Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Porumbul: Ce beneficii are pentru organism

Porumbul: Ce beneficii are pentru organism

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 martie 2023

Porumbul este cel mai bun prieten al celor care nu mananca gluten. Acesta are insa numeroase beneficii pentru organism, fiind bogat in nutrienti. Deoarece contine amidon, porumbul furnizeaza energie. Amidonul pe care il contine se numeste amidon rezistent, care se descompune mai greu. Prin urmare, energia este eliberata incet, ceea ce inseamna porumbul ofera vitalitate cu eliberare prelungita.

Porumbul este bogat in fibre insolubile, care hranesc bacteriile bune din intestin si ajuta materia alimentara sa treaca mai usor prin tractul gastro-intestinal. Un avantaj suplimentar al porumbului este ca este deosebit de bogat in carotenoide, luteina si zeaxantina, care sunt excelente pentru mentinerea sanatatii ochilor. Prin urmare, consumul regulat de porumb este bun pentru a proteja impotriva cataractei si degenerarii maculare.

In plus fata de nivelurile sale deosebit de ridicate de amidon rezistent, fibre insolubile si carotenoide, porumbul ofera o cantitate mare de vitamine, minerale si aminoacizi esentiali, care alcatuiesc o dieta sanatoasa. Acesta ofera mai mult de 10% din aportul zilnic recomandat de fosfor, magneziu, potasiu, vitamina C si vitaminele B si este, de asemenea, o sursa buna de provitamina A, vitamina E, fier, mangan, seleniu, sodiu si zinc. In plus, porumbul contine antioxidanti si aminoacizi valorosi, care sunt vitali pentru asigurarea unei cresteri celulare sanatoase.

Proprietatile si beneficiile porumbului

Deoarece porumbul nu contin gluten, acesta se poate consuma si de catre persoanele care au intoleranta la acesta. Vitaminele, mineralele si fibrele fac din acest aliment un aliat adevarat pentru mentinerea sanatatii. Porumbul verde, pe de alta parte, concentreaza niveluri mai ridicate de acid folic, niacina, vitamina B6 si alte cateva vitamine.

Intarzie procesul de imbatranire
Datorita cantitatii mari de vitamina C continute, porumbul este un aliment care lupta impotriva imbatranirii pielii, organelor si dintilor.

Sustine sanatatea pielii
Vitamina A din porumb este, de asemenea, un agent care ajuta la sanatatea pielii.

Ajuta la pierderea in greutate
Continutul ridicat de fibre din porumb poate facilita satietatea, impiedicandu-va sa mancati alte alimente in timpul zilei. Aproximativ 70% din compozitia porumbului este apa, care ajuta la pierderea in greutate, deoarece apa nu are calorii.

Cu toate acestea, pentru ca porumbul sa fie eficient si sa contribuie la scaderea in greutate, ar trebui sa fie intotdeauna consumat cu moderatie.

Beneficii pentru sistemul imunitar
Deoarece este bogat in carotenoide, porumbul ajuta la intarirea sistemului imunitar. Aceasta substanta chimica da nastere tonurilor galbene si rosii prezente in alimente si, atunci cand sunt ingerate, intaresc organismul, prevenind si atenuand diferite afectiuni.

Reduce nivelul colesterolului si al hipertensiunii arteriale
Porumbul este, de asemenea, bun pentru colesterol si hipertensiune arteriala. Sfatul pentru persoanele care au un nivel ridicat de colesterol este sa evite alimentele bogate in grasimi si sa incerce sa includa alimente cu fibre in dieta lor. Persoanele hipotensive trebuie consume porumb fara sare ori aceasta sa fie in cantitati cat mai mici.

Garanteaza energie
Bogat in carbohidrati, porumbul ofera energia necesara pentru activitatile zilnice. In plus, amidonul rezistent regasit in porumb, contribuie la furnizarea treptata a energiei.

Ajuta la imbunatatirea tranzitului intestinal
Deoarece are fibre, porumbul este un aliment excelent pentru cei care doresc sa-si imbunatateasca tranzitul intestinal. Fibrele nu sunt digerate de organism, ele trec prin sistemul digestiv, ajutand la eliminarea deseurilor si la curatarea corpului.

Protejeaza impotriva bolilor cerebrale si cardiovasculare
Cu o abundenta de fitonutrienti si tiamina, porumbul este un aliat important pentru functionarea sistemului nervos, a muschilor si a inimii. Astfel, mai multe boli care afecteaza aceste organe pot fi prevenite prin consumul de porumb.

Reducerea riscului de diabet de tip II
Consumul de porumb poate ajuta la controlul diabetului la pacientii care nu sunt dependenti de insulina. Deoarece contine fitochimicale, reglarea eliberarii de insulina in organism este optimizata, reducand valorile de zahar din sange.

Porumbul ajuta la prevenirea bolilor oculare
Prezenta antioxidantilor, luteina si zeaxantina din porumb protejeaza ochii. Carotenoide sunt cunoscute sub numele de pigmenti maculari si sunt prezente pe suprafata interioara a retinei. Functia lor este de a proteja ochii de lumina si, astfel, de a reduce riscurile de degenerescenta maculara si cataracta.

Reduce constipatia
Porumbul se dovedeste a fi unul dintre cele mai bune alimente atat pentru sportivi, cat si pentru copii, deoarece este usor de digerat. In plus, datorita continutului sau de fibre, imbunatateste tranzitul intestinal si ajuta la reducerea problemelor de constipatie. De asemenea, blocheaza absorbtia colesterolului, facandu-l ideal pentru scaderea nivelului de colesterol din sange.

Sprijina creierul
Bogatia sa in vitaminele din grupa B, il face un aliment excelent pentru a proteja sistemul cerebral si pentru a asigura buna functionare a acestuia. De asemenea, ofera o multime de energie organismului datorita carbohidratilor pe care ii contine. Acesti carbohidrati se vor digera incet si vor preveni cresterea nivelului de zahar din sange.

Previne infundarea arterelor
Deoarece contine acizi grasi Omega 3 si Omega 6, consumul de porumb este indicat in special pentru o buna sanatate a inimii. Prin reducerea colesterolului rau, previne infundarea arterelor si reduce foarte mult riscul de boli cardiovasculare.

Beneficii pentru piele
In plus fata de toate aceste beneficii ale porumbului, descoperim ca uleiul sau este ideal pentru mentinerea pielii si parului mult mai sanatos. Promoveaza hidratarea parului si, datorita beta-carotenului si vitaminei C, este excelent pentru a arata o piele tanara, neteda si frumoasa.

Beneficii pentru persoanele care au anemie
Intrucat integreaza in compozitia sa o cantitate insemnata de fier, porumbul este ideal a fi consumat si de catre persoanele care se confrunta cu anemia cu deficit de fier.

Diminueaza caderea parului
Deoarece contine vitamina C, licopen, precum si alti antioxidanti, porumbul intareste structura firului de par, prevenind caderea excesiva a acestuia.

Porumbul este un aliment foarte versatil si completeaza perfect multe dintre mancarurile noastre zilnice. Pe langa faptul ca este excelent la nivel culinar, este un ingredient cu beneficii mari pentru sanatate. Acest lucru se datoreaza cantitatii importante de vitamine, minerale, fibre si proteine pe care le contine, dintre care multe sunt esentiale pentru buna functionare a organismului. Desi are numeroase beneficii pentru organism, se recomanda ca porumbul sa se consume cu moderatie, iar atunci cand se integreaza in alimentatie, sa nu se utilizeze sare in exces.

Legatura dintre consumul de porumb si colesterolul HDL

Pentru a circula prin artere, colesterolul trebuie sa fie transportat de molecule ajutatoare, numite lipoproteine. Colesterolul HDL este, dupa spusele medicilor, de folos in numeroase situatii, avand tendinta de a reduce riscul bolilor cardiovasculare. Altfel spus, colesterolul HDL reduce nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau), reciclandu-l totodata, prin transportarea acestuia catre ficat, unde urmeaza sa fie procesat. In plus, colesterolul HDL protejeaza peretii interiori ai vaselor de sange (endotelii). Deteriorarea endoteliului este primul pas in declansarea aterosclerozei, care, la randul ei, provoaca infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Colesterolul HDL curata endoteliul si il mentine sanatos.

Testul de HDL colesterol este utilizat impreuna cu alte teste de lipide pentru a determina riscul pacientului la aparitia bolilor cardiovasculare. Nivelul optim de HDL colesterol este in jur de 45 mg/dl pentru barbati si in jur de 55 mg/dl pentru femei, insa valorile normale sunt cuprinse intre 35 si 100 mg/dl. Exista un risc crescut de cardiopatie ischemica atunci cind nivelul de HDL - colesterol este sub 35 mg/dl.

Atunci cand vorbim de acizi polinesaturati alimente, adica in ce alimente gasim acest tip de acid trebuie sa stim urmatoarele lucruri. Acizii nesaturati ii gasim in diferit procente in uleiurile vegetale la prima presa din soia, rapita, masline. Nucile autohtone si semintele de migdale, de susan, contin doze de acid linolenic. Fasolea de toate marimile si culorile uscata este bogata in acid linolenic, care se gaseste in germenii bobului. Acizi nesaturati mai gasim in spanac, legume crucifere (broccoli, conopida) si dovleac. Fructele de mare precum crevetii, midiile, stridiile contin acid alfa-linolenic, dar si compusii EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic).

Bibliografie:

Kagan A, Harris BR, Winkelstein W, et al. Epidemiologic studies of coronary heart disease and stroke in Japanese men living in Japan, Hawaii and California: demographic, physical, dietary and biochemical characteristics. J Chronic Dis. 1974;
Kushi LH, Lew RA, Stare FJ, et al. Diet and 20-year mortality from coronary heart disease. The Ireland-Diet-Heart Study. Med. 1985;
Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, et al. Dietary fat intake and the risk of coronary heart disease in women. N Engl J Med. 1997;
Artaud-Wild SM, Connor SL, Sexton G, Connor WE. Differences in coronary mortality can be explained by differences in cholesterol and saturated fat intakes in 40 countries but not in France and Finland. A paradox. Circulation. 1993;
Pietinen P, Ascherio A, Korhonen P, et al. Intake of fatty acids and risk of coronary heart disease in a cohort of Finnish men. The Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study. Am J Epidemiol. 1997;
Turpeinen O, Karvonen MJ, Pekkarinen M, Miettinen M, Elosuo R, Paavilainen E. Dietary prevention of coronary heart disease: the Finnish Mental Hospital Study. Int J Epidemiol. 1979;
Dayton S, Pearce ML, Hashimoto S, Dixon WJ, Tomiyasu U. A controlled clinical trial of a diet high in unsaturated fat in preventing complications of atherosclerosis. Circulation. 1969;

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina