Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sarea celtica: Cum o recunosti, aplicatii si beneficii pentru sanatate

Sarea celtica: Cum o recunosti, aplicatii si beneficii pentru sanatate

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 decembrie 2024 Ultima actualizare: 16 ianuarie 2025

In doze controlate, sarea este un mineral esential pentru organismul nostru. Fara sare, practic nu am mai exista. Din pacate, atunci cand nu e achizionata din farmacii sau magazine de specialitate riscam sa folosim in alimentatie o sare hiper procesata care, in afara de gustul sarat ramane fara minerale si alte substante nutritive esentiale metabolismului nostru. O astfel de sare speciala este sarea celtica. In aceasta sare gri gasim si alte minerale precum magneziu sau diferite structuri chimice sulfuroase. 

Sarea celtica este o sare 100% de origine marina si datorita acestui insight ea ajuta mult mai usor la absorbtia nutrientilor, la eliminarea toxinele din corp si este un adjuvant important in reducerea migrenelor sau a altor dureri de cap. Totodata, folosita in comprese fierbinti sau adaugata in baile fierbinti este un important antiinflamator. De exemplu, poti utiliza sarea celtica pe post de medicament pentru anumite dureri si nevralgii musculare. Magneziul si alti compusi sunt absorbiti prin piele, te scapa de tensiunea musculara si de durere, scapi de toxinele din corp si inflamatia se reduce si ea.  In plus, scufundarea in apa cu aceasta sare stimuleaza productia de serotonina, vei dormi mai bine, nu vei mai fi atat de stresat, sistemul nervos se va relaxa. Plus ca vei scapa de ciupercile piciorului si de senzatia de picioare grele. Despre beneficiile oferite de aceasta sare si cum trebuie consumata descopera in acest material.

Ce este sarea celtica? Unde gasim sare celtica

Sarea celtica este cunoscuta si sub numele de sare gri, datorita culorii sale care o diferentiaza de alte tipuri de sare cum sunt cele de Himalaya sau sarea obisnuita de mare. Sarea celtica este o sare de mare care se extrage din Atlantic, in Franta, pe coastele Britaniei. Ea este extrasa prin metoda celtica, adica se foloseste pentru extragere si uscare exclusiv unelte de lemn, fara metal. Sarea este uscata in mod natural, la soare. Fiind o sare nerafinata, regasim in ea toate cele 84 de oligoelemente prezente in apa de mare si in organismul nostru. Proprietatile terapeutice ale sarii celtice sunt multiple. Sarea celtica se spune ca are exact efectele opuse sarii rafinate.

Adica daca sarea rafinata creste tensiunea, sarea celtica o normalizeaza. Inlocuiti sarea de bucatarie cu aceasta sare, si va veti convinge de calitatile ei. De exemplu, parul va fi curatat mai usor de toate substantele aplicate daca se utilizeaza apa cu sare celtica. Daca vrei si volum pentru parul tau adaugi la balsam si sare celtica care ajuta la eliminarea uleiurile in exces de la nivelul parului. Pentru maini hidratate si mai piele mai moale in acea zona, palme cu piele mai fina si mai moale se va utiliza sare celtica combinata cu ulei de masline. Sistemul imunitar va functiona mai bine daca vei face cat mai des bai in apa cu sare celtica, celulele albe vor fi in numar mai mare pentru a te ajuta sa lupti cu orice infectie si sa scapi mai repede de raceli si gripe. Si intepaturile de insecte vor fi tratate mai usor cu ajutorul sarii celtice, nu mai ai nici mancarimi atat de puternice.

Cum poti folosi corect sarea celtica. Beneficii sare celtica

Asa cum spuneam la inceput, sarea  celtica are multiple beneficii pentru sanatatea organismului nostru. Unul dintre cele mai cunoscute beneficii este ca ajuta la vindecarea leziunilor pielii. Pentru ca este bogata in minerale esentiale, cum ar fi magneziul, care ajuta la mentinerea hidratarii pielii si a elasticitatii acesteia. Aceasta sare este, de asemenea, cunoscuta pentru proprietatile sale de promovare a cresterii celulelor sanatoase. Mineralele sunt importante pentru regenerarea si intretinerea celulelor pielii. 

O alta proprietate benefica a sarii celtice este capacitatea sa de a reduce mucusul. Aceasta sare ajuta la deschiderea cailor respiratorii. Sarea celtica poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare. Datorita faptului ca are proprietati antiinflamatorii, ajuta la reducerea inflamatiei in articulatii. Cu atat mai mult, aceasta sare ajuta la transportul substantelor nutritive in si din celule, iar totodata da un plus de savoare preparatelor. Este important de precizat faptul ca sarea celtica echilbreaza nivelul glicemiei, intareste imunitatea, imbunatateste functionarea creierului, iar totodata creste nivelul energetic. Putini stiu ca aceasta te poate ajuta sa scapi de insomnie.

Sportivii pot sa foloseasca sarea celtica pentru recuperare mai rapida si performante mai bune, dispar crampele musculare si senzatia de musculatura „intepenita”. Magneziul din sarea celtica este foarte bun pentru cresterea cantitatii de glucoza din sange, muschi, creier, se reduce acumularea de acid lactic in muschi. Un nivel optim de magneziu si sulfat in organism inseamna si o eficienta mai mare a insulinei din corp, de unde si riscul scazut de diabet si un diabet cu simptome mai putin severe la pacientii care au deja aceasta afectiune.

In bucatarie sarea celtica este foarte buna la curatatul vaselor, are textura abraziva, te ajuta sa speli tigai si oale curate. Combinarea sarii celtice cu detergent lichid de vase iti va oferi un detergent pentru chituri pentru indepartarea usoara a petelor din baie si bucatarie. La baie sarea celtica este utila cand vrem sa curatam bine masina de spalat, cuva acesteia si sa o dezinfectam-adaugam sarea in cuva si in apa din masina, cautam un ciclu scurt.

In gradina sarea celtica este de mare ajutor, suflatul de magneziu este excelent pentru fertilizare, elimini si daunatorii mai usor. Plantele se vor dezvolta mai bine, vei avea recolte bogate si mai multe infloriri. Magneziul contribuie la germinarea rapida a semintelor, fosforul si nitrogenul ajunse in plante vor fi in cantitati mai mari, va fi incurajata absorbtia lor. Mineralele marine din sarea celtica incurajeaza productia de vitamine la nivelul plantelor. Foliajul plantelor devine mai sanatos daca se foloseste apa cu sare celtica la udat la nivelul frunzelor. Tomatele si toate plantele de tip acid vor beneficia de pe urma tratamentelor cu sare celtica.

Cum se comsumi corect sarea celtica. Contraindicatii de folosire

La nivelul sistemului osos sarea celtica are efecte dovedite si reduce inflamatia de la artrite, se reduc si durerile articulare. Unghiile incarnate sunt inmuiate mai usor cu sarea  celtica, dupa nastere se vindeca mai rapid rupturile si zonele cusute, daca discutam despre o cezariana. Cu toate acestea trebuie sa avem grija cum dozam aceasta sare. Pacientii cu pielea sensibila si uscata pot sa dezvolte eruptii cutanate si dermatite de contact. Nu au voie sa ia pe cale orala sare celtica femeile gravide, pacientii cu boli de rinichi, de inima, copiii. Ce se intampla daca bei apa cu o cantitate mai mare de sare celtica sau consumi mancare mult prea sarata? Poti lesina, poti avea probleme digestive, ai diaree, vedere incetosata, urinari frecvente, aritmii, dificultati in respiratia normala, musculatura pare slabita, intervine oboseala cronica extrema. Discuta mereu cu un medic inainte de a utiliza sarea celtica in orice fel si nu exagera cu ea pentru ca nu vei obtine efecte mai bune. 

 

Se spune adesea ca sarea de Himalaya este mai sanatoasa decat sarea obisnuita, deoarece are un continut mai mare de minerale, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu, printre altele. Cu toate acestea, contributia sarii roz la valoarea zilnica recomandata a fiecaruia dintre aceste minerale este neglijabila in comparatie cu ceea ce ofera alte alimente considerate surse ale acestor minerale. In plus, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda consumarea a mai putin de 5 de grame de sare pe zi. Aceasta recomandare are ca scop prevenirea hipertensiunii arteriale si reducerea riscului de boli cardiovasculare la adulti. Prin urmare, chiar daca consumati cantitatea zilnica maxima recomandata de OMS, ar fi imposibil sa aveti un aport semnificativ de minerale cu aceasta cantitate de sare roz.

Potrivit expertilor in domeniul sanatatii, pretul este principala si singura diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea obisnuita. Sarea roz are un cost mult mai mare decat sarea obisnuita datorita originii sale, formei sale de prezentare si continutului sau mineral mai ridicat. in ciuda aspectelor anterior amintite, exista persoane care sustin faptul ca sarea de Himalaya ar putea fi benefica pentru sanatate. Cu toate acestea, consumul de sare, indiferent de provenienta si de tip, trebuie sa fie unul redus. 

Bibliografie:

Alternative Medical Review: "Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression.", 2020;

The American Journal of Clinical Nutrition: "Phenylketonuria: tyrosine supplementation in phenylalanine-restricted diets.", 2022;

Aviation, Space, and Environmental Medicine: "The effects of tyrosine on cognitive performance during extended'", 2021;

Kapalka, G. Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2021;

Mount Sinai: "Tyrosine." National Headache Foundation: "Tyramine." NIH PubChem: "Tyrosine.", 2022;

Pharmacology, Biochemistry, and Behavior: "Behavioral and cognitive effects of tyrosine intake in healthy human adults.", 2021;

Articole similare
Sistemul digestiv: Rolul duodenului, afectiuni asociate, metode de protectie Sistemul digestiv: Rolul duodenului, afectiuni asociate, metode de protectie

Duodenul este prima parte a intestinului subtire, cu care se continua stomacul. Hrana partial digerata care ajunge in duoden contine mult acid clorhidric iar aici aciditatea este neutralizata de secretiile proprii ale duodenului si de actiunea bilei si a sucurilor pancreatice.

31 ianuarie 2024
Edited 1 februarie 2024
citește articolul
Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ

Ficatul este un organ de culoare rosiatica-brun inchis, fiind situat in partea dreapta superioara a cavitatii abdominale, sub diafragma si deasupra stomacului, rinichiului drept si intestinelor.

25 martie 2023
Edited 2 septembrie 2024
citește articolul
Enteroviroza la copii: cauze, manifestari, tratament Enteroviroza la copii: cauze, manifestari, tratament

Enteroviroza mai este cunoscuta ca si boala diareica acuta virala. Aceasta se defineste printr-o accelerare brusca a tranzitului, care determina pierderi de apa si electroliti.

25 martie 2023
Edited 27 februarie 2025
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.