Endoftalmita: Care sunt primele semne ale bolii, cum se poate evita, metode de tratament
Endoftalmita este definita ca o inflamatie a straturilor interioare ale ochiului, rezultata din colonizarea intraoculara a agentilor infectiosi cu exudare in fluidele intraoculare. Este o afectiune potential orbitoare. Categoria sau tipul de endoftalmita, cum ar fi postoperator, posttraumatic sau endogen, etc. influenteaza prezentarea clinica, microbiologia si rezultatul vizual. Daca este lasata netratata sau tratata inadecvat, patologia progreseaza spre panoftalmita.
Pe baza modului de intrare in organism, endoftalmita se imparte in exogena si endogena. In functie de evenimentul cauzal, endoftalmita exogena poate fi posttraumatica sau postoperatorie. Cu exceptia cazului in care este diagnosticata si tratata prompt, endoftalmita acuta poate duce la pierderea severa a vederii. Endoftalmita este una dintre cele mai grave urgente oftalmice care necesita ingrijiri medicale urgente si tratament pentru a salva vederea si integritatea ochiului.
Cauze care duc la aparitia endoftalmitei
Cazurile acute de endoftalmita sunt cauzate de bacterii gram-pozitive (sau mai putin frecvent de cele gram-negative) si sunt cel mai adesea observate in termen de 6 saptamani dupa operatie sau dupa un traumatism la ochi. Cazurile cronice care apar in afara ferestrei de 6 saptamani sunt adesea legate de o interventie chirurgicala anterioara si sunt cauzate in mod obisnuit de infectii lent progresive, cum ar fi Propionibacterium acnes sau ciuperca.
In cele din urma, infectiile sistemice se pot raspandi la ochi provocand endoftalmita endogena. Acest lucru este adesea asociat cu infectii bacteriene fungice sau gram-negative sistemice. Pacientii care au bacterii septicemice ( n fluxul sanguin) si care au sistemul imunitar slabit sunt deosebit de sensibili, in special dupa procedurile chirurgicale.
Pierderea gelului vitros (denumit si umor vitros), capsula posterioara perturbata, inchidere slaba a plagii si chirurgie prelungita sunt factori de risc pentru dezvoltarea endoftalmitei. Incidenta in urma traumelor penetrante este de 4 – 13% si poate fi de pana la 30% dupa ranirile din mediul rural. Factorii de risc pentru endoftalmita dupa traumatism includ:
Corp strain intraocular retinut
Chirurgie intarziata (mai lunga de 24 de ore)
Cadru rural (contaminarea solului)
Deteriorarea lentilei in timpul traumatismului
In functie de agentul infectios care produce endoftalmita, sunt recunoscute doua categorii importante, endoftalmita bacteriana si fungica. Intr-un studiu recent asupra cauzelor microbiene ale tuturor tipurilor de endoftalmita, 85,1% din toate izolatele s-au datorat bacteriilor gram-pozitive, 10,3% din cauza bacteriilor gram-negative si 4,6% din toate cazurile s-au datorat ciupercilor. Cei mai comuni agenti patogeni izolati sunt Staphylococcus epidermidis ( 30,3% ), alte stafilococ negativ coagulaza ( 9,1% ), Streptococcus viridans 12,1%
Organismul predominant depinde de sursa (materie vegetala sau de corpul strain intraocular retinut), calea de raspandire (post-chirurgie, traume sau debut intarziat sau diseminare hematogena ), locatie geografica, si caracteristicile pacientului. In cazurile de endoftalmita posttraumatica, Staphylococci si Bacillus cereus sunt cele mai frecvente izolate. Endoftalmita postoperatorie acuta (in 6 saptamani de la interventia chirurgicala) rezulta cel mai frecvent datorita contaminarii structurilor intraoculare cu bacterii.
Endoftalmita chirurgie post-cataracta intarziata sau cronica (dupa 6 saptamani de la interventia chirurgicala) se caracterizeaza prin curs lent, iar organismul cauzal comun este de obicei bacterian (cel mai frecvent Propionibacterium acnes urmat de Coagulaza negativa Staphylococcus), desi pot aparea infectii fungice (inclusiv Aspergillus, Candida). In anumite conditii, endoftalmita exogena poate aparea fara o incalcare a grosimii complete in straturile oculare.
Majoritatea cazurilor de endoftalmita endogena sunt secundare fungemiei (predominant speciilor Candida). Printre cauzele bacteriene, speciile stafilococice predomina in populatia occidentala, iar in randul populatiei din Asia de Est predomina Klebsiella pneumoniae. Pseudomonas este un organism virulent si agresiv care poate provoca, de asemenea, endoftalmita endogena.
Cel mai critic factor in cauzalitatea endoftalmitei este descompunerea barierei oculare a sangelui si colonizarea intraoculara de catre agenti patogeni (bacterii / ciuperc ). In endoftalmita exogena, vatamarea sau operatiile provoaca perturbarea integritatii globului, ceea ce permite invazia agentilor patogeni. In cazuri rare de endoftalmita postoperatorie intarziata, organismele (de obicei Propionibacterium acnes sechestrate in punga capsulara dupa operatia de cataracta) pot fi eliberate provocand endoftalmita. In endoftalmita endogena, sursele comune de bacteriemie si fungemie includ endocardita, infectii ale tractului urinar, perfuzii intravenoase, proceduri invazive, abces hepatic si altele.
Cum recunosti simptomele
Endoftalmita face ca albul ochiului sa fie inflamat. Poate exista o descarcare alba sau galbena pe sau in interiorul pleoapei. Poate exista, de asemenea, un strat de celule albe prezente in camera anterioara a ochiului intre iris si cornee. Endoftalmita este de obicei o problema foarte grava, iar examinarea prompta de catre un oftalmolog este esentiala pentru a face un diagnostic adecvat si a initia un tratament.Alte simptome includ:
Durere si inrosire a ochilor
Vedere alterata
Probleme privind luminile stralucitoare (fotofobie), de obicei cu debut brusc
In endoftalmita postoperatorie tipica, acuitatea vizuala slaba, edemul corneei, inflamatia vitroasa si vizualizarea slaba a fondului sunt cele mai frecvente semne clinice. In endoftalmita cronica, pacientii prezinta inflamatie si vitrita anterioara de grad scazut. Acuitatea vizuala poate ramane pastrata pana tarziu in prezentare. Organisme precum Propionibacterium tind sa fie localizate in punga capsulara si prezente ca placa capsulara posterioara. Istoricul vital care ar trebui sa creasca suspiciunea de endoftalmita cronica in urma keratitei sau chirurgiei intraoculare este uveita prelungita la un subiect fara istoric anterior de inflamatie.
La pacientii cu endoftalmita endogena, prezentarea poate fi bilaterala cu morbiditati sistemice precum sepsis, greata, varsaturi si febra. Endoftalmita bacteriana endogena cauzeaza durere, vedere incetosata si roseata cu un grad variabil atat de camera anterioara, cat si de implicare vitroasa.
Tratament pentru endoftalmita
In cazuri acute, tratarea endoftalmitei este o situatie de urgenta si trebuie efectuata cat mai curand posibil. Procedura efectuata va depinde de gradul de alterare al vederii. Daca vederea este foarte slaba, o interventie chirurgicala de urgenta numita vitrectomie pentru a indeparta resturile infectioase din ochi si pentru a injecta antibiotice sau agenti antifungici direct in interiorul ochiului poate fi o metoda de tratament. Cazurile cu o vedere mai buna pot necesita doar o injectie de antibiotice sau agenti antifungici. In cazuri rare, sunt necesare doar picaturi cu antibiotice pentru ochi.
Prognosticul depinde de cauza, durata si tipul de organism care a provocat infectia. Rezultatele sunt adesea mai putin favorabile pentru cazurile traumatice care implica organisme gram- negative. Unele cazuri care implica infectii bacteriene gram-pozitive dupa operatia de cataracta au un prognostic mai favorabil. Pacientii cu endoftalmita necesita adesea examene frecvente pentru a obtine cea mai mare rata de vindecare. Progresia bolii poate duce la panoftalmita, infiltrare corneeana, pe langa alte complicatii ce pot aparea. Din cauza afectarii severe a structurilor oculare, endoftalmita reprezinta o conditie medicala ce necesita un consult oftalmologic urgent.
Ce nu stii despre ochii tai
Potrivit studiilor, peste 99% din populatia cu varste cuprinse intre 43 si 50 de ani poarta ochelari de citit. Fie ca vorbim de miopie sau hipermetropie, odata cu varsta ne pierdem capacitatea corecta de focalizare a lentilei ochiului (cristalinul) .
Ca idee, cristalinul reprezinta lentila naturala a ochiului, a carei functie este de a se concentra pe obiectul asupra caruia privim. De fiecare data cand iti muti privirea, cristalinul schimba focusul atat de rapid chiar fara ca tu sa-ti dai seama. Compara asta cu lentila foto a oricarui smartphone sau DSLR ca sa intelegi cat de performant e acest mecanism.
Dezvoltarea completa a ochiului are loc pana la implinirea varstei de 7 ani, atunci cand poate fi comparat din punct de vedere fizic cu ochiul adultului. Din acest motiv este foarte important tratamentul sindromului de „ochi lenes” (ambliopie) cat mai devreme cu putinta, deoarece sansele de recuperare in urma tratamentului sunt cu atat mai mari cu cat este diagnosticat mai devreme.
Clipitul este un act reflex involuntar, dar care poate facut si la comanda daca ne dorim. De asemenea, clipitul este foarte important pentru ca ajuta la indepartarea microorganismuelor de pe suprafata ochiului prin formarea filmului lacrimal.
Lucruri mai putin cunoscute despre ochi
Bibliografie:
Ali SI, Gopalakrishnan B, Venkatesalu V. Pharmacognosy, Phytochemistry and Pharmacological Properties ofAchillea millefoliumL.: A Review. Phytotherapy Research. 2017;
Dosoky NS, Setzer WN. Maternal Reproductive Toxicity of Some Essential Oils and Their Constituents. International Journal of Molecular Sciences. 2021;
Tadić V, Arsić I, Zvezdanović J, Zugić A, Cvetković D, Pavkov S. The estimation of the traditionally used yarrow ( Achillea millefolium L. Asteraceae) oil extracts with anti-inflamatory potential in topical application. Journal of Ethnopharmacology. 2017;