Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sfaturi pentru prevenirea si tratarea problemelor de circulatie sanguina

Sfaturi pentru prevenirea si tratarea problemelor de circulatie sanguina

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 29 iulie 2024 Ultima actualizare: 29 iulie 2024

Circulatia este procesul prin care inima pompeaza sangele unei persoane in jurul corpului, iar o buna circulatie este vitala pentru sanatate. Daca o persoana doreste sa-si imbunatateasca circulatia, exista cativa pasi evidenti pentru a incepe. Schimbari efectuate in alimentatie, precum si exercitii fizice regulate si renuntarea la fumat sunt doar cateva dintre masurile care se pot lua in acest sens. Iata semne care denota o circulatie sanguina deficitara:

  • Maini si picioare umflate
  • Culoare albastruie pe piele din cauza continutului scazut de oxigen.
  • Furnicaturi la nivelul membrelor
  • Maini si picioare reci 
  • Vene varicoase ce apar din cauza acumularii de sange in picioare, ceea ce poate duce la ulcere.

Cum sa ai grija de sanatatea inimii

Un stil de viata sanatos poate preveni ca sangele sa nu circule problematic. Acesta consta in introducerea alimentelor bogate in nutrienti, in dieta zilnica, o hidratare suficienta (intre un litru si jumatate si doua de apa pe zi) si exercitii moderate. Pentru persoanele in varsta, se recomanda exercitii aerobice, cum ar fi mersul pe jos. In ceea ce priveste alimentele, este de preferat sa se obtina un echilibru intre legume si fructe cu licopen, ceapa si usturoi. De asemenea, este recomandat sa se reduca consumul de sare la mese. Pestele va ajuta in cele din urma la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale.

Cauzele problemelor circulatorii nu depind numai de noi insine, ci si de boli sau patologii specifice. In plus, trebuie sa luam in considerare faptul ca genele, colesterolul ridicat si tensiunea arteriala ridicata, unele leziuni, tratamentul excesiv al medicamentelor, cum ar fi cele care includ hormoni sau obiceiurile proaste, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool, printre altele, influenteaza, de asemenea, circulatia sanguina.Cu toate acestea, se pot adopta anumite conditii pentru a va mentine inima sanatoasa, precum si o circulatie corecta a sangelui. In plus, incercarea uneia sau a mai multor dintre urmatoarele recomandari poate ajuta la imbunatatirea circulatiei:

Mentinerea unei greutati sanatoase

Mentinerea unei greutati sanatoase ajuta la promovarea unei bune circulatii. Daca o persoana este supraponderala, acest lucru poate afecta negativ circulatia. Studiile au constatat ca pierderea in greutate a imbunatatit circulatia la femeile supraponderale.

Jogging

Exercitiile cardiovasculare regulate, cum ar fi joggingul, ajuta la sanatatea sistemului circulator, contribuind astfel la imbunatatirea circulatiei. Studiile efectuate in legatura cu aceasta forma de miscare au indicat ca exercitiul imbunatateste capacitatea organismului de a capta si de a folosi oxigen. De asemenea, sportul imbunatateste capacitatea vaselor de sange de a se dilata, ceea ce le ajuta sa functioneze mai eficient, permitand muschilor sa primeasca mai usor oxigen.

Yoga

Yoga este un exercitiu cu impact redus, usor de practicat chiar si pentru incepatori. Aceasta tehnica implica indoirea, intinderea si rasucirea corpului, iar aceste miscari pot ajuta la comprimarea si decomprimarea venelor, ceea ce poate imbunatati circulatia sanguina.

Exercitii fizice regulate

Acest lucru poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, reducerea tensiunii arteriale si prevenirea formarii cheagurilor de sange. Exercitiile de intensitate moderata, precum mersul rapid sau inotul, sunt ideale pentru sistemul circulator.

Reducerea stresului

Stresul poate conduce la tensiune arteriala crescuta si ingustarea vaselor de sange si, prin urmare, se recomanda sa se reduca situatiile stresante, optandu-se pentru yoga, meditatie sau alte tehnici de relaxare.

Evitarea pozitiei prelungite in picioare sau asezat

Daca trebuie sa petreceti mult timp in picioare, incearcati sa faceti pauze regulate si sa efectuati exercitii usoare pentru a stimula circulatia sanguina.

Controlul tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala crescuta poate fi un factor de risc pentru problemele de circulatie sanguina, ca atare, asigurati-va ca va monitorizati constant tensiunea arteriala, urmand sfaturile medicului pentru a o mentine in limite normale.

Imbracaminte potrivita

Imbracamintea stramta poate reduce circulatia sanguina, motiv pentru care alegeti haine confortabile, care sa nu va stranga.

Consumati peste

Acizii grasi omega-3 din pestele gras promoveaza sanatatea cardiovasculara si imbunatatesc circulatia, potrivit studiilor. Pestele gras include somonul, tonul, sardinele. Pentru vegetarieni sau cei care nu mananca peste, suplimentele care contin acizi grasi omega-3 sunt o alta optiune, existand o varietate de astfel de produse.

 

Consumul de Ceai

Antioxidantii din ceai promoveaza sanatatea cardiovasculara si pot imbunatati circulatia. Acest lucru este valabil atat pentru ceaiul negru, cat si pentru ceaiul verde. Un studiu a constatat ca ceaiul negru imbunatateste sanatatea vaselor de sange, iar vasele de sange sanatoase ajuta la imbunatatirea circulatiei. Un alt studiu a demonstrat faptul ca ceai ulverde este asociat cu o rata mai mica a bolii coronariene.

Mentinerea unui nivel echilibrat de fier

Fierul este un mineral esential pentru sistemul circulator. Este necesar sa se produca hemoglobina, una dintre componentele importante ale celulelor rosii din sange, care este necesara pentru transportul oxigenului. Consumul de alimente bogate in fier, cum ar fi carnea rosie sau spanacul, ajuta organismul sa mentina acest mineral esential. Cu toate acestea, mentinerea unui echilibru sanatos este, de asemenea, necesara. Prea mult fier poate afecta negativ sanatatea cardiovasculara, iar in cadrul unui studiu s-a descoperit o legatura intre prea mult fier in organism si bolile cardiovasculare la persoanele cu colesterol ridicat, precum si masuratori mai mari ale circumferintei taliei.

Evitati expunerea la temperaturi extreme

Expunerea la temperaturi extreme poate duce la ingustarea vaselor de sange si la cresterea tensiunii arteriale. Prin urmare, incercati sa va expuneti la temperaturi extreme, atat cat este posibil. Acestea ajuta la prevenirea inflamatiilor si a daunelor cauzate de radicalii liberi in organism, care pot contribui la probleme de circulatie. Alimentele bogate in antioxidanti includ fructe si legume proaspete, nuci si seminte, printre altele.

Fizioterapie

Aceasta poate ajuta la intarirea muschilor si vaselor de sange si la imbunatatirea circulatiei sanguine. Unele remedii naturale, cum ar fi uleiurile esentiale si suplimentele alimentare, pot ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si la reducerea inflamatiei. De asemenea, evitati fumatul, efectuati controale medicale regulate, putand utiliza ciorapi de compresie pentru a trata varicele. Masajul s-a dovedit a fi un bun aliat pentru stimularea fluxului sanguin.

In unele cazuri, interventiile chirurgicale pot fi necesare pentru a trata problemele de circulatie, cum ar fi blocajul arterial sau varicele. Consultati intotdeauna medicul daca aveti probleme de circulatie sanguina, iar simptomele includ umflarea picioarelor sau senzatia de oboseala si durere la nivelul membrelor, precum si extremitati reci.

Tipuri de colesterol si cum afecteaza acesta sanatatea inimii

Colesterolul de tip LDL

Colesterolul „rau”, LDL, este o lipoproteina cu densitate mica, care are rolul de a transporta colesterolul catre tesuturi si artere. LDL-ul reprezinta cea mai mare parte a colesterolului din sange, aproximativ 60-70%, si este numit colesterol „rau” deoarece excesul sau este depozitat pe artere, ingreunand astfel circulatia sangelui si provocand probleme de natura cardiovasculara.

Colesterolul de tip HDL

Colesterolul „bun” , HDL, este o lipoproteina cu densitate mare, care ajuta la transportul colesterolului de la tesuturi si artere catre ficat, locul unde urmeaza a fi procesat, fiind responsabila si de protejarea vaselor de sange prin reciclarea colesterolului „rau”. Aceasta reprezinta un sfert din totalul colesterolului din sange. Lipoproteinele LDL si HDL, alaturi de trigliceride, formeaza colesterolul. Colesterolul HDL contine o cantitate mai mare de proteine, este sarac in lipide si, in plus, contine si antioxidanti benefici in anihilarea LDL-ului.

Un nou tip de colesterol: oxicolesterolul

Cu toate ca este mai putin cunoscut, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca mai exista un tip de colesterol care este mult mai nociv pentru organism decat LDL-ul: oxicolesterolul. Acesta este, practic, reactia de oxidare care se produce intre grasimi si colesterol. Rolul sau este unul negativ, deoarece mareste nivelul colesterolului din sange si astfel grabeste declansarea aterosclerozei.

Bibliografie:

1. Gold R.; Kappos L.; Arnold D.L.; et al. (September 20, 2012). "Placebo-Controlled Phase 3 Study of Oral BG-12 for Relapsing Multiple Sclerosis". N Engl J Med. 367 (12): 1098–1107; 

2. "Scientists look to cut cow flatulence". phys.org. March 21, 2008. Volhard, J. "Darstellung von Maleinsäureanhydrid" Justus Liebig's Annalen der Chemie 1892, volume 2019;

3. Llica, R-A., Kloetzer, L. and Galaction,A-I. Fumaric acid: production and separation. Biochemistry Letters, 2018;

4. Das, R.K., Brar, S.K., and Verma, M. Fumaric acid: production and application aspects. In: Brar SK, Sarma SJ, Pakshirajan K (eds) Platform chemical biorefinery: future green chemistry, Elsevier, Amsterdam, (2016);

Articole similare
Sanatatea organismului: 12 plante care te pot ajuta sa te relaxezi Sanatatea organismului: 12 plante care te pot ajuta sa te relaxezi

Este important sa stiti ca obiceiurile de somn invatate din copilarie pot afecta comportamentele adultilor. Obiceiurile proaste de somn sau cele ale stilului de viata care pot provoca insomnie sau o pot inrautati, sunt, de exemplu: a merge la culcare la o ora diferita in fiecare noapte, a dormi in timpul zilei, a avea o calitate scazuta a mediului de dormit (prea multa lumina sau prea mult zgomot), a nu face suficiente exercitii si a se uita la televizor un timp prelungit, a folosi computerul sau un dispozitiv mobil in pat sunt comportamente care pot afecta calitatea si durata somnului.

25 iulie 2024
Edited 25 iulie 2024
citește articolul
Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica

Anticorpii monoclonali sunt un instrument puternic pentru diagnosticul de laborator si inca unul  din ce in ce mai utilizat in tratamentul diferitelor boli. Anticorpii monoclonali au fost descoperiti in prima jumatate a anilor 1970, de catre Milstein si Köhler la laboratorul de biologie moleculara din Cambridge (Marea Britanie).

26 iunie 2024
Edited 26 iunie 2024
citește articolul
Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi

Printre ingredientele sale se numara flavonoidele si terpenoidele (de asemenea antioxidanti). Ceaiul de musetel poate ajuta la controlul zaharului din sange, la calmarea anxietatii, la ameliorarea inflamatiei si la scaderea colesterolului, desi majoritatea studiilor au fost facute pe animale. Se pare ca aceasta planta lupta impotriva infectiilor si previne bolile de inima, insa florile de musetel sunt folosite si pentru a ajuta in insomnii, precum si in afectiunile gastrice.

6 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.