Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
cuplu-despartit-monocrom

Petre Barlea, psihoterapeut: Consecintele relatiilor toxice asupra sanatatii mentale si fizice

Postat in: Cuplu si sex
Petre Bârlea
de , Psihoterapeut
Data publicării: 16 octombrie 2023 Ultima actualizare: 16 octombrie 2023

Relatiile toxice sau abuzive pot avea un impact devastator asupra sanatatii celor implicati. Desi astfel de relatii adesea incep cu sentimente puternice de iubire, ele pot degenera treptat inspre control, manipulare, abuz, hartuire, violenta verbala si chiar si fizica. Pentru ca nicio persoana care ajunge intr-o astfel de situatie nu si-a dorit abuzul, este esential sa ii intelegem semnele timpurii si sa stim ce putem face pentru a iesi din cercul vicios. Vom descoperi impreuna: (1) ce este o relatie toxica sau abuziva? (2) care sunt semnele ei ? si (3) consecintele asupra sanatatii mentale si fizice. La final, vom prezenta o serie de concluzii la care au ajuns studiile si cercetarile, precum si ce e de facut pentru a iesi din cercul vicios.

Ce este o relatie toxica? Cum o identificam?

Relatiile toxice de cuplu sunt relatii in care unul sau ambii parteneri traiesc intr-un mediu cu comportamente daunatoare, abuzive sau disfunctionale.  Ele pot lua multe forme, iar identificarea lor poate fi dificila. Iata doar cateva semnale de alarma:

Controlul excesiv: Unul dintre parteneri incearca sa controleze fiecare aspect al vietii celuilalt — inclusiv deciziile, activitatile, relatiile si finantele personale.

Manipularea emotionala: Unul dintre parteneri foloseste vinovatia, rusinea sau alte tactici pentru a-l controla pe celalalt si a obtine ceea ce isi doreste.

Abuzul verbal: Criticile constante, reprosurile, insultele, denigrarile sau umilintele verbale sunt foarte frecvente in astfel de relatii. Alte forme de abuz verbal includ si ridicarea tonului sau monopolizarea conversatiei, fara a-l asculta pe celalalt.

Abuzul fizic: Comportamentul violent fizic (precum lovirea, smucirea, tragerea de par, impingerea etc.) sau alte forme de agresiune pot fi folosite pentru intimidare, control si mentinerea victimei ”in garda” sau intr-o stare permanenta de teama si vigilenta.

Izolarea de familie si prieteni: Un partener abuziv incearca sa isi izoleze victima de familie, prieteni sau alte surse de sprijin — limitandu-i accesul la sustinerea pe care ar primi-o in mod normal din partea celor apropiati. De asemenea, prin izolare victima nu mai este expusa la alte puncte de vedere — diferite de ale abuzatorului.

Abuzul financiar: Un partener poate controla sau limita accesul celuilalt la resursele financiare ale cuplului, sau va folosi amenintari sau santaj financiar pentru a obtine control asupra relatiei.

Dependenta emotionala: Unul dintre parteneri devine foarte dependent de celalalt din punct de vedere emotional si nu are libertatea sau independenta de a lua decizii pe cont propriu. De asemenea, abuzatorul poate sa descurajeze victima de la a avea mai multe relatii sociale in afara relatiei de cuplu.

Lipsa de respect: Desconsiderarea sau dispretul constant sunt adeseori prezente intr-o relatie toxica, iar partenerul abuziv se adreseaza celuilalt intr-un mod lipsit de respect, pe un ton ridicat, adeseori intr-o maniera critica.

Cicluri de abuz si impacare: Relatia poate sa treaca prin cicluri de abuz (descris mai sus), urmate de ”perioade de miere”, care includ impacare si uneori chiar scuze (in cazuri mai rare). Ele se mai numesc si cicluri de idealizare si devalorizare. Aceasta poate face ca partenerul abuziv sa para ca "s-a schimbat". Alteori, partenerul abuziv incearca sa isi justifice comportamentul si va da vina aproape intotdeauna pe victima pentru abuz. 

Sentimente de neliniste sau teama: Daca simti uneori nesiguranta, teama sau stres in prezenta partenerului sau atunci cand te gandesti la relatie, aceasta poate fi un semn ca relatia este toxica.

Nu toate semnele de mai sus trebuie sa fie prezente pentru a avea o relatie toxica. Violenta fizica, de exemplu, este absenta in multe astfel de relatii, insa abuzul emotional poate fi la fel de daunator. Este important sa recunoastem semnele unei relatii toxice sau abuzive si sa cautam ajutor pentru a iesi. Sprijinul poate veni de la prieteni, familie, terapeuti sau organizatii specializate in sprijinirea victimelor. Cautarea ajutorului este un pas esential pentru a scapa dintr-o relatie toxica si pentru a-ti asigura siguranta si bunastarea.

Unde poate duce o relatie toxica?  Consecinte asupra Sanatatii Mentale si fizice

Viata de cuplu intr-o stare constanta de reactivitate si tensiune poate duce la dezvoltarea unor simptome, printre care se numara:

Anxietate si Depresie: Studiile au aratat ca oamenii implicati in relatii toxice sunt mai inclinati sa dezvolte anxietate si/sau depresie. Criticile constante, insultele, manipularea si abuzul pot afecta increderea in sine si starea emotionala.

Stres Cronic: Tensiunea constanta dintr-o relatie toxica poate crea un mediu foarte stresant. Stresul cronic poate duce la probleme de sanatate precum: hipertensiunea, boli cardiovasculare si tulburari ale sistemului imunitar.

Tulburari de Somn: Insultele, conflictele si tensiunea dintr-o relatie toxica pot duce la probleme legate de calitatea somnului. Lipsa somnului corespunzator poate agrava, la randul sau, problemele de sanatate mentala sau capacitatea de concentrare a victimei si productivitatea de-a lungul zilei.

Teama si Inhibitie Emotionala: Persoanele aflate intr-o relatie toxica se pot teme sa isi exprime gandurile sau sa aiba propriile opinii. Acest lucru poate duce la o deteriorare a increderii in sine.

Hipervigilenta: Victima unei relatii toxice poate ajunge sa traiasca intr-o stare permanenta de activare, in care scaneaza mediul inconjurator pentru a se asigura ca este in siguranta.

Indoieli asupra propriilor perceptii: In cazul in care abuzul s-a petrecut de-a lungul unei perioade lungi de timp, victima poate sa nu mai aiba incredere in propriul simt al realitatii, si are nevoie de confirmari chiar si pentru lucruri marunte.

Consecinte asupra Sanatatii Fizice

Tensiunea emotionala descrisa mai sus poate avea, bineinteles, si efecte fiziologice pe termen lung:

Probleme cu alimentatia si somnul: Stresul si anxietatea din relatiile toxice pot afecta obiceiurile alimentare si somnul. Unii oameni mananca prea mult, altii isi pierd apetitul. Somnul poate deveni neregulat sau insuficient, in vreme ce grijile apasatoare impiedica odihna adecvata.

Consum de substante: Pentru a face fata stresului si durerii din relatiile toxice, unii indivizi pot recurge la consumul de alcool sau droguri. Aceasta poate duce la dependenta si la probleme suplimentare de sanatate.

Boli cardiovasculare: Stresul este un termen-umbrela intalnit pe lista cauzelor afectiunilor cardiovasculare. Persoanele aflate in relatii toxice pot prezenta o crestere a tensiunii arteriale si pot dezvolta probleme cardiace pe termen lung.

Scaderea imunitatii: Stresul cronic poate afecta sistemul imunitar, facand persoana mai susceptibila la infectii si alte afectiuni medicale.

Scaderea libidoului: Relatiile toxice pot avea un impact negativ asupra sanatatii sexuale, putand determina scaderea dorintei sexuale sau disfunctii sexuale.

Sindromul de oboseala cronica: Oboseala constanta si epuizarea se pot instala treptat, ceea ce poate duce la sindromul de oboseala cronica, caracterizat de epuizare severa si dureri musculare.

Migrene, dureri de cap: Stresul si anxietatea pot declansa migrene sau dureri de cap recurente. Persoanele implicate in relatii toxice pot fi mai predispuse la astfel de probleme de sanatate.

Probleme gastrointestinale: Stresul cronic poate afecta sistemul gastrointestinal si poate duce la afectiuni precum sindromul de colon iritabil, ulcere sau disfunctii ale tractului digestiv.

Ce e de facut?

Pentru o persoana aflata intr-o relatie toxica, este important sa ia masuri pentru a-si proteja sanatatea si starea de bine. Iata cateva optiuni si pasi pe care ar putea sa ii ia in considerare:

1.    Recunoasterea situatiei: Primul pas este sa recunoastem daca ne aflam intr-o relatie toxica. Identificarea problemei este esentiala pentru a putea face schimbari.

2.    Cautarea sprijinului emotional: Discutati cu prieteni apropiati, membri ai familiei sau profesionisti in sanatatea mintala (psiholog sau medic psihiatru) despre situatia dumneavoastra. Sprijinul emotional este extrem de important in procesul de iesire dintr-o relatie toxica.

3.    Documentati abuzul: Daca sunteti expusi la abuz fizic sau verbal, documentati incidentele. Aceasta poate ajuta mai tarziu in obtinerea unui ordin de protectie sau in luarea altor masuri legale. De asemenea, inregistrarea abuzului ne reaminteste in momentele in care totul pare sa fie bine ca lucrurile oscileaza intre extreme.

4.    Contactati un specialist sau un consilier: Cautati un terapeut, un consilier sau un specialist in abuz pentru a discuta despre situatie si pentru a primi indrumare si sprijin. Grupurile de suport sau de terapie pot fi, de asemenea, o optiune.

5.    Elaborati un plan de siguranta: Impreuna cu un profesionist sau cu un centru de sprijin pentru victimele abuzului, elaborati un plan de siguranta pentru a va proteja si pentru a va pregati sa parasiti relatia intr-un mod sigur.

6.    Iesiti in siguranta: Daca sunteti gata sa parasiti relatia, faceti-o intr-un mod direct si brusc, insa planificat dinainte. Acest lucru poate implica gasirea unui loc de refugiu, cum ar fi casa unui prieten sau un adapost pentru victimele abuzului.

7.    Planificati viitorul: Dupa ce ati parasit relatia toxica, elaborati un plan pentru recuperare. Acesta poate include gasirea unui loc de munca, terapie, grija fata de sine si toti ceilalti pasi pe care ii presupune vindecarea dupa o astfel de relatie.

8.    Asigurati sprijin continuu: Dupa ce ati parasit relatia, asigurati-va ca aveti acces la sprijinul emotional si profesional de care aveti nevoie pentru a va recapata viata si a va vindeca.

Este important sa cautam ajutor in astfel de relatii si sa recunoastem ca exista resurse disponibile pentru a ne ajuta sa scapam din ele. Este vital sa punem sanatatea noastra pe primul loc si sa cautam sprijin de la profesionisti in domeniul sanatatii mentale si de la organizatiile care lupta impotriva abuzului.

Bibliografie:

McShall, J. R., & Johnson, M. D. (2015). The Association Between Relationship Quality and Physical Health Across Racial and Ethnic Groups. Journal of Cross-Cultural Psychology, 46(6), 789-804. (corelatie puternica intre relatiile abuzive si stresul cronic)

Ali TS, Mogren I, Krantz G. Intimate partner violence and mental health effects: a population-based study among married women in Karachi, Pakistan. Int J Behav Med. 2013 Mar;20(1):131-9. (s-a constatat ca victimele au un risc crescut de depresie si anxietate)

Muñoz-Rivas M, Bellot A, Montorio I, Ronzón-Tirado R, Redondo N. Profiles of Emotion Regulation and Post-Traumatic Stress Severity among Female Victims of Intimate Partner Violence. Int J Environ Res Public Health. 2021 Jun 26;18(13):6865. (autoreglarea emotionala este afectata in relatiile abuzive, iar acest lucru poate conduce la diverse afectiuni)

Cine este psihoterapeut Petre Bârlea

Petre Barlea este psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din 2014 și autorul Podcast-ului The Real You. Împreună cu Psih. Alexandra Ene, derulează un program de terapie de grup, dedicat celor care se refac după o relație abuzivă, intitulat ”Este Viața Mea Acum” (viatamea.ro). 

Studii & Activitate:

●      Universitatea din București, Facultatea de Psihologie

●      Formare postuniversitară în psihoterapie și hipnoză clinică în cadrul ARHTE (Asociația Română de Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană)

●      Experiență în lucrul cu victimele abuzului narcisic și relațiilor toxice în cadrul proiectului VIATAMEA.RO

●      Grup de suport și sprijin pe Facebook: ”Vindecare după o relație toxică sau abuzivă”

Mai multe detalii și informații despre depășirea relațiilor toxice: VIATAMEA.RO

Articole similare
Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament

Xerostomia, asa cum mai este cunoscut simptomul de gura uscata, este senzatia pe care o avem cu totii uneori cand nu exista suficienta saliva produsa de glandele salivare. Asadar, avem un simptom al unei afectiuni, nu o afectiune in sine.

3 aprilie 2023
Edited 3 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Gobo sau radacina de brusture japonez, cum se poate consuma Nutritie: Gobo sau radacina de brusture japonez, cum se poate consuma

Gobo este planta medicinala si leguma deopotriva, este bianuala, nu are inaltime prea mare, ajunge cam la 1 m, nu il depaseste, fiind originara din Europa de Nord sau din Siberia. In Japonia este cunoscuta ca gobo, de acolo vine si numele sau acceptat la nivel global, se cultiva la scara larga si face parte din familia Asteraceae.

3 aprilie 2023
Edited 4 aprilie 2023
citește articolul
Boala Fabry: De ce apare, simptome, diagnostic Boala Fabry: De ce apare, simptome, diagnostic

Boala Fabry este o boala genetica de metabolism in care deficitul unei enzyme lizozomale -alfa-galactozidaza A (numita si ceramidetrihexosidaza) determina acumularea patologica a unor particule lipidice (globotriaosylceramide) in peretii vaselor de sange din intregul organism, cu afectarea in mod special a vaselor din piele, rinichi, inima, creier si sistem nervos. 

23 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen pentru ca asta inseamna ca nu exista suficient oxigen in sangele tau pentru...
Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum
Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate dar si in alte procese metabolice importante pentru organism. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata
Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata
Leacuri pentru scaderea febrei exista din cele mai vechi timpuri, insa in zilele noastre, cand avem acces la mai multe resurse naturale de combatere a febrei, avem la dispozitie mai multe variante din care putem alege.
Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza
Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza
Lumanarica iubeste lumina soarelui si se dezvolta armonios in locurile bine luminate. Tulpina dreapta creste pana la inaltimea de un metru sau chiar doi. Radacinile lumanaricii sunt foarte puternice si ramificate iar tulpina este prevazita cu perisori desi si fini, care au un aspect de puf moale si...
Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament
Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament
Rujeola este infectia virala deosebit de contagioasa, cauzata de virusul Morbillivirus. Virusul rujeolic se raspandeste prin contactul direct cu secretiile nazale sau orale ale unei persoane infectate, precum si prin aerul respirat de o persoana bolnava.
Tinctura de Propolis: beneficii pentru sanatate si cum sa o folosesti
Tinctura de Propolis: beneficii pentru sanatate si cum sa o folosesti
Tinctura de propolis datorita proprietatilor sale antibiotice, poate fi utilizata pentru a trata infectiile, dar poate fi utila si pentru a elimina cosurile de pe fata, printre altele. Dizolvarea a aproximativ 3 picaturi intr-un pahar de apa si o clatire ulterioara a gurii poate ajuta in cazuri de...
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori
Transaminazele TGO si TGP sunt enzime hepatice. Acestea servesc la stabilirea unui diagnostic de modificari care produc leziuni hepatocelulare, musculare si cardiace.  De asemenea, sunt utile pentru stabilirea unei monitorizari a bolilor consacrate sau pentru evaluarea marimii afectarii...