Rotula: functii, posibile afectiuni, metode de preventie
Rotula este un os care intra in alcatuirea articulatiei genunchiului. Din aceasta articulatie mai fac parte tibia, osul gambei si fibula, osul alaturat ceva mai subtire si femurul, osul coapsei. Genunchiul este cea mai complexa articulatie a corpului. Acesta are un rol asemanator cu a unei balamale, ajuta la sustinerea greutatii corpului in timpul mersului si la realizarea miscarilor de baza pentru activitatile zilnice cum ar fi mersul, alergatul, asezatul sau ridicatul in picioare.
Capatul femurului si capatul tibiei formeaza o articulatie de tip balama iar capetele osoase sunt acoperite de un strat neted de cartilaj articular. Acest cartilaj faciliteaza realizarea unei miscari line in articulatie. Pentru protectia acestui strat neted de cartilaj, intre capetele osoase se afla doua structuri cu rol de amortizor denumite meniscuri, unul pe partea interna si altul in partea laterala a articulatiei. Meniscurile au rolul de a prelua socurile transmise in articulatie la impactul piciorului cu solul.
Asadar, meniscul este un cartilaj al genunchiului ce se afla intre femur si tibie cu un rol de stabilizare, amortizare si distribuire a lichidului sinovial, care joaca un rol esential in nutritie. Acest cartilaj impiedica erodarea osoasa, formand o bariera de protectie rotulei. Rotula este un os de forma triunghiulara, ce face parte din scheletul partii anterioare a genunchiului si permite miscarile de flexie-extensie ale articulatiei acestuia.
Acest os de suprafata este usor palpabil sub piele si se afla mai exact intre tendonul cvadricepsului, in partea de sus, care ii mentine stabilitatea, si tendonul rotulian in partea de jos, care o leaga de tibie. Rotula se articuleaza in spate cu extremitatea inferioara a femurului si formeaza articulatia femuropatelara.
Atat rotula, cat si muschii si tendoanele genunchiului contribuie la realizarea miscarilor articulatiei. Articulatiile genunchiului joaca un rol vital in suportul greutatii corporale, avand in vedere ca orice persoana aflata in pozitie verticala pune presiune pe genunchi, fie ca sta, merge, sau alearga.
Cauze si simptome ale durerii de genunchi
Durerea de genunchi este o durere extrem de comuna iar la baza aparitiei acesteia pot sta mai multe motive. Avand in vedere ca rotula face parte din articulatia genunchiului, aceasta are de suferit odata cu aparitia inflatiilor sau a fracturilor aparute. Durerile de genunchi pot fi provocate de leziuni, probleme motorii, unele tipuri de artrita, dar si de alte cauze. De cele mai multe ori acestea apar datorita practicarii sportului la nivel intens si uzurii fizice. Simptomele variaza in functie de afectiunea specifica a genunchiului iar cele mai des intalnite sunt:
Imposibilitatea de a intinde piciorul complet
Imposibilitatea de a flexa piciorul complet
Aparitia durerii in timpul mersului
Imposibilitatea sprijinirii pe genunchiul afectat
Durere persistenta chiar si cand genunchiul nu este solicitat
Aparitia rosetii sau a unui sentiment intens de caldura in jurul genunchiului
Aparitia durerii si a umflaturilor in zonsa de sub genunchi
Posibile probleme ce pot afecta rotula
Artroza
Cel mai des intalnita este artroza, care afecteaza integritatea osului principal al genunchiului, si-anume rotula. Aceasta apare datorita uzurii zilnice si inaintarii in varsta iar uneori provoaca dureri acute.
Fracturarea rotulei
Din cauza unei cazaturi bruste sau a unui accident, rotula se poate sparge, dat fiind faptul ca este un os proeminent care poate intra in contact direct cu diferite suprafete, provocandu-i daune serioase. In cazul fracturarii este nevoie de interventie chirurgicala precum si sedinte de kinetoterapie, pentru restabilirea functiilor genunchiului.
Osteoartrita
Osteoartrita este o afectiune ce provoaca uzura cartilajelor genunchiului si duce la deteriorarea oaselor din apropierea acestora, cum este rotula.
Artroza post-traumatica
Artroza post-traumatica poate sa apara dupa mai mult timp dupa ce genunchiul a suferit un traumatism, cum ar fi o ruptura sau o deteriorare de ligament. Acesta afecteaza integritatea osoasa si duce la imposibilitatea folosirii genunchiului.
Leziunile de menisc
Acestea apar in mod frecvent in special in cazul sportivilor de performanta. Meniscul este un cartilaj din interiorul genunchiului ce are rolul de amortizor in cazul diverselor socuri care apar la nivelul acestuia. Atunci cand genunchiul este folosit intens meniscul se poate deteriora sau chiar rupe. In aceasta situatie, nu se mai pot face cu usurinta miscarile rotulei, si implicit al genunchiului. Pentru recuperare este nevoie de o interventie chirurgicala.
Dislocarea de rotula (luxatia de rotula)
Aceasta afectiune provoaca de regula dureri severe de genunchi. Rotula se poate disloca atunci cand osul triunghiular, cel care acopera partea din fata a genunchiului, aluneca spre exteriorul genunchiului. Dislocarea este vizibila si apar in mod instantaneu durerile. In aceasta situatie, de cele mai multe ori este nevoie de o interventie medicala de urgenta.
Sindromul dureros patelofemural
Afectiunea mai poarta si denumirea de genunchiul alergatorului, iar cauzele frecvente de aparitie a durerilor sunt: suprasolicitarea fizica, slabirea sau incordarea tesuturilor din jurul genunchiului sau alinierea defectuoasa a rotulei.
Metode de preventie
Problemele care afecteaza genunchiul (atat rotula, car si muschii si ligamentele acestuia ) sunt destul de greu de prevenit, deoarece accidentele reprezinta principala cauza a acestora. Totusi, se pot lua unele masuri de precautie pentru a reduce riscul unei accidentari. Iata care sunt acestea:
Daca resimti durere in genunchi nu continua in mod fortat miscarile
Daca faci sport creste treptat intensitatea antrenamentelor
Este indicat sa faci stretching dupa fiecare activitate fizica
Mentine muschii coapselor puternici prin exercitiu fizic de consolidare
Incalzeste-ti intotdeauna musculatura inainte de efortul fizic
Fiind o articulatie complexa, de care depind cele mai multe miscari uzuale, este foarte important sa mergi la medic imediat ce observi ca durerea de genunchi persista chiar si dupa o perioada de repaus.
Intrebari frecvente despre rotula
Ce este rotula?
Rotula este un os sesamoid situat in partea frontala a genunchiului, care face parte din articulatia genunchiului. Rotula are forma unei discuri plate si ajuta la protejarea articulatiei genunchiului si la transmiterea fortei exercitate asupra piciorului spre tendonul cvadricepsului.
Care sunt cauzele durerilor la nivelul rotulei?
Durerile la nivelul rotulei pot fi cauzate de o varietate de probleme, cum ar fi traumatisme, inflamatii, boli degenerative, suprasolicitarea sau stresul repetat asupra genunchiului. Printre afectiunile comune care pot cauza dureri la nivelul rotulei se numara tendinita rotulei, sindromul femuro-patelar, artrita genunchiului, leziunile ligamentelor si meniscului.
Cum pot fi diagnosticate problemele la nivelul rotulei?
Pentru a diagnostica problemele la nivelul rotulei, medicul poate efectua un examen fizic, in care verifica daca exista umflaturi, durere sau sensibilitate la nivelul rotulei. De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea unor teste imagistice, cum ar fi radiografiile, tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RMN), pentru a vizualiza structurile din interiorul genunchiului si a identifica eventualele afectiuni sau leziuni.
Tipuri de articulatii si rolul rotulei in organism
Articulatiile sunt de trei tipuri, clasificarea facandu-se in functie de consistenta acestora, cu alte cuvinte, de tesutul care le alcatuieste si care poate fi mai moale sau mai dur, ceea ce le ofera proprietatea de a fi fixe, mobile sau semimobile. Astfel, se impart in trei mari categorii: articulatii fibroase, cartilaginoase si sinoviale.
Articulatiile fibroase
Articulatiile fibroase au rolul de a imbina oasele fix si au un tesut fibro-cartilagen. Aceste imbinari se numesc articulatii de sinatroza, sunt imobile si oasele sunt separate de un tesut conjunctiv foarte subtire care nu permite mobilitatea lor. Totodata, oasele nu au cavitati comune. Astfel de articulatii se intalnesc la cutia craniana, iar imbinarea imobila dintre oase se numeste sutura, fiind asemanatoare cu o cusatura.
Articulatii cartilaginoase
Articulatiile cartilaginoase au rolul de a imbina oasele semimobil si au un tesut cartilaginos. Acestea imbinari poarta denumirea de amfioartroza, articulatia este semimobila si oasele sunt usor deplasabile, fiind separate printr-un strat mai gros de cartilaj sau fibre de tesut conjunctiv. De asemenea, nici in acest caz oasele nu au cavitati comune. Articulatiile cartilaginoase permit o miscare limitata si se intalnesc la coloana vertebrala.
Articulatii sinoviale
Articulatiile sinoviale au rolul de a imbina oasele mobil si sunt compuse din cartilaje care acopera atat articulatia, cat si ligamentul. Oasele au cavitati comune care sunt umplute cu un fluid, denumit lichid sinovial. Rolul acestuia este de a permite mobilitatea, de a lubrifia articulatia si de a impiedica, alaturi de cartilaje, frecarea directa a oaselor. Cele mai multe articulatii ale corpului sunt de natura sinoviala.
Bibliografie:
Platzer, Werner (2008). Color Atlas of Human Anatomy. Vol. 1. p. 28;
Armen S Kelikian, Shahan Sarrafian Sarrafian's Anatomy of the Foot and Ankle: Descriptive, Topographic, Functional p. 94, "Introductory Anatomy: Joints". Retrieved 2008-01-29;
"Clinical Neuroanatomy and Neuroscience - 6th Edition". www.elsevier.com. Retrieved 2019-03-17;
Klein, E. (1971). A comprehensive etymological dictionary of the English language. Dealing with the origin of words and their sense development thus illustration the history of civilization and culture. Amsterdam: Elsevier Science B.V;
Lewis, C.T. & Short, C. (1879). A Latin dictionary founded on Andrews' edition of Freund's Latin dictionary. Oxford: Clarendon Press;