Stresul: Cum poate fi gestionat corect, consecinte pe care le are asupra sanatatii
Ne confruntam cu el zi de zi. Este foarte greu de evitat mai ales intr-o perioada mai aglomerata sau cand ai un job care te solicita destul de mult. Stresul, caci despre el este vorba, este o reactie fizica si mentala la experientele de viata. Toata lumea ajunge sa fie stresata din cand in cand. Pentru situatiile imediate, pe termen scurt, stresul poate fi benefic pentru sanatate. Te ajuta sa faci faca unor situatii serioase.
Corpul raspunde imediat la stres eliberand hormoni si crescand ritmul cardiac, respiratia este mai alerta, tensiunea arteriala este marita, musculatura este gata sa raspunda la orice fel de „pericol” din jurul tau. Stresul este o reactie a corpului la situatii care sunt percepute a fi periculoase, chiar daca ele sunt sau nu sunt asa in realitate. El poate fi diferit de la caz la caz. Ceea ce declanseaza stresul la o persoana poate sa nu reprezinte o problema pentru alta persoana.
Ce este stresul si cum il recunoastem? Care sunt efectele asupra organismului uman?
Atunci cand stresul este permanent aproape si nivelul hormonal din corp nu se reduce apar si problemele de sanatate. Simptomatologia stresului cronic prelungit poate sa cuprinda iritabilitate crescuta, anxietate, depresie, izolare fata de societate, dureri de cap, insomnie, boli cardiovasculare, hipertensiune permanenta, aritmii, obezitate, probleme menstruale, disfunctii sexuale, probleme cu parul si cu pielea, probleme gastrointestinale. Impactul stresului asupra sanatatii poate fi inteles mai usor daca observam ce se intampla la nivelul principalelor sisteme ale organismului.
La nivelul sistemului musculoscheletal apare tensiunea musculara, de unde si durerea asociata in anumite zone, gat, cap, umeri, spate. La nivelul sistemului respirator apar dificultatile de respiratie, respiratia rapida, acutizarea unor simptome legate de astm, de alte probleme respiratorii, apar si atacurile de panica, hiperventilatia.
Sistemul cardiovascular are poate cel mai mult de suferit pentru ca va creste ritmul cardiac, vor aparea contractii puternice ale muschiului cardiac, va creste volumul de sange pompat spre anumite parti ale corpului, tensiunea va fi din ce in ce mai mare si mai greu de controlat. Atacurile de cord si AVC-urile sunt o urmare fireasca a stresului prelungit, dar si inflamarea sistemului circulator, inflamatii ale arterelor coronariene. Sistemul endocrin reactioneaza imediat la stres, creste productia de hormoni steroidieni, inclusiv de cortizol, apare oboseala cronica, probleme de metabolism, diabetul, probleme ale sistemului imunitar.
Sistemul gastrointestinal va avea de suferit cu siguranta cand apare stresul. Comunicare creier-intestine este mai slaba, apare balonarea, digestia lenta, indivizii stresati mananca mai putin sau mai mult decat o fac in mod normal, apare si refluxul gastroesofagian mai des, durerea de stomac, starea de rau, greata si varsaturile, diareea, spasmele musculare la nivelul colonului, constipatia, nu se mai absorb nutrientii atat de bine la nivelul intestinelor.
Dintre toate sistemele importante din corpul nostru sistemul nervos pare sa fie cel mai afectat de stres. Sistemul nervos simpatic raspunde primul la stres si declanseaza raspunsul lupta sau fugi. Se elibereaza adrenalina in corp, cortizolul, apare ritmul cardiac crescut, vasele de sange de la maini si picioare se dilata rapid, creste nivelul de glucoza din sange.
Si sistemul reproducator si cel imunitar sunt afectate de stres
Sistemul reproducator pare sa fie afectat si el de stres. La barbati sistemul reproducator este influentat de cortizolul in exces, scade libidoul, apar disfunctiile erectile, spermatozoizii nu mai sunt produsi in acelasi ritm si maturizarea lor este mai lenta, de unde si probleme la reproducerea pe cale naturala.
Motilitatea spermatozoizilor scade, apar si infectii ale aparatului reproducator masculin. La femei, la menstruatie exista dureri mai mari, ciclul este neregulat, lungimea sa variaza. Femeile raman gravide mai greu daca sunt stresate, sindromul premenstrual este mai greu de suportat, apar crampele mai mari, se retin lichidele, apare balonarea, se trece usor de la o stare emotionala la alta, scade si dorinta sexuala si excitarea.
Sistemul imunitar nu va mai putea sa ne apere atat de bine cand suntem stresati, va fi slabit si reactia sa va fi intarziata sau aproape inexistenta. Ne imbolnavim mai usor si este tot mai greu sa ne mentinem o stare de sanatate perfecta.
Ce strategii eficiente de gestionare a stresului putem aplica pentru a avea o viata normala?
Incepem cu exercitiile fizice. Ele ne vor ajuta sa ne simtim mai bine, sa ne relaxam si sa mai uitam de stres. O ora sau doua de exercitii fizice pe zi vor face minuni cand vine vorba de stres, vom avea organismul oxigenat mai bine si echilibrul hormonal va fi mentinut mai usor.
Continuam cu relaxarea musculara prin stretching, masaj, dusuri sau o baie fierbinte, printr-un somn adanc si prelungit. Respiratia adanca poate face minuni cand esti stresat-inspira si expira adanc timp de 5-10 minute si incearca sa te gandesti la ceva frumos, o imagine frumoasa, un loc frumos.
Ai grija si la dieta, ea te poate ajuta sa scapi mai usor de stres. Consuma legume si fructe proaspete, cereale integrale, proteine slabe, carne slaba, mananca de trei ori pe zi plus gustari si elimina orice fel de iritanti ai sistemului nervos.
Renunta la zahar, la proteine de slaba calitate, la carbohidratii „rai”, la cafea. Ia suplimente alimentare cu potasiu sau ia potasiul din fructe si legume, alimente-aceeasi regula si pentru magneziu, vitamina A, poti avea surse naturale la indemana mereu, de la legume, nuci, seminte, pana la morcovi, cartofi dulci, peste.
Mai ia si o pauza si incearca sa nu accelerezi cu indeplinirea sarcinilor zilnice. Fa meditatie, yoga, Tai Chi, asculta muzica favorita, petrece cat mai mult timp in natura. Este important sa iti faci timp si pentru pasiunile tale, oricare ar fi ele, ca sa te mai relaxezi.
Dormi bine, nu te culca prea tarziu, evita sa mai stai cu ochii in ecrane cu 30 de minute inainte de culcare. Pe langa dormit poti avea o lista de recunostinta, ca sa vezi mereu lucrurile pozitive din viata ta si sa le constientizezi, sa nu te mai concentrezi doar pe cele negative.