Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sanatatea intima nu ar trebui sa fie un subiect tabu

Sanatatea intima nu ar trebui sa fie un subiect tabu

Postat in: Cuplu si sex
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 mai 2022 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Cand vine vorba de sanatate, nu ar trebui sa existe jene sau subiecte tabu. Cu atat mai mult atunci cand vine vorba de sanatatea intima. De aceea, nu ar trebui niciodata, sub niciun motiv, sa suferi in tacere, asteptand ca o eventuala problema sa treaca de la sine. O vizita la medicul ginecolog, de rutina sau cu vreun motiv anume, este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine. Acesta iti va spune ca esti bine sau te va ajuta sa rezolvi din timp micile probleme inerente din viata unei femei.

Vaginita bacteriana nespecifica (vaginoza bacteriana – VB) și frecventa acesteia

Una dintre aceste probleme este vaginita bacterina nespecifica - vaginoza bacteriana (VB), o afectiune extrem de frecventa cu care se confrunta aproximativ 1 din 3 femei de varsta fertila.

ce este hpv si cand se recomanda vaccinarea?

Ce este VB? (Vaginita bacteriana nespecifica sau vaginoza bacteriana)

VB este cea mai frecventa infectie vaginala, dar nu este cazul sa te ingrijorezi: este tratabila si des intalnita. Aceasta este mai degraba neplacuta decat grava, iar odata depistata, aceasta se trateaza foarte usor.

In cazul VB, cele mai frecvente simptome sunt:

  • Miros intepator sau neplacut (cunoscut ca miros “de peste”);
  • Secretii abundente, de culoare alb-cenusie;
  • De asemenea, te poti confrunta cu inrautatirea simptomelor de mai sus dupa activitatea sexuala sau in timpul menstruatiei.

Vizita la medic pentru un diagnostic corect este esentiala. VB NU este o infectie cu transmitere sexuala si nu ar trebui sa cauzeze inflamatii sau iritatii in zona intima.

Cum apare vaginita bacteriana nespecifica (vaginoza bacteriana - VB)?

Asa cum spuneam mai sus, simptomele pot fi usor confundate cu cele ale candidozei, insa, spre deosebire de candidoza, care este cauzata de ciuperci, VB este cauzata de bacterii, mai exact, de un dezechilibru al florei vaginale. In mod normal, mediul din vagin este acid, ceea ce impiedica inmultirea peste masura a bacteriilor daunatoare si contribuie la mentinerea unui nivel sanatos de bacterii benefice (Lactobacili). Din diverse motive, mediul poate deveni mai putin acid, iar atunci, bacteriile „daunatoare” se inmultesc necontrolat, provocand un dezechilibru la nivelul florei vaginale. Acest dezechilibru poate conduce la aparitia vaginitei bacteriene.


Deoarece VB nu este o boala cu transmitere sexuala si nici o consecinta a unei igiene deficitare, factorii ce determina modificarea florei vaginale sunt extrem de variati: 

  • Contactul sexual cu parteneri multipli;
  • Utilizarea contraceptivelor sau a unui dispozitiv intrauterin (DIU, cunoscut in mod obisnuit ca sterilet);
  • Tratamentele cu antibiotice;
  • Stresul. 

de ce apare infertilitatea la femei

Cum poti preveni vaginita bacterina nespecifica  (vaginoza bacteriana – VB)?

Desi se spune ca e mai usor sa previi decat sa tratezi, deoarece VB are o multime de cauze extrem de variate, este destul de greu sa o previi 100% printr-un singur comportament. Totusi, pe langa evitarea celor de mai sus, pentru a te feri de formele recurente, poti adopta obiceiuri simple, precum cele de mai jos:

      • Incearca sa nu faci dusuri vaginale in exces:
      • La menstruatie, schimba absorbantul/ tamponul cat mai des;
      • Incearca sa folosesti produse intime fara parfum si cu pH adecvat;
      • Fa dus imediat dupa ce inoti si schimba-ti lenjeria intima, dupa antrenament.

Ce e de facut?

Poate parea ca repetam, dar primul pas ar trebui sa fie mersul la medic. Numai acesta va putea da un diagnostic clar si un tratament adecvat. Tu insa poti ameliora simptomele si evita formele recurente, folosind un produs cu doua ingrediente active.

      • Acidul lactic (postbiotic) restabileste pH-ul normal al vaginului si neutralizeaza eficient mirosul neplacut al secretiilor;
      • Glicogenul (prebiotic) sustine inmultirea bacteriilor benefice;

Acesta se poate folosi si in sarcina, insa daca esti insarcinata, cu atat mai mult ar trebui sa mergi intai la medic.

Sa vorbim deschis despre VB!

Nu vom putea repeta asta destul de des: sanatatea intima nu e un tabu, iar cu persoanele de incredere ar trebui sa vorbesti despre problemele care te supara. Una dintre aceste persoane ar trebui sa fie medicul, caci niciun blog nu ii va putea tine locul, dar mama, sora sau cea mai buna prietena pot fi de un real folos. 

10 sfaturi daca iti doresti sa ramai gravida

Bibliografie:

Ayesha Javed et. al Bacterial vaginosis: An insight into the prevalence, alternative treatments regimen and it’s associated resistance patterns, 2019

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina