Planta Cynodon Dactylon: Cum o recunosti, o iarba cu efecte cicatrizante si antiseptice
Cynodon dactylon, o planta cunoscut si sub numele de „ iarba bermuda”, reprezinta o specie de iarba care face parte din familia Poaceae. Aceasta este una dintre cele mai comune si robuste plante de iarba care este intalnita in regiunile calde si temperate de pe intreg globul.Iarba talharului are numeroase caracteristici ce o fac populara ca gazon sau ca planta pentru pasunat animalele. Aceasta prezinta tulpini subtiri si lungi, frunze inguste si se raspandeste prin rizomi subterani, formand in acest mod un covor dens.
In aceeasi masura, aceasta poate rezista la taiere frecventa si la conditii de seceta, fapt ce o face excelenta pentru folosire in zonele cu clima calda si in zonele unde este dificil sa intretii alte tipuri de plante de iarba. In afara de utilizarile sale practice, iarba talharului are si importanta ecologica. Radacinile si covorul sau dens pot contribui la diminuarea eroziunii solului in zonele afectate de vant si apa, si poate oferi habitat pentru diverse organisme. Insa, cu toate acestea, exista cazuri in care iarba talharului poate sa devina invaziva si sa concureze cu plante native pentru resurse.
Care sunt proprietatile medicinale ale ierbii Bermuda?
Iarba bermuda prezinta o istorie lunga in medicina traditionala, fiind folosita in mod frecvent in anumite culturi pentru multiplele proprietati potential benefice pentru sanatate. Insa, este necesar de mentionat faptul ca, informatiile despre proprietatile medicinale pe care le prezinta aceasta planta sunt in mare parte bazate pe folosirile traditionale si pe cercetari limitate. Cateva dintre utilizarile traditionale ale ierbii talharului sunt urmatoarele:
- Antiinflamator - Iarba talharului a fost utilizata in medicina traditionala pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Unii compusi din aceasta planta pot prezenta efecte care contribuie la diminuarea inflamatiei care se gaseste in corp.
- Diuretic - Aceasta planta a fost utilizata cu scopul de a sprijini functia renala si de a promova eliminarea excesului de lichide care poate sa apara in corp prin actiunea sa diuretica.
- Antioxidant - Iarba talharului are in alcatuire numerosi compusi antioxidanti, spre exemplu polifenoli, care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi si poti sprijini sanatatea celulara.
- Antidiabetic - Anumite studii preliminare sugereaza despre extractele din iarba talharului ca ar putea prezenta un efect benefic in controlul glicemiei, fiind potential folositoare in gestionarea diabetului.
- Antibacterian si antifungic - Anumite componente ale plantei au demonstrat activitati antibacteriene si antifungice in studii de laborator, sugerand posibilitatea utilizarii sale in tratamentul anumitor infectii.
- Antiulcerogen - In medicina traditionala, unele culturi au utilizat iarba talharului cu scopul de a trata ulcerul gastric si pentru a ameliora simptomele de arsura la stomac.
- Antialergic - Exista surse care spun despre compusii care se gasesc in iarba talharului ca ar putea prezenta efecte antialergice sau antihistaminice, care ar putea sa contribuie la diminuarea simptomelor de alergie, spre exemplu rinoreea sau mancarimea.
- Antistres - In unele practici traditionale se spune ca aceasta planta ar putea prezenta efecte de diminuare a stresului si a anxietatii.
- Antioxidant ocular - In unele zone, iarba talharului a fost utilizata cu scopul de a sustine sanatatea ochilor si pentru a preveni afectiunile oculare, multumita continutului sau bogat in antioxidanti.
Cum actioneaza iarba Bermuda pe post de cicatrizant, hemostatic si antiseptic?
Este necesar de mentionat faptul ca, informatiile care sunt legate de proprietatile cicatrizante, hemostatice si antiseptice ale ierbii talharului, sunt in mare parte bazate pe folosiri traditionale si pe cunostinte empirice. Cu toate ca exista cateva studii si cercetari care au investigat potentialele proprietati medicinale ale plantei, datele stiintifice concrete sunt inca limitate in acest sens. Insa, modurile in care se crede ca aceasta planta actioneaza pe post de cicatrizant, hemostatic si antiseptic sunt urmatoarele:
Cicatrizant
Se spune ca anumite componente ale ierbii talharului pot contribui la accelerarea procesului de vindecare a ranilor si a leziunilor cutanate prin stimularea regenerarii celulelor si a tesutului.
Hemostatic
Proprietatile hemostatice fac referire la capacitatea de a opri sangerarea. In medicina traditionala, se credea despre iarba talharului ca ar prezenta un potential in ajutarea opririi sangerarii multumita continutului sau bogat in substante ce pot sprijini coagularea sangelui. Cu toate acestea, este necesar de retinut faptul ca, utilizarea plantelor in locul tratamentelor medicale corespunzatoare pentru oprirea sangerarii poate duce la aparitia unor consecinte grave. Sangerarea semnificativa ar trebui sa fie tratata sub supravegherea unui medic profesionist.
Antiseptic
Se considera despre compusii care se gasesc in iarba talharului ca ar prezenta un potential antiseptic, acest lucru insemnand ca substantele respective ar putea contribui la diminuarea sau prevenirea infectiilor locale prin distrugerea sau inhibarea cresterii microorganismelor patogene. Cu toate acestea, folosirea ierbii talharului pe post de antiseptic ar trebui sa fie efectuata cu precautie, pentru ca nu toate infectiile pot fi tratate in mod eficient cu ajutorul plantelor.
Cand este indicata iarba Bermuda?
Iarba Bermuda este folosita in medicina traditionala pentru a trata o diversitate de afectiuni, insa este important sa se inteleaga faptul ca, utilizarea acesteia nu este sustinuta din punct de vedere stiintific in totalitate si ca ar trebui abordata cu prudenta. Cateva situatii in care iarba talharului ar putea fi recomandata sunt urmatoarele:
- Afectiuni inflamatorii - Multumita proprietatilor sale antiinflamatorii traditionale, aceasta planta ar putea fi utilizata cu scopul de a contribui la ameliorarea durerilor si inflamatiilor.
- Afectiuni digestive - Exista unele practici traditionale care pot indica iarba talharului pentru a sprijini digestia si cu scopul de a ameliora simptomele care sunt asociate cu tulburarile digestive, spre exemplu disconfortul abdominal sau balonarea.
- Afectiuni renale - Multumita proprietatilor diuretice, aceasta planta ar putea fi folosita pentru a sprijini functia renala si pentru a contribui la eliminarea excesului de lichide din organism.
- Afectiuni respiratorii – Cateodata, iarba talharului poate fi mentionata ca ajutor pentru ameliorarea simptomelor care sunt asociate cu anumite afectiuni respiratorii, de exemplu tusea sau congestia nazala.
- Rani si inflamatii cutanate - Unele practici traditionale au folosit iarba talharului sub forma de cataplasme sau lotiuni cu scopul de a trata ranile minore sau pentru a ameliora inflamatiile cutanate.
- Afectiuni infectioase - Multumita potentialelor proprietati antibacteriene si antifungice, iarba talharului poate fi utilizata in tratamentul unor infectii minore.
Ce este calluna vulgaris si ce proprietati are in comun cu iarba Bermuda
Iarba neagra, cunoscuta si sub denumirea sa stiintifica ”calluna vulgaris” sau sub numele de ”iarba de matura”, reprezinta o planta perena ce face parte din familia Ericaceae. Aceasta reprezinta o specie comuna de tufa, cunoscuta mai ales pentru frunzele sale mici, care seamana cu acele, dar si pentru florile sale violete sau roz, care apar in timpul verii si toamna devreme. Iarba neagra este de multe ori intalnita in zone cu o sol acid si umed, spre exemplu mlastinile si padurile umede. Aceasta poate sa formeze covoare dese de vegetatie, creand in acest mod habitate speciale pentru alte organisme. Florile acesteia sunt de obicei solitare, avand o forma tubulara si sunt de multe ori apreciat de albine si alte insecte polenizatoare. Planta in sine a fost utilizata in istorie pentru mai multe scopuri, inclusiv pe post de material pentru maturi si pentru a produce colorant din florile acesteia.
Aceasta planta nu are proprietati medicinale semnificative in medicina moderna si nu este utilizata de obicei in practica medicala sau in tratamente terapeutice. Insa, cu toate acestea, in trecut, in anumite parti ale lumii a fost utilizata in mod traditional pentru diferite scopuri medicinale, cu toate ca folosirea acestei plante a fost limitata. Din frunzele si florile de iarba neagra se facea rost de un ceai sau o infuzie care era utilizata cu scopul de a trata unele afectiuni, cum ar fi racelile, tusea si problemele gastrointestinale minore. In aceeasi masura, se credea ca aceasta ar putea avea proprietati diuretice si antiinflamatorii. Cu toate acestea, este necesar de mentionat faptul ca, cercetarile stiintifice actuale nu au furnizat dovezi solide care sa sustina aceste presupuse proprietati medicinale. Este necesar sa consultati intotdeauna un profesionist medical inainte de a folosi orice planta sau remediu natural in scopuri terapeutice. Multe plante pot sa prezinte interactiuni cu medicamente care pot duce la aparitia unor efecte secundare nedorite, iar folosirea lor ar trebui sa fie supravegheata de catre persoane care au cunostinte medicale corespunzatoare.
Bibliografie:
National Toxicology Program. Toxicology and carcinogenesis studies of a nondecolorized whole leaf extract of Aloe barbadensis Miller (drinking water study). August 2013;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;