Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Presbiopia: Cum se manifesta boala, cum se poate trata

Presbiopia: Cum se manifesta boala, cum se poate trata

Presbiopia este o parte normala a imbatranirii. Toata lumea sufera de prezbiopie pe masura ce imbatraneste – de obicei dupa varsta de 45 de ani. Multi oameni au o alta eroare de refractie in plus fata de prezbiopie. Toate formele de deficiente vizuale sunt neplacute si provoaca limitari in ceea ce priveste libertatea de miscare a celor cu aceste afectiuni. Doar cu ajutorul lentilelor de contact si ochelarilor, persoanele cu deficiente de vedere isi pot desfasura cea mai mare parte din rutina zilnica fara probleme. 

De ce apare Presbiopia?

Presbiopia este pierderea normala a capacitatii de focalizare de aproape care apare odata cu varsta. Presbiopia nu este o boala, ci un proces de imbatranire normala a ochiului si mai ales a cristalinului a carui scleroza in timp se intareste si da erori de refractie a luminii. Acest proces de imbatranire incepe la nastere, dar majoritatea oamenilor incep sa observe efectele presbiopiei dupa ce au implinit varsta de 40 – 45 de ani, cand au inceput sa se confrunte cu dificultati de a observa in mod clar mesaje text pe telefonul lor. Desi presbiopia este o schimbare normala in ochii nostri pe masura ce imbatranim, este adesea un eveniment semnificativ si emotional, deoarece este un semn al imbatranirii care este imposibil de ignorat si dificil de ascuns. La nivel mondial, aproximativ 1,3 miliarde de oameni aveau presbiopie in 2011. Acest numar este asteptat sa creasca la 2,1 miliarde pana in 2020.

Corectia presbiopiei si refacerea acomodarii sunt considerate limita finala a chirurgiei refractionale. Sunt abordate diferite structuri ale corneei si ale cristalinului pentru a realiza corectarea chirurgicala a acestei dizabilitati. Exista, totusi, o serie de limitari si consideratii care au impiedicat acceptarea pe scara larga a corectiei chirurgicale pentru presbiopia. Calitatea vederii, distorsiunile optice si vizuale, regresia efectului, complicatiile cum ar fi ectazia corneei si opacitatea, anisometropia dupa corectia monoviziei, vizibilitatea la distanta si natura invaziva a tehnicilor actuale au limitat utilizarea chirurgiei presbiopiei.

Cum apare presbiopia?

Presbiopia difera de astigmatism, miopie si hipermetropie, care sunt legate de forma globului ocular si sunt cauzate de factori genetici si de mediu. Presbiopia in general se crede ca provine dintr-o ingrosare graduala si o pierdere de flexibilitate a lentilei naturale de la nivel ocular. Aceste modificari legate de varsta apar la nivelul structurii interne a cristalinului, facand ca lentila sa fie mai dura si mai putin elastica in timp. Modificarile legate de varsta au loc si in fibrele musculare din jurul obiectivului. Cu mai putina elasticitate, ochiul are un timp mai dificil de focalizare.

Presbiopia apare in mod natural la oameni pe masura ce imbatranesc. Ochiul nu este capabil sa focalizeze direct lumina asupra retinei datorita sclerozei si intaririi lentilei naturale (cristalinul). Imbatranirea afecteaza, de asemenea, fibrele musculare din jurul obiectivului, ceea ce face ca ochiul sa se concentreze mai mult asupra obiectelor apropiate. Lentila ineficienta determina lumina sa se focalizeze in spatele retinei, provocand o vizibilitate slaba pentru obiectele apropiate.

Comparativ cu persoanele trecute de 40 – 45 de ani, la persoanele mai tinere, lentila ochiului este moale si flexibila, permitand muschilor mici din interiorul ochiului sa remodelate cu usurinta lentila pentru a se focaliza pe obiecte apropiate si indepartate. Orice persoana cu varsta peste 40 de ani este in pericol pentru dezvoltarea presbiopiei. Toata lumea se confrunta cu o anumita pierdere a puterii de focalizare pentru obiectele apropiate, pe masura ce imbatranesc, dar unii vor observa acest lucru mai mult decat altii.

Care sunt simptomele presbiopiei?

Primul simptom care apare este nevoia de a indeparta imaginea de pe care cititi, cat mai departe de ochi, pentru a putea vedea. Activitatile precum cusutul, citirea literelor mici sau croitoria, pot duce la incordarea ochilor care, daca este continuata pe o perioada lunga de timp, poate duce la dureri de cap. Alte simptome comune sunt ametelile si oboseala dupa citit sau dupa orice alta activitate in care trebuie sa va concentrati.

Pe scurt, presbiopia este cauzata de ingrosarea si flexibilitatea redusa a cristalinului, astfel incat acesta nu se mai poate concentra corect asupra apropierii. Lumina primita din cornee nu este deviata spre retina, ci in spatele ei, rezultand imagini incetosate si provocand incordarea ochilor, deoarece ochiul incearca sa se concentreze mai eficient. Modificarile muschilor din jurul cristalinului pot contribui, de asemenea, la aceasta afectiune.

Cum poti trata presbiopia?

Este nevoie sa vizitati medicul oftalmolog sau opticianul pentru a face un test de ochi. Dupa ce ati fost diagnosticat cu presbiopie, acesta va va oferi diferite optiuni de tratament. In prezent se cunosc 3 metode de tratament.

1. Ochelarii de vedere - Ochelarii de vedere cu lentile progresive reprezinta cea mai populara solutie pentru presbiopie pentru majoritatea persoanelor de peste 40 de ani. Aceste lentile multifocale restabilesc vizibilitatea si ofera o vedere excelenta la toate distantele, indiferent de erorile de refractie pe care le aveti in plus fata de presbiopia. O alta optiune este alegerea ochelarilor cu lentile bifocale. Dar lentilele bifocale sunt mult mai putin populare in aceste zile, deoarece ofera o gama mai limitata de viziuni pentru multe presbiopii. De asemenea, majoritatea oamenilor nu doresc sa-si arate varsta purtand ochelari care au o linie bifocala vizibila.

De asemenea, este obisnuit ca persoanele cu presbiopie sa observe ca devin din ce in ce mai sensibile la lumina si stralucire datorita schimbarilor in varsta din ochii lor. Lentilele fotocromice, care se intuneca automat in lumina soarelui, sunt o alegere buna din acest motiv. Acestea sunt disponibile in toate modelele lentilelor, inclusiv lentile progresive si bifocale. Ochelarii de citit sunt o alta alegere. Spre deosebire de lentilele bifocale si progresive, pe care majoritatea oamenilor le poarta toata ziua, ochelarii de citit sunt purtati doar atunci cand este necesar pentru a vedea mai bine obiectele apropiate si amprentele mici.

Indiferent de tipul de ochelari pe care il alegeti pentru a corecta presbiopia, luati in considerare cu siguranta lentile care includ acoperire antireflexie. Acoperirea antireflexie elimina reflexiile care pot distrage atentia si pot provoca tulpini oculare. De asemenea, ajuta la reducerea stralucirii si la cresterea claritatii vizuale pentru conducerea in timpul noptii.

2. Lentile de contact - Persoanele care sufera de presbiopie pot de asemenea sa aleaga lentile de contact multifocale. Un alt tip de corectare a lentilelor de contact pentru presbiopia este monoviziunea, in care un ochi poarta o prescriptie de distanta, iar celalalt poarta o prescriptie pentru viziunea apropiata. Creierul invata sa favorizeze un ochi sau altul pentru sarcini diferite. Dar, in timp ce unii oameni sunt incantati de aceasta solutie, altii se plang de acuitatea vizuala redusa si de o anumita pierdere a perceptiei profunzimii cu monoviziunea. Deoarece lentilele de contact continua sa se schimbe pe masura ce se inainteaza in varsta, prescriptia presbiopica va trebui sa creasca si ea in timp.

3. Tratamentul chirurgical al presbiopiei - Varsta, ocupatia, stilul de viata, capacitatea neuro-adaptiva a pacientului si starea ochiului sunt aspecte importante pentru selectarea celei mai potrivite proceduri chirurgicale. Chirurgul oftalmolog trebuie sa decida ce optiune este cel mai bun tratament pentru fiecare pacient. In timpul evaluarii preoperatorii, este imperativ sa recomandam pacientilor asteptarile realiste dupa o procedura de refractie. Ei ar trebui sa fie bine informati cu privire la limitarile si compromisurile privind calitatea vederii dupa interventia chirurgicala. Restaurarea acomodarii, care este considerata frontiera finala in chirurgia refractiva ramane o provocare.

19 ianuarie 2023
Related posts
Tendinte de toamna in make-up Tendinte de toamna in make-up

Chiar daca vara s-a incheiat si toamna si-a intrat pe deplin in drepturi, nu inseamna ca trebuie sa renuntam la culoare si fantezie. La capitolul make-up, sezonul rece vine cu propuneri interesante si provocatoare. Ce se poarta? Uitati-va in jurul vostru si inspirati-va din culorile naturii.

30 septembrie 2016
citește articolul
Candida: cauze, simptome si remedii Candida: cauze, simptome si remedii

Candida este o ciuperca prezenta in mod normal in organismul uman, la nivelul vaginului, gurii, esofagului si intestinelor. In momentul in care sistemul imunitar devine sensibil, aceasta gaseste mediul propice pentru a se dezvolta si astfel determina aparitia infectiilor candidozice.

21 aprilie 2016
citește articolul
Remedii naturale contra acneei. Cum le alegi Remedii naturale contra acneei. Cum le alegi

Acneea este cea mai comuna afectiune dermatologica intalnita in randul adolescentilor, studiile aratand ca 85% dintre tineri sunt afectati. Bazata pe modificarile hormonale care intervin in aceasta perioada, in jumatate dintre cazuri, aceasta poate sa dispara dupa varsta de 20 de ani. Acneea se manifesta printr-o eruptie cutanata cauzata de inflamarea foliculilor pilosi si a glandelor sebacee, apare in special pe fata, piept si umeri si are un impact psihologic destul de important, afectand viata sociala a celor care se confrunta cu ea. Pe langa consultul de specialitate si urmarea tratamentului medicamentos impus de medic, exista si cateva remedii naturale care au scopul de a ameliora simptomele sau, in cazurile care nu sunt severe, chiar trata cu succes afectiunea.

28 martie 2016
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.