul va sfatuieste ca puteti face din nou dus. Dusul favorizeaza stropirea urechilor si patrunderea umezelii si, prin urmare, este de preferat sa se evite. Baile, in schimb, se pot face. Cand va spalati parul, folositi un prosop mic din bumbac pentru a acoperi urechea. Nu folositi dopuri de plastic ori din alte materiale. Nu inotati pana cand medicul nu va recomanda.

Daca apa patrunde in urechi, intoarceti capul pe fiecare parte si trageti lobul urechii in directii diferite. Acest lucru va ajuta apa sa se scurga. Daca urechile sunt inca umede, folositi un uscator de par setat la cea mai mica viteza si tineti uscatorul la 8-10 centimetri de ureche. Apelati la asistenta medicala imediata daca aveti simptome de infectie, cum ar fi:

Durere crescuta, umflare, caldura sau roseata.
Scurgeri.
Febra.

Urmariti indeaproape schimbarile in sanatatea individuala si asigurati-va ca veti lua legatura cu medicul curant in cel mai scurt timp daca observati modificari ale auzului si daca simptomele nu se amelioreaza.

La ce trebuie sa  fii atent cand inoti. Ce nu stii despre urechea urmana

O proteina pe nume prestina se regaseste in urechea interna, mai precis in cohlee. Mai exact, prestina se afla in celulele ciliate. Celule ciliate sunt sisteme senzoriale, responsabile cu simtul auzului. Exista doua tipuri de celule ciliate: interne si externe. In cohleea umana se gasesc aproximativ 3.500 de celule ciliate interne si circa 12.000 de celule ciliate externe.

Celulele ciliate interne transmit semnale electrice catre creier, in functie de oscilatia lor (produsa, desigur, de vibratiile sonore care ajung la ele). Pe de alta parte, celulele ciliate externe convertesc orice modificare de potential electric, comandat de creier, in miscare in sens longitudinal. Ele joaca astfel rolul unor amplificatoare electromecanice de sunet. Mai putin cunoscut este faptul ca prestina este capabila sa produca energie electrica de ordinul a catorva nanoWati.

Dincolo de rolul pozitiv in dietele vegane, ciuperca se aseamana foarte mult cu urechea umana si ajuta la mentinerea auzului. Daca adaugati ciuperci in dieta zilnica, veti ajuta la imbunatatirea auzului si la buna functionare a mecanismelor urechii pentru ca substantele din ciupercile comestibile ajuta la hranirea cohleei. Urechea contine cel mai mic os din tot organismul uman. Acesta este etrierul, un nume care vine din forma sa care aminteste de etrierii folositi de calareti pentru o sa mai buna. Etrierul este cel mai mic os din corpul uman. Este una dintre cele trei oase mici situate in urechea medie. Cu o lungime de 2, 6 - 3, 4 mm, cantareste intre 2 si 4, 3 mg. Pe scurt, este vorba de dimensiunea unui bob de orez!

Putini stiu de exemplu ca in cazul in care o persoana moare de stop cardio-respirator, vazul este primul simt care dispare, iar auzul ultimul. Poate parea ciudat dar daca ne hranim pana la satietate, primul simt care isi pierde din putere este auzul care scade progresiv cu cat mancam mai mult la o singura masa. Daca va intrebati de ce apare ceara in urechi este pentru ca in ureche exista pana la 4.000 de glande generatoare de ceara care are aceeasi consistenta ca ceara de albine si este inflamabila. Chiar daca auzul uman nu este la fel de ager ca auzul unor feline sau altor specii de pradatori, urechea umana poate distinge pana la 300.000 de tonalitati.

Bibliografie:

Arlinger S. A survey of public health policy on bilateral fittings and comparison with market trends: The evidence-base required to frame policy. (abstract) Int J Audiol. 2006; 
Barnett S, Franks P. Health Care Utilization and Adults Who are Deaf: Relationship with Age at Onset of Deafness. (abstract) HSR: Health Serv Res. 2002 Feb; 
Bertsche PK, Mensah E, Stevens T. Complying with a corporate global noise health surveillance procedure ─ do the benefits outweigh the costs? (abstract) AAOHN J. 2006 Aug; 
Boer JB, Foets M, Hoeymans N, et al. Which chronic conditions are associated with better or poorer quality of life? (abstract) J Clin Epidemiol. 2000; 
Collins, JG. Prevalence of selected chronic conditions: United States 1990-1992. (abstract) Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics. Vital Health Stat.10. 1997 Jan;
Dettman SJ, Pinder D, Briggs RJS, et al. Communication development in children who receive the cochlear implant younger than 12 months: Risks versus benefits. (abstract) Ear Hear. 2007; 

Articole similare
Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre

Coacazele negre sunt fructe de padure ce reprezinta o sursa importanta de substante nutritive, precum vitamine, minerale, flavonoide, antioxidanti, acizi grasi Omega-3 si fibre dietetice.

7 aprilie 2023
Edited 10 aprilie 2023
citește articolul
Cimbrul de gradina: Cum se foloseste, beneficii pentru organism Cimbrul de gradina: Cum se foloseste, beneficii pentru organism

S-a dovedit ca actiunea flavonoidelor derivate din luteolol din cimbrul de gradina imbunatateste actiunea spasmolitica a fenolilor, care actioneaza in principal in trahee, datorita unei inhibari a fosfodiesterazei. De fapt, aceste flavonoide ar fi principalele cauze ale activitatii extractelor lichide de cimbru, al caror continut de timol si carvacrol este de obicei foarte scazut. 

7 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi

Printre ingredientele sale se numara flavonoidele si terpenoidele (de asemenea antioxidanti). Ceaiul de musetel poate ajuta la controlul zaharului din sange, la calmarea anxietatii, la ameliorarea inflamatiei si la scaderea colesterolului, desi majoritatea studiilor au fost facute pe animale. Se pare ca aceasta planta lupta impotriva infectiilor si previne bolile de inima, insa florile de musetel sunt folosite si pentru a ajuta in insomnii, precum si in afectiunile gastrice.

6 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...