Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cimbrul de gradina: Cum se foloseste, beneficii pentru organism

Cimbrul de gradina: Cum se foloseste, beneficii pentru organism

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 29 iulie 2024 Ultima actualizare: 29 iulie 2024

Avand o cultura de cimbru in gradina noastra, putem avea la indemana proprietatile minunate ale acestei plante, astfel incat sa putem beneficia pe deplin de proprietatile pe care le are. Desi, in general, cimbrul de gradina se foloseste ca si condiment pentru a da savoare preparatelor alimentare, putem folosi planta si in diferite afectiuni. Acesta poate ajunge la 40 centimetri in inaltime, fiind o planta care necesita plantarea in locurile insorite din gradina, deoarece are nevoie de lumina.

Cimbrul a fost deja folosit in Grecia antica ca planta medicinala si utilizarea sa a continuat in Evul mediu in multe locuri. Astazi il folosim in multe moduri diferite, cel mai popular este gastronomic, cimbrul fiind o planta aromata utilizata pe scara larga in bucataria traditionala romaneasca si nu numai. Planta ofera si o actiune antispasmodica, expectoranta si antiseptica, pentru tratamentul afectiunilor respiratorii si digestive sau pentru spalaturi antiseptice topice.

Ce substante benefice pentru organism gasim in cimbru de gradina?

Substantele active continute de cimbrul de gradina includ ulei volatil, in a carui compozitie se regaseste pinen, cineol, timol, carvacrol, terpinen, linalool, geraniol, borneol. Pe langa uleiul volatil, se regasesc flavonoizi, substante amare, saruri de litu, tanin, acid cafeic, acizi grasi, dar si triterpene, printre altele. Cimbrul este clasificat drept o planta medicinala expectoranta, dar, in plus, are si alte actiuni terapeutice de interesꓽ

Activitate antispasmodica si expectoranta

Cimbrul are activitate spasmolitica in caile respiratorii si exercita un efect relaxant al muschiului bronhiol neted care justifica utilizarea sa ca antitusiv. Actiunea antispasmodica se datoreaza timolului si uleiului esential carvacrol, despre care se crede ca are capacitatea de a inhiba disponibilitatea calciului, care ar putea bloca conducerea nervoasa. Pe de alta parte, s-a dovedit ca actiunea flavonoidelor derivate din luteolol imbunatateste actiunea spasmolitica a fenolilor, care actioneaza in principal in trahee, datorita unei inhibari a fosfodiesterazei. De fapt, aceste flavonoide ar fi principalele cauze ale activitatii extractelor lichide de cimbru, al caror continut de timol si carvacrol este de obicei foarte scazut. 

Cimbrul prezinta, de asemenea, o activitate expectoranta, datorita uleiului sau esential care creste activitatea ciliei bronsice, in timp ce printr-un efect iritant creste productia de secretie alveolara bronhiolara. Acest lucru provoaca o fluidizare a secretiilor bronsice si favorizeaza eliminarea acestora.

Activitate antiseptica

Esenta cimbrului are un efect antiseptic superior fenolului si apei oxigenate. De fapt, in secolul XIX si in prima jumatate a secolului XX, cand antibioticele nu erau inca cunoscute, cimbrul era considerat un dezinfectant eficient. In prezent, s-a dovedit ca substantele sale fenolice, timolul si carvacrolul, au activitate antibacteriana impotriva germenilor gram-pozitivi si gram-negativi. Acest efect se datoreaza actiunii sale asupra membranei bacteriene. 

In plus, au, de asemenea, actiune antifungica (eficienta impotriva Candida albicans) si antivirala. Pentru activitatea sa antiseptica, cimbrul are, de asemenea, efect antiseptic al cavitatii buco-faringiene, precum si pentru spalarea ranilor. Actiunea antibacteriana a cimbrului este sporita de capacitatea de a produce o stimulare a leucopoiezei si o crestere a valorilor trombocitelor in sange, deci se considera, de asemenea, ca utilizarea sa ca un potentator al actiunii altor imunostimulatori poate fi interesanta.

Actiune antitusiva

Cimbrul actioneaza ca un antitusiv eficient si sigur, curata caile respiratorii, inhiba cresterea bacteriana si exercita un efect antispasmodic asupra lor, datorita sumei actiunilor sale expectorante, spasmolitice si antiseptice.

Activitate antiinflamatoare

In aplicarea topica, uleiul esential este eficient datorita efectelor sale antiinflamatoare. In plus, in special carvacrolul are o actiune inhibitoare a biosintezei prostaglandinei. Acest lucru justifica includerea esentei de cimbru in linimente si alte preparate pentru tratamentul durerilor musculare si osteoarticulare. Acidul rosmarinic, prezent in medicament, are, de asemenea, actiune antiinflamatorie, datorita capacitatii sale de a inhiba activarea complementului.

Utilizat ca digestiv

Popular, ca si alte medicamente cu ulei esential, cimbrul este folosit ca aperitiv, digestiv si carminativ, deoarece deschide apetitul, promoveaza digestia si previne formarea gazelor.

Activitate antioxidanta

Cimbrul are o actiune antioxidanta, in care timolul si esenta de carvacrol sunt considerate implicate, precum si flavonoidele si alti polifenoli.

Activitatea estrogenica

Cimbrul are un efect slab estrogenic, deoarece concureaza cu estradiolul in receptorii intracelulari. Pentru aceasta actiune, unii autori sugereaza interesul lor posibil in prevenirea bolilor produse de un exces de xenoestrogeni, cum este cazul cancerului de san. Pentru proprietatile sale antispasmodice, expectorante si antiseptice, cimbrul este indicat in special in tratamentul anumitor boli ale tractului respirator superior, in special cele care provoaca tuse iritanta, laringita, bronsita, astm, emfizem si gripa. De fapt, indicatiile terapeutice cele mai eficiente ale plantei sunt pentru ameliorarea simptomelor bronsitei si cele ale tractului respirator superior.

Cimbru de gradina este folosit pentru prevenirea gripei si a racelilor

Pe de alta parte, se pare ca utilizarea sa este eficienta ca o prevenire a episoadelor de gripa si raceala. Astfel, se poate utiliza dimineata, sub forma de ceai, in care se adauga o lingurita de miere, daca se doreste. Chiar si pentru persoanele pentru care aceste boli pot prezenta un risc special, se poate recomanda asocierea aportului de infuzii de cimbru cu administrarea de extracte de echinaceea.

Pentru activitatea sa antiseptica si antiinflamatoare, cimbrul este, de asemenea, util in tratamentul stomatitei si a altor afectiuni ale cavitatii orale, cum ar fi aftele. In aceste cazuri, se poate utiliza infuzie de cimbru sau extract lichid (diluat la 50%). Ca si gargara, cimbrul este eficient pentru a trata faringita si amigdalita.

Datorita uleiului sau esential, cimbrul este un medicament aromatic amar, stimuland motilitatea si secretiile digestive, util in caz de inapetenta si dispepsie hipersecretorie, meteorism si flatulenta. Pentru activitatea sa rubefactiva, antiinflamatorie si analgezica, uleiul esential este utilizat local pentru a atenua disconfortul inflamatiilor osteoarticulare, mialgiilor sau contractiilor musculare.

Pentru proprietatile sale antibacteriene, antifungice si antivirale, utilizarea sa topica este, de asemenea, indicata in tratamentul infectiilor in organele genitale externe, atat la femei (vaginita, cistita si vulvita), cat si la barbati (uretrita si prostatita). In plus, datorita acestor proprietati, cimbrul este util in spalarea ranilor. In cele din urma, este, de asemenea, utilizat in caz de infectii parazitare (cu oxiuri, de exemplu).  Cimbrul de gradina este o planta cunoscuta in special pentru proprietatile sale antitusive, reusind sa calmeze tusea de orice tip. In plus, se pare ca poate ajuta si la digestie si, de asemenea, cimbrul combate oboseala cronica, stimuland apetitul.

 

Ce beneficii are ceaiul de cimbrisor pentru organism

Despre ceaiul de cimbrisor se stiu multe lucruri inca din cele mai vechi timpuri, iar frunzele de cimbrisor au o multitudine de beneficii pentru sanatate si organism. Cimbrisorul si-a dovedit eficienta in ultimele cercetari in zona de tuse convulsiva si este un important adjuvant in cazurile de astm, sau a altor afectiuni ale aparatului respirator. O ceasca fierbinte din acest ceai, poate cu o felie de lamaie va curata foate bine secretiile bronhiilor. Acest ceai luat din ora-n ora cu inghitiuri mici este foarte util si in tratarea pneumoniilor.

Totodata, se stie ca daca este consumat cu recurenta, o doza de ceai de cimbrisor contribuie la normalizarea functiilor ficatului si a rinichilor, creste volumul menstruatiei, creste imunitatea, ajuta la apararea de virusuri iar inhalatiile cu decoct de cimbrisor au efect antireumatic. Frunzele de cimbrisor stimuleaza secretia sucurilor gastro-intestinale, stimuleaza secretia biliara, ajuta eliminarea gazelor intestinale, este antiseptic intestinal, diuretic si combate anemia.

Pe scurt, cimbrisorul de camp (Thymus serpillum: cimbrisor de camp, cimbru de camp, cimbrisor salbatic, cimbru salbatic, cimbru pasaresc, cimbrul ciobanului, iar englezii ii spun wild thyme), din cele mai vechi timpuri, aceasta planta este utilizata in tratarea afectiunilor pielii sub forma de ulei esential, in tratarea afectiunilor tractului respirator, prin inhalatii sau ceai (bronsita, tuse convulsiva, astm) precum si in ameliorarea starii de functionare a ficatului si rinichilor. 

 

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, et al. (2017). Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil;
Alamgeer, et al. (2014). Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Alshaikh NA, et al. (2021). Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;
Boruga O, et al. (2014). Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;
Damtie D, et al. (2021). Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;
Deletre E, et al. (2013). Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles;
El-Darier SM, et al. (2018). An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;
Kemmerich B, et al. (2006). Efficacy and tolerability of a fluid extract combination of thyme herb and ivy leaves and matched;

Articole similare
Ceaiul verde: contraindicatii si beneficii asupra organismului Ceaiul verde: contraindicatii si beneficii asupra organismului

Ceaiul verde este originar din Asia de sud-vest, mai exact primele plantatii de ceai dateaza din China Antica din anul 5.000 inaintea erei noastre. Insasi denumirea de ceai verde vine tocmai de la faptul ca frunzele de ceai verde raman verzi chiar si dupa prepararea termica.

30 mai 2024
Edited 30 mai 2024
citește articolul
Ceaiul de hibiscus: Beneficii pentru organism Ceaiul de hibiscus: Beneficii pentru organism

Hibiscusul este o planta bogata in nutrienti, flavonoide si minerale care reduc absorbtia de grasimi si carbohidrati. Mai mult, hibiscusul este un diuretic natural, fiind astfel un produs valoros pentru eliminarea surplusului de apa si managementul greutatii.

29 mai 2024
Edited 29 mai 2024
citește articolul
Ceaiul de sunatoare: beneficii pentru organism, piele si ten Ceaiul de sunatoare: beneficii pentru organism, piele si ten

Sunatoarea este o planta erbacee (plantele erbacee sunt cele care nu au o tulpina lemnoasa, ci una subtire, moale si, de regula, verde) care creste in Europa, America, Australia, Noua Zeelanda si Asia de Est, gasindu-se preponderent in zonele de campie si de deal.

3 ianuarie 2022
Edited 6 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.