Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Pilates: ce este, cum functioneaza, la ce trebuie sa fim atenti

Pilates: ce este, cum functioneaza, la ce trebuie sa fim atenti

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 aprilie 2023 Ultima actualizare: 2 mai 2023

Pilates este o metoda de antrenament fizic care se concentreaza pe dezvoltarea fortei musculare, flexibilitatii si coordonarii miscarilor, prin intermediul unor exercitii care implica intregul corp. Pilates a fost dezvoltat in anii 1920 de catre Joseph Pilates, iar metoda sa a fost initial destinata dansatorilor, dar de atunci a fost adoptata de o gama larga de persoane, de la sportivi la persoanele in varsta si de catre cei care se recuperau dupa ce au suferit leziuni. Tehnicile Pilates sunt concepute pentru a pune accentul pe centrul de putere al corpului (numit si "core"), care consta in muschii abdominali, pelvieni si ai spatelui. Prin activarea si dezvoltarea acestor muschi, Pilates imbunatateste stabilitatea si echilibrul corpului si ajuta la prevenirea leziunilor.

Exercitiile Pilates sunt, de asemenea, benefice pentru intregul corp, deoarece se concentreaza pe dezvoltarea fortei musculare in toate zonele corpului si ajuta la cresterea flexibilitatii si a mobilitatii articulatiilor. De asemenea, Pilates imbunatateste postura si respiratia si ajuta la reducerea stresului si a tensiunii din corp. Pilates poate fi efectuat intr-un studio specializat sau acasa cu ajutorul unui instructor sau al unor videoclipuri de antrenament. Pentru a beneficia la maximum de Pilates, este important sa practicati regulat si sa va concentrati pe executia corecta a exercitiilor.

Ce caracterizeaza tehnica Pilates?

Metoda se bazeaza pe principii care contribuie la obtinerea unui echilibru mental si fizic. Pentru a realiza acest lucru, este foarte important sa se aplice principii pentru a deveni constienti de propriul corp, iar acestea includꓽ

Controlul miscarii - Pilates va ajuta sa aveti un control mai mare asupra corpului si va imbunatateste coordonarea motorie.
Precizie - O tehnica corecta previne ranirea si va permite sa va bucurati de mai multe exercitii fizice.
Concentratie - Preluarea controlului asupra mintii este esentiala pentru practicarea corecta a Pilates-ului.
Respiratie - Stiind cand sa ia aer, cand sa-l expulzeze si, in cele din urma, controlul respiratiei, o persoana este capabila sa obtina oxigenarea corpului, iar exercitiile vor fi mai eficiente.
Centralizare - Acesta este cel mai important principiu al tehnicii si consta in lucrul partii centrale a corpului, care merge de la partea inferioara a coastelor pana la linia finala a soldului, In aceasta zona exista o serie de muschi care dau stabilitate corpului.  
Beneficiile de a face Pilates
Pilates nu este doar o tehnica eficienta de recuperare. In plus, este o disciplina de antrenament care va poate ajuta sa preveniti problemele fizice si sa corectati obiceiurile posturale. Exercitiile Pilates sunt recomandate pentru oricine, indiferent de sex, varsta sau conditie fizica. Este un tip foarte eficient de antrenament care va poate ajuta sa va simtiti mai bine atat fizic, cat si mental, in doar cateva sesiuni.

Reducerea stresului
Pilates se concentreaza pe respiratie si pe coordonarea miscarilor cu respiratia, ceea ce poate ajuta la reducerea stresului si a tensiunii din corp. Prin exercitarea controlului mental asupra miscarii, echilibrului, respiratiei si puterii, creierul nostru suspenda grijile si anxietatile, astfel nivelurile de stres scad considerabil.

Imbunatateste postura corpului
Concentrandu-ne pe respiratie si alinierea coloanei vertebrale, se imbunatateste pozitia abdomenului, pieptului si umerilor. Astfel, vom dobandi obtinerea unei pozitii corecte atunci cand stam in picioare, in sezut sau in mers. Pilates ajuta la dezvoltarea fortei in muschii spatelui si ai abdomenului, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea posturii si reducerea durerilor de spate. Aceste exercitii se bazeaza in mare parte pe intindere si alungire, ceea ce permite, de asemenea, flexibilitatea muschilor.

Imbunatateste respiratia
In tehnica Pilates exercitiile sunt completate cu respiratia pentru a ajuta la relaxarea corpului si la imbunatatirea aplicarii miscarilor. Miscarea se coordoneaza cu respiratia, iar astfel se imbunatateste si sanatatea plamanilor, a inimii, dar se reduce si valoarea tensiunii arteriale. De asemenea, se creste nivelul de energie, insa in acelasi timp, Pilates contribuie la relaxarea trupului si a mintii.

Antrenament fara leziuni
Pilates permite corpului sa lucreze si sa se tonifice in conditii de siguranta in timp ce se lucreaza toate grupele musculare. Pilates poate fi benefic pentru persoanele care se recupereaza dupa leziuni sau operatii, deoarece poate ajuta la dezvoltarea fortei si flexibilitatii intr-un mod sigur si controlat.

Imbunatatirea fortei si a controlului asupra corpului
Pilates creste si tonifica muschii, pentru a atinge conditia functionala a fiecaruia dintre ei. Muschii lungi si puternici sunt creati de contractii excentrice. Ligamentele si tendoanele sunt intarite, reducandu-se posibilitatea de ranire. Pilates te face capabil sa faci miscari eficiente, reducand sansele de ranire si imbunatatind timpul de reactie si echilibrul.

Poate fi facut de catre oricine  
Indiferent de sex, varsta sau greutate, Pilates aduce beneficii pentru toti practicantii acestei tehnici. De asemenea, si incepatorii vor observa efectele benefice, iar asta si deoarece exista o serie de exercitii destinate lor.

Mintea se conecteaza cu trupul
In Pilates, fiecare miscare necesita o atentie sporita a mintii. Astfel, se va dobandi un echilibru optim intre minte si trup, conexiune din care vor reiesi multiple beneficii.

Beneficii pentru minte
Cand nu facem exercitii, gandim mai incet si in plus, serotonina si endorfinele, numite hormoni ai fericirii, sunt afectate. Pilates ajuta la concentrare si imbunatateste stima de sine, printre multe alte aspecte. In plus, exercitiile Pilates cresc gradul de constientizare a corpului, ajuta la cunoasterea corpului si a mintii.

Pentru zona cervicala
Partea cervicala este una dintre primele care este afectata atunci cand incepem sa lucram mai multe ore in fata unui computer. Supraincarcarea cervicala poate provoca ameteli, migrene, amorteala a muschilor, durere si disconfort in miscare. Beneficiile Pilates in aceasta parte a corpului sunt nenumarate. Atunci cand are loc o buna practica a metodei Pilates, ghidata de un profesionist, tehnica intareste muschii gatului si ai intregului spate, intr-un timp scurt, iar acest lucru ajuta la reducerea tensiunii acumulate.

Pentru plamani
Daca ati participat vreodata la cursuri de Pilates, cu siguranta sunteti constienti de faptul ca respiratia are un rol fundamental in fiecare exercitiu si, prin urmare, plamanii nostri vor fi mai sanatosi si mai puternici.

Pentru zona dorsala
Multe dintre exercitiile Pilates lucreaza in profunzime articulatia coloanei vertebrale si o intaresc. Fiecare exercitiu este efectuat progresiv, dar intens, creand o constientizare profunda a corpului si lucrand fiecare grup muscular intr-un mod concret.

Ce beneficii are YOGA pentru sanatate. Combinatia dintre yoga si pilates - YOGIlates

Yoga poate fi adaptata pentru diferite niveluri de fitness si poate fi practicata de oameni de toate varstele. Este important sa gasesti un instructor de yoga calificat si experimentat si sa iti adaptezi practica la nevoile si limitarile tale individuale. In general, practicarea yoga poate fi un mod eficient si placut de a-ti imbunatati sanatatea fizica si mentala.

In primul curs de yoga, s-ar putea sa va simtiti mai rigizi si sa va fie aproape imposibil sa va atingeti degetele de la picioare. Daca veti insista pe parcursul orelor de curs, veti observa ca deveniti mai flexibili si tot ceea ce parea imposibil la inceput va deveni posibil.

Din cauza unei posturi nepotrivite va puteti confrunta cu disconfort si durere care vor incepe sa dispara de cand practicati yoga. Soldurile tensionate pot incorda articulatia genunchiului din cauza alinierii necorespunzatoare a coapsei si a tibiei. Tendoanele tensionate provoaca de multe ori tasarea coloanei lombare, care provoaca dureri de spate. Inflexibilitatea muschilor si a tesutului conjunctiv pot conduce la o postura nepotrivita

Intotdeauna un corp cu muschi puternici va avea un aspect placut. Muschii joaca si un rol de protectie impotriva unor afectiuni precum artrita si durerile de spate si previne aparitia cazaturilor la varstnici. Puterea construita prin yoga, se echilibreaza cu flexibilitatea spre deosebire de mersul la sala care va face mai puternici, dar mai putin flexibili.


Toate beneficiile oferite de YOGA


Bibliografie:

Anxiety and Depression Association of America. Facts & Statistics. 2014. http://www​.adaa.org/about-adaa​/press-room/facts-statistics.

National Institute of Mental Health. Any Anxiety Disorder Among Children. 2016. http://www​.nimh.nih.gov​/health/statistics​/prevalence/any-anxiety-disorder-among-children.shtml.

Bittner A, Egger HL, Erkanli A, et al. What do childhood anxiety disorders predict? J Child Psychol Psychiatry. 2007 Dec;

Ezpeleta L, Keeler G, Erkanli A, et al. Epidemiology of psychiatric disability in childhood and adolescence. J Child Psychol Psychiatry. 2001 

Chorpita BF, Daleiden EL, Ebesutani C, et al. Evidence-Based Treatments for Children and Adolescents: An Updated Review of Indicators of Efficacy and Effectiveness. Clinical Psychology Science and Practice. 2011;

 

Articole similare
Nutritie: Capsunile, beneficii pentru organism, contraindicatii de consum Nutritie: Capsunile, beneficii pentru organism, contraindicatii de consum

Pe langa aroma lor delicioasa, capsunile sunt apreciate datorita proprietatilor sale nutritionale recunoscute, deoarece sunt un fruct bogat in antioxidanti, fibre si minerale (magneziu, mangan, potasiu), care ofera flavonoide si vitamine (C, B2, B3, acid folic).

6 iunie 2024
Edited 6 iunie 2024
citește articolul
Nutritie: De ce are nevoie organismul sa consumam coacaze negre Nutritie: De ce are nevoie organismul sa consumam coacaze negre

Coacazele negre sunt cele mai populare si au o aroma dulce-acrisoara distinctiva, fiind bogate in vitaminele C si K, antioxidanti si flavonoide.

28 februarie 2023
Edited 9 martie 2023
citește articolul
Nutritie: beneficiile consumului de corcoduse rosii Nutritie: beneficiile consumului de corcoduse rosii

Unul dintre beneficiile majore ale corcoduselor este continutul lor ridicat de antioxidanti. Acesti compusi protejeaza celulele noastre impotriva daunelor oxidative, care pot duce la boli cronice precum bolile de inima, cancerul si diabetul.

28 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina