Serlai: cum recunosti planta, cum se poate folosi pentru a ameliora durerile articulare si reumatice
Serlai este o planta cunoscuta popular sub numele de ”iarba Sfantului Ion”, sau sub denumirea stiintifica de Hypericum perforatum, care este cunoscuta pentru utilizarile sale traditionale in medicina populara si pentru efectele sale potentiale asupra sanatatii. Planta aceasta isi are originea in Europa, insa poate fi gasita si in alte parti ale lumii. Aceasta planta este utilizata in medicina traditionala pentru diferite scopuri, inclusiv pentru tratarea depresiei usoare si anxietatii, ameliorarea durerilor musculare si articulare, vindecarea ranilor si a arsurilor, si chiar pentru a imbunatati somnul. Principalele componente active care se gasesc in serlai includ hipericina, despre care se spune ca prezinta efecte benefice asupra starii de bine.
Insa, cu toate acestea, este necesar de subliniat faptul ca folosirea acestei plante pe post de tratament pentru afectiuni medicale trebuie discutata si monitorizata indeaproape de catre un profesionist medical, pentru ca prin utilizarea acesteia pot sa apara interactiuni cu alte medicamente si chiar efecte secundare. In aceeasi masura, in anumite tari, planta aceasta poate fi achizitionata doar pe baza de prescriptie medicala sau in suplimente alimentare. Inainte de a pune in uz serlai in orice scop terapeutic, ar trebui sa discutati mereu cu un specialist in domeniul sanatatii cu scopul de a va asigura ca este sigura si potrivita pentru situatia dumneavoastra medicala individuala.
Ce proprietati medicinale prezinta planta serlai?
Iarba Sfantului Ion prezinta diferite proprietati medicinale, iar folosirile sale traditionale si potentiale pot sa includa urmatoarele:
- Tratarea depresiei si anxietatii - Una dintre cele mai cunoscute proprietati ale acestei plante este reprezentata de posibilitatea de ameliorare a simptomelor depresiei usoare si anxietatii. Se crede despre compusii care se gasesc in aceasta planta, ca ar putea prezenta efecte benefice asupra starii de bine si a echilibrului chimic al creierului.
- Vindecarea ranilor - Uleiul pe baza de serlai poate fi utilizat cu scopul de a contribui la vindecarea ranilor, inclusiv a arsurilor minore. Are proprietati antiinflamatorii si antiseptice, care pot sa ajute la prevenirea infectiilor si la vindecarea mai rapida a tesuturilor afectate.
- Ameliorarea durerilor musculare si articulare - Uleiul sau extractele de serlai au fost folosite pentru a reduce inflamatia si pentru a ameliora durerile musculare si articulare.
- Imbunatatirea somnului - Se spune despre aceasta planta ca ar putea contribui la imbunatatirea calitatii somnului si la gestionarea insomniei. Acest lucru se datoreaza in mare parte efectului sau de relaxare.
- Efecte antiinflamatorii si antioxidante - Serlai are in componenta sa compusi cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante, acestea putand sa contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si la reducerea inflamatiei care poate sa apara in organism.
Este necesar de mentionat faptul ca, beneficiile si eficacitatea acestei plante pot sa fie diferite de la un om la altul, iar folosirea acestei plante in scopuri medicinale trebuie sa fie discutata in detaliu cu un profesionist din domeniul sanatatii. In aceeasi masura, trebuie sa aveti grija la interactiunile cu alte medicamente si la posibilele efecte secundare. Nu folositi aceasta planta in locul tratamentelor medicale recomandate pentru afectiuni grave si discutati mereu cu un medic inainte de a folosi plante medicinale sau suplimente.
Cum actioneaza serlai pentru a trata durerile articulare si reumatismale?
Serlai a fost folosita in medicina traditionala cu scopul de a contribui la ameliorarea durerilor articulare si a simptomelor reumatismelor, insa este esential sa retineti faptul ca, mecanismele exacte ale acestei plante nu sunt pe deplin intelese si ca cercetarea stiintifica cu privire la eficacitatea sa in acest domeniu este limitata. Cu toate acestea, modul in care se crede ca aceasta planta actioneaza pentru a trata durerile articulare si reumatismele este urmatorul:
- Proprietati antiinflamatorii - Se spune despre compusii activi care se gasesc in serlai, spre exemplu hipericina, ca ar prezenta proprietati antiinflamatorii. Proprietatile acestea pot sa contribuie la diminuarea inflamatiei din jurul articulatiilor si pot sa ajute la ameliorarea durerilor articulare care sunt asociate cu afectiunile reumatice.
- Efecte analgezice - Aceasta planta poate sa aiba si efecte analgezice sau de reducere a durerii, acest lucru putand sa ofere alinare oamenilor care prezinta dureri articulare sau reumatism.
- Relaxarea musculara - Serlai poate sa aiba un efect relaxant asupra muschilor, acest lucru putand sa contribuie la ameliorarea durerilor musculare si articulare.
- Stabilizarea dispozitiei - Pentru anumiti pacienti care sufera de afectiuni reumatice, durerea poate sa fie amplificata de catre stres sau de starea de spirit negativa.
Serlai este cunoscuta pentru potentialul sau de a imbunatatii starea de bine si de a diminua simptomele depresiei, acest lucru putand sa ajute in mod indirect la gestionarea durerilor articulare. Este necesar de subliniat faptul ca, tratamentul pentru durerile articulare si pentru reumatisme poate sa fie diferit in functie de cauza subiacenta a afectiunii si de severitatea simptomelor. Inainte de a pune in uz aceasta planta sau oricare alt remediu pe baza de plante naturale, este important sa discutati cu un medic sau cu un specialist in sanatate cu scopul de a stabili un plan de tratament adecvat si sigur pentru dumneavoastra. In aceeasi masura, este posibil ca folosirea acestei plante sa necesite o supraveghere atenta, in special in cazul in care utilizati alte medicamente sau suferiti de alte afectiuni medicale.
Cand este recomandata aceasta planta?
Serlai poate fi indicata in diferite situatii, insa folosirea sa trebuie sa fie discutata cu un profesionist medical cu scopul de a va asigura ca aceasta este potrivita pentru cazul dumneavoastra specific. Cateva situatii in care aceasta planta poate fi recomandata sunt urmatoarele:
- Dureri musculare si articulare - Multumita proprietatilor sale potentiale antiinflamatorii si analgezice, serlai poate fi considerata pentru ameliorarea durerilor musculare si articulare.
- Insomnie sau probleme de somn - Exista oameni care folosesc aceasta planta cu scopul de a isi imbunatati calitatea somnului sau pentru a gestiona insomnia.
- Vindecarea ranilor si arsurilor minore - Uleiul extras din aceasta planta poate fi aplicat local pentru a contribui la vindecarea ranilor si a arsurilor minore.
- Alte utilizari traditionale - In medicina traditionala, serlai a fost utilizata pentru o serie de alte afectiuni, spre exemplu iritatiile cutanate, matreata si durerile de stomac. Cu toate acestea, eficacitatea sa in aceste domenii nu este mereu sustinuta de catre cercetari stiintifice solide.
Bibliografie:
Markides V, Schilling RJ. Atrial fibrillation: classification, pathophysiology, mechanisms and drug treatment. Heart. 2003 Aug;
Amin A, Houmsse A, Ishola A, Tyler J, Houmsse M. The current approach of atrial fibrillation management. Avicenna J Med. 2016 Jan-Mar;
McManus DD, Rienstra M, Benjamin EJ. An update on the prognosis of patients with atrial fibrillation. Circulation. 2012 Sep 04;
Mohanty S, Trivedi C, Gianni C, Natale A. Gender specific considerations in atrial fibrillation treatment: a review. Expert Opin Pharmacother. 2018 Mar;
Peters SAE, Woodward M. Established and novel risk factors for atrial fibrillation in women compared with men. Heart. 2019 Feb;
Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2018 Dec 15;
Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2018 Aug 01;