Retentia de apa si picioarele umflate
Retentia de apa nu este considerata o afectiune in sine, ci un simptom care, insa, daca apare constant, poate anunta o problema de sanatate. Pe langa anumite afectiuni, temperaturile ridicate pot determina anumite parti ale corpului sa retina apa in exces si, implicit, sa se inflameze, sa se umfle. Acest aspect poarta denumirea medicala de edem, iar picioarele, mai exact talpile si gleznele, sunt primele expuse acestui risc, edemul periferic, denumit si edem de caldura, cauzand o stare de disconfort organismului.
Ce inseamna retentie de apa
Retentia de apa are loc atunci cand organismul retine apa in exces la nivelul tesutului conjunctiv din cauza unui drenaj deficitar al sistemului limfatic sau din cauza unei afectiuni existente. Exista doua tipuri de retentie de apa: generalizata, atunci cand edemul apare in intreg organismul, fiind una din cauzele cresterii in greutate, si localizata. Zonele predispuse acumularii de apa sunt mainile, picioarele, abdomenul si plamanii, caz in care apare edemul pulmonar. Cauzele retentiei de apa ocazionale sunt variate si sunt in stransa legatura cu dieta bogata in sodiu, lipsa miscarii, care conduce la umflarea picioarelor, dereglari hormonale, motiv pentru care femeile insarcinate dezvolta edem periferic, sau administrarea anumitor medicamente care favorizeaza retentia de apa ca, de exemplu, antidepresivele, analgezicele si antihipertensivele. De asemenea, afectiunile cardiovasculare pot determina acumularea apei in organism. Persoanele care retin constant apa in organism trebuie sa se prezinte la medic, deoarece simptomul poate fi un semnal de alarma care indica o boala renala, o afectiune hepatica, o dereglare a tiroidei, o afectiune pulmonara cronica, artrita sau insuficienta cardiaca.
Efectele excesului de apa in organism
In conditii normale, organismul retine pana la un litru de apa in zona extracelulara. Atunci cand este retinut mai mult lichid apare o crestere nefireasca in greutate. De obicei, persoanele care sufera de obezitate sau supraponderalitate retin doi litri de lichid in organism. Retentia de apa poate favoriza aparitia osteoporozei, cu atat mai mult la femeile aflate la menopauza care prezinta o inclinatie spre a retine apa in exces si, de asemenea, poate favoriza hipertensiunea arteriala. Se recomanda administrarea suplimentelor alimentare care favorizeaza eliminarea apei din organism.
Retentia de apa in picioare
Temperaturile mari provoaca dilatarea excesiva a vaselor de sange si, daca circulatia este obstructionata de statul excesiv in picioare sau jos, se formeaza edemul periferic. Persoanele cu predispozitie mai mare la umflarea picioarelor pe timpul verii sunt varstnicii, supraponderalii, femeile insarcinate si cele aflate in perioada menstruatiei. Daca edemul nu dispare in urma administrarii de suplimente care impiedica retentia apei, poate fi un simptom al insuficientei venoase cronice care presupune o defectiune a supapelor din interiorul vaselor de sange ce impiedica sangele sa ajunga in membrele inferioare, acesta fiind pompat inapoi catre inima. Simptomul picioarelor umflate cauzat de edemul de caldura poate fi remediat prin aplicarea compreselor reci cu otet sau cu ceai de musetel, prin relaxarea picioarelor in apa rece, prin masajul cu ulei de menta si, nu in ultimul rand, prin adoptarea unui stil de viata sanatos care sa implice o dieta nesarata, saraca in calorii si miscare fizica, minim jumatate de ora in fiecare zi.